تهیه قهوه فرانسه با فرنچ پرس
فرنچ پرس (قهوه فرانسه) و به انگلیسی French Press یکی دیگر از ابزارهای تهیه قهوه است. تهیه قهوه با فرنچ بسیار کار ساده ای است، کافی است دقایقی را برای تهیه قهوه ای خوش طعم و خوش عطر در خانه یا هر جای دیگری صرف کنید!
فرنچ پرس نامهای متعددی دارد از جمله: پرس پات Press Pot، پلانجرپات Plunger Pot و کافی تییر cafetière البته به زبان فرانسوی. در ادامه همراه ما باشید تا بیشتر با این دمابزار جذاب قهوه آشنا شوید. 😉
فهرست مطالب
تاریخچه فرنچ پرس
تاریخچه فرنچ پرس به اواخر دهه 1800 باز می گردد و منشا آن همچنان یک راز باقی مانده است. امروز نگاهی خواهیم داشت به یکی از محبوب ترین و پرکاربردترین دستگاه های دمآوری قهوه. ممکن است آن را به عنوان کافه پلانجر یا فرنچ پرس بشناسید.
اما حقیقت این است که چندین اختراع با نام های مختلف و از ریشه های مختلف وجود داشته است. برای ما روش دم کردن ناشناخته ای نیست، اما آیا می دانیم چه کسی آن را اختراع کرده است؟ و چرا به آن فرنچ پرس می گویند؟
از پیدایش آن تا دوران مدرن، تاریخچه ای که در پس پیدایش این دستگاه وجود دارد را به شما خواهیم گفت. قبل از آن اگر به دنبال بهترین قهوه برای دم کردن با فرنچ پرس خود میگردید، هرگز محصولات زیر را از دست ندهید.
افسانه پشت فرنچ پرس
اگرچه فرنچ پرس نامیده می شود، اما منشا این سیستم دم کردن قهوه هنوز یک راز است. هر دو فرانسویها و ایتالیاییها در مورد منشا آن با هم جنگ و جدل دارند.
طبق افسانهای که به دهه 1850 برمیگردد، یک فرانسوی در برنامه روزانهاش بود که یک قهوه را در قوری روی آتش آماده میکرد، میگویند او اولین کسی است که برای اولین بار قهوهاش را از این طریق دم کرد، اگرچه یک تصادف بود!
این فرانسوی در حال جوشاندن آب خود بود که متوجه شد فراموش کرده است قهوه را داخل آن بریزد. اما زمانی که پودر قهوه را اضافه کرد، روی سطح در حال جوش ماند. او برای صرفه جویی قهوه ای که مانده بود، یک تکه صفحه فلزی از یک تاجر ایتالیایی رهگذر خریده بود.
صفحه فلزی را روی سطح در حال جوش گذاشت و با چوب صفحه را فشار داد. در کمال تعجب، نتیجه باورنکردنی حاصل شد و آن کشف روش جدیدی برای دم کردن قهوه بود.
اولین اختراعات
اولین طرح برای این سبک دمآوری در سال 1852 توسط فرانسویان مایر (Mayer) و دلفورج (Delforge) ثبت شد. اما این یک نسخه ساده تر از طرح های بعدی بود که در آن زمان ثبت اختراع شد.
اولین اختراع یک پرس فرانسوی که شبیه به آنچه امروز استفاده می کنیم توسط ایتالیایی ها آتیلیو کالیمانی (Attilio Calimani) و گوییلیو مونهتا (Giulio Moneta) در سال 1929 به ثبت رسید.
اگر به طور مختصر به پتنت های ثبت شده در ایالات متحده نگاهی بیندازیم، خواهیم دید که بسیاری از پیشرفت های دستگاه دمآوری اصلی دارای حق ثبت اختراع بوده است.
همه از یک اصل مشابه پیروی و برخی تغییرات اضافی را در طراحی اصلی فرنچ پرس ایجاد کردند. اما طراحی مجدد قابل توجه بعدی توسط فالیرو بوندانینی انجام شد.
محبوب ترین طرح در سال 1958 توسط مرد سوئیسی “Faliero Bondanini” به ثبت رسید. آن را در فرانسه با نام”Chambord” میشناختند، مکانی که در آن تولید شد.
محبوبیت چمبورد در فرانسه همان چیزی است که به cafetiére هویت فرانسوی داده است. بوندانینی بعداً چمبورد را به عنوان “La Cafetiére Classic” در بازار بریتانیا عرضه کرد. شرکت دانمارکی معروف بودوم (Bodum) بعداً توزیع کننده چمبورد در دانمارک شد و در نهایت حقوق نام و کارخانه چمبورد را خریداری کرد.
تولد فرهنگ قهوه فرنچ
آنها محصولاتی مانند موارد قبلی بودند که توسط افرادی مانند کالیمانی و بوندانینی ساخته شد که واقعاً هنر فروش دستگاههای قهوه را وارد قلمرو نسل جدید توزیعکنندگان کرد. از اواسط دهه 1950 تا اوایل دهه 1990، نسل جدید و هیجان انگیزی از دستگاه های قهوه ساز گرفته تا قهوه ارگانیک به وجود آمد. فرهنگ مصرفگرایی در آن دوران بهشدت جا افتاده بود.
به قهوه ساز فرنچ پرس نام های مختلفی در سراسر اروپا داده شد و Societe des Anciens Etablissements و Martin S.A توانستند برندی از فرنچ پرس به نام چمبورد را در نقاط مختلف اروپا توزیع کنند. این مدل با ظرف شیشه ای، درب استیل و دسته گرد میله آن به راحتی قابل تشخیص بود.
شرکت Martin S.A آن را تا سال 1991 تولید می کرد که این شرکت توسط هلدینگ دانمارکی بودوم خریداری شد. بودوم از سال 1991 طراحی چمبورد را در طیف محصولات خانگی خود زنده نگه داشته است و آن را به یکی از شناخته شده ترین دستگاه های دم قهوه در خانه تبدیل کرده است.
همزمان با محبوب شدن چمبورد در دهه 1960 طراحی دیگری تقریباً مشابه آن وجود داشت. سرمایهگذار مارتین اسای، لوئیس جیمز د ویل کاستل، شرکت دیگری مستقر در بریتانیا داشت، به نام Household Articles Ltd که یک قهوهساز به نام لاکافهتییر تولید میکرد.
در سال 1991، زمانی که مارتین اس ای توسط بودوم خریداری شد، دو ویل کاستل حق خود را برای توزیع محصول خود در فرانسه تحت هر نامی از دست داد.
لاکافهتییر و چمبورد که برای معرفی بهترین قهوهسازهای خانگی رقابت میکردند، دو تولیدکننده پیشرو فرنچ پرس در آن زمان بودند. سازندگان این برندهای برجسته، با اطمینان از ثبات در طرفین، ماجراجویی کیفی متمایز بعدی را آغاز کردند.
علامت تجاری لاکافهتییر در دست صاحبان اصلی باقی ماند. اختلافات حقوقی اخیر باعث شده است که بودوم و لاکافهتییر برای کنترل بازارهای خارج از اروپا و نگرانی در مورد طرح های ثبت اختراع با هم مبارزه کنند.
حرفهای ترین روش دمآوری و طرز تهیه فرنچ پرس
موردنیازها
- آب جوش
- قهوه
- فرنچ پرس
- موارد اضافه برای دمآوری حرفهای:
- آسیاب قهوه
- ترازو
- تایمر
- ترمومتر (دماسنج)
مراحل دمآوری
قدم اول – آب جوش
ابتدا گرم کردن آب را شروع کنید زیرا بیشترین زمان را می گیرد. اکثر قهوه آب است، بنابراین در صورت امکان، استفاده از آب تصفیه شده تمیز با محتوای مواد معدنی کم اهمیت دارد.
دمای آب 90 تا 96 درجه سانتیگراد برای دم کردن قهوه بهینه در نظر گرفته می شود، اما اگر دماسنج ندارید، آب را به جوش بیاورید و سپس یک دقیقه قبل از استفاده صبر کنید.
از آب جوش می توان برای گرم کردن و تمیز کردن فرنچ پرس قبل از دم کردن استفاده کرد. نمودار زیر به تخمین مدت زمان لازم برای صبر کردن پس از برداشتن کتری از اجاق کمک می کند.
در نمودار بالا، خط قرمز نشان دهنده دمای یک کتری پر از یک لیتر آب و خط آبی یک کتری با 0.7 لیتر است.
4 دقیقه طول کشید تا کتری 0.7 لیتری به دمای ایده آل 93 درجه برسد و 8 دقیقه برای کتری یک لیتری.
به خاطر داشته باشید که این نتایج یک دستورالعمل کلی است و ممکن است نتایج متفاوتی را بر اساس ارتفاع، جنس کتری و دمای اتاق تجربه کنید. برای بهترین نتیجه – از دماسنج استفاده کنید.
قدم دوم – قهوه را اندازهگیری و آسیاب کنید
از نمودار نسبت قهوه به آب در بالا برای اندازه گیری میزان قهوه برای غلظت ایدهآل نسبت به اندازه فرنچ پرس استفاده کنید. به عنوان یادآوری، بهتر است قهوه را با ترازو اندازه گیری و دانه های کامل را درست قبل از دم کردن، آسیاب کنید.
اگر از قهوه از قبل آسیاب شده استفاده می کنید، ممکن است ساده تر باشد که ابتدا مرحله 3 را انجام دهید و سپس قهوه پیش آسیاب شده را هنگام ریختن آن در فرنچ پرس اندازه گیری کنید.
برای آسیاب کردن دانههای کامل قهوه برای فرنچ پرس، آسیاب را روی حالت توصیه شده توسط خود دستگاه قرار داده یا بر روی حالت متوسط-درشت تنظیم کنید.
قدم سوم – فرنچ پرس را پیشگرم کنید (دلخواه)
اغلب توصیه می شود که فرنچ پرس و لیوان را گرم کنید، اما شواهد کمی وجود دارد که بر طعم قهوه شما تأثیر می گذارد. اگر فرنچ پرس شما مدتی است که استفاده نشده است، این مرحله می تواند به شستن گرد و غبار یا باقیمانده آن کمک کند.
پس از گرم شدن آب، آن را در ظرف خالی فرنچ پرس بریزید تا یک چهارم پر شود. قسمت درب را روی آن بگذارید و پیستون را تا انتها فشار دهید. آب داغ را به مدت چند ثانیه داخل آن بچرخانید تا ذرات قهوه قدیمی از بین برود سپس آن را دور بریزید.
قدم چهارم – ریختن آب جوش بر روی قهوه
تایمر، ترازو (یا پیمانه اندازه گیری) و قاشق همزن خود را آماده کنید. قهوه آسیاب شده را در ته لیوان بریزید و آن را به آرامی به جلو و عقب تکان دهید تا صاف شود.
لیوان را روی یک ترازو قرار دهید و آن را صفر کنید. آب داغ را در ظرف بریزید تا زمانی که ترازو مقدار ذکر شده در نمودار نسبت قهوه به آب در بالا را نشان دهد. در حالی که سعی می کنید تمام قهوه خیس شود، ریختن باید نسبتاً سریع باشد.
اگر ترازو در دسترس نیست، مقدار آب گرم ذکر شده در نمودار نسبت قهوه به آب در بالا را در یک پیمانه اندازه گیری بریزید و سپس از ظرف اندازه گیری داخل فرنچ بریزید.
قدم پنجم – هم زدن و خیساندن!
قهوه و آب را به آرامی برای چند ثانیه هم بزنید تا مطمئن شوید که تمام قهوه خیس شده است. برای کمک به حفظ درجه حرارت در حین دم کردن قهوه، قسمت بالایی را روی لیوان قرار دهید “در حالی که پیستون کاملا بالا است”.
تایمر را روی 3:30 تنظیم کنید و بگذارید قهوه به آرامی دم بکشد.
قدم ششم – حذف تفالههای روی قهوه (دلبخواه)
پس از خاموش شدن تایمر، قسمت بالایی را از لیوان جدا کنید. باید یک لایه پوسته مانند از تفاله قهوه روی سطح وجود داشته باشد که هنگام خیساندن قهوه تشکیل شده است.
طعم و بافت نهایی قهوه بسته به نحوه برخورد با پوسته قابل تغییر است.
• برای نتیجه نهایی غلیظ، از قاشق استفاده کنید تا پوسته را به آرامی بشکنید و برای مدت کوتاهی آن را هم بزنید. این کار باعث می شود بیشتر قهوه به ته لیوان بریزد.
• برای یک نتیجه نهایی سبک، از قاشق استفاده کنید تا پوسته را جدا کرده و دور بریزید. تا زمانی که تمام تفاله های قهوه شناور را دور بریزید.
قدم هفتم – نوش جان کنید!
قسمت درب دارای اهرم را روی فرنچ قرار داده و به آرامی پیستون را تا انتها فشار دهید. وقتی پیستون به ته رسید، قهوه دم کرده را به آرامی از فرنچ پرس داخل لیوان بریزید و لذت ببرید.
نکات مهم درباره فرنچ پرس
• اگر فشار دادن فیلتر و اهرم به پایین سخت است، به این معنی است که آسیاب خیلی ریز است. اگر ساده باشد و حداقل مقاومت وجود داشته باشد، خیلی درشت است.
• بلافاصله بعد از دم کشیدن آن را سرو کنید زیرا آب جوش به خارج کردن طعم تلخ قهوه شما ادامه می دهد. اگر نمی خواهید آن را یکجا بنوشید، آن را در ظرف دیگری بریزید.
• مطمئن شوید که فرنچ پرس خود را به طور کامل و اغلب تمیز می کنید زیرا تفاله های قهوه قدیمی که در فیلترها گیر کرده اند به قهوه تازه شما رحم نمی کنند. اکثر میتوانید فیلترها را برای تمیز کردن جدا کنید.
• اگر نتیجه شما را خوشحال نکرد، با همه متغیرها بازی کنید! تهیه قهوه باید سرگرم کننده و تجربی باشد. بهترین فنجان قهوه آن است که شما دوست دارید. من شما را تشویق می کنم آن را پیدا کنید. 😉
کلام آخر
فرنچ پرس یک دستگاه قهوه شناخته شده در هر میز صبحانه خانوادگی است. اما این تجهیزات باورنکردنی قهوه می تواند نقطه شروعی برای علاقه مندان به قهوه باشد. فرنچ پرس را به عنوان یک سطح ابتدایی برای دم کردن قهوه تصور کنید. اگر به درستی از این تجهیزات قدیمی استفاده شود، در صورت رعایت برخی اقدامات، می تواند دم نوش های خوشمزه ای تولید کند.
منابع: thecookingworld، handground، perfectdailygrind
جمله بندیتون داغونه
سلام روز بخیر
من چند بار ازتون خرید کردم
هم قهوه با کیفیت دارین هم آموزش عالی👏👏👏
سلام می گویند خوردن قهوه فرنج پرس باعث افزایش سطح کلسترول خون می شود بعدش کسی که به اسپرسو عادت دارد اشکالی ندارد مصرف کند ایا سطح کافیین فرنج پرس بیشتر هست یا اسپرسو
علت این گفته در غوطه وری قهوه در آب بدون فیلتر زیاد است و به جهت همراه شدن چربیها از دان به نوشیدنی می باشد که در قهوه هایی که با فیلتر کاغذی آماده می شود کمتر می شود.
سلام. وقت بخیر. برای قهوهی فرانسه با دستگاه فرنچ پرس. اگر بخوام قهوهم شیرین باشه کی باید شکر اضافه کنم؟ موقعی که دارم قهوه رو درست میکنم یا بعد از تهیه قهوه موقعی که توی فنجان ربختم؟
هرگونه ناخلصی در آب روی عصاره گیری میتونه تاثیر منفی بگذاره پس بهتره بعد از صاف کردن شکر اضافه کنید.
سلام من قهوه فرانسه رو با فرنچ پرس درست میکنم اما نکته ای که وجود داره این هست که قهوه من بعد از دم آوری و در زمان سرو رنگ کدری دارد اما قهوه فرانسه ای که در کافی شاپ ها سفارش میدم، بسیار شفاف است.
علت کدری قهوه من چی میتونه باشه؟؟ ممنونم.
میزان درشتی پودر آسیاب شده و نوع قهوه اگر بادی بالایی داشته باشه و همینطور رست تاثیر گذاره.
سلام.وقتتون بخیر..یک سوال داشتم.آیا راهی هم وجود داره که روی قهوه فرانسه با فرنچ پرس ،کف و کرما جمع بشه یا نه؟
کرما تحت فشار ایجاد میشه و نیاز به اسپسوساز هست
چه ترکیبی برای قهوه فرانسه خوبه؟؟؟
که هم طعم و عطر خوبی داشته باشه هم روزتو بسازه
سلام
بستگی به ذائقتون داره، اما بهتره که قهوه های عربیکایی باشه. مثل قهوه اتیوپی، قهوه نیکاراگوئه