ابزار های تهیه قهوه

بررسی انواع بسکت قهوه، چه بسکتی مناسب است؟

بسکت قهوه

اگر قصد ورود به دنیای دم کردن اسپرسو را داشته باشید بدون شک شنیده‌اید که کلید دم کردن یک اسپرسو فوق‌العاده به انتخاب یک بسکت یا سبد قهوه مناسب مرتبط است. بررسی انواع بسکت قهوه یک امر ضروری برای کلیه افرادی محسوب می‌شود که قصد دارند در این امر حرفه‌ای شوند.

این تصور کاملاً درست است که بسکت‌های قهوه تأثیر بسیار مهمی در شکل‌گیری یک اسپرسو باکیفیت دارند، اما وجود اشکال و اندازه‌های مختلف این محصول موجب شده است تا بسیاری از افراد در این زمینه دچار سردرگمی شوند. به راستی کدام بسکت را باید انتخاب کرد؟ دونفره؟ سه‌نفره؟ و یا حتی تک‌نفره (سینگل)؟ به طور کلی می‌توان گفت که انتخاب یک اندازه مناسب واقعاً گیج‌کننده است! در ادامه متن با ما همراه باشید تا شما را با انواع بسکت فیلتر قهوه و نکات مهم مرتبط با این موضوع آشنا کنیم.

تصویری از یک بسته‌بندی بسکت قهوه
تصویری از یک بسته‌بندی بسکت قهوه

شناخت بسکت‌های مختلف قهوه

سبدهای فیلتر قهوه اسپرسو یا بسکت‌ها به صورت یکسان ساخته نمی‌شوند و شما با طیف وسیعی از این محصولات روبرو خواهید شد. در صورت انتخاب اشتباه بسکت مدنظر به خوبی در پورتافیلتر شما جای نخواهد گرفت.

برخی از بسکت‌ها به طور کامل روش dial (دایال) کردن اسپرسو را تغییر می‌دهد. این در حالی است که کار با  برخی از بسکت‌های قهوه حتی برای متخصصان باتجربه نیز یک امر چالش‌برانگیز خواهد بود. در این قسمت از متن بررسی انواع بسکت قهوه قصد داریم به چند نمونه از رایج‌ترین نمونه‌های این محصول بپردازیم.

تصویری از بسکت‌ ریجدار
تصویری از بسکت‌ ریجدار

سبدهای فیلتر ریجدار و سبدهای بدون ریج

بسکت‌های قهوه دو نمونه اصلی دارند. در واقع برخی از آن‌ها دارای یک برجستگی مشخص در کناره بسکت هستند و در برخی دیگر این ویژگی مشاهده نمی‌شود. بسکت‌های ریجدار به بسکت‌هایی گفته می‌شود که می‌توان به راحتی با توجه به تورفتگی و دندانه‌های موجود در قسمت بالایی بسکت،‌ آن‌ها را تشخیص داد. سبد‌های بدون ریج در بخش بالایی خود هیچ دندانه و فرورفتگی خاصی ندارند، در واقع تشخیص آن‌ها از بسکت‌های ریج‌دار به وسیله مشاهده عدم وجود این دندانه‌ها صورت می‌گیرد.

هیچ تفاوت خاصی از نظر دم کردن قهوه با هر یک از این بسکت‌ها وجود ندارد،‌ اما به طور کلی بسکت‌های ریجدار به شکل بهتری می‌توانند در پورتافلیتر قرار بگیرند و تکان نخورند. در هر پورتافیلتر دستگاه اسپرسوساز یک فنر وجود دارد. اگرچه به این قسمت فنر می‌گویند، اما در واقعیت، فقط یک تکه سیم است که سبد را محکم در جای خود نگه می‌دارد. اگر این فنر ضعیف یا نامناسب باشد،ممکن است سبد بیفتد. تمیز کردن سبدهای بدون ریج به راحتی صورت می‌گیرد، این در حالی است که معمولاً مقداری قهوه در پشت دندانه‌های سبد‌های ریج‌دار گیر می‌کند و در نتیجه فرایند تمیز کردن سبد کمی‌ دشوارتر می‌شود.  در ادامه بررسی انواع بسکت قهوه، به بررسی مهم‌ترین ویژگی‌ سبدهای ریج‌دار می‌پردازیم.

تصویری از یک بسکت با اندازه متوسط
تصویری از یک بسکت با اندازه متوسط

ویژگی‌ اصلی سبد‌های ریج دار  | بررسی انواع بسکت قهوه

برآمدگی روی بسکت به شما کمک می‌کند تا محصول مدنظر ثبات بهتری داشته باشد. در واقع، این برجستگی یک ویژگی اضافی است که باعث می‌شود تا سبد به طور ایمن در داخل پورتافیلتر قرار بگیرد و جابه‌جا نشود. شاید با خود فکر کنید در این صورت دیگر نیازی به خرید بسکت قهوه بدون ریج وجود ندارد، اما این یک تصور اشتباه است.

در بیشتر موارد، گیره فنری موجود در دستگاه اسپرسوساز به خوبی می‌تواند از پس نگه‌داشتن بسکت قهوه بربیاید و در نتیجه نیازی به استفاده از بسکت‌های دارای ریج وجود نخواهد داشت. نقطه‌ضعف بسکت ریج دار این است که به‌کارگیری آن‌ها کمی پیچیده‌تر خواهد بود و متعاقباً شما زمان بیشتری را صرف آماده کردن یک شات اسپرسو خواهید کرد. به طور کلی می‌توان گفت که کار کردن با بسکت‌های بدون ریج بسیار آسان‌تر است. در بخش بعدی بررسی انواع بسکت قهوه، به بسکت‌های سینگل و دابل اشاره خواهیم کرد.

تصویر از بسکت بدون ریج
تصویر از بسکت بدون ریج

سبد فیلتر قهوه یک‌نفره (سینگل) و دونفره (دابل)

همان‌طور که می‌دانید، سبدهای سینگل و دوبل تعیین خواهند کرد که می‌توانید چند شات اسپرسو تهیه کنید. بسکت سینگل قهوه معمولاً حدود 7 تا 12 گرم قهوه آسیاب شده را در خود جای می‌دهد و برای تهیه تنها یک شات اسپرسو به کار گفته خواهد شد. این نوع بسکت‌ها تقریباً همیشه با یک دسته پرتافیلتر منفرد (single spouted portafilter handle) جفت می‌شود.

خرید اسپرسوساز کپسولی یا معمولی؟ راهنمای کاربردی
ببینم!

بسکت‌های دونفره یا دابل حدود 14 تا 21 گرم قهوه را در خود جای می‌دهند و با یک پورتافیلتر دو دهانه (double-spouted portafilter) برای تهیه دو شات به طور همزمان استفاده می‌شوند. اگر در حال تهیه اسپرسو برای یک نفر هستید، لزوماً یک سبد تک سایز انتخاب بهتری نخواهد بود.

علت این امر آن است که کار با یک بسکت سینگل چالش‌برانگیز است.  در بیشتر موارد استفاده از بسکت دابل جهت تهیه یک شات اسپرسو گزینه‌ مناسب‌ترین به نظر می‌رسد؛ زیرا میزان کنترل شما بر دوز قهوه بیشتر خواهد بود.

به طور کلی، بسکت سینگل شکل مخروطی‌تری نسبت به بسکت دابل دارد و به دلیل جا دادن مقدار کمی از قهوه، دارای دهانه کوچک‌تری خواهد بود. علاوه بر این، استفاده از سینگل بسکت‌ها در مقایسه با سبدهای دابل به دلیل طراحی مخروطی دشوارتر است. این بسکت‌ها تمایلی به دم کشیدن یکنواخت ندارند و بیشتر مستعد کانال زدن (channeling) هستند.

تصویری از بسکت دابل و سینگل در کنار هم
تصویری از بسکت دابل و سینگل در کنار هم

بسکت‌های فیلتر قهوه دوجداره تحت‌فشار

در این بخش از متن بررسی انواع بسکت قهوه باید گفت که بسکت‌های فیلتر تحت‌فشار مانند هر بسکت دیگری به نظر می‌رسند، اما در زیر آن فقط یک سوراخ کوچک وجود دارد. این نوع بسکت‌ برای دستگاه‌های اسپرسوساز خانگی و افرادی که ترجیح می‌دهند از قهوه آسیاب شده فروشگاهی استفاده کنند، طراحی شده است، در نتیجه می‌توان گفت که بسکت غیر تحت‌فشار گزینه بهتری است.

اگر از قهوه‌ای استفاده می‌کنید که به‌اندازه کافی خوب نیست، یک پورتافیلتر معمولی برای ایجاد فشار موردنیاز تلاش می‌کند؛ ولی به علت عدم مقاومت کافی، نتیجه‌ خوبی را به شما ارائه نمی‌کند. بسکت تحت‌فشار، این مقاومت از دست رفته را جبران خواهد کرد. در این روش پس از افزایش فشار، قهوه از سوراخ کوچک بسکت مدنظر عبور می‌کند.

نتیجه نهایی قهوه‌ای است که شباهت زیادی به اسپرسو دارد، اما کرمی کف آلود و طعمی کاملاً متفاوت دارد. اگر دستگاه شما دارای این نوع پورتافیلتر است، بهتر است نسبت به خرید یک پورتافیلتر naked اقدام کنید. در واقع تعویض سبد تحت فشار با معمولی به سادگی امکان پذیر نیست چون ممکن است فشار پمپ دستگاه توان خروجی مناسب نداشته باشد. پس هنگام خرید به این نکته توجه کنید و تلاش نمایید در صورت امکان مالی اسپرسوساز نیمه صنعتی تهیه کنید تا توان بهتری از خانگی داشته باشد.

تصویری از بسکت‌های تحت‌فشار
تصویری از بسکت‌های تحت‌فشار

سبدهای فیلتر دقیق (Precision filter baskets)

سبدهای فیلتر دقیق یک چیز مشترک دارند: سوراخ‌های فیلتراسیون با اندازه یکنواخت. سبدهای فیلتر معمولی که با استفاده از تکنیک‌های تولید عادی ساخته می‌شوند معمولاً قطری نامنظم و سوراخ‌هایی مسدود شده دارند. این عیوب تولیدی می‌تواند اثرات مضری بر فرایند ساخت قهوه داشته باشد که اغلب منجر به ایجاد یک اسپرسوی بی‌کیفیت می‌شود. برخی از سبدهای فیلتر دقیق (مانند سبدهای فیلتر IMS E&B Lab)، اندازه‌ای کمی بیشتر از  58 میلی‌متر دارند. شرکت‌های بسیار در زمینه تولید سبدهای فیلتر دقیق (از جمله IMS، VST، Pullman و …) فعالیت می‌کنند. در بخش بعدی متن بررسی انواع بسکت قهوه، به اندازه‌های مختلف این محصولات می‌پردازیم.

تصویری از بسکت‌های فیلتر دقیق
تصویری از بسکت‌های فیلتر دقیق

اندازه‌های بسکت قهوه  | بررسی انواع بسکت قهوه

همواره به یاد داشته باشید که یک نوع سبد مناسب هر نوع دستگاهی نیست. بسکت‌های قهوه دارای قطرهای مختلفی هستند، اما دستگاه اسپرسوساز شما فقط از یک اندازه پشتیبانی می‌کند. ماشین‌های تجاری و خانگی تولید قهوه اغلب دارای یک سبد 58 میلی‌متری هستند، البته بسکت‌های 57 میلی‌متری خاصی نیز وجود دارند اما فوق‌العاده نادر به شمار می‌آیند و در ماشین های تجاری از آن‌ها استفاده نمی‌شود.

در دستگاه‌های اسپرسوساز خانگی کوچک‌تر، سبدهای 53 میلی‌متری را مشاهده خواهید کرد. پورتافیلترهای تحت‌فشار معمولاً در این اندازه (۵۳ میلی‌متر) تولید می‌شوند. اگر از اندازه بسکت مدنظر خود مطمئن نیستید و می‌خواهید یک تمپر اسپرسو بخرید، می‌توانید قطر داخلی (خط مرکزی) بسکت را با استفاده از خط‌کش اندازه‌گیری کنید. بهتر است از کولیس‌های ورنیه (vernier calipers) برای اندازه‌گیری دقیق‌تر کمک بگیرید.

به یاد داشته باشید که اندازه‌های تمپر اسپرسو معمولاً به عدد استاندارد گرد می‌شوند؛ بنابراین هنگامی که سبد خود را اندازه‌گیری کردید، باید عدد نهایی را به تقریب پایین‌تر گرد کنید. مهم‌ترین اندازه‌های بسکت قهوه عبارت‌اند از:

  • ·         58 میلی‌متر: رایج‌ترین اندازه مورداستفاده توسط اکثر مارک‌ها
  • ·         57 میلی‌متر: اندازه‌ای بسیار کمیاب که توسط برندهایی مانند Lelit و Ascaso استفاده می‌شود
  • ·         54 میلی‌متر: در بسیاری از ماشین‌های خانگی مانند Breville’s Bambino، Bambino Plus، Barista Express، Barista Pro و DeLonghi’s La Specialista Arte استفاده می‌شود.
  • ·         53 میلی‌متر: توسط مارک‌هایی مانند La Spaziale، Dalla Corte و برخی از ماشین‌های پیستون اهرمی (lever-piston machines) استفاده می‌شود.
راهنمای شما برای انتخاب بهترین اسپرسوساز دلونگی
ببینم!

51 میلی‌متر: توسط برندهایی مانند برویل، دلونگی، کروپس و برندهای رایج بازار ایران مانند نوا و مباشی و… مورداستفاده قرار می‌‌گیرد.

تصویری از اندازه‌های مختلف بسکت قهوه
تصویری از اندازه‌های مختلف بسکت قهوه

نحوه اندازه‌گیری ظرفیت پورتافیلتر

در این بخش از متن بررسی انواع بسکت قهوه باید بگوییم که گاهی اوقات ممکن است یک بسکت قهوه همراه با قهوه‌ساز شما ارائه شود؛ ولی هیچ اندازه‌ خاصی بر روی آن حک نشده باشد. در چنین شرایطی خودتان باید تعیین کنید که سبد مدنظر چه ظرفیتی دارد!  نگران نباشید. تشخیص دوز مطلوب برای بسکتی که با آن کار می‌کنید آسان است، اما برای این کار به مقداری قهوه نیاز خواهید داشت.

پورتافیلتر خود را روی ترازوی دیجیتال  قرار دهید، وزن آن را یادداشت نمایید و سپس یک مقدار قهوه ریز آسیاب شده را به آرامی اضافه کنید. قهوه مدنظر را با ضربه‌های ملایم و به کمک انگشت خود در داخل سبد مربوطه پخش کنید. به یاد داشته باشید که نباید هیچ فشاری وارد شود (قهوه نباید فشرده گردد). هدف اصلی در این مرحله آن است که قهوه به شکل مناسبی پخش شود.

هنگامی که بسکت شما به طور مساوی پر شد، وزن نمایش داده شده را دوباره یادداشت نمایید. این فرایند پر کردن را 2 یا 3 بار تکرار کنید. با محاسبه تفاوت وزن قبل و بعد از انجام این روند متوجه خواهید شد که ظرفیت پورتافیلتر شما چقدر است.

تصویری از پر کردن بسکت
تصویری از پر کردن بسکت

یک نکته مهم در مورد نسبت‌ها  | بررسی انواع بسکت قهوه

چه از یک سبد 7 گرمی استفاده کنید یا یک سبد سه‌گانه (تریپل) 24 گرمی، هدف شما باید استخراج مقدار مناسبی طعم از قهوه آسیاب شده باشد. نسبت‌ها را به عنوان یک دستورالعمل مقیاس بندی در نظر بگیرید. دم کردن اسپرسو با سبدهای بزرگتر (و در نتیجه دوز بیشتر)، موجب خروج میزان اسپرسوی بیشتری در فنجان شما می‌شود. اگر به تازگی باریستا شده‌اید، توصیه می کنیم از نسبت دم کردن 1 به 2 شروع کنید و سپس به تدریج نسبت‌های مدنظر را افزایش دهید. این یک موضوع مهم در زمینه بررسی انواع بسکت قهوه است.

اگر می‌خواهید اسپرسویی با شدت کمتر تولید کنید،  باید نسبت مدنظر را افزایش دهید، به عنوان مثال. 1 تا 2.2. در حالت عکس نیز اگر قصد دارید اسپرسوی قوی‌تری داشته باشید، باید نسبت مدنظر را کاهش دهید، به عنوان مثال 1 تا 1.8. فرض کنید یک سبد دابل 14 گرمی داریم. با نسبت دم کردن 1:2 باید بتوانید 28 گرم اسپرسو در فنجان‌های خود داشته باشید (هر فنجان ۱۴ گرم). اگر تصمیم بگیریم از یک سبد دابل 20 گرمی بزرگ‌تر استفاده کنیم؛ اما نسبت به خود را تغییر ندهیم،‌ میزان اسپرسو تولیدی باید به ۴۰ گرم برسد (در هر فنجان ۲۰ گرم). رابطه بین اندازه سبد و بازده کل اسپرسو واضح است. قاعدتاً استفاده از یک بسکت بزرگ‌تر منجر به تولید میزان بیشتری از قهوه خواهد شد.

تصویری از به‌کارگیری یک بسکت سینگل
تصویری از به‌کارگیری یک بسکت سینگل

انتخاب اندازه بسکت

مقدار اسپرسو  موجود در فنجان شما تأثیر مستقیمی بر غلظت نهایی نوشیدنی دارد. تفاوت عملکرد بین اسپرسوهای تولید شده توسط بسکت‌های مختلف قابل توجه است. تنها ۸ گرم تفاوت بین سینگل بسکت و دابل بسکت موجب تولید ۴۳ درصد اسپرسو بیشتر (صرفاً به دلیل استفاده از سبد بزرگ‌تر) می‌شود آن هم در شرایطی که روش دم کردن یکسان باشد. میزان اسپرسو موجود در فنجان شما بر میزان طعم نهایی شیر درون قهوه نیز تأثیر می‌گذارد، خواه لاته باشد یا کاپوچینو و یا حتی فلت وایت!

اگر از فنجان‌های 150 میلی‌لیتری استفاده می‌کنید، یک دوز 18 گرمی ممکن است موجب ایجاد یک تعادل بسیار مناسب بین اسپرسو و شیر شود. با این حال، استفاده از دوز 22 گرمی چنین تعادلی را به هم می‌زند.

تصویری از روش اندازه‌گیری بسکت دابل
تصویری از روش اندازه‌گیری بسکت دابل

سخن پایانی | بررسی انواع بسکت قهوه

در این متن سعی کردیم به بررسی انواع بسکت قهوه بپردازیم. همان‌طور که گفته شد، این بسکت‌ها تأثیر بسیار مهمی در میزان کیفیت قهوه خروجی خواهند داشت، بنابراین باید سعی کنید که بهترین مدل از بسکت‌های قهوه را تهیه نمایید. بهتر است بسکتی بخرید که بزرگ‌تر از نیاز واقعی شما باشد، مثلاً یک بسکت بیست گرمی.

شاید بیشتر اوقات با استفاده از ۱۸ گرم یک نوشیدنی باکیفیت درست کنید،‌ اما بهره‌گیری از یک سبد بیست گرمی فضای کار بهتری به شما می‌دهد. انتخاب یک گزینه مناسب در بین انواع بسکت قهوه ممکن است در ابتدا چالش‌برانگیز به نظر برسد، اما با کمی تحقیق و مشاهده محصولات متنوع می‌توانید یک بسکت فوق‌العاده را خریداری کنید.

منابع: espressoschool و beanground

پیشنهاد هوشمندانه قهوه
3.5/5 - (6 امتیاز)

2 دیدگاه در “بررسی انواع بسکت قهوه، چه بسکتی مناسب است؟

  1. ابراهیم صداقت گفت:

    امروز تصمیم گرفتم قهوه مصرفی خودم را از یکجا تهیه کنم آنهم از کافی استور که بعضی از دوستان هم از کیفیت وکمیت ان راضی بودند.

  2. ابراهیم صداقت گفت:

    من هم از دستگاه موکاپات برای درست کردن اسپرسو استفاده می کنم که از عربیکا 60درصد وربوستا 40 در صد با طعم میوهای یا غیره مهم کمیت برایم مهم است وهم قهوه گلد اندونزی؟!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *