رموز جانبی قهوه

راهنمای آسیاب کردن قهوه

grinding beans

چگونه و چه مقدار قهوه ام را آسیاب کنم؟ با چه ابزاری این کار را انجام دهم؟ یک کافی لاور زمانی در دم آوری قهوه ناموفق است که از میزان آسیا کردن آن بی خبر باشد! یک قهوه خوب نیازمند آسیاب کردن درست و دقیق است. ابزارهای آسیاب قهوه در تهیه قهوه ارزشمند و با اهمیت اند. ممکن است شما قهوه تازه و خوب، به همراه یک دستگاه مناسب برای تهیه ، آب فیلتر شده و کامل، و در کنار  این ها، دقت بالا در دم آوری را داشته باشید اما یک نکته مهم و تاثیر گذار در طعم نهایی قهوه، آسیاب کردن آن است. در این محتوا قصد آموزش آسیاب قهوه به شما عزیزان را داریم. زیرا همان طور که گفتیم نحوه آسیاب قهوه در نتیجه نهایی تاثیر فراوانی دارد.

شاید این سوال را از خود بپرسید “حالا کمی ریزتر یا درشت تر چی میشه!” بهتر است برای  پاسخ سوالتان تا انتهای مطلب با ما همراه باشید و از اهمیت آسیاب کردن قهوه و نحوه آسياب كردن قهوه اطلاع یابید.

نکات آسیاب کردن قهوه:

یک نکته مهم در آسیاب کردن قهوه، یکسان آسیاب کردن آن است؛ قهوه درشت تر آب را آسان تر عبور می دهد و سبب استخراج کمتر طعم قهوه می شود. اما اگر  قهوه ریز تر شود بیشتر با آب درگیر شده و عصاره گیری می شود؛ درنهایت قهوه شما تلخ تر می شود. تغییرات کوچک در اندازه ذرات می تواند به طرز چشمگیری بر طعم نهایی قهوه شما تأثیر بگذارد.

عبور سریع آب از آسیاب درشت تر
آب از بخشی که آسیاب درشت تری دارد سریع تر عبور می کند

قبل از آسیاب کردن قهوه باید دانه هایی که رست آنها به صورت کامل و یکنواخت نسبت به بقیه دانه ها انجام نشده را جدا کنید. همچنین دستگاه آسیاب شما باید حدالامکان عاری از ذرات قهوه روز های گذشته و یا رست و دانه های متفاوت باشد.

مقایسه قهوه آسیاب شده دستگاه تیغه ای و چرخ دنده ای
آسیاب نا یکسان!

همین طور که در تصویر بالا مشاهده میکنید قهوه آسیاب شده توسط دستگاه های تیغه ای به صورت ریز و درشت آسیاب شده است.

میزان آسیاب کردن قهوه، به متد دم آوری شما وابسته است. عموما قهوه هایی ک باید دم کشیده شوند درشت ترند.
دستگاه های مختلفی برای آسیا کردن قهوه وجود دارد که میتوانید در مطلب انواع آسیاب قهوه را بخوانید. در اینجا اشاره ای کوتاه به ویژگی ها و معایب این ابزار ها می کنیم.

نکاتی برای تهیه قهوه در خانه
ببینم!

دستگاه های آسیاب قهوه

دستگاه آسیاب تیغه ای
دستگاه آسیاب تیغه ای
دستگاه آسیاب خانگی یا تیغه ای

برای آسیاب کردن قهوه ممکن است یکی از ساده ترین و ارزان ترین روش ها باشد. اما در اینجا نکاتی  وجود دارد که از اهمیت بالایی برخوردار است .

با این دستگاه نمی توانید آسیاب شدن قهوه  را به صورت یکنواخت کنترل کنید. تیغه های این دستگاه ها طوری است که در صورت ریز تر کردن میزان آسیاب، قهوه داغ شده و حتی ممکن است قهوه شما باز هم کمی رست شود و به طور قابل توجهی بعضی از ویژگی های عطری طعمی آن از بین می رود.

دستگاه آسیاب چرخ دنده ای دیسکی یا فلت
آسیاب قهوه دیسکی
سریعتر، صدای بیشتر، قیمت کمتر

حاوی دو چرخ دنده روی هم ، که قهوه از وسط این دو عبور می کند. به دلیل چرخش با سرعت بالا نسبت به مدل مخروطی، سریع تر عمل می کند و صدای بیشتری نیز دارد.

دستگاه آسیاب مخروطی
دستگاه آسیاب مخروطی
صدای کمتر، سرعت کمتر، دقیق تر

بهترین نوع و گران ترین نوع دستگاه آسیا قهوه است که از سرعت و صدای کمتری نسبت به مدل دیسکی برخوردار است؛ و خروجی بهتری برای شما به ارمغان می آورد اما قیمت گران تری دارد. مخروطی ها خروجی یک نواخت تری نسبت به مدل دیسکی دارند و پودر قهوه را گرم نمی کنند، همچنین بازه میزان آسیاب کردن قهوه در این مدل بیشتر است.

میزان آسیاب برای هر ابزار:

بسیار درشت “Extra Coarse Grind

قهوه آسیا شده بسیار درشت
درشت ترین حالت آسیاب قهوه
  • قهوه های دم سرد یا برود کافی
  • دستگاه تادی
  • کابوی کافی

از این نوع آسیاب برای تهیه قهوه های دم سرد یا برود کافی و قهوه ساز “Toddy brewer” و کابوی کافی استفاده می شود.

درشت یا “Coarse Grind

آسیاب متوسط درشت قهوه
آسیاب به اندازه نمک دریایی
  • فرنچ پر
  • عملیات چشیدن طعم قهوه

وقتی می گوییم برای فرنچ پرس باید آسیاب درشت باشد منظور این میزان آسیاب است. از این نوع آسیاب برای عملیات کاپینگ Cupping قهوه (عملیات چشیدن طعم قهوه) نیز استفاده می شود. البته قهوه ساز پروکولاتور هم از این نوع آسیاب استفاده می کند که هنوز در ایران به رسمیت شناخته نشده است.

متوسط  درشت یا Medium Coarse Grind

آسیاب متوسط درشت
آسیاب به اندازه های دانه های شن درشت
  • کمکس
  • کافه سولو

بیشترین توصیه برای ابزارهای کافه سولو، کمکس نیازمند آسیاب با این اندازه می باشند.

متوسط یا “Medium Grind

آسیاب متوسط
آسیاب اندازه دانه های شن ریز
  • دستگاه قهوه ساز خانگی یا “Drip Pot”

البته اگر برای تهیه قهوه با دستگاه قهوه ساز خانگی خود، از فیلتر کاغذی استفاده کنید بهتر است درجه آسیاب قهوه را ریزتر کنید.

فرق قهوه و نسکافه و نکات مهمی‌که باید بدانید
ببینم!

متوسط  ریز یا متوسط  نرم “Medium Fine Grind

آسیاب متوسط ریز
آسیاب اندازه نمک سفره
  • دستگاه های مخروطی (مانند v60  و کلور)
  • وکیوم پات
  • سایفون
  • آئروپرس

بیشترین پیشنهاد برای قهوه ساز سایفون و آئروپرس و قهوه ساز های مخروطی در این نوع آسیاب می باشد. البته میزان آسیاب کردن قهوه، در قهوه سازهای مخروطی شکل(v60, clever) بستگی به زمان دم آوری هم دارد. اگر قرار است زمان کمتری برای دم آوری صرف کنید باید نوع آسیاب قهوه را ریز تر انتخاب کنید.

آئروپرس نیز این شرایط را دارد که اگر می خواهید قهوه را در زمانی مابین ۲ تا ۳ دقیقه دم آوری کنید باید از این آسیاب استفاده کنید اما اگر دم آوری بیشتر از ۳ دقیقه به طول می انجامد، بهتر است از آسیاب های درشت تری استفاده نمایید.

نرم یا ریز “Fine

قهوه ریزآسیاب شده
ریز تر از آسیاب نمک سفره
  • اسپرسو ساز
  • موکاپات
  • استاوتاپ

بعضی منابع دستگاه اسپرسوساز را در گروه خیلی نرم قرار می دهند، و البته میزان آسیاب قهوه برای دستگاه اسپرسوساز کمی ریز تر از موکاپات است. یعنی درجه آسیاب قهوه برای موکاپات کمی درشت تر از دستگاه های اسپرسوساز است. اما آسیاب قهوه اسپرسو باید کمی درشت تر از قهوه کاملا پودر شده که برای قهوه ترک استفاده میکنیم، باشد. خیلی ریز یا خیلی نرم “Extra Fine or Super Fine”

قهوه آسیاب شده بسیار ریز
آسیاب آردی
  • قهوه عربی
  • قهوه ترک

این نوع آسیا ریز ترین حالت است (مانند آرد، کاملا پودر)،  وقتی آن را لمس می کنید، دانه های خرد شده را احساس نمی کنید. همه دستگاه های آسیاب از این نوع آسیاب پشتیبانی نمی کنند. آسیاب قهوه ترک باید این حالت را داشته باشد و قهوه را کاملا پودر کند.

نکته: نیازی به اندازه گیری قهوه های پودر شده نیست، به تصاویر با دقت نگاه کنید کافیست چندین بار قهوه های آسیا شده را ببینید، زمانی که قهوه تان را آسیا می کنید، به چند سایز مختلف آسیاب کنید و آن را لمس کنید. میزان آسیاب شدن مورد نظر را براحتی پیدا می کنید. (برای نمایش بزرگتر تصاویر روی آن کلیک کنید.)

جدول میزان آسیاب برای هر ابزار:

میزان آسیابنوع ابزار
انگلیسیفارسیانگلیسی
Extra Coarse Grindقهوه های دم سرد – کابوی کافیCold Brewed Coffee
Cowboy Coffee
Coarse Grindقهوه با فرنچ پرس   عملیات چشیدن طعم قهوهFrench Press
Cupping
Percolators
Medium Coarse Grindکافه سولو
کمکس
Cafe solo
Chemex
Medium Grindدریپ یا چکه ای مانند دستگاه قهوه ساز خانگیDrip pot
Medium Fine Grindمخروطی شکل ها
آئروپرس
سایفون
وکیوم پات
Cone Shaped
Aeropress
Siphone
Vacuum Pots
Fine Grindاسپرسو با دستگاه   موکاپات استاوتاپEspresso
Moka Pot
Stovetop
Extra Fine or Super Fineقهوه ترکIbrik
Cezve

اگر دستگاهی مد نظر شما هست حتما کامنت بگذارید.

ویدئوی راهنمای آسیاب کردن قهوه:

منبع: homegrounds ,beanground

4.2/5 - (19 امتیاز)

28 دیدگاه در “راهنمای آسیاب کردن قهوه

  1. کمیل نوبختی گفت:

    با سلام من دستگاه مباشی 2034 دارم و قهوه آسیاب شده گرفتم که چون دستگاهم نیمه صنعتی هست جاییی که قهوه گرفتم هم گفتم که دستگاه نیمه صنعتی هست با بسکت معمولی که تحت فشار نیست.
    ولی وقتی باهاش قهوه درست میکنم با اینکه آب دستگاه جوش است و 92 درجه هست اسپرسویی که به من میده سرد هست و همون لحظه میشه یکجا خوردش
    آیا این میتونه به خاطر آسیاب قهوه باشه که سایز آسیاب ریز تر از دستگاه من باشه؟ چون قهوه ای هم که میده خیلی تلخ هست در حالی که قهوه من 60 ربوستا هست

    1. کافی دان گفت:

      در صورتیکه بتونید در 25 ثانیه حدود 40تا50 گرم نوشیدنی بگیرید آسیابش مشکلی نداره

  2. سما گفت:

    سلام خسته نباشید
    ببخشید یک سوال داشتم ایا ممکنه قهوه اسیاب شده ای که درجه اسیاب اون برای فرانچ پرس هست رو با اشپرسوساز دم کرد؟ممنون میشم جواب بدید

    پاسخ

    1. کافی دان گفت:

      خیر خروجی مناسبی نمیده

  3. Mey T گفت:

    جهت اطلاع قهوه نوشان جدید و بنا به تجربه عرض میشه؛ برای آسیاب قهوه، حتی فکر استفاده از آسیاب تیغه‌ای رو هم از سر بیرون کنید. دانه‌های قهوه رو بجای خرد کردن، با چند سایز مختلف تکه پاره می‌کنه. حالا به چند سایز الک نیاز میشه و هاون و کلی انرژی و زمان. در نهایت با این اسباب و ابزار ابتدایی، پودر یکدستی هم به دست نمیاد.

  4. محمد حسین جوادی گفت:

    سلام
    اسپروساز بارانی دارم هرکاری میکنم گرمای خوبی نامیده حتی از قهوه فول گرمای شما هم استفاده کردم

    1. کافی دان گفت:

      با سلام. با ادمین در میان بگذارید و تصویر عصاره گیری رو بفرستید. راهنماییتون می کنن.

  5. ابراهیم بیگی گفت:

    سلام و عرض ادب
    بنده دستگاه اسپرسوساز گوسونیک خریدم
    از دور پرتافیلتر اب نشت میدهد
    با شرکت تماس گرفتم گفتند که از واشر دور هستش
    واشر رو هم تعویض کردم ولی فایده نداشت
    الان میخواستم بدونم ایا ریز یا درشت بودن قهوره میتونه تاثیری داشته باشه؟
    چونکه زمانی که پرتافیلترو داخلش کمتر قهوه قرار میدم مشکل حل میشه

    1. کافی دان گفت:

      حتما با آسیاب درشتر تست کنید

  6. مجید گفت:

    سلام
    من بتازگی اسپرسوساز ونیتی ۵۷۰۰ خریدم که خودش آسیاب داره و مدرج از یک تا ۱۵ هست
    راهنمایی می کنین روی چه درجه ای بهترین کیفیت اسپرسو رو می ده ظاهرا در این دستگاه بین 9 تا ۱۲ بار فشار مطلوبی برای تهیه اسپرسو است

    1. کافی استور گفت:

      سلام
      برای اطلاع دقیق به ادمین پیج اینستاگرام پیام بدید. اما باید اسیاب روی ریزترینحالت باشد

  7. محمد گفت:

    با عرض سلام و خسته نباشید ببخشید یک سوال داشتم ایا ممکنه قهوه اسیاب شده ای که درجه اسیاب اون برای اسپرسو ساز هست رو با موکوپات دم کرد؟ممنون از سایت خوبتون

    1. کافی استور گفت:

      سلام
      خیر امکانش نیست. پودر قهوه اسپرسو بسیار ریز هست. با موکاپات دم کنید پودر میاد توی فنجان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *