نوشیدنی قشر، قهوه، چای یا هردو؟ در فرایند معمول برای برداشت قهوه و رساندن آن به کارخانه، قهوه خیس می شود و همین موضوع، ذخیره سازی پوست قهوه را سخت می کند. در چنین شرایطی معمولا از پوست قهوه در مخلوط کمپوست به منظور تغذیه خاک مزارع استفاده می شود؛ اما در برخی کشورهای عربی مانند یمن و همچنین تعدادی از کشورهای آفریقایی از پوست قهوه برای تهیه یک نوشیدنی بسیار مقوی به نام قشر استفاده می شود. نوشیدنی ای که در بازار کشورهای عربی، قیمت بالاتری نسبت به قهوه دارد و به طور کلی در جهان در حال شناخته شدن است. برای اینکه اطلاعات بیشتری در مورد این نوع نوشیدنی کسب کنید، دستورالعمل تهیه آن را یاد بگیرید و به پاسخ سوال ما در ابتدای مقاله دست پیدا کنید، این مطلب را از دست ندهید!
آیا قشر نوعی قهوه است؟
قشر را می توان از جهاتی، هم یک نوع قهوه دانست و هم نوعی چای. از طرفی نیز نمی توان آن را یک قهوه کامل یا چای کامل نامید. شاید کمی با این صحبت ها دچار سرگیجه شده باشید! در واقع باید گفت قشر، یک نوع قهوه نیست زیرا با استفاده از دانه های قهوه تولید نمی شود و طعم معمول قهوه را ندارد و نوعی چای نیز به حساب نمی آید زیرا اساسا از گیاه قهوه تولید شده است. برخی بیان می کنند قشر را باید نوعی چای گیاهی بدانیم که با استفاده از میوه گیاه تولید می شود، نه برگ گیاه. به هر جهت آنچه متداول است اینکه این نوشیدنی را معمولا با پیشوند قهوه نام می برند. هرچند نام رایجی به نام چای گیلاس قهوه نیز برای آن مورد استفاده قرار می گیرد.
قشر، نوشیدنی تهیه شده از پوست گیاه قهوه
قشر، یک نوشیدنی گرم سنتی یمنی است که از پوسته خشک شده گیلاس قهوه تولید می شود. زمانی که دانه های قهوه از پوسته خارج می شوند، پوسته را در معرض آفتاب قرار می دهند تا خشک و آماده مراحل بعدی تولید شود. این نوشیدنی معمولا با پوسته قهوه ادویه دار، زنجبیل و بعضی اوقات با ادویه های دیگری مانند دارچین تهیه می شود. قهوه قشر، نوشیدنی مورد علاقه یمنی هاست و اغلب به جای قهوه معمول سرو می شود؛ زیرا هم مقوی است و هم اینکه ضایعات ایجاد شده در طول فرایند تولید آن بسیار کم است. به طور کلی در دستورالعمل های سنتی از پوست قهوه به جای دانه های قهوه استفاده می شود که مانند چای، عطر و طعم سبک تری نسبت به قهوه دارد و از میزان کافئین کمتری نیز برخوردار است.
قشر در فرهنگ کشور یمن به چنان نوشیدنی ای تبدیل شده است که گفته می شود فرایند تهیه آن طی برگزاری مراسم های خاصی انجام می شود! فرایند تهیه این قهوه چندان دشوار نیست اما باید استفاده از دستورالعمل های معمول و به کارگیری دستگاه قهوه ساز خودکار را فراموش کنید. این فرایند شامل به جوش آوردن مواد و حداقل سه بار حرارت دادن آن هاست. قهوه قشر همچنین به عنوان یک نوشیدنی بسیار مناسب برای مهمان نوازی در فرهنگ یمن شناخته می شود. به علاوه، از این نوشیدنی، بعد از غذا نیز استفاده می شود زیرا می تواند به هضم غذا کمک کند.
در پایان این بخش، این نکته نیز گفتنی است که در فرهنگ های غربی، در صورت استفاده از زنجبیل یا سایر ادویه ها همراه با قهوه قشر، به نوشیدنی تهیه شده، قهوه زنجبیل یا قهوه زنجبیل ادویه دار هم گفته می شود.
قهوه قشر را چگونه تهیه کنیم؟
مواد لازم:
یک فنجان آب
6 قاشق چایخوری قهوه که به اندازه کافی ریز شده است
4 قاشق چایخوری شکر
یک یا نصف قاشق چایخوری زنجبیل ساییده شده
دستورالعمل تهیه:
گام اول: در یک ظرف کوچک و مناسب، تمام مواد را ریخته و ترکیب کنید.
گام دوم: مخلوط را حرارت دهید. پس از به جوش آمدن مخلوط، آن را از روی حرارت بردارید.
گام سوم: زمانی که جوشیدن قهوه متوقف شد، آن را دوباره روی اجاق گاز قرار دهید و بگذارید مخلوط بار دیگر به جوش آید. پس از به جوش آمدن مخلوط، آن را از روی حرارت بردارید و بار دیگر این گام را تکرار کنید. اکنون قهوه قشر شما آماده است.
برای ارائه سنتی قهوه قشر، می توانید آن را در فنجان های کوچک سرو کنید. به طور کلی این نوشیدنی مناسب جرعه های کوچک است. همچنین توجه داشته باشید که قبل از سرو باید حداقل یک دقیقه اجازه دهید قهوه در فنجان بماند تا ذرات موجود در آن ته نشین شود. اگر قهوه شما بیش از حد طعم زنجبیل دارد، می توانید در هنگام تهیه، از نصف قاشق چایخوری دارچین یا مقدار بسیار کمی هل استفاده کنید.
فواید نوشیدنی قشر
قهوه قشر به دلیل کمبود کافئین به عنوان قهوه سفید و جایگزین قهوه شناخته می شود. گفته می شود که تقریبا 25 درصد میزان کافئین موجود در قهوه معمولی در قهوه قشر وجود دارد. همچنین گفتنی است که میزان کافئین این نوشیدنی تقریبا دو برابر کافئین موجود در چای سیاه است. این قهوه، سبک، مقوی و پر از ادویه است و برای بیدار شدن از خواب یک نوشیدنی ایده آل به حساب می آید. هر فنجان قهوه قشر، حاوی 68 کالری انرژی و 17 گرم کربوهیدرات است. افزودن شیر یا عسل نیز به هنگام مصرف این نوشیدنی توصیه می شود.
به علاوه در صنعت تولید قهوه، این نوشیدنی نقش کم اما مهمی در افزایش توانایی تولید گیاه قهوه ایفا می کند زیرا در طول فرایند تولید این قهوه، میزان ضایعات کاهش پیدا می کنند و فرصت های اقتصادی بیشتری برای تولیدکنندگان قهوه فراهم می شود.
قهوه قشر را می توانید روزانه دو مرتبه میل نمایید
خانواده ها می توانند قهوه قشر را حداقل دو بار در روز میل نمایند. از آن جهت که این قهوه یک نوشیدنی سبک است، از واژه حداقل استفاده کردیم و این موضوع اصلا به این معنی نیست که اجازه دارید در مصرف آن زیاده روی کنید، به قول شاعر، اندازه نگه دار که اندازه نکوست! به طورکلی بهتر است که یک بار در هنگام صبحانه برای باز کردن اشتها و بار دیگر بعد از شام به منظور کمک به هضم غذا این نوشیدنی را میل نمایید. اما اگر به قهوه با کافئین بالا نیاز دارید، پیشنهاد میکنم قهوه فرانسه را امتحان کنید.
پیشنهاد محصولات عربیکا
منابع: coffeeordie, thespruceeats ,
بسیار جالب بود