
قهوه اتیوپی
در اینجا میخواهیم به معنای واقعی کلمه “همه چیز” را درباره قهوه اتیوپی بدانیم. اتیوپی که زادگاه قهوه است به خاطر دانه هایش مورد احترام بسیاری واقع میشود. این کشور برخی از بهترین قهوه های تک منشا (سینگل اورجین) را در جهان تولید می کند. امروز قصد داریم بیشتر در این منطقه کاوش کنیم و دریابیم که چه چیزی این کشور قهوهساز را بسیار خاص میکند. ما به تاریخچه غنی قهوه و همچنین وضعیت فعلی قهوه در این کشور شرق آفریقا نگاه خواهیم کرد.
اگر عاشق قهوه هستید، باید قهوه اتیوپی را امتحان کنید. با این همه گزینه، از کجا باید شروع کرد؟
آیا آماده هستید که در قهوه اتیوپی متخصص شوید؟
خرید محصولات قهوه اتیوپی
آیا می خواهید دانه های قهوه اتیوپی را امتحان کنید؟ به سراغ قهوه های تخصصی کافی استور از اتیوپی یرگاچف یا اتیوپی سیدامو و … بروید. در بخش کامنت های هر محصول نظرتان را ارسال کنید تا بفهمیم شما به چه میزان از آنها خوشتان آمد!
منطقه یرگاچف (Yirgacheffe) در اتیوپی به خاطر قهوه های فرآوری شده مرطوب خود مشهور است. این قهوه ها با برداشتن میوه و شستن دانه ها قبل از خشک شدن پردازش می شوند. این قهوه ها طعم بسیار تمیز و پیچیده ای دارند و دارای اسیدی دلپذیر و نت های گلی هستند.
قهوههای فرآوری شده طبیعی در گذشته، شاید به دلیل روشهای خام فرآوری، مورد بیاعتنایی قرار میگرفتند. قهوه ها را در گذشته خشک می کردند و اجازه می دادند روی زمین و پشت بام تخمیر شوند و این اغلب منجر به پوسیدگی یا کپک زدن می شد.
منطقه Misty Valley به آرامی این ننگ منفی را بازتعریف می کند. با تحقیق در این منطقه و کشاورزان آن، به راحتی می توان دلیل آن را فهمید. عبدالله باگرش صادرکننده قهوه در راس این حرکت قرار دارد. خانواده باگرش چندین نسل است که بیشتر در تجارت صادراتی با قهوه اتیوپی درگیر بوده است.
عبدالله خود صاحب تأسیسات فرآوری در ایدیدو، بلویا و میشیله است. در تلاش برای احیای هنر پردازش طبیعی، او آن را به کمال رساند و قهوه هایی تولید کرد که عاری از عیب و نقص هستند. معمولاً قهوه های فرآوری شده طبیعی دارای تخمیر بیش از حد و طعم ترشی زننده هستند.
دقت زیادی برای اطمینان از تمیزترین طعم ممکن در فنجان نشان داده شده است. وقتی به آسیاب (mill) آورده میشود، این قهوهها روی تختهای مرتفع قرار میگیرند و بهمدت 48 ساعت دائماً چرخانده میشوند تا از تبخیر یکنواخت اطمینان حاصل شود. این باعث تمیزی (Cleanliness) قابل توجهی در فنجان می شود.
فرهنگ قهوه نوشی اتیوپی
آیا می دانستید که قهوه در اتیوپی فقط یک نوشیدنی ساده نیست؟ قهوه جزء ضروری فرهنگ و جامعه در کشور اتیوپی میباشد. این یک موضوع اجتماعی و شروع کننده بسیاری از مکالمات است. دعوت شدن به قهوه در فرهنگ اتیوپی نماد دوستی، احترام و مهمان نوازی عالی تلقی می شود. تهیه و نوشیدن آن، یک مراسم کامل است. امروز ما کمی بیشتر در مورد آیین نوشیدن قهوه در اتیوپی توضیح می دهیم. (اسپویل: شامل ذرت بو داده است! 😊)
چگونه برشته کاری (Roast) می شود:
مراسم قهوه اتیوپی با دانههای قهوه سبز (یا خام) شروع میشود که بصورت تازه روی یک آتش کوچک برشته یا رست میشوند. یک تابه دسته بلند کمک می کند تا دانه های قهوه را به آرامی تکان دهید تا نسوزند. آنها را بو می دهند تا زمانی که دانه های قهوه شروع به ترک خوردن و ترکیدن کنند. بعد از چند دقیقه، دانه ها شروع به تولید یک عطر آجیلی تازه می کنند. سپس مهماندار قهوه برشته شده را در اتاق می چرخاند تا بوی آن مورد توجه مهمانان قرار گیرد.
نحوه دم کردن:
زمانی که دانه به طور کامل برشته شد، به طور سنتی با استفاده از هاون و هونگ آسیاب می شد، اما امروزه در دنیای مدرن از نوع خاصی از هاون اتوماتیک استفاده می شود. سپس پودر قهوه را با آب به یک دیگ سفالی مخصوص اتیوپی به نام «جِبِنا» (با تلفظ Jabena) اضافه میکنند و روی آتش قرار میدهند. دم کردن قهوه اتیوپی به زمان نیاز دارد. ظرف قهوه چندین بار تا نقطه جوش گرم می شود. قبل از ریختن در فنجان ها، طعم آن توسط مهماندار بررسی می شود.
نحوه سرو کردن:
نحوه سرو قهوه اتیوپی بخش مهمی از مراسم است. پودر قهوه سه بار دم کرده و سرو می شود – هر وعده یک نام دارد. پس از آماده شدن قهوه، آن را در فنجان های کوچکی به نام «سینی» (تلفظ Cini) سرو می کنند که اولین وعده به نام «ابول» است. “جبنا” برای دومین وعده که “تونا” نام دارد، دوباره روی آتش برای دم می رود. وعده سوم “برکا” نام دارد و در این مرحله قهوه خیلی قوی نیست. قهوه بیشتر با پاپ کورن سرو می شود.
بسیاری از اتیوپیایی ها ترجیح می دهند قهوه سیاه خود را با یک قاشق کوچک شکر بنوشند. به اندازه کافی جالب است که می توان آن را با نمک، شیر یا کره نیز نوشید. جالب است بدانید! در اتیوپی نوشیدن قهوه در هر وعده مهم است. انکار قهوه در هر وعده غذایی بی ادبانه تلقی می شود.
جغرافیای طعمی قهوه در اتیوپی
اتیوپی دارای برخی از دانههای قهوه ممتاز تک منشأ (Single Origin) مشهور در جهان است. به طور کلی، قهوههای اتیوپی به دلیل پیچیدگیشان با کیفیت شرابی تند و خاصیت اسیدی متمایز شناخته میشوند.
واریته های رایج
عربیکا، واریته های بومی موروثی
میانگین اندازه مزرعه
به طور کلی، مزارع کوچک
رتبه در تولید قهوه
پنجمین تولید کننده بزرگ قهوه در جهان
محدوده ارتفاعی
1500 تا 2200 متر از سطح دریا
برداشت
نوامبر – فوریه
حدود تولید سالانه
7620 کیسه تولید قهوه در کیسه 60 کیلوگرمی

در جنوب کشور، قهوه اتیوپی سیدامو (یا سیداما) با بادی کامل (Full Body) و طعم و عطر پیچیده خود رشد میکنند. دانههای قهوه سبز سیدامو اغلب ارزانتر از همتایان یرگاچف خود هستند، اما از نظر قیمت به کیفیت ارزش بهتری را نشان میدهند.
منطقه شرقی اتیوپی که بیشتر به خاطر قهوههای خشک فرآوریشده (شسته نشده، طبیعی) شناخته شده است، دانههای هرار را با رنگهای میوهای یا شرابی، نتهای پیچیده زغال اخته، اسیدی روشن (گاهی درخشان) و با بادی متوسط تا سنگین تولید میکند. قهوه های هرار یک گونه وحشی متمایز مخصوص منطقه هستند و توسط مردم محلی فرآوری می شوند.
منطقه غربی اتیوپی دانههای قهوه Ghimbi را تولید میکند که با اسیدیته غنی، تند و پیچیدگی طعمها و عطرها متمایز است. یک طبقه بندی خاص تر، اتیوپی را به 9 منطقه رشد متمایز تقسیم می کند: یرگاچف، سیدامو، هرار، ببکا، تپی، لیمو، جیما، ایلوبابور، لکمپتی، ولگا و گیمبی.
سه منطقه تولید قهوه برتر در اتیوپی وجود دارد که هر منطقه قهوهکاری یک قهوه واقعاً متمایز تولید میکند یعنی:
- هرار: دانه هایی زرد مایل به سبز
یکی از قدیمی ترین گونه هایی که هنوز تولید می شود
دانه موکا هرار یک کالای بسیار ارزشمند است
- سیدامو: دانه های قهوه اتیوپی کوچک و مایل به خاکستری
طعم ادویه عمیق، شراب یا شکلات
رایحه گل با اسیدیته مرکبات
- یرگاچف: دانه قهوه اتیوپی بسیار مورد تقاضا!
طعم میوه قرمز رسیده با کمی میوه خشک
شکلات خامه ای و لانگ (Long)
منطقه جنوبی Gedeo در اتیوپی که به خاطر قهوه های فرآوری شده مرطوب (شسته شده) معروف است، یرگاچف های تند و معطر را با بادی لطیف، طعم شیرین و عطر گلی شامل نت های درخشان مرکبات تولید می کند. این دانههای قهوه همواره از بالاترین رتبهبندیها در جهان هستند، و در حالی که اغلب گران هستند، بسیار مقرون به صرفهتر از کوناها یا کوه آبی جامائیکا میباشند.
روشهای رشد طبیعی (از جمله کنترل آفات) گواهینامه ارگانیک را به آسانی برای کشاورزان به ارمغان آورد و قهوههای دارای گواهی تجارت منصفانه ارگانیک در این کشور فراوان هستند. در حالی که یرگاچف از نظر فنی بخشی از سیدامو است، کیفیت بالاتر و نامگذاری آنها باعث می شود که از هم جدا شوند.

قهوه دجیما اتیوپی
قهوه DJIMMAH که در مناطق ایلوبابور و کافا در ارتفاعات 4400 تا 6000 فوتی از سطح دریا رشد میکند، یک قهوه اتیوپیایی عالی و کم اسید است که فرآیند مرطوب را طی میکند (شسته شده). زمانی که دجیما به صورت طبیعی خشک میشود (شسته نشده) به خاطر طعم دارویی نامطلوبی که ایجاد میکند محبوبیت ندارد.
قهوه لیمو اتیوپی
قهوه LIMU که در ارتفاعات 3600 تا 6200 فوتی در جنوب غربی اتیوپی کشت میشود، یک قهوه اتیوپیایی فرآوری شده (شسته شده) با کیفیت بالا است که اسیدیته نسبتاً پایینی از خود نشان میدهد اما تا حدودی تند است. لیمو و دجیما اغلب به دلیل اینکه از اتیوپی غربی هستند متمایز می شوند، لیمو به صورت مرطوب و دجیما به شکل فرآوری شده خشک است. قهوه های لیمو و سیدامو به دلیل طعم مشابه اغلب قابل تعویض هستند.
فنجان دم کرده قهوه لیمو با بادی متعادل (حس دهان مناسب) و طعم مشروب و تند قابل توجه آن، دارای شیرینی مطلوب و پر جنب و جوش است و از سایرین متمایز می شود.
قهوه گیمبی اتیوپی
قهوههای GHIMBI اتیوپی نوعی قهوهی فرآوری شده مرطوب (شسته شده) هستند که در بخش غربی اتیوپی رشد میکنند. قهوه گیمبی به داشتن بادی سنگینتر از قهوههای هرار اتیوپیایی معروف است و همچنین دارای بادی با ماندگاری بیشتر است. گیمبی به خاطر طعم پیچیده و اسیدیته غنی و تندش شناخته شده است.
قهوه لکمپتی اتیوپی
قهوه Lekempti که در مناطق گیمبی و ولگا اتیوپی در ارتفاعات بین 4900 فوت تا 5900 فوت بالاتر از سطح دریا رشد می کند، به خاطر اسیدیته دلپذیر و فول بادی که یادآور قهوه اتیوپی هرار لانگ بری است، شناخته شده است. قهوه لکمپتی اتیوپی نیز طعم میوه ای خفیف و در عین حال متمایز را نشان می دهد.
سایر مناطق
کل منطقه اطراف اتیوپی قهوه تولید می کند، از جمله کشورهای همسایه کنیا، اوگاندا، رواندا، تانزانیا، زیمبابوه، بوروندی، جمهوری دموکراتیک کنگو و درست در آن سوی دریای سرخ – یمن. هر منطقه دارای مشخصات طعم مشخص و روش های پردازش سنتی است که قدمت آن به صدها سال قبل می رسد.

بازار قهوه سبز
بورس قهوه اتیوپی (ECX) در سال 2008 راه اندازی شد تا قیمت گذاری را هموار کند و از کشاورزان در برابر نوسانات در بازار محافظت کند که می تواند بر معیشت آنها تأثیر بگذارد.
تولید قهوه را به کالایی با ثباتتر تبدیل میکند، انبارداری، تجارت، صادرات و پرداخت را برای سازگاری بیشتر فراهم میکند، اما به عنوان یک نقطه ضعف، حق بیمه را برای محصولات بهتر اجازه نمیدهد (همه محصولات با هم برای ثبات به طور متوسط محاسبه میشوند).
کشاورزان گیلاس های خود را به یک آسیاب مرطوب محلی تحویل می دهند. آسیاب های مرطوب قهوه سبز بو داده نشده (قهوه پوستی) را به انبارها تحویل می دهند و بر اساس منطقه به علاوه کیفیت فیزیکی (عیوب، اندازه) و کیفیت فنجان درجه بندی می شوند.
انبارها قهوه را به صادرکنندگان و دلالان در اتیوپی می فروشند و تحویل می دهند که تحویل به عمده فروشان در کشورهای دیگر را ترتیب می دهند. واردکنندگان قهوه سبز با توزیع کنندگان و تعاونی ها در اتیوپی برای واردات قهوه به ایالات متحده و کانادا همکاری می کنند. از آنجا به قطعات کوچکتر تقسیم میشود و به مقدار عمده به رستری هایی که به مردم و خردهفروشیها و فروشگاههای مواد غذایی میفروشند، فروخته میشود.
ارتفاع بالای اتیوپی (1500+ متر) همه قهوه های سبز اتیوپی را به عنوان Strictly High Grown (SHG) / Strictly Hard Bean (SHB) واجد شرایط می کند. قهوههایی که SHG دارند به دلیل ارتفاع، کندتر رشد میکنند و در نتیجه مواد مغذی بیشتری به دانههای قهوه میرسند و آنها را متراکمتر و طعمدارتر میکنند.
اقتصاد، درآمد و ارتباط آن با قهوه اتیوپی
بازار قهوه اتیوپی بر اساس نوع محصول (دانه کامل، قهوه آسیاب شده و قهوه فوری) و کانال توزیع (داخل تجارت و خارج از تجارت) تقسیم بندی می شود. این بخش، اندازه بازار و پیشبینیهایی را برای بازار قهوه به ارزش (میلیون دلار) برای تمام بخشهای فوق ارائه میکند.

بررسی اجمالی بازار
پیش بینی می شود که بازار قهوه اتیوپی در دوره پیش بینی (2022-2027) رشد سالانه 5.67٪را ثبت کند. در نتیجه همهگیری کووید-۱۹، دولت اتیوپی قرنطینههای شدیدی را اعمال کرد و از هنجارهای فاصلهگذاری اجتماعی پیروی کرد. این امر منجر به تعطیلی رستوران ها، کافه ها، رستری ها و فروشگاه های بسیاری از مناطق شد.
به دلیل این عامل، تقاضا برای محصولات قهوه مانند قهوه فوری و قهوه آسیاب شده به سمت خارج از تجارت رفت که منجر به افزایش فروش قهوه در بخش خرده فروشی شد. این بیماری همه گیر منجر به اختلال در فعالیت های واردات و صادرات در اتیوپی شد. به عنوان مثال، طبق گزارش اتیوپی مانیتور، در آوریل 2020، تجارت قهوه در بورس قهوه اتیوپی (ECX) نسبت به سال قبل 30 درصد کاهش یافت.
منشا قهوه عربیکا اتیوپی است. اتیوپی بزرگترین تولید کننده قهوه در آفریقا و پنجمین تولیدکننده بزرگ در جهان است. اتیوپیایی ها یکی از بزرگترین مصرف کنندگان قهوه در آفریقا هستند و روند مصرف قهوه در اتیوپی با سرعت ثابتی در حال رشد است. تقریبا 50 درصد از تولید قهوه کشور در داخل کشور مصرف می شود.
بازار قهوه اتیوپی بر اساس نوع محصول و کانال توزیع تقسیم شده است. بر اساس نوع محصول، بازار به قهوه کامل، قهوه آسیاب شده و قهوه فوری تقسیم می شود. بر اساس کانال توزیع، بازار به دو دسته داخل و خارج از تجارت تقسیم می شود. خارج از تجارت بیشتر به سوپر مارکت ها / هایپر مارکت ها، فروشگاه های سندیکا و سایر کانال های خارج از تجارت طبقه بندی می شود.
روندهای کلیدی بازار
در اتیوپی، قهوه عربیکا بیشتر در مناطق جنگلی ارتفاعات جنوب غربی ناحیه کافا و بونو کشت می شود. در اتیوپی، قهوه در حدود 400.000 هکتار کشت می شود. این کشور سالانه تقریبا 200.000 تن قهوه تولید می کند. 95 درصد قهوه در منطقه جنگلی تولید می شود و ادعا می شود که ارگانیک است. بخش عمده ای از قهوه اتیوپی به صورت دانه های قهوه سبز به سایر نقاط جهان صادر می شود. این عامل یک مزیت کلیدی به قهوه اتیوپی در بازار بین المللی می دهد. بر اساس گزارش وزارت کشاورزی ایالات متحده، تولید قهوه از 7055 هزار کیسه 60 کیلوگرمی در سال 2017 به 7620 هزار کیسه 60 کیلوگرمی در سال 2021 افزایش یافته است.
بازار قهوه، سهم بازار (%)، با نوع قهوه، اتیوپی، 2021
افزایش تقاضا برای قهوه فوری
بخش قهوه فوری به دلیل راحتی که دارد به آسانی در مقایسه با قهوه تازه قرار می گیرد، سهم قابل توجهی از بازار را در اختیار دارد و در نتیجه بازار قهوه را هدایت می کند. سبک زندگی عجولانه مصرف کنندگان به بازار غذای راحت کمک می کند. توزیع محصول توسط اکثر کانال های خرده فروشی تسهیل شده است. بازار قهوه فوری به دلیل حضور بازیگران جهانی بسیار پراکنده است.
شرکت ها برای ماندن در بازار از طریق سرمایه گذاری مشترک، مشارکت و عرضه محصول با سایر شرکت ها رقابت می کنند. به عنوان مثال، کیسه های نسکافه گلد در ژوئن 2019 معرفی شدند. مارک های معروف قهوه فوری در منطقه عبارتند از نسکافه، لاوازا، موکونا و رابرت تیمز. خرده فروشی آنلاین در چند سال گذشته یک کانال توزیع جزئی برای قهوه اتیوپی به شکل فوری باقی مانده است. با این حال، به دلیل راحتی آن برای مصرف کنندگان، احتمالاً در دوره پیش بینی در بازار محبوبیت پیدا می کند.
چشم انداز رقابتی
بازار قهوه اتیوپی با حضور بازیگران محلی و جهانی که در سرتاسر کشور فعال هستند، پراکنده و بسیار رقابتی است. بنابراین، به منظور حفظ موقعیت خود در بازار، بازیگران فعال نوآوریهایی را در بستهبندی و عرضه محصولات به ارمغان میآورند.
افزایش تقاضای مصرف کنندگان برای قهوه برخی از بازیگران کلیدی در بازار قهوه اتیوپی عبارتند از Cooper’s Cask Coffee Company، Starbucks Corporation، Nestle SA، Klatch Coffee و Kalbe International. بازیکنان کلیدی اکنون روی پلتفرم های رسانه های اجتماعی و بازاریابی آنلاین و برندسازی محصولات خود برای جذب مشتریان بیشتر تمرکز کرده اند. همچنین، بازیگران اصلی مانند استارباکس عمدتاً بر مشارکت و همکاری با دیگر بازیگران نوظهور و عرضه محصولات جدید تمرکز کردهاند.
بازار قهوه: حجم تولید قهوه، در میلیون کیلوگرم، اتیوپی، 2017-2021
پیشرفت های اخیر
در مارس 2022، شرکت Death Wish Water یک ترکیبِ نسخه محدود جدید به نام «Run the day» را راهاندازی کرد که دانههای قهوه یرگاچف اتیوپیایی را با روبوستای هندی ترکیب میکند تا اولین قهوهی پررنگ، پیچیده و برشتهشده در نوع خود را ایجاد کند که بنیاد Girls Gotta Run از آن پشتیبانی میکند (یک سازمان غیرانتفاعی که دختران اتیوپیایی را از طریق ورزش دویدن توانمند می کند).
در ژانویه 2022، اتیوپی بیش از 11.200 کیسه قهوه را به صورت آنلاین در طول راه اندازی برندهای قهوه اتیوپی در بزرگترین پلت فرم تجارت الکترونیک چین، علی بابا (Tmall Global) به عنوان بخشی از تلاش مشترک با کمیسیون اقتصادی سازمان ملل متحد برای آفریقا (ECA) فروخت.
در ژوئن 2021، اتیوپی یک مرکز آموزش قهوه پیشرفته را راه اندازی کرد تا آموزش های مدولار و مبتنی بر تمرین را ارائه دهد که هدف آن تقویت پایداری و زنجیره ارزش در بخش قهوه این کشور واقع در محل اداره قهوه و چای اتیوپی است. (ECTA) در آدیس آبابا. این مرکز برنامه های آموزشی در زمینه اصول پردازش قهوه، خشک کردن و ذخیره سازی، تجارت و نگهداری تجهیزات ارائه می دهد.

زنجیره ارزش: از محصول تا فنجان
زنجیره ارزش مجموعه ای از فعالیت هایی است که یک صنعت خاص به منظور ارائه یک محصول یا خدمات برای بازار انجام می دهد که در هر مرحله ارزش مختص به خود آن مرحله ایجاد می شود. بخشهای کشاورزی زنجیره ارزش قهوه به تنهایی بسیار پر کار هستند، به ویژه در جایی که قهوه با دست چیده و دستهبندی میشود که برای اکثر تولیدکنندگان عادی است.
بیشتر قهوه جهان توسط کشاورزان خردهمالک کشت میشود که اغلب هر کدام کمتر از یک هکتار زمین دارند، به همین دلیل است که تخمین زده میشود 25 میلیون خانواده قهوهکار برای تولید قهوه جهان نیاز است. به نظر میرسد که تعداد زیادی باشد، اما جهان قهوه زیادی مصرف میکند: حدود 90 میلیون کیسه در سال، با وزن هر کیسه حدود 60 کیلوگرم.
از نظر ارزش پولی، قهوه مهمترین کالای کشاورزی جهان است و پس از نفت به عنوان پرمعامله ترین کالای جهان در رتبه دوم قرار دارد. پس از صادرات به کشورهای مصرف کننده، ارزش بیشتری از طریق آن بخش از زنجیره ارزش که محصول را از دانه سبز به فنجان می برد، به کالا اضافه می شود.
آنها شامل برشتهکنندگان، تولیدکنندگان، کافیشاپها و سوپرمارکتها یا درآمدهای حاصل از کشاورزی در خود کشورهای تولیدکننده قهوه هستند. به عنوان مثال، تخمین زده میشود که اتیوپی، بزرگترین تولیدکننده قهوه آفریقا، 50 درصد از قهوهای را که تولید میکند مصرف میکند.
چالش ها و مسائل
تولید قهوه کالایی را برای کشورهای تولید کننده و کشورهای واردکننده فراهم می کند که از معیشت و تجارت حمایت می کند. بله … اما مشکلات وجود دارد. اینها شامل نوسانات بازار، آفات و بیماری ها، رویدادهای نامطلوب آب و هوایی و افزایش هزینه های تولید می شود که منجر به شکست محصولات و درآمد کم برای کشاورز و مسائل پایداری برای ارائه دهندگان قهوه به طور کلی می شود.
عوامل متعددی در پشت مشکلات فوق وجود دارد، اما تغییرات آب و هوایی شایع ترین و نگران کننده ترین آنهاست. در واقع، استدلال شده است که آب و هوای بسیار مرطوب سالهای اخیر در آمریکای مرکزی منجر به قسمت شدید بیماریزای قارچی بسیار مضر زنگ برگ قهوه (CLR) و دو خشکسالی اخیر در برزیل شده است.
این رویدادها منجر به ضررهای عظیم و چند میلیونی در درآمد شده است. شواهد علمی قانع کننده نشان می دهد که افزایش میانگین دما در دراز مدت باعث مهاجرت آفات قهوه به مناطق جدید شده و شدت آلودگی افزایش یافته است.

تغییرات آب و هوا و تولید قهوه در اتیوپی
دلیل خوبی برای تمرکز بر اتیوپی وجود دارد، زیرا اتیوپی سومین تولیدکننده/صادرکننده بزرگ قهوه عربیکا در جهان است. حداقل 95 درصد از منابع ژنتیکی این گونه را در خود جای داده است. تنوع ژنتیکی قهوه عربیکا در خارج از اتیوپی، در مزارع سرتاسر جهان، به طرز غم انگیزی ناکافی است.
قهوه ستون فقرات اقتصاد اتیوپی است و بیش از 30 درصد از درآمد صادراتی این کشور را تأمین می کند که در مجموع حدود 350 میلیون دلار است. تخمین زده می شود که 25 درصد از جمعیت، یعنی حدود 20 میلیون نفر، برای امرار معاش به طور مستقیم یا غیرمستقیم به قهوه وابسته هستند. در جنوب غربی اتیوپی قهوه تامین کننده اصلی درآمد خانوار است.
آمار نشان میدهد که افزایش بهرهوری قهوه، در عین حفظ تنوع زیستی و منابع ژنتیکی، نقش مهمی در رسیدن اتیوپی به اولین هدف توسعه هزاره (ریشهکن کردن فقر شدید و حفاظت از تنوع زیستی و منابع ژنتیکی) خواهد داشت. با این حال، تولید قهوه در اتیوپی با چالش های متعددی در آینده نامشخص آب و هوایی مواجه است.
در سال 2012، مطالعه تأثیر تغییر آب و هوا بر قهوه بومی عربیکا (Coffea arabica): پیشبینی روندهای آینده و شناسایی اولویتها منتشر شد که تأثیر بالقوه تغییرات آب و هوایی بر قهوه عربیکا وحشی در اتیوپی و سودان جنوبی را بررسی کرد. شامل مواردی از این گونه که به طور طبیعی رشد می کند.
مطالعه مدلسازی کامپیوتری با پیشبینی 65 تا 100 درصد برای از دست دادن مکانهای مناسب برای بقای گونهها، تأثیر منفی شدیدی بر جنگلهای قهوه وحشی نشان داد. از آنجایی که رشد این جنگل ها در همان مناطق زیست اقلیمی مانند اکثر قهوه های تولید شده در اتیوپی رخ می دهند، فرض منطقی این بود که تولید قهوه اتیوپی نیز به شدت تحت تأثیر منفی قرار خواهد گرفت.

نحوه دم آوری قهوه اتیوپی
چکه اتوماتیک (Automatic Drip)
از آنجایی که این یک قهوه آفریقایی است، قهوه اتیوپی از نظر بادی سبک و از نظر اسیدی روشن تر است، برای استفاده به عنوان قهوه فیلتر بهترین عملکرد را دارد. استفاده از اتوماتیک دریپ یک فنجان قهوه عالی تولید می کند، تا زمانی که قهوه بو داده و تازه آسیاب استفاده شود. فیلتر کاغذی شفافیت زیادی به طعم قهوه می دهد و اسیدیته و بادی کافی به آن می بخشد.
پر اور (Pour Over)
با این حال، برای بهترین نتیجه، باید سعی کنید آن را به صورت پر اور دم کنید. این امکان کنترل بیشتر در فرآیند دم کردن را فراهم می کند و سرعت دم کردن را به اندازه کافی کاهش می دهد تا بهترین طعم های قهوه را خارج کند.
آیا قهوه اتیوپی شسته شده را ترجیح می دهید؟ من ممکن است یک کمکس (Chemex) را توصیه کنم زیرا فیلترهای کاغذی ضخیم آنها یک فنجان قهوه با بادی مانند چای و طعم های تمیز و روشن را تولید می کند. طبیعی چطور؟ یک V60 را با فیلتر کاغذی نازکتر امتحان کنید تا بادی شربتی و نتهای میوهای درخشان و اسیدی را به نمایش بگذارد. هاریو، هنگامی که با آسیاب درشت متوسط استفاده می شود، بر اسیدیته میوه ای و روشن تمرکز می کند و از استخراج بیش از حد عناصر تلخ جلوگیری می کند.
کلدبرو (Cold Brew)
دانههای قهوه اتیوپی به دلیل نتهای میوهای و گلیشان، یک دمنوش سرد یا قهوه سرد فوقالعاده و با طراوت را ایجاد میکنند. با نت های زغال اخته یا هلو؟ بله لطفا. حتماً برای دم کردن سرد آن را درشت آسیاب کنید تا اسیدیته قهوه بیش از حد استخراج نشود.
اگر دوست دارید قهوه سرد خود را با کمی زرق و برق بیشتر داشته باشید، میتوانید اتیوپی را با یخ عصاره گیری کنید. از آنجایی که قهوه را روی یخ دم می کنید، اسیدیته آن بیشتر حفظ می شود.

نحوه رست کردن دانه های قهوه اتیوپی
رست ایده آل برای دانه قهوه اتیوپی یک رست مدیوم یا کلاسیک متوسط است. این بهترین تعادل را بین اسیدیته روشن، طعم های شیرین و بادی متوسط ایجاد می کند. اگر رنگهای تیرهتری را برای رست انتخاب کنید، بسیاری از طعمهایی که قهوه اتیوپی را عالی میکنند، خواهید پوشاند. امروزه بسیاری از رسترها ترجیح میدهند که دانه اتیوپی خود را خیلی کم برشته کنند. هدف آنها داشتن وضوح و قابلیت تفکیک نت ها در طعم است. با این کار بادی شبیه چای ایجاد می شود و طعم های پیچیده آن را به خوبی به نمایش می گذارد.
قهوه اتیوپی به تنهایی بهترین است. شما نمی خواهید آن را با قهوه های دیگر ترکیب کنید زیرا این دانه ها به تنهایی چیزهای زیادی برای ارائه دارند.
وقتی بلک (Black) مصرف شود بهتر است. با اسیدیته بالاتر و بادی سبک تر، در برابر شیر یا شیرین کننده به خوبی مقاومت نمی کند. اما با طعم طبیعی و شیرینی کافی در فنجان، از نوشیدن این قهوه بدتان نمی آید.

کلام آخر
کاملاً واضح است که چرا قهوه اتیوپی به قلب عاشقان قهوه نزدیک است: چون خیلی خوبه لعنتی! 😊 اتیوپی منطقه ای از جفرافیای جهان است که برخی از منحصر به فرد ترین قهوه های کائنات را تولید می کند، درست همان جایی که قهوه متولد شد.
اکنون در مورد تاریخچه قهوه و صنعت قهوه اتیوپی و آنچه این دانه ها را منحصر به فرد می کند می دانید. وقت آن است که تمام این دانش را به کار ببندید و قهوه خوب دم کنید! آیا قهوه مورد علاقه ای از اتیوپی دارید؟ در نظرات به ما اطلاع دهید که چه چیزی را امتحان کرده اید و چه چیزی را هنوز باید امتحان کنید.
منابع: Perfectdailygrind, Cultureatlas, Coffeegeography, Kew.org, Trabocca