درباره دانه قهوه

Maragogype قهوه ای با دانه های بسیار درشت

قهوه مارگوگیپ

همان‌طور که می‌دانید عربیکا یکی از متنوع‌ترین انواع قهوه است که جهش‌های طبیعی زیادی از آن وجود دارد. قهوه مارگوگیپ (Maragogype) را می‌توان یک نوع جهش طبیعی از عربیکا دانست که برای اولین بار در مارگوگیپه برزیل رشد کرد. در این متن قصد داریم اطلاعات جامعی را در مورد این قهوه خوش‌طعم و خوشمزه به شما عزیزان ارائه دهیم.

تصویر دانه رست شده Maragogype
تصویر دانه رست شده مارگوگیپ

شناخت کلی

قهوه Maragogype اندازه‌ای بزرگ‌تر از سایر انواع قهوه دارد و همین مورد موجب توجه بسیاری از علاقه‌مندان به آن شده است. قهوه مارگوگیپ در دنیای امروزی طرف‌داران بسیاری دارد، هرچند که شهرت آن در بین مصرف‌کنندگان عادی چندان بالا نیست.

همان‌طور که در ابتدای متن گفته شد قهوه مارگوگیپ یک نوع قهوه از نوع عربیکا است. اگر بخواهیم دقیق‌تر این موضوع را بیان کنیم باید بگوییم که این قهوه یک زیرمجموعه از گونه تیپیکا به شمار می‌آید. این قهوه به صورت مداوم در لیست‌هایی همچون «ده قهوه نادر و عجیب جهان» قرار می‌گیرد. چنانچه به دنبال کمیاب‌ترین قهوه‌های جهان باشید، انتخاب اول شما احتمالاً قهوه مارگوگیپ است. نام این قهوه که به محل کشت آن اشاره دارد نیز یک نام منحصربه‌فرد محسوب می‌شود.

این قهوه را می‌توان از قهوه‌هایی خاص دانست که به آن‌ها دانه‌های قهوه فیل نیز گفته می‌شود. این نوع دانه‌ها معمولاً چهل درصد از دانه‌های معمولی عربیکا بزرگ‌تر هستند و از همین روی به آن‌ها دانه فیل می‌گویند. به طور کلی باید بگوییم که اندازه دانه‌های موجود در این رسته از حد عادی بزرگ‌تر است.

اگر می‌خواهید از قهوه عربیکا با کیفیت و درجه یک لذت ببرید بدون آنکه هزینه زیادی پرداخت نمایید، پیشنهاد ما به شما محصولات زیر است. محصولات عربیکا موجود در کافی استور همگی دارای سطح کیفی بالا بوده و نظر شما را جلب خواهند نمود.

تاریخچه Maragogype

گفتیم که Maragogype یک نوع از دانه عربیکا به شمار می‌آید. در واقع باید گفت که مارگوگیپ یک جهش خاص از عربیکا محسوب می‌شود که کارشناسان آن را یک رقم یا نوع ویژه در نظر می‌گیرند. این قهوه یک جهش طبیعی است و انسان‌ها در به وجود آمدن آن نقشی نداشته‌اند.  

طبق تحقیقات World Coffee Research، این واریته برای اولین بار در سال 1870 در شهرداری ماراگوگیپه در باهیا، شمال شرقی برزیل کشف شد – از این رو نام آن به این شکل است.

قهوه تایپیکا، محبوب‌ترین قهوه با طعمی متفاوت
ببینم!

از همان ابتدا معلوم بود که این قهوه با سایر قهوه‌های موجود در بازار تفاوت دارد، زیرا اندازه دانه‌های آن از دانه‌های عادی بسیار بزرگ‌تر بود. یکی از مهم‌ترین تمایزات این قهوه با قهوه‌های عادی آن است که دانه مارگوگیپ پس از خشک شدن دارای یک بافت کاملاً زبر خواهد بود.

تا دهه 1950، یافتن تعداد کمی از گیاهان Maragogipe که در برخی از مناطق اصلی کشت قهوه در برزیل رشد می کردند، معمول بود. به دلیل عملکرد کم، ماراگوگیپ هرگز در مقیاس تجاری بزرگ کشت نشده است.

اگرچه کیفیت فنجان بالقوه این واریته زمانی که در ارتفاعات بالا رشد می کند بسیار بالا است، پتانسیل عملکرد آن بالا نیست. علاوه بر این، Maragogype همچنین به آفات و بیماری های متعددی حساس است.

قبل از دهه‌های 1950 و 1960، مزارع بیشتری در السالوادور ماراگوگیپ را پرورش می‌دادند. با این حال، به دلیل عملکرد کم و حساسیت به لا رویا (زنگ برگ قهوه)، کشاورزان بیشتری شروع به کشت بوربون و پاکامارا کردند.

تصویر مزارع قهوه مارگوگیپ
تصویر مزارع قهوه مارگوگیپ

رشد قهوه Maragogype

پرورش این قهوه به شدت دشوار است. می‌توان گفت که دلیل کمیاب بودن این قهوه دقیقاً به پرورش بسیار دشوار آن ارتباط دارد. گیاه قهوه مارگوگیپ تنها در محیط‌هایی رشد می‌کند که کاملاً گرمسیری باشند.

علاوه بر این، مزرعه مخصوص این قهوه باید دارای ارتفاعی بالا و همچنین به صورت آفتاب‌گیر باشد. خاک مخصوص این قهوه نیز باید به صورت کامل غنی شود تا فرایند رشد قهوه Maragogype با مشکل خاصی روبه‌رو نگردد.

همان‌طور که گفته شد، خاک محل رشد این قهوه تأثیر مستقیمی بر روی کیفیت طعم آن می‌گذارد و به همین دلیل باید به دقت نسبت به تنظیم خاک آن اقدام کرد.

پس از طی مراحل کاشت گیاه مارگوگیپ نوبت به مراقبت از آن می‌رسد که این امر نیز دشواری‌های خاص خود را دارد. زیرا این قهوه در برابر موارد مختلفی همچون زنگ برگ قهوه، بیماری توت قهوه و آفات دیگر گیاه قهوه به شدت آسیب‌پذیر است.

رشد دانه‌های این قهوه سال‌ها طول می‌کشد و از این حیث نیز یک قهوه عجیب به شمار می‌آید. گیاه قهوه مارگوگیپ نمی‌تواند به طور کلی محصول زیادی را تولید کند، به همین دلیل محصول زیادی در انتهای فرایند رشد دانه جمع‌آوری نمی‌شود.

اندازه بزرگ دانه‌های این گیاه موجب شده است تا فرایند خشک شدن آن‌ها نیز بیشتر از قهوه‌های عادی به طول بینجامد. فرایند خشک شدن این قهوه نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و می‌تواند بر روی طعم نهایی محصول اثرگذار باشد.

در طی این فرایند قند طبیعی درون دانه قهوه مارگوگیپ به صورت کامل حفظ می‌شود که یک ویژگی بسیار مناسب در بین فرایندهای مختلف مخصوص خشک کردن قهوه است.

رست کردن این قهوه نیز دارای شرایط خاص خود است. وجود اندازه بزرگ و همچنین ضخامت بالای دانه‌های این قهوه موجب می‌شود که فرایند رست آن نیز دارای شرایط خاص خود باشد.

تصویر گیلاس‌های قهوه Maragogype
تصویر گیلاس‌های قهوه مارگوگیپ

انواع قهوه Maragogype

یکی از انواع قهوه Maragogype در کشور نیکاراگوئه کشت می‌شود. این قهوه تنها در خاک‌های آتشفشانی و در ارتفاعات بیش از پنج هزار فوت بالاتر از سطح دریا رشد می‌کند!

چه نوع قهوه‌ای بخریم: کامرشیال، اسپشیالیتی، پریمیوم یا ناینتی پلاس
ببینم!

بسیاری از انواع قهوه مارگوگیپ در آمریکای لاتین نیز پرورش می‌یابند. هم‌اکنون کشور نیکاراگوئه به عنوان اصلی‌ترین مرکز رشد و صادرات این قهوه در جهان شناخته می‌شود. باید گفت که هرکدام از انواع قهوه مارگوگیپ معمولاً با توجه به آب‌وهوای محل رشد، مقدار غنی بودن خاک و همچنین نحوه خشک کردن دانه‌های قهوه، دارای طعم متفاوتی هستند.

در مورد طعم این قهوه باید بگوییم که سطح اسیدی آن بسیار ملایم و متعادل است. بسیاری از کارشناسان طعم این قهوه را شبیه به عربیکای معمولی می‌دانند، البته گفته می‌شود که طعم قهوه مارگوگیپ کمی شیرین‌تر با مقداری مزه شکلاتی است.

استفاده از خاک آتشفشانی برای کشت قهوه در نیکاراگوئه موجب شده است که طعم این نوع قهوه مارگوگیپ یک طعم آجیلی و کاراملی باشد. دلیل این امر نیز وجود مواد مغذی بسیار زیاد در خاک‌های آتشفشانی است. طعم قهوه‌های مارگوگیپ نیکاراگوئه‌ای بیشتر در دهان حفظ می‌شوند و همین امر نقطه تمایز آن‌ها نسبت به سایر قهوه‌های Maragogype است.

برخلاف مارگوگیپ‌های نیکاراگوئه‌ای، مارگوگیپ‌های مکزیکی دارای طعمی شیرین‌تر (شبیه به گیلاس) هستند و همچنین مقداری از نت‌های عمیق گلی و مرکباتی دارند. برخی از کشاورزان دانه‌های این قهوه را از درون گیلاس قهوه خارج نمی‌کنند تا طعم آن‌ها به شکل اولیه حفظ گردد.

یک مدل محبوب از مارگوگیپ در هاوایی به تولید می‌رسد. طعم این نوع قهوه نیز شیرین است، البته مقداری طعم خامه را نیز می‌توان در آن مشاهده کرد. بافت قهوه مارگوگیپ موجود در هاوایی کاملاً به شکلات تیره شباهت دارد، البته رنگ این قهوه نیز ارتباط مستقیمی با محل رشد آن خواهد داشت.

تصویر تفاوت قهوه Maragogype مکزیکی با مارگوگیپ عادی
تصویر تفاوت قهوه مارگوگیپ مکزیکی با مارگوگیپ عادی

سوالات متداول

قیمت قهوه ماراگوگیپ چقدر است؟

با توجه به کشور مبدا، اورجین قهوه و درجه کیفی آن، قیمت آن بین 7 الی 29 دلار به ازای هر پوند متغیر است.

دانه قهوه Maragogipe متعلق به کدام گونه و زیرگونه است؟

همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم، این نوع از قهوه از خانواده عربیکا و زیرگونه تیپیکا به شمار می‌آید.

سخن پایانی

در این متن به بررسی قهوه Maragogype پرداختیم. همان‌طور که گفته شد این یک قهوه کاملاً کمیاب است که فقط در بعضی از کشورهای خاص و ارتفاعات بالا کاشته می‌شود. چنین مواردی موجب شده است تا علاقه‌مندان به قهوه خواستار چشیدن طعم آن شوند. قهوه مارگوگیپ دارای مدل‌های مختلفی است که معمولاً طعم آن‌ها به نحوه رشد و همچنین خاک مخصوص گیاه قهوه مدنظر ارتباط دارد.

منابع: worldcoffeeresearch, bluetribecoffee, perfectdailygrind

پیشنهاد هوشمندانه قهوه
4/5 - (4 امتیاز)

1 دیدگاه در “Maragogype قهوه ای با دانه های بسیار درشت

  1. unknown گفت:

    چقد دونه هاش بزرگن با 4 تاش یه دبل میشه زد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *