موکاپات محبوب ترین دم ابزار قهوه در سراسر آمریکا جنوبی است که برای دم کردن قهوه نزدیک به اسپرسو از آن استفاده میشود. اسپرسو در واقع روشی برای تهیه قهوه است که این روش با عبور آب نزدیک به نقطه جوش و تحت فشار از قهوه آسیاب شده، در کمتر از ۲۵ ثانیه انجام می شود. ما در زیر نحوه دم كردن قهوه با موکاپات را به شما آموزش میدهیم.
برای تهیه اسپرسو میتوانید از قوری موکاپات بر روی اجاق گاز در خانه و یا از دستگاه اسپرسو ساز استفاده کنید. البته پیش از هر چیز بهتر است با طرز استفاده از موکاپات کاملا آشنا باشید. البته با توجه به تعریف اسپرسو، این نکته را متذکر شویم که فقط نوشیدنی نهایی اسپرسوساز را میتوانید اسپرسو بنامید. برای تهیه اسپرسو با دستگاه به این لینک مراجعه کنید. با این وجود بهتر است پیش از آشنایی با طرز تهیه قهوه اسپرسو روی گاز با موارد مورد نیاز جهت این کار بیشتر آشنا شوید.
فهرست مطالب
موارد مورد نیاز برای تهیه قهوه با موکاپات:
رعایت تمامی موارد ذکر شده در زیر برای درست كردن قهوه با موكاپات الزامی هستند
نکاتی که در بالا گفته شد از اصلی ترین مراحل طرز تهیه قهوه روی گاز است. البته در انتهای محتوا فیلم درست كردن قهوه روي گاز را نیز برای شما عزیزان قرار داده ایم.
طرز تهیه قهوه با موکا اکسپرس:
پیش از شروع این آموزش بهتر است بدانید که نحوه درست كردن قهوه با موکاپات نکات ریز و درشتی دارد که تنها در صورت رعایت تمامی آن ها موفق به تهیه قهوه ای خوش طعم خواهید شد. بنابراین برای درست كردن قهوه با موكاپات مراحلی که در ادامه ذکر می کنیم را با دقت انجام دهید.
ابتدا آب سرد را در مخزن زیرین موکاپات (تا زیر سوپاپ) بریزید. سپس پودر قهوه را در سبد میانی موکاپات ریخته و سطح آن را صاف کنید. (نیازی به فشرده کردن پودر قهوه در سبد موکاپات نیست).
پس از صاف کردن پودر قهوه، مرحله بعد جهت درست كردن قهوه با موكاپات این است که قسمت بالایی موکاپات را روی قسمت پایینی آن ببندید و آن را روی شعله ملایم قرار دهید.
حالا منتظر بمانید تا قهوه تان آماده شود، البته کمی قبل از این که قهوه از استوانه بخش بالایی بیرون بیاید متوجه عطر و صدای آن می شوید.
پس از بالا آمدن کامل قهوه در مخزن بالایی، می توانید آن را در فنجان بریزید و نوش جان کنید. در صورتی که مایل اید نوشیدنیتان را شیرین میل کنید، میتوانید از شکر یا … به همراه قهوهتان استفاده کنید.
برای درک بهتر فرایند طرز تهیه اسپرسو با موکاپات، توصیه می کنیم حتما ویدئو طرز تهیه قهوه با موکاپات در انتهای مطلب را مشاهده کنید.
اسپرسو معمولا در فنجان های ۲۰ تا ۳۰ میلی لیتری سرو می شود. این نوشیدنی همراه با مقداری کف کرم رنگ یا خامه و یا به اصطلاح کرما روی آن است. برای تهیه اسپرسو معمولا از ترکیب کردن دانه های عربیکا و ربوستا نواحی مختلف استفاده می شود. آفوگاتو، کن پانا، آمریکانو و … همگی مشتقات اسپرسو هستند این گونه که اسپرسو پایه اصلی این نوشیدنی ها است.
روش دوم برای تهیه قهوه با موکاپات:
روش دوم طرز تهیه قهوه اسپرسو با موکاپات اینگونه است که می توانید قبل از بستن موکاپات آب را جوش بیاورید و سپس سبد قهوه را در جای خود بگذارید و موکاپات را ببندید و روی شعله قرار دهید. این روش مزیت هایی نسبت به روش بالا دارد.
در روش قبل احتمال دارد قهوه نهایی شما کمی سرد باشد یا کمی آب در مخزن زیرین باقی مانده باشد و یا بیش از حد طعم سوخته بگیرد، این گونه مشکلات معمولا در این روش که طرز تهیه اسپرسو را به شیوه ای دیگر بیان می کند، برطرف می شود.
نکات تهیه اسپرسو با موکاپات:
- قهوه موکاپات نباید بر روی شعله قل بزند یا بجوشد.
- اسپرسویی که برای اولین بار در موکاپات خود دم می کنید را حتما دور بریزید.
- اسپرسو به تغیرات ناگهانی دما بسیار حساس است پس فنجان های تان را قبل از ریختن اسپرسو گرم کنید.
طعم و ویژگی های فیزیکی اسپرسو با موکاپات:
- اسپرسو با موکاپات خیلی رقیق تر از اسپرسو با اسپرسوساز و اسپرسوی کافه ها است.
- تقریبا بیشتر مواقع، کرما روی قهوه با موکاپات تشکیل نمی شود.
- نوشیدنیای خیلی تلخ (البته درک سطح تلخی آن بستگی به ذائقه شما دارد)، همراه با چربی قهوه (کمی چرب)، نسبتا رقیق و تیره رنگ (مانند تصویر بالا)، محصول نهایی موکاپات است.
- ممکن است بعد از تهیه آن خیلی کم به نظر برسد، می توانید حجم آن را تا ۳۵ میلی لیتر (۳۵ گرم) افزایش دهید.
شستشو موکاپات:
پس از یادگیری طرز استفاده از قهوه جوش موکا و تهیه قهوه دلخواه خود نوبت به شستشو موکاپات می رسد. علیرغم ساده به نظر رسیدن این کار، نکاتی وجود دارد که باید به آن ها نیز توجه کنید. نیازی به استفاده از مایع ظرف شویی یا مواد شوینده نیست کافی است پس از هربار دم کردن قهوه، موکاپات را فقط با آب داغ و دستمال بشویید (البته نه همیشه).
در ضمن بهتر است از واژه های تهیه و درست کردن به جای دم کردن اسپرسو استفاده نماییم.
میزان کافئین قهوه اسپرسو:
احتمالا به این فکر افتاده اید که نوشیدنی اسپرسو بیشترین کافئین را دارد. درست است. البته به شرطها و شروطها! پیشنهاد میکنیم حتما به مطلب کدام قهوه کافئین بیشتری دارد مراجعه کنید.
در این مطلب سعی بر این بود تا طرز تهیه قهوه با موکاپات و همچنین طرز تهیه قهوه اسپرسو روی گاز را به ساده ترین و البته کاملترین روش ارائه کنیم تا بتوان بهترین قهوه را با موکاپات داخل خانه یا محل کار تهیه کرد. اگر نکته یا سوالی مد نظرتان هست حتما کامنت کنید تا سایر کاربران نیز از آن استفاده نمایند. دکمه های اشتراک گذاری در پایین مطلب شما را برای این کار کمک می کند.
مجددا متذکر می شویم که بهتر است برای درست کردن قهوه اسپرسو با موکا پیش از هر چیز نحوه استفاده از موکاپات را فرا بگیرید. در ادامه ویدیویی جهت درک بهتر این موضوع(نحوه درست كردن قهوه با موکاپات) برای شما قرار داده شده است که با مشاهده آن تمامی ابهاماتتان در این رابطه برطرف خواهد شد.
ویدئو طرز تهیه قهوه با موکاپات:
منابع: bluebottlecoffee، wikipedia
سلام، ممنون بابت آموزش خوبتون. اگر قهوه تهییه شده با موکاپات رو بذاریم سرد شه بعد بخوریم، آیا مشکلی به وجود میاره ؟ یعنی ممکه تغییراتی در خود قهوه ایجاد شه که برای سلامتی بدن مضر باشه؟
سلام
این که قهوه سرد شده از نظر پزشکی مضر هست یا خیر رو اطلاع ندارم. فذاموش نکنید قهوه سرد شده با قهوه دم سرد متفاوت هست
خیلی خوب بود ، ممنون از آموزش تون ، یک سوال انکان این رو دارید که طرز تهیه قهوه با شیر رو با ظروف مختلف آموزش بدهید
سلام
من وقتی موکاپات رو میذارم روی شعله از قسمت اتصال مخزن و قوری سر ریز میکنه
سفتش کردم آب هم تازیر سوپاپ ریختم اما بازهم آب میداد واشر هم برعکس کردم اما فایده ای نداشت.
سلام
واشرتون رو عوض کنید و میتونید یکبار با نوار تفلون تست کنید
با سلام
چند بار میشه از اسپرسو داخل مخزن موکاپات استفاده کرد
موکاپات من سه کاپه و برای من زیاده میتونم آب کمتر بریزم و چند بار ازهمون اسپرسو اولی استفاده کنم
سلام
پودر قهوه ای که یکبار تا تهیه و سرو رسیده باشه رو توصیه نمیشه دوباره مصرف کنید
سلام وقت بخیر
اول از همه ه خاطر این علاقه و خوش ذوقیتون باید تشکر کرد
یک سوال کدوم قهوه ها تلخیشون کمتره؟؟کدوم ها بیشتر؟؟
سلام متشکریم بابت نظرتون
اگر منظور عربیکا ربوستا هست ربوستا تلخیش بیشتر
اما اگر منظور روشهای تهیه هستش که اسپرسو تلخ تره
درود دوستان در کامنت ها خوندم که یه نفر گفته بود یه کاغذ نازک بزارید رو سطح قهوه تا کریما بتونید بگیرید با موکاپات؛ اول بگم که من با موکاپات هر روشی که فکرشو کنید برای گرفتن کریما امتحان کردم و تجربه زیادی تو تهیه قهوه با موکا و دستگاه اسپرسو ساز دارم اینو بگم که با گذاشتن کاغذ فشار بخار قبل از بالا اومدن آب زیاد میشه و باعث میشه مقداری کف سفید ( اسمشو کریما نمیشه گذاشت چون کریمای واقعی با اسپرسو ساز فقط به دست میاد که موندگاره رو قهوه ولی این کف موندگار نیست ) بالا بیاد من قبلا این کار رو انجام دادم و تجربه تلخی دارم که فشار بخار به حدی بالا رفت که قسمت بالای موکا ۳ شات بیالتی در رفت و قسمت پیچ پیچی که مخزن اسپرسو و مخزن آب رو هم بسته میشه کامل از بین رفت و این برام تجربه شد ک اصلا این کارو انجام ندم فقط اگه دوست دارید مقداری از این کف ( و نه کریما ) داشته باشید میتونید از روش دوم این آموزش استفاده کنید ک خودم همیشه همینکارو میکنم و یه نکته ای هم هست که ۱۲ تا کامنت بالاتر نوشتم و اونم اینه نزارید آب به نقطه جوش برسه و زودتر سبد قهوه رو قرار بدید در کل موکاپات بیشتر بدرد سفر میخوره سعی کنید یه دستگاه اسپرسو ساز بخرید و خودتونو راحت کنید اینو بدونید قهوه هیچ مشکلی نداره چندین ساله قهوه میخورم و نه معدم و نه هیچ جای دیگه بدنم هیچ مشکلی پیدا نکرده تا میتونید بنوشید و از زندگی لذت ببرید؛ تشکر
میخواستم بدونم چطور بفهمم که اسپرسو کاملا درست شده و از رو گاز برش دارم ؟، چون تو ویدیوهایی که دیدم یه حالتی اخرش باید حباب و کف اب خارج شه ولی مال من همچین حالتی نداره و معمولا اخرش فقط قهوه بصورت قطره قطره ریز میاد ،این یعنی تمومه ؟