قهوه یزدی: طرز تهیه و همه چیز درباره این قهوه خاص

وقتی صحبت از قهوههای داخلی میشود، نام قهوه یزدی بیش از هر قهوه دیگری به یادمان میآید. این قهوه خاص نشان میدهد که چطور ایرانیان محصولاتی همچون دانههای قهوه را به سبک و سلیقه خود بومیسازی کرده و آن را به کار گرفتهاند.
طرز تهیه قهوه یزدی شامل چند نکته مهم است که باید حتمآً رعایت شوند تا بتوانید به نتیجه مناسبی در این زمینه دست پیدا کنید. ادامه متن را از دست ندهید تا در مورد این قهوه دوست داشتنی و همچنین روش ساخت آن بیشتر با شما عزیزان صحبت کنیم.
فهرست مطالب
قهوه یزدی و محبوبیت آن
قهوه یکی از محبوبترین و معروفترین نوشیدنیهای جهانی است که از دانههای قهوه تازه روست شده و آسیاب شده تهیه میشود. روشهای تهیه و استخراج قهوه در سراسر کشورها متفاوت است، از جمله در ایران نیز این نوشیدنی لذیذ به شکلهای مختلف تهیه میشود، به عنوان مثال قهوه عربی و قهوه مخصوص یزدی. تاریخ تهیه قهوه مخصوص یزدی به اواخر دوران صفویه بازمیگردد و این روش تهیه قهوه به عنوان یکی از آثار بنیادی فرهنگی ایران به ثبت رسیده است. این نوشیدنی با استفاده از پودر قهوه تازه روست شده، آب، شکر، گلاب و هل تهیه میشود و طعم خاصی دارد.
اگر به دنبال تجربهای متفاوت از عطر و طعم قهوه هستید، پیشنهاد میکنیم از خرید قهوه از فروشگاه کافی استور شروع کنید و با بهترین محصولات ما آشنا بشید.

قهوه مخصوص یزدی یک نوع قهوه شبیه به قهوه ترکی و عربی است، اما با افزودن تعدادی از ادویههای سنتی توانسته است با سلیقه مردم یزد تطبیق بیابد و جایگاه ویژهای در فرهنگ و سنت این قوم پیدا کرده است. این نوشیدنی گرم معمولاً در مراسم دینی، به ویژه در ماه محرم و مراسم ختم به همراه کیک یزدی ارائه میشود، به همین دلیل بسیاری از یزدیها آن را به عنوان قهوه عزاداری معرفی میکنند. تهیه قهوه مخصوص یزدی حدود ۶ ساعت طول میکشد و برای تهیه آن در خانه، باید صبر داشت.
بر اساس سخنان شفاهی و منابع تاریخی، تاریخ قهوه یزدی یک تاریخ غنی و پر از رازهای محرمانه است. برخی از منابع میگویند که قهوه پیش از چای به کشور وارد شده است، اما اطلاعات دیگری نشان میدهد که تاریخ تهیه و تولید این نوع خاص قهوه در منطقه یزد به دوران دودمان صفویه و قاجار بازمیگردد.
تاریخچه قهوه یزدی
پس از کشف قهوه در اتیوپی، این نوشیدنی به عربستان سعودی، یمن، ایران و دیگر کشورهای اطراف منتقل شد. روش تهیه قهوه در کشورهای عربی به این صورت بود که دانههای قهوه با ادویههایی نظیر زنجبیل، دارچین و هل تفت داده و بدون افزودن شکر به صورت تلخ استفاده میشد. قهوه دقیقاً با همین روش تهیه در ایران و به ویژه در منطقه یزد به کار گرفته شد و مردم یزد براساس سلیقهشان به آن شکر و نبات اضافه کردند.
مردم یزدی باور داشتند که قهوه مقداری طبع خنک یا سرد دارد، به همین علت آنها دانههای قهوه را به صورت شخصی رست میکردند. اما این روش تهیه مناسبی برای استخراج طعم قهوه نبود. با توجه به همین موضوع آنها اضافه کردن مواردی همچون گلاب و نبات را در دستور کار خود قرار دادند.

طرز تهیه قهوه یزدی
روشهای سنتی مختلفی برای تهیه قهوه یزدی وجود دارد. در واقع به هر بخشی از شهر یزد که مراجعه کنید ممکن است یک روش مشخص در این زمینه برای شما شرح داده شود. نکته مهم آن است که از دستور اصلی تهیه قهوه مخصوص یزدی پیروی کنید.
برای تهیه کردن قهوه یزدی فوری به یک پیمانه پودر قهوه ترک، دو الی سه پیمانه شکر، یک فنجان آب، هل، نبات و گلاب نیاز داریم. میزان سه مورد آخر باید بسته به سلیقه خودتان تنظیم شود و به همین دلیل نمیتوان یک پیمانه خاص را برای آن بیان کرد.
کتری یا قهوه جوش مسی خود را بردارید و در درون آن قهوه ترک و سه پیمانه شکر و یک فنجان آبی که به آن اشاره کردیم را مخلوط کنید. حالا آن را بر روی اجاق گاز بگذارید و حرارت را زیاد کنید تا قهوه شما به جوش بیاید.
وقتی که جوشیدن قهوه به بالاترین حد خود رسید، میزان شعله را کاهش دهید و بگذارید تا قهوه برای چهل دقیقه الی یک ساعت دیگر با حرارت کاملاً ملایم به صورت آرام حرارت ببیند. پس از پایان یافتن این مدت زمان، نوبت به اضافه کردن هل و گلاب و نبات است. همانطور که گفتیم اینکه چقدر از این مواد را به قهوه خود اضافه کنید کاملاً بستگی به سلیقهتان دارد. پس از اضافه کردن مواد مذکور نیز بگذارید کمی قهوه جوش بخورد و سپس آماده سرو کردن خواهد بود. برای سرو کردن این قهوه بهتر است از فنجانهای مخصوص قهوه ترک استفاده کنید تا لذت نوشیدن آن چند برابر شود.

چند نکته مهم برای قهوه یزدی
اگر قصد دارید بهترین مدل از قهوه مخصوص یزدی را تهیه کنید باید به چند نکته مهم توجه داشته باشید. اولین نکته آن است که شما میتوانید به جای استفاده کردن از شکر به سراغ نبات بروید. نبات نیز دقیقاً همان عملکرد شکر را دارد. البته توصیه میکنیم که از نباتهای بدون عطر استفاده کنید تا مشکلی در طعم قهوه پیش نیاید.
دومین نکته آن است که دم کردن این قهوه طول میکشد. بنابراین اگر آدم صبوری نیستید و خیلی دوست ندارید مدام به قهوهتان سر بزنید، بهتر است به سراغ این قهوه نروید. در پایان نیز باید بگوییم که برخی به این نوع قهوه دارچین هم اضافه میکنند که در نوع خود جالب به نظر میرسد.

کالری قهوه یزدی
این قهوه یک نوشیدنی سنتی ایرانی است که بیشتر بهدلیل طعم گرم و ادویهدار خود شناخته شده است. اگرچه بسیاری تصور میکنند قهوه یزدی نیز مانند قهوههای دیگر کالری پایینی دارد، اما بهدلیل ترکیبات خاصی مثل شکر، نبات، دارچین، زعفران و هل، میزان کالری آن میتواند متفاوت باشد.
طبع قهوه یزدی
برخلاف باور برخی، طبع قهوه یزدی سرد و خشک است و همین ویژگی باعث شده تا مصرف آن برای افرادی با مزاج گرم، مناسبتر باشد. در آموزش قهوه یزدی هم به این نکته اشاره میشود که مصرف آن در فصول گرم یا بعد از غذاهای سنگین توصیه میشود. همچنین در ترکیبات قهوه یزدی معمولاً از موادی مانند هل و دارچین استفاده میشود تا از شدت سردی آن کاسته شود. پس اگر طبع سرد دارید، در مصرف این نوشیدنی زیادهروی نکنید!
خواص و عوارض قهوه یزدی
خواص قهوه یزدی فراتر از یک نوشیدنی ساده است. ترکیبات قهوه یزدی مانند دارچین، زعفران و هل خاصیت ضدالتهابی، تقویتکنندهی سیستم گوارشی و آرامبخش دارند. این نوشیدنی میتواند به بهبود خلقوخو، افزایش انرژی و رفع خستگی کمک کند. با این حال، عوارض قهوه یزدی نیز باید جدی گرفته شود. مصرف بیش از حد آن، بهویژه برای افرادی با بیماری قلبی، میتواند باعث افزایش ضربان قلب شود.
سخن پایانی
قهوه مخصوص یزدی را میتوان یکی از مهمترین قهوههای داخلی دانست که حتی در فهرستهای مربوط به آثار ملی نیز ثبت شده است. تاریخچه این قهوه بسیار طولانی به نظر میرسد و به همین دلیل باید آن را محترم شمرد. نکته جالب آن است که بسیاری از ایرانیان با این قهوه آشنا نیستند و نام قهوههای خارجی را بیشتر به یاد میآورند.
روش تهیه قهوه مخصوص یزدی بسیار ساده است که در این متن نیز به آن اشاره کردیم. اگر قصد دارید یک قهوه عالی به این روش تهیه کنید باید از سالم بودن دانههای انتخاب شده اطمینان داشته باشید. همانطور که گفته شد، قهوه مخصوص یزدی با کیک سرو ميشود و ما هم توصیه میکنیم که در کنار قهوه خود از این شیرینی جذاب لذت ببرید.
سوالات متداول
قهوه یزدی چیست؟
یک نوشیدنی سنتی ایرانی است که برخلاف قهوههای معمول، بیشتر از ترکیب ادویهها تهیه میشود و عطر و طعم خاصی دارد.
طرز تهیه قهوه یزدی فوری چگونه است؟
در نسخه فوری میتوانید از پودر آماده قهوه یزدی استفاده کنید. کافیست آن را با آب جوش ترکیب کرده و چند دقیقه روی حرارت ملایم بجوشانید تا آماده شود.
ترکیبات قهوه یزدی چیست؟
ترکیبات اصلی قهوه یزدی شامل پودر قهوه ترک، هل، دارچین، زعفران، زنجبیل، گلاب و گاهی میخک است.
طرز تهیه قهوه یزدی برای ۱۰۰ نفر چگونه است؟
برای تعداد بالا، مقادیر ترکیبات را ضرب در تعداد نفرات کنید. برای ۱۰۰ نفر معمولاً حدود ۳۰۰ گرم پودر قهوه ترک با ادویهها و ۲۰ لیتر آب کافی است.
آیا قهوه یزدی را میتوان با نبات یا شکر سرو کرد؟
بله، سرو قهوه یزدی با نبات یا حتی خرما متداول است و باعث تعادل طبع سرد آن میشود. در یزد قهوه یزدی را با کیک یزدی نیز سرو میکنند.
منبع:
