هر آنچه درباره میوه یا گیلاس قهوه باید بدانید 🍒☕
آیا تا به حال فکر کرده اید که دانههای قهوه از کجا میآیند؟ هر قهوهنوشی نمیداند که قهوه در حقیقت “هسته گیلاس قهوه” است! 🍃🍒
گیاه قهوه یک درخت میوه است و میوه آن شبیه به گیلاس است. آنها در ابتدا سبز هستند و با رسیدن به زمان برداشت به رنگهایی از طیف زرد تا صورتی و قرمز تبدیل میشوند.
آیا میخواهید درباره میوههایی که دانههای خوشمزهای را که در قهوهفروشیها پیدا میکنید، پرورش میدهند بیشتر بدانید؟ ما این مقاله را با همه چیزهایی که باید در مورد گیلاس قهوه بدانید تجهیز کرده ایم.
فهرست مطالب
آیا قهوه یک گیلاس است؟
درست است، از نقطه نظر بیولوژیکی صرف، قهوه یک میوه است. درخت قهوه رشد میکند و شکوفههای سفید زیبا و معطری تولید میکند و به دنبال آن گیلاسهای سبز پدیدار میشوند. پس از رسیدن، چیده شده و پوست و گوشته آن برداشته میشود و آنچه باقی میماند دانه قهوه است.
معمولاً به عنوان دانههای قهوه سبز (Green Bean) شناخته میشوند، که قبل از رسیدن به فنجان اسپرسو فرآوری (Process) و برشتهکاری (رست/Roast) میشوند.
گیلاس قهوه پوسته سخت و تلخی دارد، اما بخش گوشتی آن که دانه ها را میپوشاند و از آن محافظت میکند آبدار و شیرین است. در حالی که آنها نقش مهمیدر هنگام رشد و رسیدن میوه قهوه دارند، در فنجان قهوه شما نیز تفاوت ایجاد میکنند.
اگر به دنبال قهوه درجه یک و پرمیوم برای تجربه بهتر این دنیای جذاب و دوستداشتنی هستید، به محصولات تازه برشت کافی استور سری بزنید. 😉
چگونه گیلاس قهوه بر تجربه شما تأثیر میگذارد؟
گیلاس قهوه نقش مهمیدر مسیر سفر قهوه ایفا میکند که به عنوان “فرآوری” شناخته میشود. دو روش اصلی برای پردازش یا فرآوری میوههای قهوه وجود دارد: طبیعی (Natural) و شسته شده (Washed).
اگر قهوه باکیفیت را از رستریهای (Roastery) حرفهای قهوه خریداری کنید، احتمالاً این مشخصات را در توضیحات محصول خواهید دید.
فرآیند طبیعی
همچنین به عنوان فرآیند خشک (Dry) نیز شناخته میشود. به این معنی است که دخالت زیادی در به دست آوردن دانه های قهوه از گیلاس قهوه وجود ندارد.
آنها قبل از برداشتن پوسته و گوشته به طور طبیعی خشک میشوند. این فرآیند باعث تولید قهوههایی با تنواری (Body)، شیرینی (Sweetness) و طعم قویتر میشود.
طبیعیها طعمهای میوهای و تخمیری بیشتری دارند، زیرا دانه زمان بیشتری برای تعامل با قندهای طبیعی گیلاس دارد (آنزیمها موسیلاژ اطراف دانه را تجزیه میکنند).
فرآیند شسته شده
همچنین به عنوان فرآیند مرطوب (Wet) شناخته میشود. نام خود را به این دلیل گرفته است که دانههای قهوه از گوشته جدا میشوند و سپس معمولاً تخمیر میشوند تا پکتین (pectin) باقی مانده که هنوز به دانه و پوست چسبیده است، جدا شود، سپس قبل از خشک شدن تمیز میشوند.
قهوه های شسته شده به دلیل شفافیت و نت های پر جنب و جوششان مورد توجه قرار میگیرند. حذف تمام گیلاس قبل از خشک شدن به طعم های ذاتی دانه اجازه میدهد بدون اینکه چیزی مانع آنها شود، خودنمایی کنند.
نت های میوه ای هنوز در قهوه های شسته شده یافت میشوند، با این حال، نت های تخمیری و نت های بریجات کمتر هستند.
آیا میتوانید گیلاس قهوه را بخورید؟
اگر قهوه را خوشمزه میدانید، طبیعی است که فکر کنید میوه آن نیز باید لذت بخش باشد، یا حداقل کنجکاو باشید که طعم گیلاس قهوه چگونه است.
با این حال، گیلاس بودن لزوما آن را به شیرینی آن چیزی که در فروشگاه های مواد غذایی و بازارهای کشاورزان مییابیم، نمیکند.
میوه قهوه بیشتر پوست و دانه است. پوست خشن است و گوشته به دانهها میچسبد، همانطور که سنگ هلو دارای قسمتهای لزج است که جدا نمیشوند.
یک گیلاس قهوه رسیده در عین حالی که طعم شیرین و تازه دارد، مانند گل یاس، گل ختمییا گلاب معطر است.
حالا واقعا میتوانید گیلاس قهوه را بخورید؟ پاسخ مثبت است. خوردن آنها اشکالی ندارد. برخی از حیوانات مانند گربه سیوت عاشق آن هستند.
اگر به یک مزرعه دسترسی دارید، ممکن است به شما اجازه دهند یکی از آنها را امتحان کنید. من میگویم از کنجکاوی خود لذت ببرید.
برای قسمتهای جدا شده قهوه چه اتفاقی میافتد؟
مزارع مخصوص قهوه معمولاً کوچک هستند و دیدن کشاورزانی که از باقیمانده قهوه به عنوان کود طبیعی استفاده میکنند غیر معمول نیست. حتی تعدادی از کشاورزان راه های خلاقانه ای برای استفاده از این محصول جانبی قهوه پیدا کردند.
چای کاسکرا، محصول جانبی قهوه
رایج ترین کاربرد پوسته های بدست آمده از روش فرآوری طبیعی، تهیه چای کاسکرا (cascara tea) است. این چای مرسوم، همان سطوح کافئین موجود در قهوه را ندارد، با این حال، آنتی اکسیدان بالایی دارد.
اگر کنجکاو هستید که طعم گیلاس قهوه را تجربه کنید و نمیتوانید از مزرعه قهوه دیدن کنید، باید کاسکرا را امتحان کنید. کاسکرا که در زبان اسپانیایی به معنای “پوسته” یا “پالپ” است، با برگ های چای سنتی تفاوت دارد زیرا بزرگتر و بیشتر شبیه کشمش خشک شده است.
پس از جداسازی دانه ها، کشاورزان پوست باقی مانده را با احتیاط خشک میکنند. نتیجه نهایی کاسکرا یا چای گیلاس نامیده میشود که در سال های اخیر محبوبیت زیادی پیدا کرده است. طعم آن شبیه چای است، زیرا شیرین و با طراوت است. هنوز هم طعم متمایز گیلاس قهوه را دارد. همچنین، کاسکرا به اندازه چای سیاه کافئین دارد.
کاسکارا چهارمین ابر غذای غنی از آنتی اکسیدان است. به همین دلیل است که برخی از شرکت های مراقبت از پوست از گیلاس قهوه برای بهبود محصولات خود استفاده میکنند.
استفاده از گیلاس قهوه برای تهیه آرد
آرد قهوه از گیلاس قهوه تهیه میشود. معمولاً محصولی است که ارزش بازار خاصی ندارد اما ارزش غذایی چرا. سرشار از مواد مغذی و آنتی اکسیدان است و میتواند به عنوان یک جایگزین برای آرد سنتی استفاده شود و حاوی کافئین است.
سوالات متداول
درواقع خود قهوه میوه نیست اما هسته یک نوع گیلاس است که پس از جدا شدن از گوشته و فرآوری درنهایت برشته کاری شده و به دست ما میرسد. هر درخت قهوه میانگین 2000 عدد میوه میدهد. این میوه قهوه ابتدا سبز است اما در طی زمان رسیده و به رنگهایی از طیف زرد تا قرمز بدل میشود.
با تجه به نژاد درخت قهوه مشخصات آن متفاوت است. به صورت کلی اما درخت قهوه برگهای براق، بیضی شکل و سبز دارد که طول آن ممکن است تا 15 متر نیز برسد. با توجه به کشور کشت، فصلها و تعدد برداشت در طی سال متفاوت است. همچنین نژآد قهوه بر روی مقاومت آن نسبت به انواع بیماری بسیار اثرگذار است.
اجزای گیلاس تا دانه قهوه شامل مواردی چون پوسته بیرونی (Exocarp)، گوشته یا پالپ (Mesocarp)، دان سبز قهوه (Endosperm)، پوسته درونی (Spermoderm)، لایه محافظ دانه (Endocarp) و لایه قندی (Mucilage) است.
کلام آخر درباره گیلاس قهوه
به یاد داشته باشید، گیلاس قهوه گواهی بر فداکاری و مهارت کشاورزان قهوه است که برای به ارمغان آوردن دانه های استثنایی برای ما تلاش میکنند. با حمایت از شیوه های قهوه پایدار و اخلاقی، ما به معیشت این کشاورزان کمک میکنیم و آینده صنعت قهوه را تضمین میکنیم.
بنابراین، در حالی که از فنجان قهوه بعدی خود لذت میبرید، لحظه ای به سفر گیلاس قهوه فکر کنید که این تجربه لذت بخش را برای شما به همراه آورده است.
به سلامتی سفر باورنکردنی گیلاس قهوه و ادامه کاوش در دنیای قهوه!
منابع: espressocoffeeguide, portfoliocoffee
ممنون از مطالب خوبتون. در مورد روش فراوری قهوه هم مطلب بذارین