درباره دانه قهوه

آشنایی با قهوه گشا، طعم آن و ویژگی‌های منحصربه‌فرد این قهوه

آشنایی با قهوه گشا، طعم آن و ویژگی‌های منحصربه‌فرد این قهوه

آیا تا کنون در مورد قهوه گیشا شنیده‌اید؟ آیا می‌دانید که این قهوه جزو گران‌ترین قهوه‌های جهان محسوب می‌شود؟ قهوه گشا که به آن گیشا نیز می‌گویند یکی از منحصربه‌فردترین قهوه‌های جهان است. این قهوه در اصل از اتیوپی آمده است و اکنون شناخته‌شده‌ترین مدل آن در منطقه خاصی از پاناما به تولید می‌رسد. این قهوه به دلیل طعم فوق‌العاده متمایز و قیمت بالای خود به‌خوبی شناخته شده است.

دستیابی به قهوه گیشا بسیار سخت است، زیرا بسیاری از کافه‌ها و کافی‌شاپ‌های سراسر جهان به این قهوه دسترسی ندارند. در ادامه متن با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری را در مورد این قهوه به شما عزیزان ارائه دهیم.

خرید قهوه به صورت آنلاین در فروشگاه کافی استور.

تصویری از قهوه گیشا
تصویری از قهوه گیشا
تصویری از گیلاس‌های قهوه گیشا
تصویری از درخت قهوه گیشا

گیشا است یا گشا؟

اگر روزی به پاناما سفر کنید، می‌توانید در کافی‌شاپ‌های این کشور یک فنجان قهوه گشا یا گیشا را با پرداخت حدوداً نه دلار نوش جان کنید. این در حالی است که خرید همان فنجان قهوه در نیویورک حدوداً هجده دلار هزینه دارد و این مبلغ در دبی به بیش از شصت دلار می‌رسد!

این قهوه بیشتر به عنوان قهوه گیشا نیز شناخته می‌شود که در واقع باعث سردرگمی زیادی شده است. جالب است بدانید که پیش از محبوب شدن قهوه گیشا، این عبارت (گیشا) معمولاً به معنای محصول سرگرم‌کننده شناخته می‌شد.

گیشا یک عبارت ژاپنی است و به همین دلیل بسیاری از کافی‌شاپ‌ها سعی می‌کردند این قهوه را به عنوان نوعی قهوه ژاپنی به فروش برسانند. در حالی که این قهوه اصلاً ارتباطی به ژاپن ندارد. البته از سال ۲۰۰۴ میلادی به بعد کم کم اکثر مردم جهان فهمیدند که این نام مختص قهوه گیشا است و چنین محصولی در ژاپن به تولید نمی‌رسد.

در پاناما، مردم محلی چندین دهه است که قهوه گیشا را برداشت و سرو می‌کنند. مردم محلی از این قهوه با عنوان Gesha یاد می‌کنند که فقط یک حرف با عبارت Geisha تفاوت دارد. اما همین تفاوت جزئی نیز خود دارای معنای بسیاری است.

گیشاها به‌عنوان چیزی کاملاً متفاوت با گشا شناخته می‌شوند. به همین دلیل است که برخی از متخصصان از مردم می‌خواهند که به جای استفاده از عبارت گیشا، از عبارت گشا بهره ببرند. شاید درست‌تر باشد که این قهوه را قهوه گشا بنامیم. اما از آنجایی که در اکثر مناطق این قهوه با نام نادرست گیشا شناخته می‌شود، نباید چندان در این مورد سخت گرفت.

تصویری از مسابقات جهانی قهوه گیشا
تصویری از مسابقات جهانی قهوه گیشا

قهوه گشا از کجا می‌آید و کجا رشد می‌کند؟

قهوه گیشا یا گشا در پاناما کشت می‌شود. گیلاس‌های قهوه (coffee cherries) در یک منطقه بسیار خاص رشد می‌کنند که volcan baru نام دارد. این منطقه بلندترین کوه پاناما است. گیلاس‌های قهوه گیشا اولیه در اتیوپی رشد می‌کردند، اما این قهوه در مزارع پانامایی معروف شد و به تکامل رسید.

گشا در دهه 1950 از اتیوپی به کاستاریکا آورده شد تا توسط مرکز تحقیقات و آموزش عالی کشاورزی گرمسیری مطالعه شود. بلافاصله پس از آن، این نوع قهوه به عنوان یک نوع جدید که می‌تواند در آن منطقه (آمریکای مرکزی) کشت شود، به پاناما راه پیدا کرد. همین امر موجب شد تا قهوه معروف گشا این‌قدر در بین طرف‌داران قهوه محبوب شود و قیمت آن روزبه‌روز افزایش پیدا کند.

به دنبال محصولات خاص، درجه یک و باکیفیت می‌گردید؟ می‌خواهید طعم‌های جدید و منحصر‌به‌فرد را تجربه کنید؟ سری به محصولات اسپشیالیتی ما بزنید و از نوشیدن قهوه نهایت لذت را ببرید. 💖

قهوه اتیوپی یرگاچف تازه برشت مدیوم

براساس وزن از: تومان۹۹,۰۰۰

قهوه پرمیوم اتیوپی برشت مدیوم

براساس وزن از: تومان۷۵,۰۰۰

قهوه سینگل فارم اسپشیالیتی کلمبیا

براساس وزن از: تومان۸۰,۰۰۰

 

چه چیزی قهوه گیشا را خاص می‌کند؟

دلیل اصلی خاص بودن قهوه گیشا در واقع خود گیاه است. گیلاس قهوه گیشا که در اصل از اتیوپی آمده بود ویژگی‌های خاصی را ارائه می‌دهد که موجب متمایز شدن این قهوه شده است. جدای از این، فرایند خشک کردن و برشته کردن دانه‌های این قهوه نیز منحصربه‌فرد محسوب می‌شود.

تمام دانه‌های قهوه در کوه بارو (Volcan Baru) توسط مردم محلی دست‌چین می‌شوند. سپس آنها را برای کمی بیشتر از یک هفته (به طور خاص 8 روز) یا تا زمانی که دانه‌های مدنظر به رطوبت ایده‌آل برسند، خشک خواهند کرد. سپس دانه‌ها تا حد کمال برشته می‌شوند و همین فرایندها باعث خواهد شد تا قهوه گشا طعم بی‌نظیر خود را برای مدت‌های زیادی حفظ کند.

تصویری از دانه‌های قهوه گیشا
تصویری از دانه‌های قهوه گیشا

چه کسانی امروز قهوه گشا را پرورش می‌دهند؟

مزارع متعددی وجود دارد که قهوه گیشا را کشت می‌کنند، اما معروف‌ترین آنها Hacienda la Esmeralda است. این مرکز همان بخشی محسوب می‌شود که دانه‌های قهوه را از مرکز تحقیقات کاستاریکا در دهه 1950 به دست آورد.

این مزرعه نحوه رشد قهوه گیشا را در طول چند دهه گذشته به حد کمال رسانده است. همین باعث شد تا آنها به عنوان برترین تأمین‌کنندگان دانه‌های قهوه (برنده جایزه بهترین قهوه در سال 2004) شوند. موضوعی که باعث شد قهوه گیشا یک شبه در جهان شهرتی خاص پیدا کند.

تصویری از پرورش Geisha
تصویری از گیلاس‌های قهوه گیشا

طعم قهوه گیشا

وقت آن است که به بزرگ‌ترین سؤال در مورد قهوه گیشا پاسخ دهیم، زیرا این طعم (taste) بود که گشا را به این حد از محبوبیت رساند. کارشناسان طعم این قهوه را طعمی توصیف کرده‌اند که با هیچ قهوه دیگری در جهان قابل مقایسه نیست. طعم آن تقریباً چای مانند و میوه‌ای با بافتی صاف و ابریشمی توصیف می‌شود.

گفته می‌شود که عطر این قهوه نیز به تنهایی فوق‌العاده منحصربه‌فرد است و برخی از خبره‌ها آن را باورنکردنی توصیف می‌کنند. عطر این قهوه تقریباً قابل مقایسه با عطر با نت‌هایی از یاس، گل رز و پرتقال است.

طعم این قهوه از کیفیت بالایی برخوردار است. در واقع، بیشتر قهوه‌ها از نظر طعم به گرد پای این قهوه نمی‌رسند. انجمن تخصصی قهوه (SCA) گروهی است که به طور تخصصی در موضوعات مختلف مرتبط با قهوه فعالیت می‌کند

SCA همچنین دارای یک سیستم امتیاز برای رتبه‌بندی طعم‌های قهوه‌های خاص است. این سیستم مشخصات طعم قهوه را بر اساس دسته‌ای از متغیرهای مختلف که توسط متخصصان این زمینه تعیین‌ شده‌اند، امتیازبندی می‌‌کند. حداکثر امتیاز یک قهوه در این سیستم می‌توان 100 باشد. قهوه گشا بر اساس سیستم SCA امتیاز فوق‌العاده 94.1 را به دست آورد که خود نشان‌دهنده کیفیت بسیار بالای طعم این نوع قهوه است.

تصویری از بسته‌بندی Gesha
تصویری از بسته‌بندی قهوه گیشا

قیمت قهوه قهوه گشا

کسانی که تازه وارد صحنه آشنایی با قهوه‌های مختلف شده‌اند ممکن است قهوه گشا را فقط به دلیل قیمت بالای آن بشناسند. البته این موضوع با توجه به اینکه قیمت نیم کیلو قهوه گیشا تا 600 دلار نیز می‌رسد کاملاً قابل درک است.

قیمت بالا احتمالاً معروف‌ترین ویژگی قهوه گیشا است که با توجه به تاریخچه فوق‌العاده، مشخصات طعم و فرایند پشت ساخت آن قهوه قابل توجیه به نظر می‌رسد. اما دلیل واقعی گرانی قهوه گیشا چیست؟ اولاً، رشد این نوع قهوه در حال حاضر یک فرایند دشوار به شمار می‌آيد. گیلاس این قهوه برای رشد مناسب به شرایط محیطی بسیار خاصی نیاز دارد.

به همین دلیل است که این نوع گیلاس‌ها عمدتاً در بلندترین کوه پاناما رشد می‌کنند، زیرا این شرایط برای تولید قهوه گیشا عالی است. با این حال، دلیل اصلی گران شدن این قهوه تقاضای زیاد برای آن به شمار می‌آید.

تنها مقدار معینی از این قهوه را می‌توان در هر سال کشت کرد و این مقدار قاعدتاً نمی‌تواند پاسخگوی نیاز طیف عظیمی از مردم باشد که می‌خواهند این قهوه را امتحان کنند. تقاضا برای این محصول به حدی زیاد است که کافی‌شاپ‌ها نمی‌توانند به سادگی سراغ یک عرضه‌کننده بروند و یک کیسه از این قهوه را برای خود تهیه کنند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید جهت تهیه این قهوه مزایده برگزار می‌شود و همین امر خود موجب بالاتر رفتن قیمت آن شده است.

اما اگر به دنبال قهوه‌های خاص و دارای طعم منحصر‌به‌فرد هستید می‌توانید از انواع قهوه پرمیوم ما تست کنید. پس از چشیدن طعم آنها نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

پرِمیوم
قهوه مانسون مالابار هند
انتخاب گزینه ها This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

قهوه مانسون مالابار برشت دارک – مدیوم

براساس وزن از: تومان۳۲۹,۰۰۰
ناموجودتِستِردار
قهوه اتیوپی سیدامو تازه برشت مدیوم
انتخاب گزینه ها This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

قهوه اتیوپی سیدامو تازه برشت مدیوم

براساس وزن از: تومان۷۵,۰۰۰

قهوه پرمیوم اتیوپی برشت مدیوم

براساس وزن از: تومان۷۵,۰۰۰
ناموجودپرِمیوم
قهوه کنیا
انتخاب گزینه ها This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

قهوه کنیاAA تازه برشت مدیوم

براساس وزن از: تومان۶۵,۰۰۰

 

قهوه گیشای تقلبی

کافی است در جستجوی گوگل عبارت «قهوه Gesha یا Geisha ارزان» را جستجو نمایید تا طیف عظیمی از قهوه‌های تقلبی گشا در جلوی چشمانتان ظاهر شوند. قهوه گیشا ارزان احتمالاً از اصل بودن فاصله زیادی دارد. این قهوه‌های ارزان همان قهوه‌های معمولی هستند که تنها بر روی بسته‌بندی آن‌ها عبارت گیشا یا گشا قرار گرفته است.

تصویری از قیمت بالای قهوه گیشا
تصویری از قیمت بالای قهوه گیشا

آیا قهوه گشا ارزش این قیمت بالا را دارد؟

هیچ قهوه دیگری در کره زمین وجود ندارد که طعمی مانند قهوه گشا داشته باشد. این طعم به تنهایی باعث شد تا کل مردم دنیا به دنبال دانه‌های قهوه Gesha به فروشگاه‌ها هجوم بیاورند. زیرا کارشناسان قهوه در سراسر جهان تنها با نوشیدن یک جرعه از این قهوه شگفت‌زده شدند.

شما نمی‌توانید یک فنجان قهوه دیگر را با همان بافت، قوام، طعم و عطر قهوه گیشا پیدا کنید. به همین دلیل همواره میزان تقاضا برای خرید این قهوه بیشتر از مقداری است که در پاناما به تولید می‌رسد. خبره‌ها و علاقه‌مندان به قهوه احتمالاً می‌گویند که طعم این قهوه، ارزش پرداخت هزینه‌ای هنگفت را دارد. اما کسانی که هر هفته چند فنجان از این قهوه را مصرف می‌‌کنند احتمالاً پاسخی متفاوت خواهند داشت.

شکی نیست که قهوه گیشا طعمی عالی دارد و قیمت آن نیز برای این نوع طعم مناسب است، اما اگر در زمینه تشخیص تفاوت قهوه‌های مختلف وارد نیستید و متوجه تغییرات ریز نمی‌شوید، احتمالاً متوجه طعم متفاوت این قهوه نیز نخواهید شد.

با این حال، اگر شما فردی هستید که انواع قهوه‌ها را به‌خوبی می‌شناسد یا فردی هستید که عاشق قهوه است، پس باید حتماً حتی یک دفعه هم که شده این قهوه لذیذ را امتحان کنید و از طعم محشر آن نهایت لذت را ببرید.

تصویری از گیشا تقلبی
تصویری از گیشا تقلبی

سخن پایانی

قهوه گشا تاریخچه‌‌ای فوق‌العاده غنی، طعمی غیر قابل مقایسه و بویی دارد که می‌توان برای آن مرد! این قهوه همان محصولی است که نظر بسیاری از کارشناسان را به خود جلب کرده است و بسیاری آن را بهترین قهوه دنیا می‌دانند.

پرداخت هزینه جهت تجربه یک فنجان از آن ارزشش را دارد، به خصوص اگر به راحتی در دسترس باشد. اما مهم است که تحقیقات مناسبی را در مورد تأمین‌کننده قهوه انجام دهید تا بفهمید آیا قهوه‌ای که فروخته می‌شود، قهوه گیشا قانونی پاناما است یا خیر، در غیر این صورت فقط پول خود را هدر خواهید داد.

منابع: craftcoffeeguru و haymancoffee

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *