کافئین بیشتر متعلق به کدام قهوه است؟
آیا شما هم در در حین نوشیدن قهوه به فکر فرو می روید و این سوال را از خود می پرسید؟ بیشترین کافئین در کدام قهوه است؟ یا کدام قهوه انرژی بیشتری دارد؟
عوامل مختلفی در میزان کافئین قهوه تاثیر می گذارد. مانند نژاد قهوه و نوع دانه، میزان برشتگی، حجمی که برای هر فنجان در نظر میگیرید، متد دمآوری، مقدار پودر مصرفی و حتی مقدار زمانی که برای دمآوری صرف می کنید!
با ما باشید تا یکبار برای همیشه پاسخ خود را در اینباره بگیرید! ☕
فهرست مطالب
جدول مقایسه کافئین انواع قهوه در مقیاس ثابت
با توجه به روش انتخابی برای دمآوری قهوه میزان کافئین نهایی که در یک فنجان قهوه وجود دارد میتواند بسیار متفاوت باشد. روشهای دمآوری مختلف مانند اسپرسو، فرنچ پرس، دریپ، کلدبرو و غیره حتی میتوانند از یک نوع قهوه ثابت میزان کافئین متفاوتی استخراج کنند.
به جدول زیر نگاهی بیاندازید تا آگاهی بهترین نسبت به این موضوع و میزان کافئین حاصل در هر روش دمآوری بدست آورید.
نوع قهوه | کافئین در هر 25 میلیلیتر |
قهوه بدون کافئین/دیکف | 0.25 تا 0.38 میلیگرم |
قهوه فوری دمی | 0.38 تا 0.5 میلیگرم |
نسکافه گلد | 8 میلیگرم |
قهوه فوری نسکافه 3 در 1 | 8.3 میلیگرم |
قهوه قطرهای/دریپ کافی | 8.13 تا 15 میلیگرم |
لاته | 9.6 میلیگرم |
فلت وایت | 10.8 میلیگرم |
فرنچ پرس (قهوه فرانسه!) | 10 تا 13.5 میلیگرم |
قهوه دمی (Brew Coffee) | 11.88 میلیگرم |
کلد برو (Cold Brew) | 12.5 میلیگرم |
آمریکانو | 13 میلیگرم |
کاپوچینو | 13 میلیگرم |
موکا | 13 میلیگرم |
کلدبرو نیترو | 20.31 میلیگرم |
قهوه ترک | 25 میلیگرم |
کن لچه (Con Leche) | 26 میلیگرم |
لانگ بلک (Long Black) | 26 میلیگرم |
کپسول نسپرسو | 60 میلیگرم |
اسپرسو | 60 تا 80 میلیگرم |
ردآی (Red Eye) | 95 میلیگرم |
بیشترین کافئین در کدام قهوه است؟ بر اساس بررسیهای انجام شده، ردهبندی بیشترین میزان کافئین قهوه برمیگردد به کپسول نسپرسو با 60 میلیگرم کافئین، اسپرسو با 60 تا 80 میلیگرم کافئین و قهوه ردآی با 95 میلیگرم کافئین در هر 25 میلیلیتر قهوه.
اگر دنبال قهوه پرکافئین برای نوشیدنی خود هستید این محصولات پر کافئین ترین قهوه های موجود هستند. فراموش نکنید اگر به حجم کافئین حساسیت دارید از نوشیدنی قهوه های زیر اجتناب کنید.
5 عامل موثر و مهم در میزان کافئین قهوه
گفتیم که عوامل مختلفی در میزان کافئین قهوه تاثیر می گذارد. در ادامه به بررسی 5 عامل مهم از این عوامل که زیر لیست آنها آورده شده است، خواهیم پرداخت.
- نوع و نژاد دانه قهوه (ربوستا و عربیکا)
- میزان رست یا برشتگی قهوه
- روشهای دمآوری
- حجم در هر بار سرو قهوه
- شرایط رشد و کشت قهوه
میزان کافئین عربیکا و ربوستا
عربیکا، محبوب ترین نوع دانه قهوه، به طور متوسط بین 1.2 تا 1.5 درصد کافئین دارد. دانه های قهوه روبوستا به طور متوسط 2.2 تا 2.7 درصد کافئین دارند که تقریباً دو برابر عربیکا است! دانههای قهوه روبوستا نه تنها دارای کافئین بیشتر از دانههای عربیکا هستند، بلکه طعم قویتر و بهطور طبیعی تلختری نیز دارند.
در رقابت میزان کافئین در دانه های عربیکا و ربوستا، عربیکا مغلوب ربوستا است.
ربوستا تقریبا دو برابر عربیکا کافئین دارد. پس در انتخاب نوع قهوه معمای اینکه قهوه پر کافئین کدام است، حل می شود، اما قضیه به همینجا پایان نمی یابد و عوامل دیگری در میزان بیشترین و کمترین کافئین در قهوه انتخابی شما تاثیر گذار و دخیل هستند که در ادامه مقاله به آن می پردازیم.
تاثیر میزان برشتگی (Roast) بر کافئین
در تفکر عامیانه در خصوص برشتگی قهوه، بر این باور اند که قهوه تیره برشته شده جزو قویترین قهوه ها محسوب می شود و کافئین بیشتری دارد! برخی دیگر هم فکر می کنند قهوه روشن برشته شده کافئین بیشتری دارد! باید بگوییم تقریبا هر دو تفکر اشتباه است! قضیه به این سادگی ها هم نیست!
- رستهای تیرهتر در واقع حاوی کافئین بیشتری از نظر وزنی نسبت به همان قهوههایی هستند که متوسط یا روشن برشته شدهاند.
- هر نوع قهوه دارای سطوح مختلفی از کافئین است و حتی روش فرآوری آن نیز می تواند بر سطح کافئین تأثیر بگذارد، بنابراین پاسخ دقیقی برای آن وجود ندارد.
هنگامی که قهوه برشته می شود، حدود 15 تا 25 درصد از وزن کلی خود را از دست می دهد. اگر با 1000 گرم قهوه سبز شروع کنید، بسته به میزان برشتگی، حدود 850 تا 700 گرم قهوه بو داده خواهید داشت.
یکی از مقاوم ترین عناصر در برابر تغییر یا حذف در فرآیند برشتهکاری، مولکول کافئین است. بنابراین بیشتر عناصر دیگر مانند چربی ها، لیپیدها، روغن ها، گازها، پروتئین ها، فیبر و غیره در دانه قهوه سبز در فرآیند برشته کردن تغییر می کند، مقدار کافئین تقریبا ثابت میماند.
نحوه محاسبه میزان کافئین در هر رست
چیزهای زیادی در فرآیند برشته کردن وجود دارد که بر سطح کلی کافئین تأثیر می گذارد، اما بزرگترین آنها کاهش وزن سایر عناصر موجود در قهوه سبز در هنگام برشته شدن است، بنابراین اجازه دهید فقط روی این جنبه تمرکز کنیم.
در اینجا دودوتا چهارتا قضیه آمده است:
- اگر 1000 گرم قهوه سبز مصرف کنید: حدود 12 گرم کافئین یا 1.2٪ از وزن کل آن است.
- قهوه را روشن برشته کنید: وزن نهایی آن حدود 850 گرم است. اما هنوز تقریباً 12 گرم کافئین در آن وجود دارد که درصد کافئین را اکنون 1.4٪ می کند.
- قهوه متوسط برشته شود: وزن نهایی ممکن است 800 گرم باشد و هنوز تقریباً 12 گرم کافئین داخل آن است که حجم کافئین 1.5٪ از وزن کل را ایجاد می کند.
- یک دانه مانند مارگوگیپ را بردارید و آن را کاملاً تیره برشته کنید: ۷۰۰ گرم قهوه به دست خواهد آمد – که هنوز هم تقریباً ۱۲ گرم کافئین درون آن است – یعنی ۱.۷ درصد از حجم آن.
اگر از 35 گرم دانه های بو داده برای دم کردن 500 میلی لیتر قهوه استفاده کنیم، در اینجا مقدار کافئین وزنی در این نمونه های 35 استخراج می شود (توجه داشته باشید که تمام این کافئین در واقع به فنجان قهوه دم کرده شما وارد نمی شود):
- رست روشن: 0.49 گرم (490 میلی گرم) کافئین
- رست متوسط: 0.52 گرم (520 میلی گرم) کافئین
- رست تیره: 0.60 گرم (600 میلی گرم) کافئین
بنابراین هر چه رست تیره تر باشد، کافئین بیشتری در قهوه وجود دارد!!!
تاثیر روش های دم آوری و حجم سرو قهوه
یک مطالعه در استرالیا با بررسی پنج نوع روش محبوب دم کردن قهوه نشان داد که اسپرسو حاوی بالاترین “غلظت کافئین” است.
یک تحقیق که توسط “Crema Coffee Garage” و “دانشگاه نیوکاسل” انجام شد، محتوای کافئین اسپرسو، موکاپات، قهوه فیلتری، دم سرد و فرنچ پرس را اندازه گیری کرد تا اطلاعات دقیقی در مورد میزان کافئین ارائه دهد.
خانم کینگ (Ravelle King) مدیر این آزمایش گفته است:
«در حالی که تجزیه و تحلیل کافئین اسپرسو بررسی شده است، ما متوجه شدیم که اطلاعات کمی وجود دارد که محتوای کافئین را در روشهای دیگر نشان میدهد و حتی منابع کمتری این دادهها را برای مصرفکنندگان ملموس میکند.»
نتایج این مطالعه راهنمایی برای درک اینکه کدام روش های دم کردن کافئین بیشتر یا کمتر تولید می کند، به مصرف کنندگان اجازه می دهد تا تصمیمات آگاهانه تری در مورد نحوه مصرف قهوه خود بگیرند.
در تصویر زیر نتایج به صورت ملموس قابل مشاهده هستند (بدلیل اینکه قهوه ردآی در این آزمایش حضور نداشته است، بیشترین میزان غلظت کافئین متعلق به اسپرسو شده است).
شرایط رشد و کشت قهوه
موضوع اصلی، ارتفاع رشد قهوه است که در طعم نهایی فنجان شما نقش کلیدی دارد. ارتفاع (Altitude) یک بازیگر اصلی در تعیین کیفیت، شکل، اندازه و طعم دانه است.
ما می توانیم گیاهان قهوه را در ارتفاعات بسیار بالا پیدا کنیم که معمولاً بالای 1200 متر (4000 فوت) تا 1525 متر (5000 فوت) در نظر گرفته می شود.
ارتفاع بالا دستورالعملی ثابت شده برای داشتن یک قهوه خوب است! اما چرا؟
قهوه ای که در ارتفاعات رشد می کند احتمالاً طعم کامل و بهتری دارد. این موضوع به دلیل هوای خنک تری است که در ارتفاعات بالا جریان دارد. یعنی در دمای دلپذیر 16-23 درجه سانتیگراد.
این آب و هوای تازه سرعت رشد گیاهان را کاهش می دهد و به گیلاس قهوه زمان بیشتری برای بلوغ می دهد. قندهای طبیعی نیز می توانند زمان زیادی برای تکمیل شدن داشته باشند، که دانه بالغی را تولید می کند که معطر، پیچیده و پر از طعم است.
قهوه هایی که در ارتفاعات بالاتر از سطح دریا رشد می کنند اغلب طعم فوق العاده گلی با مقداری اسیدیته و ادویه دارند. کمی پایین تر بروید و ما شروع به سلام کردن به نت های دوست داشتنی آجیل، شکلات و وانیل می کنیم.
ارتفاع کاشت قهوه بر تراکم دانه نیز تأثیر می گذارد. دانه در ارتفاعات متراکم تر است زیرا ساختار سلولی زمان بیشتری برای توسعه دارد.
قهوه در ارتفاعات کم رشد می کند، اما معمولاً فاقد طعم و شادابی است. دانههای کم ارتفاع اغلب انواع روبوستا هستند و در حدود 760 متری (2500 فوت) رشد میکنند.
به عنوان یک قاعده کلی، با افزایش ارتفاع، سطح کافئین کاهش می یابد
شرایط در ارتفاعات پایین سخت است. آفات، قارچ ها و دماهای بالاتر به دانه های سفت نیاز دارند. دانه های روبوستا با داشتن محتوای کافئین بالاتر با این شرایط سازگار شده اند.
کافئین یک دافع آفات طبیعی است، بنابراین به گیاهان روبوستا کمک می کند تا در شرایط سخت ارتفاع کم جان سالم به در ببرند. مشکل چیست؟ این مقدار کافئین دانه های روبوستا را تلخ می کند.
آفات کمتری در بالا وجود دارد، بنابراین دانه های عربیکا به آن محتوای کافئین نیاز ندارند. به همین دلیل است که طعم قهوه عربیکا به زیبایی با شیرینی (یین) و تلخی (یانگ) متعادل میشود!
بسیاری از متغیرهای در حال رشد دیگر بر کیفیت قهوه تأثیر می گذارند و ما نمی توانیم مواردی مانند وضعیت خاک و بارندگی را نادیده بگیریم.
اما ارتفاع همیشه بازیکن بزرگی خواهد بود. مقداری قهوه رشد کرده در ارتفاعات بالا بگیرید و با آن به خوبی رفتار کنید، زیرا مطمئنیم طعم فوق العاده ای خواهد داشت!
برای شروع میتوانید به محصولات عربیکا زیر سری بزنید.
سوالات متداول
شما با نوشیدن قهوه حاوی کافئین بالا ممکن است عوارضی را مانند اضطراب، بیخوابی، مشکلات گوارشی، گرفتگی عضلانی، اعتیاد، سردرد، سرگیجه، حالت تهوع، افزایش ضربان قلب و غیره را تجربه نمایید.
میزان کافئین به صورت میانگین در انواع قهوه فوری در هر 100 میلیلیتر از آن معادل 30 تا 240 میلیگرم خواهد بود. به همین علت قبل از مصرف حتما به توضیحات درباره میزان کافئین درج شده بر روی بستهبندی دقت کنید.
بیشتر از کافئین برای هوشیاری ذهنی، سردرد، میگرن، عملکرد ورزشی بهتر، بهبود حافظه و مقابله با چاقی استفاده میشود. همچنین برای آسم، بیماری کیسه صفرا، ADHD، فشار خون پایین، افسردگی و بسیاری از شرایط دیگر استفاده میشود، اما بدون مشورت با پزشک استفاده نشود.
نتیجه گیری
در پایان به طور خلاصه برای یافتن این که کدام قهوه کافئین بیشتری دارد؟ یا کدام قهوه طعم بهتری دارد؟ به موارد زیر توجه کنید:
- نوع و نژاد دانه قهوه (ربوستا و عربیکا)
- میزان رست یا برشتگی قهوه
- روشهای دمآوری
- حجم در هر بار سرو قهوه
- شرایط رشد و کشت قهوه
در آخر باید خاطر نشان کرد همیشه پر کافئین ترین قهوه دلچسب ترین قهوه نیست سعی کنید از نوشیدن این دانه دلچسب لذت ببرید.
ممنون از توجه شما. حتما با نظرات خود ما را یاری کنید.
منابع: HomeGround، caffeineinformer، Coffeegeek، CremaCoffeeGarage، Newcastle.ede.au
سلام عوامل اوردوز بر اثر قهوه ممکن هست برای من که ۱۷سال دارم باعث بشه مثلاً یک قهوه سینگ و یک دبل بخورم به اضافه یک قاشق مرباخوری قهوه فوری در روز میتواند باعث اوردوز شود چون یک مدت است که دچار سرگیجه های بسیار زیاد میشم و تا جایی که خونده بودم میتونه عامل اوردوز باشه ممنون میشم راهنمایی کنید
این میزان قهوه برای طول روز خیلی زیاد نیست ولی تاثیر قهوه روی بدن افراد مختلف فرق داره. بهتره برای یک هفته به طور کامل قهوه رو از رژیم غذاییتون حذف و بدنتون رو آزمون کنید
قهوه طبع سرد دارد و کسانی که مشکل معده دارن حتما کمی به قهوه دارچین بزنند هم طبع قهوه عوض میشه و هم موردی برای معده پیش نمیاد…
قهوه ترک چه مدلش بهتره .؟لایت .مدیوم ….؟
طبع قهوه سرده و بدن رو بلغمی میکنه
قهوه خوراش حتما با زنجبیل یا خرما استفاده کنن
نوش
سردی و گرمی دلیل علمی ندارد .
اعزا اشتباهه. می گیم : به ازای یا در ازای .
چقدر توضیحات عالی و کامل بود متشکرم
بخورین 😁بقیشو ولش