چگونه ارتفاع و اقلیم قهوه بر طعم آن در فنجان تأثیر می گذارد؟
تاثیر اقلیم بر طعم قهوه چگونه است؟ داخل کافه نشسته اید و مشغول خوردن نوشیدنی مورد علاقتان هستید. اگر از آن دسته از افرادی هستید که قهوه را دوست دارند؛ حتما انواع مختلف از خرید قهوه را سفارش داده اید و متوجه طعم های مختلف آن شده اید؛ ممکن است گاهی این سوال ذهن شما را درگیر کرده باشد که علت طعم های متفاوت قهوه چیست! ممکن است از باریستا در مورد اینکه چرا طعم خرید
قهوه عربیکا و قهوه روبوستا اینقدر متفاوت است سوال کرده باشید؟ اگر این سوال را از آنها بپرسید، آنها احتمالا یک جواب عجیب به شما می دهند، آنها در مورد ارتفاع و شرایط آب و هوایی منطقه ای که قهوه در آن رشد کرده است خواهند گفت. این سوال در ذهن شما به وجود می آید که ارتفاع و اقلیم با قهوه ای که می خواهید بنوشید چه ارتباطی دارد؟ و چرا مهم است؟ در این مقاله تصمیم داریم در مورد تاثیر اقلیم بر کیفیت قهوه صحبت کنیم.
چرا ارتفاع و اقلیم در طعم قهوه تاثیر دارد؟
شاید تاثیر ارتفاع و اقلم بر کیفیت قهوه کمی عجیب باشد اما ارتفاع و اقلیم تأثیر مستقیمی بر اندازه، شکل و طعم قهوه ای دارد که می خواهید میل کنید. بار دیگر که وارد کافه شدید ممکن است نیازی نباشد که در مورد ارتفاع و اقلیم قهوه بپرسید، اما درک کمی از آن می تواند به شما کمک کند قهوه ای را که دوست دارید پیدا کنید.
اما قهوه مورد علاقه ی شما در چه ارتفاع و شرایط آب و هوایی رشد می کند؟
در دنیای قهوه ، دو خانواده اساسی وجود دارد: عربیکا و روبوستا. اگر همین حالا در یک کافی شاپ خاص باشید – احتمالاً خرید قهوه عربیکا می نوشید. اگر در خانه خود هستید، ممکن است فرصت داشته باشید تا قهوه ای بنوشید، که میتواند یک قهوه روبوستا باشد. برخلاف تصور عام روبوستاها بد نیستند، برعکس وقتی در مخلوط اسپرسو با عربیکا مخلوط شوند می توانند کرم و طعم بسیار خوبی به اسپرسو اضافه کنند. حدود ۷۵٪ قهوه کشت شده در جهان از نوع عربیکا است. عربیکا به دلیل عطر و طعم های شگفت انگیز خود معروف است، همین باعث محبوبیت آن می شود، اما این نوع قهوه بیشتر در معرض آفات است. از طرف دیگر، مقدار کافئین در روبوستا کمی بیشتر است. روبوستا به دلیل طعم استثنایی معروف نیست اما مقاومت بالاتری در برابر بیماری های گیاهی دارد.
به طور خلاصه خرید قهوه عربیکا یک قهوه محبوب است که در ارتفاع ۱۸۰۰ تا ۶۳۰۰ و در مناطقی با آب و هوای خنک رشد می کند. سالانه به ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ میلی متر بارندگی نیاز دارد و محدوده آب و هوای کمی سردتر حدودا ۱۵ – ۲۴ درجه سانتیگراد را ترجیح می دهد. در حالی که انواع قهوه روبوستا به طور کلی در نزدیکی خط استوا کاشته می شود و در ارتفاع کمتر حدودا ۶۰۰ تا ۲۸۰۰ و در آب و هوای گرم رشد می کند. با متوسط بارندگی ۱۸۰۰ میلی متر در سال است، ویتنام شرایط خوبی برای رشد قهوه روبوستا دارد ۹۷% قهوه آنها از نوع روبوستا است و بزرگ ترین تولید کننده قهوه روبوستا در جهان است. دلیل برتری برخی از کشورها در تولید دانه های قهوه ی با کیفیت عمدتا به دلیل ارتفاع کشت آن است.
از کجا بفهمیم که قهوه در چه ارتفاعی رشد کرده است؟
ارتفاع بر خصوصیات فیزیکی دانه قهوه تأثیر می گذارد. دفعه بعدی که دانه های قهوه را از لمس کردید، به دانه ها از نزدیک نگاهی بیندازید. آیا آنها کوچک و متراکم هستند؟ خط شکاف روی آنها چگونه است! بسته است یا باز، راست یا زیگ زاگ؟ آنها چه رنگی هستند: یشمی ، سبز روشن یا آبی؟ تمام این خصوصیات تحت تأثیر ارتفاعی است که قهوه در آن رشد می کند.
مطلوب ترین نوع دانه های قهوه، دانه های سخت و متراکم است. این دانه ها در ارتفاعات بالا (۴۵۰۰ و بالاتر از آن) رشد می کنند، بسیار متراکم هستند و روند رشد در آنها به کندی صورت می گیرد. یک خط شکاف بسته دارند که ممکن است کمی زیگ زاگ یا کج باشد. از طرف دیگر، دانه های قهوه در ارتفاع پایین شکاف نیمه باز و چگالی کمتری دارند. ارتفاع بر روی رنگ دانه های قهوه هم تاثیر می گذارد، اما بهترین راه برای تشخیص ارتفاع دانه قهوه، تراکم و سختی آن است چرا که رنگ دانه ها در طی فرآیندهای مختلفی که بر روی آن صورت می گیرد دچار تغییر می شود. در اینجا ما تفاوت قهوه در ارتفاعات مختلف را دسته بندی کرده ایم.
البته فراموش نکنید به این سادگی ها هم نیست! تشخیص ویژگی های ظاهری، درونی و خصوصیات عطری طعمی فرایندی بسیار پیچیده و تخصصی است. تشخیص این موارد از روی دان سبز بسیار سخت است اما پس از رست مناسب و دمآوری صحیح و با تست های مکرر و درک حساسیت های قهوه و شناخت ویژگی های هر روش دم آوری و بسیاری موارد دیگر، به خوبی می توانید خصوصیات عطری طعمی را تشخیص دهید.
قهوه در ارتفاع بالا (طعم بیشتر | قند بیشتر | گران تر)
وقتی از کوه بالاتر می روید، شرایط رشد قهوه سخت تر می شود، اما آب و هوای خنک تر باعث می شود که روند رشد قهوه کند پیش رود و دانه قهوه به آرامی بالغ می شود، در نتیجه باعث رشد بیشتر قند می شود. در ارتفاعات آب کمتری در گیاه باقی می ماند و دانه های قهوه متراکم تر و سخت تر و غلیظ تر می شوند. آب دانه های قهوه کمتر است و در نتیجه طعم و عطر بیشتری دارند. این نوع قهوه به علت طعم بی نظیرش گرانتر است.
قهوه درارتفاع پایین (اسیدیته کم | قند کمتر)
بنابراین آیا این بدان معناست که تمام قهوه هایی که در ارتفاعات کمتری رشد می کنند از کیفیت کمتری برخوردار هستند؟ این تا حدی درست است. اما استثناعاتی هم وجود دارد مثلا قهوه Kona ، یک دانه عربیکا که در هاوایی و در ارتفاعات کم کشت می شود با اینکه در ارتفاع کم کشت می شود اما از کیفیت خوبی برخوردار است این به دلیل وجود سایه کافی، خاک حاصل خیز و آب و هوای مناسبی است که این دانه در آن پرورش داده می شود.
چرا قهوه ایی که در ارتفاع بالا رشد می کند بهتر است؟
دلیل اینکه قهوه در ارتفاعات بالاتر خواستار بیشتری دارد، طعم و مزه آن است. فنجان قهوه ایی که از دانه های با ارتفاع بالا تهیه شود، اسیدی و معطر و خوش طعم تر است. در حالی که قهوه با ارتفاع پایین تر اسیدی تر است و طعم آن به خوبی دانه های قهوه در ارتفاع بالا نیست. پس زمانی که از طعم قهوه سوال می کنید و قهوه چی از ارتفاع قهوه می گوید، این یک دلیل واقعی است که بر طعم قهوه اثر می گذارد. به طور کلی ، یک قهوه در ارتفاع بالاتر طعم بهتری خواهد داشت و گفتن اینکه قهوه در ارتفاع ۵۲۰۰ رشد کرده است، به این معنی است که قهوه باید طعم خوبی داشته باشد.
افزایش ارتفاع دانه قهوه به طور مستقیم بر طعم هایی که می توانید در فنجان قهوه صبحگاهی خود تجربه کنید تأثیر می گذارد.
به یاد داشته باشید که ارتفاع فقط یکی از ده ها عاملی است که بر طعم قهوه ای که می خواهید بنوشید تأثیر می گذارد، اما یکی از مهمترین آنهاست. در صورت تمایل می توانید درمورد قهوه ای که می خواهید بنوشید ، اطلاعات بیشتری از باریستا بخواهید و قهوه هایی را از مناطق مرتفع و مختلف جهان تجربه کنید!
منبع: perfectdailygrind
ممنون از مطالب جذاب و خوب شما