فیکا، رسمی آشنا در سوئد برای دورهمی با دوستان
فیکا (Fika)، بخشی از فرهنگ سوئدیها برای لذت بردن از نوشیدن قهوه و همنشینی با دوستانشان است. این رسم یک مفهوم، نگرش و بخش مهمی از فرهنگ سوئد به حساب میآید. بسیاری از سوئدیها معتقدند که هرروز باید برای برگزاری فیکا، زمان به خصوصی به آن اختصاص داده شود.
با توجه به این بخش از فرهنگ سوئدی، شما روزانه میتوانید برای دوستان و همکاران خود وقت بگذارید تا در کنار آنها قهوه و سایر شیرینیها را نوش جان کنید. درواقع، ازآنجاییکه سوئدیها وقت گذاشتن برای معاشرت با دیگران را مهم میدانند، فیکا به یک رسم مهم در میان آنها تبدیل شده است.
چراکه مصاحبت با کسانی که دوستشان دارید مغز را شاداب و روابط را تقویت میکند. ازاینرو در این مقاله به بررسی ریشه کلمه فیکا، منشأ و تاریخچه این مراسم و انواع شیوههای برگزاری آن خواهیم پرداخت.
فروش آنلاین قهوه در فروشگاه کافی استور.
فهرست مطالب
معنی کلمه فیکا چیست؟
کلمه فیکا درواقع از کلمه عامیانه برای قهوه در قرن نوزدهم یعنی همان «coffee» گرفته شده است. درواقع، اگر هجاهای کلمه coffee را وارونه بخوانید، کلمه فیکا ساخته میشود. از طرفی، استفاده از کلمه فیکا آنقدر در سوئد رایج شده که هم به عنوان اسم و هم به عنوان فعل استفاده میشود.
این کلمه سوئدی به معنای دسری شیرین و نوشیدنی گرم است. این نوشیدنی میتواند قهوه یا چای همراه با یک کلوچه کوچک، یک نان دارچینی یا یک شیرینی بهخصوص باشد. خوشبختانه تا زمانی که چیزی برای خوردن و نوشیدن وجود داشته باشد، لازم نیست هیچ قانونی در مورد برگزاری رسم فیکا رعایت شود.
مراسم فیکا در مقابل سنت نوشیدن چای بریتانیاییها
در مقایسه با مراسم نوشیدن چای بعدازظهر بریتانیاییها، مردم سوئد برای برگزاری فیکا قواعد به خصوصی ندارند. چراکه افراد در هر سن و جنسیتی در محل کار با همکارانشان میتوانند از مراسم فیکا لذت ببرند. تصور کنید مدتی است که در فضای کاری خود غرق بودهاید و فیکا میتواند یکی از نشاطآورترین پیامهایی باشد که به کمک آن با دوستی که مدتهاست معاشرت نداشتهاید، صحبت کنید و انرژی ازدسترفته خود را به دست آورید.
دنبال قهوه با کیفیت هستید تا دور هم جمع بشوید و از نوشیدن آن لذت ببرید؟ به محصولات عربیکا زیر سر بزنید تا یک چیز خاص و فوقالعاده برای سرو کردن برای آنها داشته باشید. اگر سوال دارید از ما بپرسید و اگر از ما خرید کردید حتما نظرتان را با ما در میان بگذارید.
اهمیت برگزاری فیکا در فضای کاری سوئد
در بسیاری از شرکتهای سوئدی، سنتی مرسوم است که صبح و بعدازظهر، کارمندان در یک فضای مشترک بنشینند و معاشرت کنند. از طرفی، این رسم در فرهنگ سوئد چنان ریشه دوانده است که برخی از شرکتها بندی را به قراردادهایشان مبنی بر حق دریافت معافیت فیکا را اضافه کردهاند.
بر اساس تحقیقات مختلف نیز شرکتهایی تیمهای بهتری دارند که برگزاری فیکا در آنها نهادینه شده است. همچنین انجام این رسم در طول زمان استراحت یک حرکت هوشمندانه خواهد بود. زیرا فیکا میتواند مانند مدیتیشن، ذهن شما را از فضای کاری دور کند و موجب افزایش بهرهوری شما شود.
تاریخچه نوشیدن قهوه در سوئد
نوشیدن قهوه در سوئد ریشه دیرینهای دارد؛ البته در ابتدا نوشیدن قهوه مختص مردان بود و قهوهخانهها به سرو آن میپرداختند. بر همین اساس، امکان حضور زنان برای شرکت در مراسم نوشیدن قهوه کمتر بود. اما با هنر ویژه زنان سوئدی در پخت شیرینیها، نوشیدن قهوه به همراه نان و کیک در خانهها نیز مرسوم شد. این شیوه فرصتی برای نشان دادن تواناییهای زنان خانه بود و مردان نیز از آن استقبال کردند.
همچنین سرو قهوه به همراه کیک و یا شیرینی راه نسبتاً آسانی برای برگزاری یک مهمانی به حساب میآمد. ازاینرو، در قرن هجدهم، قهوه عمدتاً در خانهها نوشیده میشد و این نوشیدنی به هنگام ملاقات افراد با یکدیگر به همراه سایر شیرینیها سرو میشد. شاید برایتان جالب باشد که بدانید بر اساس مناسبتهای مربوطه، شیرینیهای پختهشده در این مراسمها نیز متفاوت بودند.
در اواخر قرن بیستم، برگزاری مهمانیهایی مبنی بر نوشیدن قهوه در خانهها کمتر اجرا شد و از اواخر دهه 1980، کافهها به مکانهای رایجتری برای ملاقات افراد با یکدیگر تبدیل شدند. درواقع، میتوان گفت که نوشیدن قهوه در گذشته و هم فیکای امروزی چهارچوبی برای دورهمیهای دوستانه را شکل دادهاند. یکی از دلایل ماندگاری این سنت، امکان تغییر روشهای تهیه، سرو قهوه، شیرینی و تقویت معاشرت با دیگران است.
خرید قهوه روبوستا کامرون از فروشگاه کافی استور.
چه زمانی این مراسم برای اولین بار اجرا شد؟
همانطور که توضیح داده شد اعتقاد بر این است که فیکا معکوس هجاهای کلمه «coffee»، املای قدیمی کلمه قهوه در سوئد است. در اصل، این خود قهوه بود که در قرن ۱۸ در سوئد معرفی و کلمه فیکا برای آن استفاده شد.
علاوه بر این، طی سالها، پختن نانهای بهخصوص برای مراسم فیکا که اغلب «فیکابرود» (نان فیکا) نامیده میشدند، اهمیت یافتند. در قرن نوزدهم نیز با افتتاح شیرینیفروشیهای مختلف در سوئد، این سنت به عنوان عادت نوشیدن قهوه و کیک به همراه دوستان و عزیزان با فرهنگ سوئدی عجین شد.
بهتر است در چه زمانی به برگزاری فیکا بپردازیم؟
یک روش این است که دو بار در روز مراسم فیکا را برگزار کنید. این شیوه در میان جمعیت میانسال مثل مادربزرگها و پدربزرگها اغلب در ساعت 11 و 15 معمولتر است. یک دورهمی قبل از ناهار و یک دورهمی بزرگتر بعد از ناهار.
اما اگر فکر میکنید که برگزاری فیکا دو بار در روز مناسب نیست، میتوانید مانند نسل جوان مراسم فیکا را برگزار کنید یعنی در یک کافه دنج با دوستان خود قرار ملاقات بگذارید و از نوشیدن قهوه و خوردن کیک در کنار عزیزان خود لذت ببرید.
روش کلاسیک در سفارش دادن نیز این است که در این دورهمی ها یک لاته بزرگ و یک نان دارچینی بزرگ تهیه کنید ولی هر نوع نوشیدنی شامل قهوه با یک دسر شیرین بسیار مناسب خواهد بود.
همچنین میتوانید دوستان یا اعضای خانواده خود را برای برگزاری فیکا به خانه خود دعوت کنید. برای این مراسم هیچچیز به اندازه شیرینیهای خانگی با یک فنجان چای یا قهوه دوستداشتنی نخواهد بود. اگر همکاران خود را برای برگزاری رسم فیکا به خانه خود دعوت میکنید، تلاش بیشتری برای تهیه شیرینیها به خرج دهید؛ چراکه از شما انتظار نمیرود یک لاته در خانه خود آماده کنید!
اما یک قوری قهوه دمکرده که کنار شیرینی پختهشده توسط خودتان سرو میشود، هر فردی را خوشحال خواهد کرد. بهطور مثال، رولهای دارچینی خانگی شما، یک بشقاب از براونیها یا کیکهای کوچک در کنار قهوه طعم خوبی خواهند داشت.
آیا خودتان یا مهمانهایتان از قهوه انتظار یک طعم کلاسیک و مطبوع را دارند؟ دوست دارید که که قهوه شما تلخ بوده و طعمهای ترش یا میوهای در آن کمتر حس شود؟ انواع قهوه ربوستا برای شما انتخاب درستی خواهد بود.
چگونه دوستان خود را به فیکا دعوت کنیم؟
اگر میخواهید دوستان خود را به فیکا دعوت کنید، در اینجا چند پیشنهاد را ذکر خواهیم کرد. بعد از ناهار، حدود ساعت 14 تا 15، افراد موردنظر خود را به فیکا دعوت کنید. نان دارچینی، شیرینی و یا کیک برای صرف شدن همراه قهوه عالی خواهند بود.
فقط مطمئن شوید که ترکیب دسر مدنظر شما با قهوه طعم خوشایندی را ایجاد کند. اگر میخواهید یک قوری قهوه دمکرده لوکس درست کنید؛ دانههای قهوه را بخرید و درست قبل از دم کردن، آنها را آسیاب کنید.
درنهایت در نظر داشته باشید، فیکا فقط درباره خوردن کیک و نوشیدن قهوه نیست؛ بلکه درباره صرف وقت با افرادی است که دوستشان دارید و به آنها اهمیت میدهید. بر همین اساس، مطمئن شوید که برنامه برگزاری فیکا را برای بقیه از قبل مشخص کرده تا بتوانید از با هم بودن نهایت لذت را ببرید.
سنت درجهیک شیرینیپزی در سوئد
سوئدیها به عنوان عاشقان شیرینی در نظر گرفته میشوند و این احتمالاً به شکوفایی فرهنگ شیرینیپزی این کشور کمک کرده است. هر کسی که به یک کافه سوئدی سر زده باشد میتواند این موضوع را تأیید کند که شیرینیهای سوئدی کیفیت فوقالعاده بالایی دارند.
از طرفی، اشتیاق و مهارت زیاد سوئدیها در آمادهسازی کیک و شیرینی مورد توجه سایر اروپاییها نیز قرارگرفته است. حتی اگر میخواهید مراسم فیکای سوئدی را در کشور دیگری برگزار کنید، بهتر است تمام تمرکز خود را بر بالا بردن کیفیت و تنوع کیکها و نانهای پختهشده بگذارید. در ادامه نیز پنج دسر کلاسیک مناسب برگزاری فیکا را معرفی خواهیم کرد:
کیک پرنسس
کیک ملی سوئد، کیک پرنسس (prinsesstårta) است. این کیک شامل یک کیک اسفنجی سبک، کرم شیرینی وانیلی و خامه خواهد شد که با مارزیپان سبز پوشانده میشود و اغلب از گل رز صورتیرنگ به عنوان تزئین اصلی آن استفاده خواهد شد. بیشتر کیکهای پرنسس مدرن شامل یکلایه نازک مربای تمشک نیز میشوند. اگرچه دستور پخت کیک پرنسس سوئدی که در کتاب آشپزی معروف Prinsessornas Nya Kokbok یافت میشود، شامل این روکش نیست.
بیشتر بدانید از قهوه ترکیبی فول دارک در فروشگاه کافی استور.
کیک توتفرنگی
در تابستان، اغلب بهجای کیک پرنسس، کیک توتفرنگی به اسم «jordgubbstårta» پخته میشود. سوئدیها هنگام تابستان این کیک را در خانه درست میکنند که شامل کیک اسفنجی، خامه وانیلی و مربای توتفرنگی (توتفرنگی تازه لهشده و کمی شکر) میشود. پروسه تزئین این کیک به این شکل است که روی کیک را با خامه فرم گرفته میپوشانند و در بالای آن یک لایه توتفرنگی تازه میچینند.
کیک شکلاتی
«کلادکاکا» یکی دیگر از کیکهای کلاسیک سوئدی است. Kladdkaka که به «کیک شکلاتی چسبنده» ترجمه میشود میتواند رقیبی برای براونی باشد. چراکه در این کیک، شکلات با خامه فرم گرفته و مقداری توت تازه سرو خواهد شد که با قهوه ترکیب بسیار خوشمزهای را ایجاد خواهد کرد.
هفت نوع کوکی
مفهوم عبارت هفت نوع کوکی بهقدری در آشپزی سوئدی جا افتاده است که آنها کتاب آشپزی اختصاصی خود را برای شیرینیها دارند. این رسم در اواخر قرن نوزدهم زمانی که خانمهای سوئدی برای مجالس خصوصی شیرینی میپختند پدیدار شد.
عدد هفت نیز در میان تعداد شیرینیها قابلتوجه بود؛ چراکه تعداد کمتر نشان میداد شما فرد خسیسی هستید و تعداد بیشتر از آن نیز نشان از تلاش شما برای خودنمایی داشت. لازم به ذکر است پختن کوکیها راحتتر از آن چیزی است که فکر میکنید، زیرا شما فقط به یک خمیر اصلی نیاز دارید و با اضافه کردن کرمهای مختلف میتوانید شیرینیهای مدنظر خود را بپزید.
رول دارچینی
آخرین شیرینی، نان یا همان رول دارچینی (kanelbulle) معطر و شیرین است که جایگاه خاصی در مراسم فیکا دارد. رول دارچینی کلاسیک در اکثر کافهها و نانواییهای سوئد سرو میشود و با بوی مستکنندهاش افراد را به برگزاری فیکا دعوت میکند.
جمعبندی
فیکا مراسم ویژهای است که تنها به خوردن شیرینی و نوشیدن قهوه مربوط نمیشود. بلکه قرار است نشان بدهد که قهوه میتواند مانند حلقههای اتصالدهنده یک زنجیر باشد که روابط دوستانه، خانوادگی و کاری را در بین افراد مستحکم میکند.
نوشیدن قهوه در سوئد یک مکتب است که برای عشق و دوستی بیشتر در جامعه به وجود آمده است. همین امروز شما نیز در کنار عزیزانتان، یک فیکای سوئدی را با قهوههای تازه و خوش طعم در کنار شیرینیهای خانگی، برگزار کنید!
منابع