اسپرسو را در منزل بگیرید! ممکن است که شما عاشق اسپرسو های کافه مورد علاقه تون باشید اما شاید نتوانید در هر زمانی که اراده کردید قهوهای نوش جان کنید به کافی شاپ بروید! البته که تهیه اسپرسو در خانه لذت خاص خودش را دارد و شاید هم بخواهید مهمانهایتان را در یک شات قهوه اسپرسو خوب، لاته، یا … سهیم کنید در این حال، پیشنهاد می کنیم کافه را به خانه بیاورید. به همین منظور بهتر است اگر با طرز تهیه قهوه اسپرسو با دستگاه خانگی آشنایی ندارید این مقاله را تا پایان مطالعه کنید تا با طرز تهیه انواع قهوه با دستگاه اسپرسو ساز آشنا شوید و در نهایت بتوانید لذت درست كردن قهوه اسپرسو و چشیدن آن را به خوبی احساس کنید.
اسپرسو چیست؟
اسپرسو در واقع روشی برای تهیه قهوه است که این روش با عبور آب نزدیک به نقطه جوش و تحت فشار از قهوه آسیاب شده، در کمتر از ۲۵ ثانیه انجام می شود. یک شات اسپرسو Espresso حجمی حدود ۲۵-۳۰ میلی لیتر دارد که به آن سینگل اسپرسو single espresso یا یک شات اسپرسو گفته می شود.
روش های تهیه اسپرسو:
روش های مختلف درست کردن اسپرسو ممکن است افراد، به ویژه آن هایی که به تازگی به جمع قهوه نوش ها وارد شده اند را دچار سردرگمی کند. به همین دلیل بهتر است روش هایی که در زیر به شما یاد می دهیم به درستی فرا گرفته و آن ها را بارها مرور کنید تا به خوبی در ذهنتان جای گیرند.
درست كردن اسپرسو با دستگاه بسیار راحت است. با یک دستگاه اسپرسو ساز شما به راحتی می توانید در هر زمان، یک شات اسپرسو البته با دانه قهوههای منتخب خودتان نوش جان کنید اما این نکته را بدانید: اسپرسو دستگاهی که در یک کافی شاپ، روزانه صدها اسپرسو می گیرد کیفیت نسبتا بهتری به اسپرسو دستگاه خانگی دارد. اگر دستگاه اسپرسوساز ندارید میتوانید تهیه اسپرسو را با موکاپات انجام دهید.
قبل از آموزش و تهیه اسپرسو با دستگاه این نکته را عرض کنیم که اسپرسو متد و روشی برای تهیه قهوه است این بدان معنی است که قهوهای به نام اسپرسو نداریم. در این روش باید فعالیتها و فیلترهایی را رعایت کنیم تا نوشیدنی ما اسپرسو نام گیرد فیلترهایی چون:
- استفاده از دستگاه اسپرسو ساز یا (بعضا موکاپات)
- درجه آسیاب متناسب پرتافیلتر
- برشتگی معمولا ملایم رو به تیره و تیره
(این نکته را هم بدانید: عملکرد موکاپات و دستگاه اسپرسوساز تا حدودی مشابه هم است اما نام نوشیدنی موکاپات اسپرسو نیست، اما به صورت عامیانه به آن اسپرسو گفته می شود، در اصل اسپرسو، نام نوشیدنی دستگاه اسپرسو ساز است.)
متدهای دیگری نیز برای تهیه قهوه وجود دارد، چون قهوه ترک، فرانسه، کمکس یا … هر کدام به طور جداگانه، فیلترهای مخصوص به خود را دارند. برای آموزش طرز تهیه اسپرسو با دستگاه پیشنهاد می کنیم ابتدا دستگاه اسپرسو ساز بخشها و قطعاتش را بشناسید! و اما
طرز تهیه اسپرسو با دستگاه اسپرسو ساز:
الف) دانه یا پودر قهوه با برشتگی مورد نیاز:
در این قسمت نحوه درست كردن اسپرسو با دستگاه را آموزش میدهیم. تازگی قهوه یکی از فاکتورهای بسیار مهم در هنگام خرید است پس سعی کنید از قهوه تازه برشته استفاده کنید یا اگر از قهوه های بسته بندی استفاده می کنید حتما به تاریخ رست یا برشتگی آن دقت کنید. هم چنین به مقداری خریداری کنید که محصول، قبل از اتمام، تازگی خود را از دست ندهد. برای تهیه اسپرسو، معمولا از دانه با رست مدیوم و تیره استفاده می شود. میزان آسیاب برای دستگاه های اسپرسو خانگی و حرفهای کمی متفاوت است، اما به طور کلی همه خیلی ریز آسیاب میشوند. برای اطلاعات بیشتر به مطلب راهنمای میزان آسیاب قهوه مراجعه کنید.
ب) آماده سازی ماشین اسپرسوساز و پرتافیلتر:
۱- ماشین را از دقایقی قبل روشن کنید تا گرم شود.
۲- مخزن آب دستگاه:
موافقید آموزش قهوه اسپرسو را شروع کنیم؟ مخزن آب را پر کنید. اگر دستگاه به منبع آب متصل نیست آب تصفیه شده را به صورت دستی به آن اضافه کنید. دمای آب در نهایت به ۱۹۷-۲۰۴ درجه فارنهایت یا ۹۶-۹۲ درجه سانتی گراد می رسد. در عصاره گیری از ترکیبات قهوه دمای آب بسیار مهم است.
۳- پرتافیلتر:
پرتافیلتر را ازدستگاه جدا کرده و آن را با یک پارچه مرطوب، تمیز و سپس خشک کنید.
۴- میزان پودر اسپرسو:
اگر می خواهید تک شات اسپرسو بگیرید (۲۵-۳۰ میلی لیتر) از ۷ گرم پودر قهوه و اگر یک دابل شات (۵۰-۶۰ میلی لیتر) می خواهید از ۱۴-۱۸ گرم پودر استفاده کنید. تهیه اسپرسو دابل همانند اسپرسو تک شات است اما برای اطلاعات بیشتر به مطلب اسپرسو دابل چیست مراجعه کنید.
۵- فشرده کردن اسپرسو:
بعد از ریختن پودر قهوه در پرتافیلتر، سطح آن را با دست صاف کنید تا همه پودر قهوه، هم سطح پرتافیلتر شود حالا با یک کوبه قهوه یا تامپر، قهوهتان را فشرده کنید (تامپر ابزاری برای فشردن یا کوبیدن پودر قهوه است). سعی کنید فشار به طور یکسان به تمام پودر قهوه وارد شود تا آب نیز به طور یکسان از آن عبور کند.
برای انجام این کار، پرتافیلتر را روی یک سطح صاف قرار دهید و به طور مساوی با فشار ۳۰ پوندی (۱۳٫۵ کیلوگرم) توسط تامپر، پودر قهوه را فشرده کنید.
ج) گرفتن شات اسپرسو
۱- اتصال پرتافیلتر به هد گروپ:
قبل از اتصال پرتافیلتر، هد گروپ را روشن کنید تا آب از آن عبور کنید این کار باعث می شود که اگر قهوه ای از عصاره گیری قبلی، بر روی گروپ باقی مانده بود پاک شود تا طعم اسپرسو جدید را خراب نکند سپس پرتافیلتر را به هد گروپ وصل کنید.
۲- شروع شات گیری:
قدم بعد در درست كردن قهوه اسپرسو این است که باید پس از روشن کردن دستگاه، دکمه گرفتن شات را بزنید البته در این حین حواس تان به زمان هم باشد. گرفتن یک شات اسپرسو حدود ۲۵ ثانیه به طول می انجامد. اسپرسو دستگاه اسپرسوساز نسبتا غلیظ، همراه با کرما یا خامه ای کرمی رنگ بر روی آن است.
۳- پایان شات گیری:
میزان کافئین:
احتمالا شما هم مثل همه قهوه نوش ها به این فکر میکنید که میزان کفئین کدام نوشیدنی بیشتر است؟ ما در مطلب اختصاصی این موضوع را برایتان مورد بررسی قرار داده ایم پیشنهاد میکنیم مطالعه نمایید. کدام قهوه کافئین بیشتری دارد؟
د) سرو اسپرسو و تمیز کردن ماشین اسپرسوساز:
نکته نهایی که در خصوص درست كردن قهوه اسپرسو باید به آن توجه کنید این است که اسپرسو بلافاصله پس از ریخته شدن در فنجان باید سرو شود. در کنار اسپرسو معمولا یک شکلات کوچک و یک فنجان آب سرو می شود. می توانید آب را پیش از اسپرسو نوش جان کنید تا طعم آن را کاملا درک کنید.
در انتهای مطلب، ویدئو طرز تهیه اسپرسو با دستگاه قرار داده شده است، برای درک بهتر موضوع میتوانید ویدئو را مشاهده نمایید.
نکات تهیه قهوه اسپرسو با دستگاه اسپرسو ساز:
نکاتی که در زیر بیان می کنیم از جمله مهم ترین مواردی هستند که در هنگام درست كردن قهوه اسپرسو با دستگاه باید به آن ها توجه کنید؛ در غیراینصورت ممکن است طعم قهوه تا اندازه زیادی تغییر کند و از طعم دلخواه شما فاصله بگیرید.
- در پرتافیلتر غیر از پودر قهوه، افزودنی دیگری مانند شکر یا … نریزید.
- فنجان های تان را از پیش با آب داغ گرم کنید این کار از سرد شدن سریع قهوهتان جلوگیری میکند.
- ترجیحا از آب شیر برای تهیه اسپرسو استفاده نکنید زیرا املاح آن باعث رسوب در ماشین اسپرسو شما می شود.
- اگر در خانه دستگاه آسیاب ندارید، در هنگام خرید مطرح کنید که دانه قهوه برای چه دستگاهی آسیاب شود.
- اگر دانههایتان درشت آسیاب شده باشد آب با سرعت بیشتر و زمان کمتری از آن عبور می کند و در نتیجه اسپرسو رقیق و بدون طعم خواهید داشت و برعکس اگر دانههایتان ریز آسیاب شده باشد زمان گرفتن شات افزایش می باید و در پایان نیز اسپرسوتان به تلخی می زند.
کافیلاورهای عزیز، نظرات و سوالات خود را می توانید در انتهای مطلب با ما در میان بگذارید.
بفرمایید!
ویدئوی تهیه اسپرسو با دستگاه اسپرسو ساز:
در زیر ویدیویی جهت درک بهتر طرز درست كردن قهوه اسپرسو با دستگاه خانگی را برای شما قرار داده ایم. با این حال در صورت وجود هرگونه ابهام یا مشکل در رابطه با نحوه درست کردن اسپرسو حتما در بخش نظرات، آن را از ما بپرسید. همچنین لازم به ذکر است که با قرار دادن دیدگاه خود در بخش مذکور می توانید امتیاز کافی کلاب تهیه کرده و از تخفیفات ویژه آن استفاده نمایید.
آیا استفاده از پرتا فیلتر نیکد واقعا عصاره گیری بهتری به ما میده؟
لزوما خیر و برای دستگاه اسپروساز خانگی توصیه نمیشه
با سلام بعد ازاینکه قهورو گرفتیم میگن بایددکمه بخاروبزنیم برای چیه؟
با درود خدمت شما دوست عزیز. بعد از گرفتن اسپرسو فشار داخل مخزن بالا میرود و اگر این فشار تخلیه نشود، به مرور زمان فشار حبس شده در مخزن دستگاه بعلت نه چندان مستحکم بودن دستگاههای اسپرسو ساز خانگی، بسته به نوع و برند دستگاه ممکن است به مرور زمان به دستگاه آسیبهای جزئی و یا جبران ناپذیری وارد شود. برای حل این مشکل بعد از عصاره گیری، بدون روشن کردن سیستم بخار و فقط با باز کردن پیچ بخار، فشار حبس شده درون مخزن دستگاه با مقداری آب از Steam wand (لوله نازل بخار دستگاه) تخلیه شده و باعث دوام و افزایش طول عمر مفید دستگاه میشود. لازم به ذکر است برای جلوگیری از خیس شدن کانتر و اطراف آن، قبل از باز کردن پیچ بخار یک لیوان زیر نازل بخار قرار دهید و پیچ بخار را بار کرده و بعد از اتمام خروج آب و هوای موجود داخل دستگاه و رسیدن عقربه فشار سنج دستگاه (بعضی از دستگاهها فاقد فشار سنج میباشند) به فشار صفر Bar پیچ بخار را بسته و دستگاه را خاموش کرده و برای جلوگیری از صدمات احتمالی بخاطر نوسانات برق، حتما دو شاخه را از پریز برق جدا کنید. با تشکر. 🙏🏻
سلام خسته نباشید
خیلی ممنون میشم اگه سوللاته منو جواب بدید واقعا لطفه بزرگی در حقم میکنید چون واقع محتاج جواب این سوالات هستم
۱٫قربان نظرتون درمورد دلونگی ۴۲۱ چیه ؟
۲٫میتونم سبد پرتافیلتر (بسکت) رو عوص کنم چون ماله خودش ۱۴ گرمی هست و واسه من کمه امکانش هست ک بسکتمو عوص کنم؟
۳٫ب جز لولر و تمپر،دیگه چ وسایل هست ک میتونه کمکمون کنه برای دریافت شات اسپرسو بهتر.
۴٫فشار ۱۴kg برای تمپ مناسب هست؟
۵٫اسپرسویی ک میگیرم یک شاتم کمتر از ۲۰ ثانیه میشه از نسبت ۱٫۲ استفاده میکنم ۷ گرم پودر قهوه ۱۴ گرم اسپرسو این نسبت ایا خوب هست
۶٫برای کاپوچینو نبست شیر ب اسپرسو باید چقد باشه؟
با سلام
لطفا اگر امکانش هست طرز تهیه یه میکس قهوه با طعم میوه ای یا آجیلی را بفرمایید ممنون میشوم(چند مدل دانه قهوه از کدام نوع را با هم میکس کنیم؟)