کاتورا را میتوان از مهمترین جهشهای طبیعی قهوه بوربن دانست. در واقع محبوبیت این جهش طبیعی قهوه بوربن بسیار بالا است. قهوه کاتورا معمولاً در مناطقی همچون آمریکای مرکزی و همچنین آمریکای جنوبی به تولید میرسد. نخستین بار این قهوه در محلی به نام میناس گرایس در کشور برزیل مشاهده شد.
پس از کشف این نوع قهوه، کشت آن در کشورهای دیگری همچون گواتمالا، هندوراس، کاستاریکا و همچنین کلمبیا نیز ادامه یافت. تولید این قهوه آنچنان زیاد شد که در یک زمان خاص نیمی از تولید قهوه کل جهان به این مدل اختصاص یافته بود. این امر خود نشاندهنده محبوبیت بسیار بالای کاتورا است. در ادامه متن با ما همراه باشید تا اطلاعات جذابی را در مورد این مدل قهوه به شما عزیزان ارائه کنیم.

شناخت کلی قهوه کاتورا
امروزه قهوه کاتورا به دلیل پتانسیل بالای خود زبانزد خاص و عام شده است. طعم این قهوه را میتوان ترکیبی از طعمهای پیچیده و شیرین (به همراهی مقداری اسیدیته) دانست، البته باید به این نکته اشاره کنیم که طعم این مدل قهوه با توجه به محل رشد و همچنین روش تولید آن ممکن است متفاوت باشد.
همین ویژگی موجب شده است تا کاتورا به گزینه عالی برای روسترها تبدیل شود. علاوه بر این، کاتورا حتی در بین کشاورزان نیز از محبوبیت بالایی برخوردار است. دلیل این امر با مواردی همچون کوتاه بودن اندازه گیاه (بهبود رشد و چیدن آسان دانهها) ارتباط دارد.
البته برگهای این نوع قهوه حساسیت خاصی به یک نوع آفت خاص به نام زنگ قهوه (coffe leaf lust) دارند. به همین دلیل معمولاً این گیاه را با گیاههای مقاومتری همچون Timor پیوند میزنند. قاعدتاً این امر باعث شده است تا میزان تولید قهوههای کاتورا خالص کاهش یابد، البته این موضوع به معنای کاهش کیفیت قهوههای تولیدی نیست، زیرا حتی دانههای پیوندی این نوع قهوه نیز میتوانند طعم بسیار مناسب کاتورا را برای شما به ارمغان بیاورند.

بهترین شرایط رشد گیاه کاتورا
همانطور که گفته شد قهوه کاتورا را میتوان یک جهش طبیعی (natural hybrid) از قهوه بوربن (یکی از مهمترین انواع قهوه عربیکا در سطح جهان) دانست. مطالعات جدید نشان داده است که این نوع قهوه یک جهش طبیعی از نوع قرمز بوربن به شمار میآید که در ریودوژانیرو کشت میشود.
به طور کلی باید بگوییم که کاتورا شباهتهای واقعاً زیادی با قهوه بوربن دارد. این قهوه نیز باید در مناطقی کاشته شود که میزان بارندگی سالانه بیش از سه هزار میلیمتر در سال است. این گیاه را میتوان در مناطقی ششصد الی هزار و سیصد متر بالاتر از سطح دریا کاشت، اما معمولاً توصیه میشود که ارتفاع زمین کشت این نوع قهوه بسیار بالاتر از این مقدار باشد. کاتورا در ارتفاعات ۱۲۰۰ الی ۲۰۰۰ متر از سطح دریا به بهترین شکل رشد میکند.
یکی از مهمترین مزایای این نوع قهوه آن است که کاتورا همانند بوربن در برابر موارد مختلفی همچون خشکسالی و نور شدید خورشید مقاومت بسیار بالایی دارد. گیاه این قهوه به طور کامل میتواند با دمای بالا خود را تطابق دهد.
از گیاه کاتورا با نامهایی همچون dwarf و compact یاد میشود. دلیل این نامگذاری اندازه کوچک این قهوهها است. همین اندازه کوچک موجب میشود تا کشاورزان بتوانند سطح زیرکشت این قهوه را بالاتر ببرند و به همین دلیل این قهوه در بین کشاورزان طرفداران خاصی دارد. گفتیم که جهت جلوگیری از ایجاد آفات خاصی همچون ضد برگ قهوه، کاتورا را با نژادهای دیگری همچون Timor پیوند میزنند. این امر موجب به ایجاد گونههای جدیدی با نامهایی همچون Catuai، Catimor، Maracaturra و Pache Colish میشود.

مهمترین ویژگیهای یک فنجان کاتورا چه چیزی است؟
قهوه کاتورا از محبوبترین قهوههای موجود در بازار به شمار ميآید. به جرئت میتوان گفت که دلیل این محبوبیت وجود ویژگیهایی شبیه به قهوه بوربن است. برخی از کارشناسان میگویند که ویژگیهای کلی این قهوه آنچنان به قهوه بوربن شباهت دارد که در بسیاری از موارد تشخیص آنها از یکدیگر بسیار سخت میشود. طعم کاتورا معمولاً متعادل، شیرین با ذرهای طعم مرکبات (همراه با بوی افرا و عسل) است.
این موارد دقیقاً همان چیزهایی هستند که نظر بسیاری از روسترها را به کاتورا معطوف کردهاند. جالب است بدانید که بسیاری از تولیدکنندگان قهوه در منطقه گواتمالا به تولید این محصول روی آوردهاند و سعی دارند تولید خود را هرساله افزایش دهند.
طعم بسیار خوب این قهوه موجب ورود کاتورا به مسابقات جهانی قهوه نیز شده است. در سال دو هزار و بیست و یک میلادی شخصی به نام ماکسول کلونا توانست با ترکیب انواع مختلفی از کاتورا، تیپیکا و همچنین فینکا رتبه ششم مسابقات جهانی قهوه را به دست بیاورد. انواع کاتورا عبارتاند از:
- Costa Rica 95
- Catiscia
- Lempira
- Catimor
- Castillo

رست کردن کاتورا
خوشبختانه به علت خاصیت کلی دانههای قهوه کاتورا میتوان آنها را به مدلهای مختلفی رست کرد. به عنوان مثال باید بگوییم افرادی که به دنبال قویتر کردن بخش اسیدی این دانهها هستند باید رست سبک را انتخاب کنند. در حالت عکس نیز افرادی که خواستار کاهش میزان اسیدیته هستند باید از رستهای تیره استفاده نمایند.
اندازه کلیه دانههای کاتورا معمولاً یکسان است و همین امر امکان رست نامناسب را به حداقل میرساند. اندازههای دانه این نوع قهوه حدوداً متوسط به شمار میآید و به همین دلیل رست کردن آن روند پیچیدهای ندارد. جالب آن است که رست کردن این نوع دانهها حتی در برابر پاکامارا یا موکا نیز روندی راحتتر محسوب میشود، البته اگر رطوبت دانه بالا باشد، رست کردن کاتورا به یک فرایند دشوار تبدیل خواهد شد. در مورد تفاوت تفاوت کاتوا و کاتورا نیز باید بگوییم که کاتوا در واقع یک نوع زیر مجموعه از کاتورا به شمار میآيد. قهوه کاتوا یک نوع قهوه محسوب میشود که میتوان آن را حاصل تلاقی مصنوعی دو جهش طبیعی گونههای عربیکا با نامهای mundo novo و کاتورای زرد دانست. گیاه این قهوه نیز نسبت به گیاه قهوه کاتورا دارای ارتفاع کمتری است، البته باید به این نکته اشاره کنیم که هم کاتوا و هم کاتورای از قهوههای محبوب عربیکا به شمار میآیند.

سخن پایانی
قهوه کاتورا ویژگیهای یکسان زیادی با قهوه بوربن دارد و دلیل محبوبیت آن نیز همین مورد است. طعم پیچیده و در عین حال جذاب آن موجب میشود تا کلیه عاشقان قهوه بتوانند لذت بالایی را در زمان چشیدن طعم کاتورا حس کنند.
اندازه کوتاه گیاه این قهوه موجب فرایند تولید مناسبتر میشود. علاوه بر این، اندازه متعادل دانههای کاتورا موجب رست یکدست خواهد شد. مهمترین امر در زمان تهیه و تولید این نوع قهوه، بهرهگیری از بستهبندیهای مناسبی است که بتوانند از طعم کاتورا به خوبی محافظت کنند. کیسههایی که دارای روکش پلاستیکی هستند بهترین گزینه در این زمینه به شمار میآیند. امیدواریم از مطالعه این متن در مورد کاتورا لذت برده باشید.
منابع: fullcoffeeroast و plant-world-seeds