طرز تهیه قهوه با موکاپات

طرز تهیه قهوه با موکاپات

اسپرسو در واقع روشی برای تهیه قهوه است که این روش با عبور آب نزدیک به نقطه جوش و تحت فشار از قهوه آسیاب شده، در کمتر از ۲۵ ثانیه انجام می شود

.برای تهیه اسپرسو Espresso می توانید از قوری موکاپات بر روی اجاق گاز در خانه و یا از دستگاه اسپرسو ساز استفاده کنید.

حجم یک شات اسپرسو سینگل شات اسپرسو

اسپرسو چیست؟

یک شات اسپرسو حجمی حدود ۲۵-۳۰ میلی لیتر دارد که به آن سینگل اسپرسو "single espresso" یا یک شات اسپرسو گفته می شود. این نکته را بدانید که به نوشیدنی خروجی از موکاپات، اسپرسو گفته می شود اما در اصل، نوشیدنی که از دستگاه اسپرسو ساز گرفته می شود اسپرسو نام دارد. برای تهیه اسپرسو با موکاپات از دو روش میتوانید استفاده کنید.

موارد مورد نیاز برای تهیه اسپرسو با موکاپات:

  1. حرارت
  2. آب سرد
  3. موکا اکسپرس
  4. پودر قهوه تازه آسیاب شده و تازه رست شده مناسب تهیه قهوه با موکاپات

طرز تهیه قهوه با موکا اکسپرس:

موکاپات یا موکا اکسپرس شمای کلی از طرز تهیه قهوه با موکاپات یا موکا اکسپرس (برای مشاهده تصویر در حالت متحرک، بر روی آن کلیک کنید)

آب سرد را در مخزن زیرین موکاپات (تا زیر سوپاپ) بریزید. سپس پودر قهوه را در سبد میانی موکاپات ریخته و سطح آن را صاف کنید. (نیازی به فشرده کردن پودر قهوه در سبد موکاپات نیست)

سطح اسپرسو را صاف کنید سطح اسپرسو را صاف کنید

پس از صاف کردن پودر قهوه، قسمت بالایی موکاپات را روی قسمت پایینی آن ببندید و آن را روی شعله ملایم قرار دهید.

موکاپات را روی شعله قرار دهید دقت داشته باشید که حتما از شعله ملایم استفاده کنید

حالا منتظر بمانید تا قهوه تان آماده شود، البته کمی قبل از این که اسپرسو از استوانه بخش بالایی بیرون بیاید متوجه بو  و صدای آن می شوید.

خروج اسپرسو از قوری موکاپات خروج اسپرسو از قوری موکاپات

پس از بالا آمدن کامل اسپرسو در مخزن بالایی، می توانید آن را در فنجان بریزید و نوش جان کنید. در صورتی که مایل اید نوشیدنی تان را شیرین میل کنید، می توانید از شکر یا ... به همراه قهوه تان استفاده کنید.

تهیه قهوه با موکاپات یک شات قهوه با موکاپات! نوش جان!

برای درک بهتر، توصیه می کنیم ویدئو طرز تهیه اسپرسو با موکاپات در انتهای مطلب را مشاهده کنید.

اسپرسو معمولا در فنجان های ۲۰ تا ۳۰ میلی لیتری سرو می شود. این نوشیدنی همراه با مقداری کف کرم رنگ یا خامه و یا به اصطلاح کرما روی آن است. برای تهیه اسپرسو معمولا از ترکیب کردن دانه های عربیکا و ربوستا نواحی مختلف استفاده می شود. آفوگاتو، کن پانا، آمریکانو و ... همگی مشتقات اسپرسو هستند این گونه که اسپرسو پایه اصلی این نوشیدنی ها است.

روش دوم برای تهیه اسپرسو با موکاپات:

می توانید قبل از بستن موکاپات آب را جوش بیاورید و سپس سبد قهوه را در جای خود بگذارید و موکاپات را ببندید و روی شعله قرار دهید. این روش مزیت هایی نسبت به روش بالا دارد.

در روش قبل احتمال دارد قهوه نهایی شما کمی سرد باشد یا کمی آب در مخزن زیرین باقی مانده باشد و یا بیش از حد طعم سوخته بگیرد، این گونه مشکلات در این روش برطرف می شود.

نکات تهیه اسپرسو با موکاپات:

  • قهوه موکاپات نباید بر روی شعله قل بزند یا بجوشد.
  • اسپرسویی که برای اولین بار در موکاپات خود دم می کنید را حتما دور بریزید.
  • اسپرسو به تغیرات ناگهانی دما بسیار حساس است پس فنجان های تان را قبل از ریختن اسپرسو گرم کنید.

طعم و ویژگی های فیزیکی اسپرسو با موکاپات:

  • اسپرسو با موکاپات خیلی رقیق تر از اسپرسو با اسپرسو ساز و اسپرسوی کافه ها است.
  • تقریبا بیشتر مواقع، کرما روی قهوه با موکاپات تشکیل نمی شود.
  • نوشیدنیی خیلی تلخ (البته تلخی آن بستگی به ذائقه شما دارد)، همراه با چربی قهوه (کمی چرب)، نسبتا رقیق و تیره رنگ (مانند تصویر بالا)، محصول نهایی موکاپات است.
  • ممکن است بعد از تهیه آن خیلی کم به نظر برسد، می توانید حجم آن را تا 35 میلی لیتر (35 گرم) افزایش دهید.

شستشو موکاپات:

نیازی به استفاده از مایع ظرف شویی یا مواد شوینده نیست کافی است پس از هربار دم کردن قهوه، موکاپات را فقط با آب داغ و دستمال بشویید.
در ضمن بهتر است از واژه های تهیه و درست کردن به جای دم کردن اسپرسو استفاده نماییم.

میزان کافئین قهوه اسپرسو:

احتمالا به این فکر افتاده اید که نوشیدنی اسپرسو بیشترین کافئین را دارد. درست است. البته به شرطها و شروطها! پیشنهاد میکنیم حتما به مطلب کدام قهوه کافئین بیشتری دارد مراجعه کنید.

برای تماشای تصاویر آموزشی و جذاب از تهیه قهوه با این ابزار می توانید به گالری تصاویر اسپرسو مراجعه کنید. در این مطلب سعی بر این بود تا طرز تهیه قهوه با موکاپات را به ساده ترین و کاملترین روش ارائه کنیم تا بتوان بهترین قهوه را با موکاپات در خانه یا محل کار تهیه کرد. اگر نکته یا سوالی مد نظرتان هست حتما کامنت کنید تا سایر کاربران نیز از آن استفاده نمایند. دکمه های اشتراک گذاری در پایین مطلب شما را برای این کار کمک می کند.

ویدئو طرز تهیه قهوه با موکاپات:


55 نظر در “طرز تهیه قهوه با موکاپات”

  • مهدی

    سلام
    لطفا بفرمایید چرا هنگامی خروج قهوه از لوله خروجی ظرف ، قهوه از یکطرف لوله خروجی نسبت به دیگری نسبتا با تاخیر۵ ثانیه از لوله موکا پات خارج می شود ؟ لطفا راهنمایی فرمایید با تشکر

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام
      لطفا برای بررسی این موضوع موارد زیر را مورد توجه قرار بدید.

      جنس بدنه و آلیاژ و کیفیت ساخت موکاپات شما بسیار مهم است
      میزان پودر شدن و یک نواخت بودن پودر قهوه تان
      وقتی قهوه تان را داخل سبد موکاپات میریزید آن را فشرده نکنید، و سعی کنید سطح آن صاف باشد

      پاسخ
  • هلیا

    سلام
    اگ قهوه مونو تومخزن پرنکنیم مثلا درحد دوق مرباخوری بریزیم چه مشکلی ایجادمیشه؟اخه وقتی پرش میکنم خیلی قهوم تلخ میشه منم مجبور میشم کمتر توش قهوه بریزم

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام روز بخیر
      سایزی که برای سبد قهوه در نظر گرفته شده، سایز استاندارد هستش
      به نظر بنده اگر قهوه تون زیادی تلخ میشه، از آب کمتری استفاده کنید یا نگذارید تمام آب از پودر قهوه رد بشه، یعنی زودتر از موعد، موکاپات رو از روی حرارت بر دارید

      پاسخ
  • مصطفی

    من نمیدونم چرا موکا تو ایران انقدر رایج شده در صورتی که اسپرسو ساز گازی دیگه وجود داره که قهو با کرماش میده بافشار بالا درست شده قیمتشم با موکا برابر ولی گشتم وارد ایران نشده راحت بگم خامش دوبرابر قهوشه اسمشم Kamira

    پاسخ
  • Milad

    سلام خسته نباشید آموزش تهیه اسپرسوبا دستگاه رو هم بذارید

    پاسخ
  • امین

    سلام من یه قهوه جوش گازی خریدم همه مراحل هم طبق گفته شما انجام دادم ولی وقتی روی گاز میزارم بعد از مدتی یکم قهوه از سوپاپ بیرون میاد ولی بعد مدتی با فشار خیلی زیاد میزنه بیرون جوری که تمام گاز کثیف میشه لطفا راهنمایی کنید . ممنون

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام روزتون بخیر
      درجه آسیاب درست هست؟ برای موکاپات؟
      و متوجه نشدم از سوپاپ؟ سوپاپ در مخزن آب هست!

      پاسخ
      • الهه

        برای منم دقیقا یهو میپره بیرون همه جا رو داغون می کنه
        میشه بگید درجه اسیاب باید چقدر باشه?
        البته یه جور ملموس بگین چون من خودم با هاون اسیاب می کنم نه دستگاه مخصوص.
        و سوال دیگه این که اگر قهوه رو تو سبد قهوه پر نکنیم چی میشه?
        میدونم استاندارده ولی اگه این کارو نکنیم چه اتفاقی میفته?
        و دیگه این که میتونیم مقدار اب رو ب دلخواه کمو زیاد کنیم???
        ممنون

        پاسخ
        • کافی استور

          سلام وقت بخیر/اصلاحیه

          – قهوه باید با درجه ریز آسیاب بشه، بین درجه آسیاب شکر و نمک و به نمک نزدیک تر. البته می تونید یک بار برای متوجه شدن درجه آسیاب دقیق، پودر قهوه مناسب موکاپات رو خریداری کنید.
          – اگر سبد قهوه رو پر نکنید، عصاره گیری مطلوب و کامل انجام نمیشه و قهوه ای بی رمق خواهید داشت.
          – آب باید تا زیر سوپاپ باشه اما اگه بیشتر بریزید در نتیجه آب بیشتری از پودر قهوه میگذره و در نهایت تلخی قهوه تان بیشتر میشه
          اگر آب کم بریزید فشار مورد نیاز برای بالا آمدن آب، ممکن هست ایجاد نشه.

          اما در کل همه این راه ها رو می تونید تست کنید تا در نهایت به قهوه مطلوب تون برسید.

          پاسخ
  • علیرضا
    علیرضا June 25, 2017 at 20:28

    سلام ممنون از سایت کاملتون
    من نمیدونم چرا محصول نهایی موکاپاتم سرده. قهوه ک میاد بیرون اصن داغ نیستش چرا؟

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام ممنون از لطفتون
      توجه داشته باشید که آب را باید تا زیر سوپاپ موکاپات پر کنید. یکی از دلایل این اتفاق میتونه استاندارد نبودن سایز موکاپات باشد که قبل از جوش آمدن آب فشار هوای بالای سوپاپ،باعث خارج شدن آب از بخش زیرین می شود.
      راه حل این مشکل این هست که شما آب را قبل از بستن موکاپات جوش بیاورید و سپس موکاپات راببندید و دوباره روی اجاق قرار دهید.

      پاسخ
  • مسعود

    سلام
    بنده یک موکاپات تهیه کردم و قصد دارم برای تجربه بدونم که سوپاپ باید چه مقدار سفت باشه ، مثلا وقتی داخل مخزن را با فشار دهان فوت میکنم ، هوای خیلی خیلی جزئی در حد هیچ خارج میشه ، آیا این سوپاپ مشکلی داره یا نه
    ممنون

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام روزتون بخیر
      زمانی که فشار در موکاپات زیاد میشه آب از پودر قهوه عبور میکنه و نوشیدنی در قسمت بالای قوری جمع آوری میشه
      اگر به هر دلیلی آب نتونه از پودر قهوه ها رد بشه، امکان انفجار موکاپات هست
      سوپاپ در این موقع باعث میشه که آب از این قسمت خارج بشه

      پاسخ
  • سحر

    میشه جای آب از شیر استفاده کرد ؟

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام
      بهتر است شیر را بعد از تهیه به اسپرسو اضافه نمایید. دمای جوش شیر با آب یکی نیست
      شیر ناخالصی هایی دارد که از روزنه های موکاپات عبور نمی کند

      پاسخ
  • مرتضی

    سلام/می خواستم بدونم بعد از اتمام کار باقی موندن اون به اصطلاح تفاله قهوه باقی مونده در سبد که مقدارش هم کم نیست طبیعیه؟

    پاسخ
  • مهیییین

    سلام من تو موکاپات قهوه دم میکنم یه قاشق چای خوری قهوه میریزم با یه استکان اب اما قهوه ام رقیق میشه و اصلا کف نمیکنه خوشمزه هم نمیشه علتش چیه لطفا منو راهنمایی کنید

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام

      برای تهیه قهوه با موکاپات باید حتما مخزن قهوه رو پر کنید و سطح اب تا زیر سوپاپ باشد. نوع اسیاب قهوه شما هم مهم هست میتونید ازین جا میزان اسیاب قهوه رو ببینید
      قهوه ای که با موکاپات تهیه می کنید کف روی آن ندارد. نتیجه نهایی این ابزار یک قهوه خیلی تلخ و تیره می باشد.
      اگر فکر میکنید نتیجه نهایی شما غیر عادی است با موکاپات و قهوه دیگری این کار را انجام دهید

      پاسخ
  • Ajerluoo

    با عرض سلام
    میخواستم بدونم چه جوری میتونم یه فوم خوب از موکا بگیرم
    با تشکر

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام
      تقریبا میشه گفت راهی برای گرفتم فوم از موکاپات وجود ندارد. البته ابزار های کمکی (مانند موکاپات فوم ساز) مختلفی هست که فوم پایداری براتون تهیه نمیکنه.

      پاسخ
  • جواد

    با سلام. بعضی افراد اول اب داخل ظرف پایین موکاپات رو میزارن که به جوش بیادش بعد توری وسط رو میزارن روش و سریع قسمت بالایی رو میبندن به نظرتون این روش چه تاثیری در طعم و بود قهوه داره؟؟

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام
      این روش به نسبت کمی بهتر از روش پیشنههادی ما داخل مطلب است. اما به دلیل مرسوم نبودن نمی توان این روش را آموزش داد

      قبل از این که آب به نقطه جوش برسد بخاری که از آن خارج می شود تاثیر سو روی طعم قهوه دارد.
      وقتی موکاپات را نبسته اید می توانید شعله را زیاد کنید و سریع تر به نقطه جوش برسانید

      پاسخ
  • رضا

    با سلام
    دوستان چرا وقتی آب جوش میاد قهوه از اون خروجی نمیاد و اگه هم میاد خیلی خیلی کم میاد .ایا باید بیشتر بجوشه ؟

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام

      منظورتون از اون خروجی کدام هست؟ اگر از بالای موکاپات خارج نشود جای دیگری برای خروج نیست!
      با کم و زیاد کردن شعله می توانید سرعت خروج را بیشتر کنید اما باید عملیات عصاره گیری به خوبی انجام گیرد.
      میزان آسیاب کردن قهوه نیز در سرعت خروجش تاثیر گذار است

      پاسخ
  • علی

    سلام
    میخواستم بدونم با موکاپات قهوه اسپرسو درست کنم بهتر است یا با قهوه ساز

    پاسخ
  • sasan

    سلام خسته نباشید
    من بعد از اینکه قهوه رو داخل سبد پودر ریختم بعد 20 ثانیه سد خیس شد و قهوه خیس شدن و شبیه گل شد
    آیا این طبیعی هست ؟ اگه نیست مشکل از کجاست؟
    در ضمن بعد از درست شدن قهوه قهوه مزه ترش مزه داره که تو دهن بعد از چند مدتی باقی میمونه
    مشکل از کجا میتونه باشه؟
    ممنون برای سایت خوبتون

    پاسخ
    • کافی استور

      منظورتون این هست که بخش رویی موکاپات رو نپیچیدید روی اون؟
      بله بعد از تهیه اسپرسو پودر آن شبیه گل هستش
      ترش مزه بودن قهوه به محل کشت دان قهوه (برزیل، اندونزی و ...) و به فاصله زمانی از زمان برشته کردن و ... وابسته است

      پاسخ
  • علیرضا

    سلام.
    با تشکر از اینکه واقعا یک کار حرفه‌ای رو در این زمینه ارائه می‌دین.
    لطفا راهنمایی کنید؛ بعد از تهیه اسپرسو با موکاپات، به اندازه یک شات آب در مخزن پائینی دستگاه باقی می‌مونه. آیا این حالت طبیعی هستش؟ دستگاه من درست کار می‌کنه؟
    یا اینکه می‌بایست تمامی مقدار آب از مخزن پائینی (پس از عبور از قهوه) به قسمت بالا منتقل بشه؟
    ممنون از مطالب تخصصی شما.

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام، ممنون از لطف شما
      به این دلیل هست که فشار هوا در بخش زیرین موکاپات خیلی سریع به حد اکثر میرسه و اب رو به طبقه بالا فشار میده. و وقتی کمی از اب به طبقه بالا میرود دیگر فشار هوا توان کافی برای الباقی اب را ندارد. کمی اب رو کم کنید اگر درست نشد همیشه اب رو قبل از بستن موکاپات جوش بیارید و سپس ببندید

      پاسخ
  • بیگلو

    سلام خسته نباشید
    وقتی من داخل قهوه ساز موکاپات قهوه درست میکنم پودرقهوه میاد قسمت بالای وبا آب قهوه قاطی میشه ،باید چکار کنم که قهوه نیاد بالا

    پاسخ
  • محمد

    سلام
    چرا اسپرسو بو و طعم سوختگی میگیره؟

    پاسخ
  • شهره

    سلام
    ببخشید من موکاپاتی دارم از مدل بریکا مارک بیالتی ولی سوپاپش از اونی که تو تصویر هست پایینتره بنابراین حجم آب کمتری میتونم داخلش بریزم و در نتیجه قهوه کمتری به دست میارم اگه بالاتر از حد سوپاپ آب بریزم خطرناکه به نظرتون؟
    و دیگه اینکه من یه بار قبل از بستن موکاپات آب و داخل مخزن جوش آوردم ولی بعد هر کار کردم نتونستم قسمت بالایی رو به درستی سفت کنم که فک کنم به خاطر انبساط مخزن بود و بخار آب مرتبا از درز دستگاه خارج میشد

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام
      بهتره که اب رو بیشتر نریزید. اما اگر ریختید از اب رو از قبل جوش بیارید
      واشر رو چک کنید سالم باشه. و اگر باز هم مشکل بود آب رو داخل کتری جوش بیارید و داخل موکاپات بریزید. اینطوری شاید مشکل سفت بستن حل بشه.

      پاسخ
  • سارا

    سلام ...من موکاپات 4نفره دارم..اما خب شاید نخوام گاهی برای 4 نفر درست کنم و تکشات بزنم...با این حساب میزان قهوه و آب باید چقد باشه؟ حتما باید موکاپات تک نفره داشته باشم؟ممنونم ازتون

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام

      بهتره که سبد رو پر کنید و اب رو هم پر کنید اما خروجی رو تک شات بگیرید و زودتر از موعد از روی شعله بردارید
      اب و پودر قهوه کمتر ریختن توصیه نمیشه.

      پاسخ
  • ن خ

    سلام
    اگه بعد از آماده شدن قهوه تفاله های قهوه تو سبد نباشه و تو مخزن باشه یعنی قهوه زیاد آسیاب شده؟؟

    پاسخ
  • محمد

    سلام با موکاپات اسپرسو درست کردم دراخرسبدقهوه پرمیشه از آب طبیعیه یا اشکالی داره از آب جوشیده استفاده کردم

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام
      اگر تفاله باقی مانده در سبد پس از تهیه اسپرسو کمی خیس باید ایرادی ندارد اما اگر بتوانید قطره اب را ببینید بهتره اب داخل مخزن رو کمی کمتر بریزید

      پاسخ
  • ابولفضل
    ابولفضل May 29, 2018 at 20:23

    سلام وقت بخیر.
    برای موکاپات قهوه با برشتگی مدیوم مناسبتر است با اینکه بصورت دارک رست.؟

    پاسخ
  • م

    سلام خسته نباشید . داخل مخزن اب موکاپات اگه به جای اب شیر گرم استفاده کنم مشکلی پیش میاد ؟ من با شیر بیشتر میپسندم . ممنون میشم جواب بدید ?

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام. سلامت باشید
      دمای جوشیدن شیر با آب متفاوت است و ممکنه شیر از روزنه ها عبور نکنه با توجه به ناخالصی هاش
      میتونید از نوشیدنی های دیگه ای مثل لاته استفاده کنید

      پاسخ
  • میلاد

    سلام ببخشید من تمام روشیو که گفتین انجام میدم اما قهوم طعم سختگی و مضخرفی میگیره ، ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ