همانطور که می دانید استفاده از دستگاه قهوه ساز یکی از راه های آسان و البته سریع جهت درست کردن قهوه به حساب می آید؛ اما آیا انواع مختلف دستگاه قهوه ساز را می شناسید. اجازه دهید کمی بیشتر با انواع اسپرسو ساز آشنا شویم. همه چیز زیر سر این دستگاه است، پس از اختراع دستگاه اسپرسوساز تحول بزرگی در تهیه قهوه به وجود آمد. اسپرسو، نام نوشیدنی این دستگاه است. این قهوه بر اثر گذراندن آب نزدیک به نقطه جوش از پودر قهوه موجود در سبد پرتافیلتر به دست می آید. این قهوه نسبتا غلیظ، همراه با کرما یا خامه ای زیبا بر سطح آن است. (البته به قهوه موکاپات هم اسپرسو گفته می شود اما کیفیت و کرما اسپرسو دستگاه را ندارد). اکنون که پاسخ سوال اسپرسو ساز چیست را متوجه و با عملکرد آن آشنا شده اید، بهتر است چند نکته مهم را در رابطه با آن بدانید.
این دستگاه در تهیه بسیاری از نوشیدنی های کافی شاپ ها دست دارد، نوشیدنی هایی چون: کاپوچینو،لاته، کن پانا و … در واقع اسپرسو این دستگاه پایه بسیاری از نوشیدنی ها است یا خود نوشیدنی مستقل محسوب می شود. قبل از شروع بحث این نکته را متذکر شویم: قهوه ساز هایی حرفه ای هستند که می توان از آن ها، قهوه فرانسه و هم اسپرسو گرفت.
اجازه دهید با هم نگاهی به گذشته دستگاه اسپرسوساز یا همان دستگاه قهوه ساز اسپرسو بیاندازیم:
اگر تاریخ ساخت اسپرسوساز را مروری کنیم، نام دو فرد ایتالیایی را خواهیم یافت: آنجلو موریندو(Angelo Moriondo) و لوییچی بتزرا (Luigi Bezzera). نخستین دستگاه اسپرسوساز توسط آنجلو موریندو در ایتالیا ساخته شد. آنجلو در یک نمایشگاه عمومی در سال ۱۸۸۴ مدل نمونه اش را به نمایش گذاشت و اختراعش را به این نام ثبت کرد: ماشین بخار جدید برای تهیه سریع و به صرفه نوشیدنی قهوه، اما:
در سال ۱۹۰۱ نخستین مخترع دستگاه اسپرسو ساز یعنی بتزرا با افززودن بخش هایی چون پرتافیلتر به دستگاه و هم چنین بهبود بخشیدن عملکرد موتور دستگاه، تحولی در صنعت اسپرسوساز ها به وجود آورد.
درست است که آنجلو موریندو دستگاه را اولین بار اختراع کرد اما این ماشین وقتی دستگاه قهوه ساز اسپرسو شد که بتزرا روی آن تغییراتی ایجاد کرد.
ماشین اسپرسوساز بتزرا در ابتدا با بخار آب و فشار کار می کرد. اما در مرحله بعد آقای دزیدریو پاوونی (Desiderio pavoni) در سال ۱۹۰۶ با افزودن امکانات به دستگاه، حق اختراع آن را از بتزرا گرفت.
دستگاه های اسپرسوساز امروزی، عملکردشان را همگی مدیون اولین دستگاه قهوه ساز اسپرسو بتزرا هستند. ابتدا مرغ بوده است یا تخم مرغ؟! اسپرسو یا اسپرسوساز؟!
جالب است بدانید که ابتدا دستگاه اسپرسو ساز ساخته شد و پس از تولید آن، نوشیدنی آن را اسپرسو نام نهادند.
سیر تکاملی مکانیزم دستگاه های اسپرسوساز:
اسپرسوساز ها روز به روز تکامل می یافتند که می توان مکانیزم آن ها را در ۴ گروه دسته بندی کرد:
- نیرو بخار
- نیرو پمپ
- نیرو اهرم
- نیرو هوا پمپ
قسمت های مختلف دستگاه اسپرسوساز:
در این قسمت با اجزای اسپرسو ساز آشنا می شویم. ماشین های اسپرسوساز از تک گروپ تا شش گروپ ساخته می شوند.
گروپ هد Head Group:
گروپ هد یا گروپ قسمتی از ماشین اسپرسوساز است که برای عصاره گیری، پرتافیلتر به آن متصل می شود و آب از طریق سوراخ های گروپ، به طور یکسان بر پودر قهوه کوبیده شده پرتا فیلتر می ریزد.
پرتافیلتر Portafilter:
قسمتی از دستگاه است که به سر گروپ متصل می شود.
پرتافیلترها سه مدل دارند:
پرتافیلتر یک نازل و دو نازل
پرتا فیلتر بدون نازل
سبد پرتافیلتر Portafilter Basket:
این سبد در پرتافیلتر قرار می گیرد و محل ریختن و کوبیدن پودر قهوه است که در دو مدل تک شات و دو شات می باشد.
نازل بخار:
این نازل قابلیت ایجاد بخار دارد.
برندها:
برندهای مختلفی در دنیا انواع اسپرسوساز تولید می کنند که بعضی از آن ها خانگی اند، برندهایی چون: دلونگی، فیلیپس، کنوود، گوسونیک و … و دیگر برندها اسپرسوسازهای حرفه ای هستند برندهایی چون: گاستروبک، لامارزوکو، چیمبالی، سیمونلی، بتزرا، آستوریا و … که بیشتر در کافی شاپ ها مورد استفاده قرار می گیرند. حتما نظرات خود را درباره این دستگاه ها کامنت کنید.
چند نمونه اسپرسوساز:
در زیر به معرفی چند نمونه از دستگاه قهوه ساز حرفه ای، که عملکرد مناسبی به عنوان یک دستگاه قهوه ساز دارند، می پردازیم.
پس از آشنایی با ماشین اسپرسوساز حالا طرز تهیه اسپرسو با ماشین اسپرسوساز مطالعه کنید. هم چنین در مطالب بعدی از ابزار آلاتی که یک باریستا به کمک آن ها، قهوه تهیه می کند، صحبت خواهیم کرد.
ویدئو عملکرد دستگاه اسپرسوساز:
در پایان ویدیویی جهت درک بهتر نحوه کار قهوه ساز اسپرسو برای شما عزیزان قرار داده ایم تا ابهام دیگری در ذهنتان باقی نماند. همچنین با به اشتراک گذاشتن نظر خود در رابطه با عملکرد قهوه ساز اسپرسو، امتیاز کافی کلاب دریافت کرده و از تخفیفات ویژه ما بهرهمند شوید.
ممنون میشم چند مدل بهم پیشنهاد بدین
سلام خسته نباسید خواستم بدونم نطرتون درمورد دلونگی ۴۲۱ چیه؟
بعد خواستم ببینم میشه سبد قهوه رو عوص کرد مثلا اور سبد قهوم تک شاتش ۶ گرم جا میگیره برم ی مدلی بخرم ک مثلا ۱۰ جا بگیره؟
سایز تمپر مناسب دلونگی ۴۲۱ چنده؟
سلام برای یک کافه ی کوچیک چه دستگاهی میشه خرید؟ آیا دستگاهی در حدود ۳ تومن گیر میاد
سلام
بله میتونید تهیه کنید. توی این رنج قیمت اسپرسوساز میتونید بخرید
سلام خسته نباشید خواستم بدونم که بین نوا ۱۴۹ و مباشی ۲۰۱۰ کدومو پیشنهاد میدید یا چه چیز هایی تو همین رنج قیمت پیدا میشه ک خوب باشه مصرفم بالا نیست تقریبا روزانه ۵ شات میگیرم
سلام
وقت بخیر
من می خوام یه دستگاه اسپرسو برای خونه بخرم ، از بین اسپرسوساز نیمه صنعتی جمیلای Gemilai CM3605 و اسپرسوساز دلونگی مدل EC850M کدوم رو پیشنهاد می کنید. یا تو رنج قیمت ۲ تا ۳ میلیون پیشنهاد خودتون چی هست
مرسی
سلام وقتتون بخیر خسته نباشید
اول تشکر میکنم بابت سایتتون واقعا مطالب عالی و آموزنده هستند
بنده میخوام دورههای باریستا رو بگذرونم و بعد از اون اقدام به افتتاح یه کافی شاپ کنم میخواستم ببینم چه دستگاهی مناسب هست و حدود قیمتش چقدره؟ و البته چه برند یا برندهایی؟
یه جا به یکی از عزیزان فرموده بودید که “بستگی به این داره که چه تعداد شات از دستگاه بخواید” میخواستم ببینم هر دستگاه تعداد محدود یا مشخصی شات داره یا نه؟ و اگه داره بعد از اینکه بر فرض مثال ۱۰ شات گرفتیم چیکار باید کرد ینی بازم میشه گرفت؟ البته فکر میکنم منظورتون این بوده که بستگی به مخزن آب داره که اگه تموم بشه باز باید پر بشه تا بشه دوباره شات گرفت درسته؟
در آخر اینکه برای اینکه یه باریستای حرفه و کار درست شد چه باید کرد؟ و چه اطلاعاتی باید بدونیم؟ و اینکه چطور دستگاه های قهوه ساز و همینطور قهوه های مرغوب رو از نامرغوب تشخیص داد؟
تشکر از زحمات شما 🌹🌹🙏🙏
سلام روز بخیر
این فرمایشاتی که داشتید خیلی بلند بالا و طولانی هست در قالب کامنت نمیگنجه. و البته بنده همش رو بلد نیستم
تشخیص قهوه تقلبی از اصل رو با مطالب مختلفی که توی سایت هست میتونید بیش از پیش، پیش ببرید. البته تجربه خیلی مهمه. اما این که چه دستگاهی بهتر هست یا خیر یک تخصصه. مثلا برخی دستگاهها به شیر اب وصل میشن. و دیگ نیازی به
نگررانی پر خالی بودن نیست. این ک گفتیم بستگی به کافه داره خب کافه ای که در لحظه دو باریستا با هم فعالیت میکنن و لحظه به لحظه دستگاهها در حال کار هستند با کافه ای که شاید یک شخص باریستا خودش نقش مدیر کافه و چنتا نقش دیگه رو هم بازی میکنه متفاوت هست. این مورد باید با متخصص مربوطش صحبت بشه.
در خصوص کلاس به سایت آیکافی مراجعه کنید
با سلام
با توجه به تاکیدوتون روی برند گاستروبک ، آیا گاستروبک با حجم ۲ لیتر که خودش آسیاب هم داره برای یک کافی شاپ مناسب هست؟
سلام
گاستروبک برند خوبی هست و دستگاه های تک گروپ هم داره. برخی برند ها اصلا دستگاه تک ندارن و خیلی هم گروه هستند.
بستگی به خصوصیات کافی شاپ و میزان استفاده داره