قهوه یکی از محبوب ترین نوشیدنی های جهان است. بسیاری از مردم از نوشیدن قهوه لذت می برند، اما آنها می خواهند مصرف کافئین خود را به دلیل ترجیحات شخصی یا دلایل سلامتی محدود کنند.
برای این افراد، قهوه بدون کافئین (دیکف/Decaf) بهترین جایگزین است. در واقع، قهوه بدون کافیین مانند قهوه معمولی است، با این تفاوت که کافئین آن حذف شده است. شاید جالب باشد بدانید که حتی نوعی از قهوه با نام قهوه کاریر به صورت طبیعی به شکل بدون کافئین رشد میکند.
پس تا انتها مقاله همراه ما باشید تا بیشتر درباره قهوه بدون کافئین و قهوه کاریر بدانید.
فهرست مطالب
قهوه بدون کافئین چیست و چگونه درست می شود؟
قهوه بدون کافئین از دانه های قهوهای تهیه میشود که تا 97 درصد از میزان کافئینشان حذف شده است. راه های زیادی برای حذف کافئین از دانه های قهوه وجود دارد. بیشتر آن ها شامل آب، حلال های آلی یا دی اکسید کربن هستند.
- دانه های قهوه در حلال شسته می شوند تا زمانی که کافئین از آن خارج شود، سپس حلال از بین خواهد رفت.
- کافئین همچنین می تواند با استفاده از دی اکسید کربن یا فیلتر زغال چوب – روشی به نام فرآیند سوئیس واتر (Swiss Water) حذف شود.
- قبل از رست و برشته کردن دانه های قهوه، کافئین آن ها را از بین می بریم. ارزش غذایی قهوه بدون کافئین، جدا میزان کافئین آن، باید تقریباً با قهوه معمولی یکسان باشد. با این حال، بسته به روش مورد استفاده، ممکن است طعم و بو قهوه کمی ملایم تر شود و رنگ آن تغییر کند. این می تواند قهوه بدون کافئین را برای کسانی که به طعم و بوی تلخ قهوه معمولی حساس هستند، خوشایند تر کند.
چه مقدار کافئین در قهوه بدون کافئین وجود دارد؟
قهوه بدون کافئیئن کاملا هم بدون کافئین نیست. یکی از مطالعات نشان داده است که در هر فنجان قهوه بدون کافئین حدودا 3 میلی گرم کافئین وجود دارد. یکی دیگر از مطالعات نیر نشان داده است که در هر فنجان قهوه معمولی حدود 70 الی 140 میلی گرم کافئین وجود دارد. در نتیجه، حتی اگر بدون کافئین کاملاً بدون کافئین نباشد، مقدار کافئین معمولاً بسیار ناچیز است.
قهوه اون هیولایی که فکر میکنیم نیست
قهوه بدون کافین سرشار از آنتی اکسیدان است و حاوی مواد مغذی است. مقدار آنتی اکسیدان موجود در قهوه بدون کافئین هم تا حدودی شبیه قهوه معمولی است ولی ممکن است حدودا 15 درصد از قهوه معمولی کمتر باشد.
دلیل کمتر بودن میزان آنتی اکسیدان موجود در قهوه بدون کافئین، ممکن است فرآیند کافئین زدایی آن باشد. آنتی اکسیدان های اصلی در قهوه معمولی و بدون کافئین، اسیدهای هیدروسینامیک و پلی فنول ها هستند. آنتی اکسیدان های موجود در قهوه می تواند به پیشگیری بیماری های قلبی، سرطان و دیابت کمک کند.
علاوه بر آنتی اکسیدان ها، قهوه بدون کافئین حاوی مقادیر کمی از برخی مواد مغذی نیز می باشد. یک فنجان قهوه بدون کافئین دم کرده می تواند 2.4 درصد از نیاز روزانه توصیه شده منیزیم، 4.8 درصد پتاسیم و 2.5 درصد نیاسین یا ویتامین B3 را تامین کند.
مزایای قهوه معمولی نسبت به قهوه بدون کافئین
- هوشیاری را افزایش می دهد و احساس خستگی را کاهش می دهد.
- بهبود خلق و خو، زمان واکنش، حافظه و عملکرد ذهنی
- افزایش سرعت متابولیسم و چربی سوزی
- بهبود عملکرد و فعالیت های ورزشی
- کاهش خطر افسردگی خفیف و افکار خودکشی در زنان
تاثیر قهوه بر پیری و بیماری های عصبی
به نظر می رسد قهوه معمولی و قهوه بدون کافئین اثرات مثبتی بر زوال ذهنی مرتبط با افزایش سن دارند. مطالعات سلول های انسانی همچنین نشان می دهد که قهوه بدون کافیین ممکن است از نورون های مغز محافظت کند. این می تواند به جلوگیری از پیشرفت بیماری های عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون کمک کند. بسیاری از مطالعات نشان می دهد که افرادی که قهوه معمولی می نوشند کمتر در معرض خطر ابتلا به آلزایمر و پارکینسون هستند.
چه کسی باید قهوه بدون کافئین را به جای قهوه معمولی انتخاب کند؟
با توجه به سلایق شخصی، نوع مصرفی قهوه بستگی به خود شخص دارد. مثلا خوردن یک فنجان قهوه معمولی می تواند برای یک نفر زیاده روی باشد در حالیکه برای یک نفر دیگر خودن چند فنجان زیاد تغییری ایجاد نکند.
بزرگسالان سالم باید از مصرف بیش از 400 میلی گرم کافئین در روز اجتناب کنند. این تقریباً معادل چهار فنجان قهوه است. افزایش مصرف می تواند منجر به افزایش فشار خون و کمبود خواب شود که می تواند خطر بیماری قلبی و سکته را افزایش دهد. کافئین بیش از حد ممکن است بر سیستم عصبی مرکزی غلبه کند، باعث بی قراری، اضطراب، مشکلات گوارشی، آریتمی قلبی یا مشکلات خواب در افراد حساس شود.
افرادی که به کافئین بسیار حساس هستند ممکن است بخواهند مصرف قهوه معمولی خود را محدود کنند یا به قهوه یا چای بدون کافئین روی آورند. افرادی که دارای شرایط پزشکی خاصی هستند ممکن است به رژیم های غذایی محدود با کافئین نیز نیاز داشته باشند. همچنین، شامل افرادی می شود که از داروهای نسخه ای استفاده می کنند که می توانند با کافئین تداخل داشته باشند.
علاوه بر این، به زنان باردار و شیرده توصیه می شود که مصرف کافئین خود را محدود کنند. به کودکان، نوجوانان و افرادی که تشخیص داده شده اضطراب دارند یا مشکل خواب دارند نیز توصیه می شود تا حد امکان قهوه مصرف نکنند.
انواع قهوه و کافئین آنها
ما چیزهای زیادی در مورد عربیکا و روبوستا می دانیم، دو نوع اصلی از قهوه که عاشقان قهوه بر سر آن مشاجره دارند. مثلا میزان کافئین موجود در روبوستا بیشتر از عربیکاست.
معمولا افرادی که به کافئین حساسیت دارند از قهوه بدون کافئین به عنوان جایگزین قهوه و چای استفاده می کنند. اگر طبیعتاً قهوه ای بدون کافئین وجود داشته باشد چه می شود؟ پاسخ در جنگل های کامرون آفریقایی نهفته است.
این نوع از قهوه (همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم) به صورت طبیعی بدون کافئین است و با نام قهوه کاریر شناخته میشود. در ادامه بیشتر درباره کشور کامرون و قهوه کاریر خواهیم دانست.
تاریخچه قهوه در کامرون
کامرون یک کشور در آفریقای مرکزی است که به “کمربند قهوه” تعلق دارد. قهوه، همراه با کاکائو، از کالاهای صادراتی اصلی آفریقا و ستون های پایدار اقتصاد آن هستند. کامرون به طور سیستماتیک هم روبوستا و هم عربیکا را کشت می کند.
کامرون در رتبه بندی تولیدات قهوه، کامرون در رتبه 31 قرار دارد و در واقع یک قدرت رو به رشد در زمینه قهوه است. اما جنگل های بارانی کامرون رازی را پنهان می کند که می تواند این کشور آفریقایی را به یک بازیکن مهم در دنیای قهوه تبدیل کند.
اگر به دنبال قهوه بدون کافئین هستید، نگاهی به محصولات زیر بیاندازید. انواع محصولات در کافی استور توسط خود ما برشتهکاری (Roast) شده و در بستهبندی مخصوص برای شما عزیزان ارسال میشوند.
پ.ن: کمربند قهوه چیست؟
به گفته انجمن ملی قهوه آمریکا، کمربند قهوه به مناطق استوایی زمین اشاره می کند که در آن ها قهوه به راحتی پرورش پیدا می کند، یعنی جایی بین 25 درجه در شمال خط استوا و 30 درجه در جنوب، محدوده ای که تقریباً کاملاً با مناطق گرمسیری همپوشانی دارد.
این کمربند دور تا دور کره زمین کشیده شده و بخشهایی از آمریکا، آفریقا و آسیا را پوشش میدهد. محدوده ی جغرافیایی این کمربند تقریباً جایی نزدیک به استواست و از شمال تا مکزیک و میانمار و از جنوب تا برزیل و زیمباوه کشیده شده است.
در حقیقت این اصطلاحی است که در مورد برخی کشورهای دنیا که قهوه در آن ها کشت می شود به کار برده می شود. به عبارت دیگر شرایط آب و هوایی خاص این نقاط برای کشت و پرورش قهوه ایده آل است. شرایطی که شامل نور آفتاب مداوم، حرارت بالای محیط و رطوبت مطلوب است. همچنین خاک آتشفشانی که در قسمت های زیادی از این نقاط وجود دارد شرایط ایده آلی را برای کشت قهوه پدید می آورند.
قهوه کاریر چیست؟
قهوه کاریر، گونه ای از قهوه روبوستا است که در آفریقای مرکزی یافت می شود و اولین بار در سال 1983 کشف شد، متوجه شدند که دانه های این گیاه قهوه بدون کافئین هستند. این گیاه اغلب در غرب کامرون یافت می شود.
اولین بار در سال 2008 پس از یک مطالعه مورفولوژیکی که نشان داد این قهوه هیچ گونه شباهتی با قهوه های کشف شده ندارد. این گیاه به افتخار آندره کاریر، گیاه شناس فرانسوی که به دلیل فعالیت گسترده خود در زمینه پرورش و تحقیقات قهوه شناخته شده است، نام گذاری شده است.
قهوه کاریر درختچه ای است تقریباً 1 تا 1.5 متر (حدود 3 تا 5 فوت) بلند، با تیغه های بیضوی نازک به طول 2.2 تا 3.5 سانتی متر (0.9-1.4 اینچ). این گیاه دانه های بیضوی صافی به طول 5 میلی متر (حدود 0.2 اینچ) دارد. قهوه کاریر در مقادیر زیادی در غرب کامرون یافت می شود و این باعث می شود نیاز مردم به قهوه بدون کافین برطرف شود و دیگر لازم نباشد قهوه بدون کافئین با بذر مصنوعی مصرف کنند.
آینده قهوه کاریر (Charrier) چیست؟
اگر چه کافئین موجود در قهوه می تواند مفید باشد ولی بعضی از مردم به دلیل حساسیت به کافئین موجود در قهوه ترجیح می دهند قهوه بدون کافئین مصرف کنند. فرآیند حذف کافئین ساده است و کاملا برای سلامتی بدون ضرر است.
اگر شما جرو افرادی هستید که کافئین موجود در قهوه حساسیت دارید ولی مصرف قهوه شما رو خوشحال میکنه، پیشنهاد ما به شما مصرف قهوه بدون کافئین هست. همانطور که در اوایل مقاله گفته شده حتی قهوه های موجود در بازار که به اون ها قهوة بدون كافيين گفته می شود هم دارای مقدار کمی کافئین هستند اگر میخواهید کاملا کافئین را از رژیم غذایی خود حذف کنید پیشنهاد ما به شما قهوه کاریر است.
انتظار می رود در سال های آینده کسانی که به کافئین حساسیت دارند یا اون رو از رژیمشون حذف کردن، رو به مصرف قهوه کاریر ببرند. در سال های اخیر قهوه کاریر موقعیتش رو بین قهوه ها مستحکم کرده اما هنوز هم راه درازی رو برای معرفی و معروف شدن داره.
با توجه به نواسانات تولید قهوه در آفریقا و کامرون این قهوه هنوز هم در همه فروشگاه ها موجود نیست ولی با توجه به کشت سیستماتیک این قهوه انتظار می رود سهم قابل توجهی از بازار را به دست آورد یا حتی جایگزین قهوه بدون کافئین شود.
سخن پایانی درباره قهوه کاریر و بدون کافئین
قهوه یکی از سالم ترین نوشیدنی های روی کره زمین است. قهوه سرشار از آنتی اکسیدان است و با کاهش خطر ابتلا به انواع بیماری های جدی مرتبط است. با این حال، همه نمی توانند قهوه بنوشند. برای برخی افراد، کافئین می تواند مشکلاتی ایجاد کند.
برای این افراد، قهوه بدون کافئین راهی عالی برای لذت بردن از قهوه بدون عوارض جانبی کافئین زیاد است. بدون کافئین بیشتر فواید سلامتی قهوه معمولی را دارد، اما هیچ یک از عوارض جانبی آن را ندارد. قهوه کاریر در کامرون رشد می کند و مطالعات نشان داده است بر خلاف قهوه بدون کافئین که مقدار کمی کافئین در آن وجود دارد، هیچ گونه کافئینی در آن یافت نمی شود.
در این مقاله با قهوه بدون کافئین آشنا شدیم و قهوه کاریر، قهوة بدون كافيين را بررسی کردیم. امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید.ممنون که تا به انتها این مقاله همراه ما بودید، شما میتوانید سوالات، نظرات و پیشنهادات خودتون رو با ما به اشتراک گداشته و امتیاز کافی کلاب نیز دریافت نمایید.
منابع: coffees – kencaf – healthline
باسلام
۱سوال داشتم قهوه میشه کافیین نداشته باشه؟
افرادی که گروه خونیAB+هستند باید قهوه بدون کافیی مصرف کنند. من قهوه گلدبرزیل مصرف میکنم میخوام بدونم فرقی داره باقهوه بدون کافیین.ممنون
سلام
واقعا قهوه و مصرف قهوه خیلی حالم رو خوب تر از قبل از زمانی کرده که قهوه مصرف نمی کردم و چای میخوردم ولی الان که چای رو حذف کردم و قهوه رو جایگزین کردم خیلی هم از لحاظ روحی وهم از لحاظ جسمی حالم بهتر از قبله پس جا داره که اینجا این نوشیدنی عالی رو به همگی پیشنهاد کنم فقط باید بگم بگردید و قهوه مناسب با ذائقه خودتون رو پیدا کنید تا از نوشیدن این نوشیدنی مفید لذت بیشتری ببرید
خیلی خوبه میتونی هر موقع خواستی قهوه بخوری 👍👍👍