بعدازظهر بارانی است و دلگیر. برای رهایی از بیحوصلگیها و رفع کِسِلی تصمیم میگیرید به کافهای دنج و خلوت بروید و قهوهای بنوشید. منو را برانداز میکنید. یک فنجان لاته میتواند انتخاب خوبی باشد.
تا به حال به این فکر افتادهاید که خودتان در خانه لاته درست کنید؟ به نظرتان برای طراحی لاته آرت به چه چیزهایی احتیاج داریم؟ قطعاً قبل از هر ابزاری به مهارت نیاز داریم. اما برای ایجاد لاته آرت زیبا و جذاب به تجهیزات مناسب هم نیازمندیم. فراموش نکنیم مهارت تنها در کنار تجهیزات مناسب است که خروجی شگفتانگیزی را خلق میکند.
از دانۀ قهوۀ باکیفیت و آسیاب و اسپرسوساز که بگذریم یکی از ابزارهای لازم برای تهیهٔ لاته پیچر است. تا حالا از پیچر استفاده کردهاید؟ چقدر راجع به آن اطلاعات دارید؟ بیایید با هم پیچر را بهتر بشناسیم و ویژگیهای یک پیچر خوب را با هم بررسی کنیم. برای شروع آمادهاید؟
پیچر چیست؟
پیچر (Pitcher) ظرفی شبیه به پارچ است که در گذشته ابعاد بزرگتری داشته است و با آن نوشیدنی سرو میکردند. اما الان از پیچرها در کافهها و برای تهیهٔ فوم شیر و طراحی لاته آرت روی قهوه استفاده میشود. درواقع پیچر ابزاری برای هنرنمایی باریستاهاست.
پیچرهای امروزی هم شبیه به پارچ هستند اما با ابعاد کوچکتر.اگر سری به فروشگاههای آنلاین بزنیم تنوع زیاد آن را در اشکال و طرحهای مختلف میبینیم. به طور کلی هر پیچر از سه بخش اصلی تشکیل شده است: بدنهای کوزهمانند، دهانه و دستگیره.
حالا که فهمیدیم پیچر چیست به نظرتان اگر قرار باشد پیچری برای خودمان بخریم باید به چه توجه کنیم؟ به نظر شما آیا معیارهای ثابتی برای انتخاب پیچر باکیفیت وجود دارد؟ اصلاً یک پیچر خوب چه ویژگیهایی دارد؟ اگر در این باره اطلاعاتی ندارید در ادامه با هم ویژگیهای آن را بررسی میکنیم.
ویژگیهای پیچر خوب
برای اینکه معیارهای مشخصی در انتخاب یک پیچر خوب داشته باشیم آن را از چهار منظر بررسی میکنیم:
ـ شکل و اندازه
ـ جنس و کیفیت
ـ دهانه
ـ دستگیره
شکل و اندازه

پیچرها در اندازههای مختلف ساخته میشوند. حجم پیچر را باید براساس تعداد فنجان قهوهای که میخواهیم هر بار تهیه کنیم انتخاب کنیم. پیچرهای ۳۵۰، ۵۰۰، ۶۰۰ و ۱۰۰۰میلیلیتری معمولترین پیچرها هستند.
بهتر است پیچرها را در هر اندازهای که هستند زیاد پر نکنیم. استاندارد این است که نیمی از حجم مخزن را پر کنیم. برای مثال در مخزن پیچر هزار میلیلیتری، حدود پانصد میلیلیتر شیر میریزیم تا هنگام فومگیری فضای کافی برای افزایش حجم شیر وجود داشته باشد. داشتن فضای کافی در مخزن پیچر باعث میشود میکروفومهای یکنواختی تشکیل شود. میکروفوم همان کف شیر یا حبابهای ریز آن است.
وقتی صحبت از بخار دادن و فومگیری میشود گنجایش پیچر نقش مهمی در کیفیت فومگیری دارد. گنجایش پیچر باید به اندازه باشد. بهاندازه یعنی نه خیلی پر و نه خیلی خالی. چون اگر مخزن پیچر خالی باشد نمیتوانیم بخار مناسب درون شیر ایجاد کنیم و وقتی مخزن پیچر پر باشد با بخار دادن شیر سرریز میشود.
شکل و اندازه هردو در میزان کف شیر نقش بسزایی دارند. از نظر شکل بعضی از پیچرها ساختار یکنواخت و استوانهای دارند و بعضی دیگر مخروطی هستند که مخروطی شکلها انتخاب بهتری هستند.
جنس و کیفیت
پیچرهایی که در بازار وجود دارد از جنس تفلون، تیتانیوم و استیل ساخته شدهاند. اما مرغوبترین پیچر از نظر کیفیت پیچری است که از استیل ضدزنگ ساخته شده باشد. پیچر استیل در فرایند کف کردن شیر گرمای تولید شده با بخار را در خود نگه میدارد و باعث میشود هوای بیشتری جذب شیر شود.
یک پیچر خوب بدنهٔ ضخیمی دارد. ضخامت بدنه باعث میشود هنگام بخاردادن دما ثابت بماند. وقتی شیر را با دمای ۷۰ درجهٔ سانتیگراد بخار میدهیم مخزن پیچر هم گرم میشود. اگر جنس بدنه نازک باشد به سرعت داغ میشود و گرمای تولید شده در شیر را هدر میدهد و با از دست رفتن گرما دیگر نمیتوانیم کف شیر مرغوب تهیه کنیم.
دهانه

شاید باریستاهای خیلی باتجربه و خبره بتوانند با استفاده از هر ظرفی طرحی عالی روی لاته بسازند اما در کل چیزی که در طراحی راحتتر روی لاته بسیار مهم است دهانهٔ پیچر است.
اگر مبتدی باشیم دقت در نوع دهانهٔ پیچر برای طراحی یک لاته آرت زیبا اهمیت بیشتری دارد. عمق و عرض دهانهٔ پیچرها متنوع است. پیچرهایی که دهانهٔ پهن و گردی دارند برای طراحی لاته آرتهای ضخیمتر مانند قلب، لاله یا رز مناسب هستند و پیچرهایی که دهانهٔ نازک و تیزی دارند برای لاته آرتهای ظریف مانند قو مناسبند. پس هنگام خرید پیچر ابتدا به این فکر کنید که چه طرحهایی را میخواهید با آن روی لاته اجرا کنید.
دستگیره

اینکه بخواهیم از پیچر دستهدار یا بدون دسته استفاده کنیم کاملاً به خودمان بستگی دارد. اما پیچر بدون دسته انعطافپذیری و تسلط بیشتری به ما میدهد. در واقع پیچر بدون دسته این امکان را فراهم میکند که قسمت بالای پیچر را بهتر نگه داریم و کنترل و دقت بیشتری بر آن داشته باشیم.
علاوه بر این باید در نظر داشته باشیم که موقع تهیهٔ فوم، حرارت زیادی به شیر وارد میشود که این حرارت به پیچر هم منتقل میشود. بنابراین اگر پیچر بدون دسته بخواهیم باید دور آن را عایق حرارتی بپیچیم. معمولاً پیچرهای بدون دسته با روکش چرمی عایقبندی شدهاند.
اگر بخواهیم پیچر دستهدار انتخاب کنیم هم باید دقت کنیم که در بعضی پیچرها دسته با استفاده از میخ به آن وصل شده است. این میخها گاهی بیرون زدگی دارد و موقع نگه داشتن ممکن است دستمان را اذیت کند. زیرا وقتی شیر در پیچر بریزیم سنگین میشود و اگر آن را اشتباه نگه داریم ممکن است به انگشتان و دستمان آسیب برسد. در بعضی برندها دسته به بدنهٔ پیچر جوشکاری شده است که هم ظاهری زیباتر به پیچر میدهد و هم به دستمان آسیب نمیرساند.
حالا کدام بهترین است؟

حالا که تا اینجا با ما همراه بودهاید حتماً میدانید جوابمان به این سوال چیست. بله، بهترین پیچر پیچری است که با آن راحت باشیم و دهانهٔ آن برای طرحی که میخواهیم اجرا کنیم مناسب باشد. نمیتوانیم یک نوع پیچر را بهعنوان بهترین معرفی کنیم فقط میتوانیم ویژگیهای مختلف یک پیچر خوب را درنظر داشته باشیم تا موقع انتخاب پیچر برای طرحی که میخواهیم اجرا کنیم دید بهتری داشته باشیم.
فراموش نکنید که برای درست کردن یک فنجان لاتهٔ بینظیر با طرح زیبا علاوه بر ویژگیهای خوب یک پیچر، مهارت هم اهمیت دارد. اینکه چطور یک پیچر را در دست بگیریم، کنترل کنیم و در نهایت طراحی کنیم. پس معطل چه هستید! اگر پیچر مناسب خودتان را خریدهاید طرز تهیهٔ لاته را هم از ما یاد بگیرید و هروقت حوس نوشیدن قهوه به سرتان زد هنرنمایی کنید.