تمیزکاری دستگاه آسیاب قهوه از جمله مواردی است که پس از خرید آسیاب قهوه با آن مواجه میشویم. مهم نیست که از فرنچ پرس برای دم کردن قهوه خود استفاده می کنید یا هندپرسوهای مسافرتی. به هرحال فرایند تهیه یک فنجان قهوه عالی، با قهوه آسیاب شده و تازه شروع می شود.
با هر بار آسیاب کردن قهوه برشته شده، قسمت بیرون این دانه های میشکند و طبیعتا روغن آن شروع به تبخیر میکند. فراموش نکنید که 80 درصد قهوه، عطر آن است و بخش اعظم عطر و طعم قهوه به وجود این روغن وابسته است.
به هرحال، آسیاب کردن و لذت بردن از قهوه به اتمام می رسد؛ اما روغن ها و گرده های باقی مانده از آسیاب کردن قهوه باید تمیز شوند. در ادامه روش هایی عالی برای تمیز کردن آسیاب قهوه و از بین بردن این چربی و باقی مانده های قهوه را به صورت قدم به قدم به شما آموزش می دهیم.
کافی استور یک فروشگاه اینترنتی قهوه است که میشه قهوه ات رو آنلاین سفارش بدی.
فهرست مطالب
انواع آسیاب قهوه
آسیاب قهوه بخشی جدانشدنی از پروسه تهیه نوشیدنی های قهوه است. دستگاه آسیاب قهوه می تواند دانه ها را به صورت ریز یا درشت آسیاب کند تا با توجه به روش دم، در تهیه نوشیدنی از آن استفاده شود. برای انتخاب روش صحیح نظافت دستگاه آسیاب قهوه، بهتر است بدانید که دستگاه شما از چه نوعی است. معمولاً دستگاهی که برای آسیاب کردن دانه های قهوه استفاده می شود، از نوع تیغه ای یا چرخ دندهای است.
آسیاب تیغه ای
آسیاب تیغه ای با ساختاری شبیه به مخلوط کن، از دو یا سه تیغه تشکیل می شود که توسط یک موتور کوچک می چرخند و دانه های قهوه را خرد می کنند. معمولاً از این نوع دستگاه برای آسیاب کردن ادویه ها نیز استفاده می شود. یکی از معایب آسیاب تیغه ای برای خرد کردن دانه های قهوه این است که پودر قهوه ای با سایز یکدست ایجاد نمی کند.
آسیاب چرخ دنده ای یا مخروطی
آسیاب چرخ دنده ای را می توان دستگاهی مختص به آسیاب دانه های قهوه دانست. ساختار این دستگاه از یک محفظه ذخیره سازی بالایی برای دانه های قهوه به نام قیف دانه و قیمت پایینی آسیاب تشکیل شده است. دانه ها از قیف یا مخروط پایین آمده و در بخش پایینی خرد می شوند. در قسمت پایینی، دانه های قهوه میان دو فرز گردان قرار گرفته و با اندازه یکنواخت آسیاب می شوند.
اگر به دنبال قهوه با کیفیت و تازهبرشت برای تهیه انواع نوشیدنی پایه اسپرسو هستید، میتوانید محصولات زیر را مد نظر داشته باشید. انواع دانه قهوه مناسب برای عصارهگیری اسپرسو در کافی استور موجود است.
چرا باید آسیاب قهوه را تمیز کنیم؟
بسیار مهم است که آسیاب قهوه خود را مرتباً تمیز کنید. درواقع حفظ تداوم در تمیزکاری دستگاه آسیاب، به شما این اطمینان را می دهد که قهوه شما طعم بهتری خواهد داشت و دستگاه آسیاب همواره به درستی کار می کند. ازجمله چالش هایی که در صورت تمیز نکردن آسیاب قهوه با آن ها مواجه می شوید، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
روغن ها
با شکسته شدن پوسته بیرونی و آسیاب شدن دانه های قهوه، روغن آزاد می شود. روغن های قهوه پس از رها شدن، در دستگاه تجمع پیدا می کنند و به مرور زمان کهنه و گندیده می شوند. این روغن ها بوی غیرمعمولی را از خود ساطع می کنند که در نوبت های بعدی آسیاب کردن، ممکن است در طعم و عطر قهوه تأثیر بگذارد. بنابراین، روغن کهنه باقی مانده در دستگاه می تواند بر طعم قهوه دم شده تأثیر بگذارد.
تجمع قهوه
بدیهی است که ذرات و گرد ناشی از آسیاب کردن دانه های قهوه در دستگاه باقی می ماند. این امر در آسیاب های تیغه ای بیشتر دیده می شود. جالب توجه است که ذرات و گردوغبار قهوه قدیمی در دستگاه آسیاب جمع می شوند و بر طعم پودر قهوه و نوشیدنی نهایی تأثیر می گذارند.
عملکرد دستگاه
متأسفانه بسیاری افراد دستگاه آسیاب خود تمیز نمی کنند و یا از نحوه تمیز کردن صحیح آسیاب قهوه بی خبرند. این امر موجب انباشته شدن روغن و ذرات قدیمی قهوه در دستگاه و فرسوده شدن تیغه ها می شود و عملکرد مطلوب آسیاب را مخدوش می کند. علاوه بر عملکرد، طول عمر آسیاب شما نیز تحت تأثیر قرار گرفته و کاهش پیدا می کند.
نحوه تمیز کردن آسیاب قهوه تیغه ای
استفاده از آسیاب های تیغه ای در خانه بسیار رایج تر است. جهت تمیز کردن آسیاب قهوه تیغه ای، باید از مواد جاذب برای جمع آوری روغن چسبیده به تیغه ها و ظرف آسیاب استفاده شود. در کنار روش های مانند استفاده از قرص های تمیزکننده، روش های طبیعی تری مانند استفاده از برنج ساده، خشک و نشسته نیز وجود دارند که در ادامه به شرح آن می پردازیم.
برنج را داخل آسیاب بریزید
یک چهارم فنجان برنج خشک و نپخته یا قرص تمیزکننده مخصوص دستگاه آسیاب را درون محفظه آسیاب بریزید.
دستگاه آسیاب را روشن کنید
آسیاب را روشن کرده و اجازه دهید همه دانه های برنج یا قرص ها به پودر ریز تبدیل شوند. زمانی که همه برنج ها یا قرص ها به پودر ریز تبدیل شدند، آسیاب را خاموش کنید و سپس دوشاخه آن را از پریز برق جدا کنید.
محفظه آسیاب را خالی کنید
برنج یا قرص های پودر شده را داخل سطل زباله بریزید. برای اطمینان از خالی شدن کامل پودر، چند ضربه به کناره های بیرونی محفظه آسیاب بزنید.
داخل محفظه را با دستمال پاک کنید
یک دستمال بدون پرز را مرطوب کرده و از آن برای تمیز کردن قسمت داخلی محفظه استفاده کنید. مراقب تیغه های برنده باشید. دستمال را تمیز کرده و مجدداً از آن برای تمیز کردن کثیفی یا اثرانگشت به جامانده در قسمت بیرونی آسیاب استفاده کنید.
حوله کاغذی را بشویید و در صورت لزوم بیش از یک بار آسیاب را پاک کنید. مراقب باشید که آسیاب خیس نشود، زیرا ممکن است مقداری از رطوبت داخل آن بماند. پارچه را به اندازه ای خیس کنید که آرد باقی مانده را پاک کنید.
نحوه تمیزکاری دستگاه آسیاب قهوه چرخ دنده ای
تمیز کردن آسیاب های چرخ دنده ای کمی پیچیده تر است؛ زیرا پیکربندی و اندازه آن ها نسبت به آسیاب های تیغه ای متفاوت است. به دلیل متفاوت بودن مدل ها، بهتر است از دفترچه راهنما برای آگاهی از روش صحیح نظافت دستگاه آسیاب قهوه و بایدها و نبایدها بهره بگیرید. بااین حال، در ادامه می توانید نحوه تمیز کردن آسیاب قهوه را به صورت گام به گام یاد بگیرید:
از جاروبرقی برای تمیزکاری دستگاه آسیاب قهوه استفاده کنید!
برای تمیز کردن آسیاب خود از جاروبرقی استفاده کنید که دارای لوله انعطاف پذیر است. آسیاب را از برق بکشید و جاروبرقی را داخل آن قرار دهید. لوله را در اطراف داخل قیف و اطراف سوراخ ها بچرخانید تا تا حد امکان گرد و غبار قهوه را بیرون بکشید اگر جاروبرقی شما چند سر لوله متفاوت دارد،
از همان استفاده کنید که انتهای باریکتری دارد که به شما کمک میکند گوشهها و سوراخهای آسیاب را تمیز کنید. در صورت تمایل، به جای پاک کردن گرد با جاروبرقی، از سشواراستفاده کنید تا گرد و غبار را از آسیاب خارج کنید.
تمیز کردن قیف یا هاپر (Hopper)
یک دستمال بدون پرز را مرطوب کرده و از آن برای تمیز کردن قسمت داخلی محفظه استفاده کنید. مراقب تیغه های برنده باشید. دستمال را تمیز کرده و مجدداً از آن برای تمیز کردن کثیفی یا اثرانگشت به جامانده در قسمت بیرونی آسیاب استفاده کنید.
حوله کاغذی را بشویید و در صورت لزوم بیش از یک بار آسیاب را پاک کنید. مراقب باشید که آسیاب خیس نشود، زیرا ممکن است مقداری از رطوبت داخل آن بماند. پارچه را به اندازه ای خیس کنید که آرد باقی مانده را پاک کنید. اجازه دهید قیف به صورت وارونه در هوا خشک شود. اگر عجله دارید، آن را با یک پارچه بدون پرز یا یک دستمال کاغذی خشک کنید.
تمیز کردن تیغه آسیاب قهوه
تیغه ها را بیرون بیاورید. در بیشتر آسیابهای قهوه، میتوان تیغه داخلی یا خارجی را جدا کرد. ممکن است به ابزاری نیاز داشته باشد که با آسیاب شما همراه باشد. دفترچه راهنما را بررسی کنید تا متوجه شوید که چگونه تیغه ها را جدا کنید.
هر کدام را راحتتر است بیرون بیاورید. اگر هیچ کدام به راحتی بیرون نیامد، باید آنها را در حالی که در آسیاب هستند تمیز کنید. در استفاده از ابزار برای بیرون آوردن تیغه دقت کنید. برای تمیز کردن ایمن، مطمئن شوید که آسیاب از برق جدا شده است.
تمیز کردن تیغه آسیاب قهوه با مسواک یا براش مخصوص
تیغه ها را با مسواک بشویید. میتوانید از یک مسواک یا برس ساخته شده برای آسیاب قهوه استفاده کنید تا تمام قسمت های فرز را با دقت بشویید. ابتدا آن را که بیرون آورده اید بشورید و سپس سوراخی را که هنوز در آسیاب است تمیز کنید. تمام شکافها و درزهای تیغه را تا میتوانید با قلم مو پاک کنید.
از یک برس با موهای سفت استفاده کنید، اما مطمئن شوید که فلزی نیستند. موهای فلزی ممکن است به تیفه ها آسیب برسانند.
آسیاب را بتکانید!
بعد از اینکه تیغه در آسیاب را تمیز کردید، آسیاب را برگردانید و گرده ها را به داخل سطل زباله بریزید. دوباره تمیز کنید و اگر به نظر می رسد که گرد های دیگری در آنجا گیر کرده اند، دوباره آن را کمی تمیزتر نمایید. در صورت لزوم این فرآیند را تکرار کنید.
با دستمال خشک تمیز کنید
در مرحله آخر از تمیزکاری دستگاه آسیاب قهوه، داخل آسیاب را با پارچه خشک پاک کنید. یک پارچه خشک و تمیز بردارید و تمام قسمت های آسیاب را که دانه های قهوه می روند تمیز کنید. خود تیغه ها را با دقت پاک کنید، و همچنین دریچه و گیره را که در آن تفاله قهوه می ریزد، تمیزکاری نمایید.
پارچه “خشک” مهم است. هرگز از پارچه مرطوب برای تمیز کردن آسیاب استفاده نکنید. اگر رطوبت وارد قطعات فلزی شود دچار خوردگی می شوند.
نکات مهم پایانی در تمیزکاری دستگاه آسیاب قهوه
مهم نیست از چه نوع آسیابی استفاده می کنید؛ باید آن را به درستی تمیز کنید تا از تجمع روغن و خرده های قدیمی قهوه جلوگیری شود. فراموش نکنید که روغن ها می توانند به سرعت فاسد شوند و طعم قهوه شما را خراب کنند. یکی از سؤالات رایج در مورد نحوه تمیز کردن دستگاه آسیاب قهوه، فاصله زمانی انجام آن است.
پاسخ این سؤال به میزان علاقه شما به قهوه و تعداد دفعات استفاده از آسیاب برمی گردد. دسته ای از طرفداران قهوه به تازگی عطروطعم نوشیدنی اهمیت زیادی می دهند و دانه های قهوه را ترجیحاً هر روز پیش از دم کردن آن آسیاب می کنند.
در این صورت، تمیز کردن هفتگی دستگاه توصیه می شود. اگر گهگاه از دستگاه خود استفاده می کنید، بهتر است آن را پس از هربار استفاده تمیز کنید تا در صورت نیاز، همواره آماده استفاده باشد.
برخی افراد از مینی آسیاب های قهوه برای آسیاب کردن ادویه ها نیز استفاده می کنند. توصیه ما به این افراد، استفاده از آسیاب جدا برای ادویه جات است. درواقع ذرات ادویه در دستگاه باقی می ماند و با ذرات قهوه مخلوط می شود.
به این ترتیب، در طعم نهایی نوشیدنی تأثیر می گذارد. برخی افراد ترجیح می دهند از روش های ساده تر و سریع تر برای تمیز کردن آسیاب بهره بگیرند. در صورتی که زمان کافی برای نظافت دستگاه ندارید، می توانید حدود یک انس دانه قهوه را در محفظه ریخته و آن را آسیاب کنید. با دور ریختن قهوه به دست آمده که روغن فاسد را جذب کرده، می توانید از تغییر طعم و عطر قهوه موردنیاز خود جلوگیری کنید.
برای داشتن یک فنجان قهوه سرشار از کافئین، تنها کافی است تا از انواع قهوه ربوستا خریداری نمایید. به محصولات زیر سری بزنید، نظرات سایرین را خوانده و بعد از مصرف نظر خودتان را نیز با ما در میان بگذارید.
سخن پایانی درباره تمیزکاری دستگاه آسیاب قهوه
در پایان، به خاطر داشته باشید که بهترین راه برای نگهداری صحیح و مراقبت از آسیاب قهوه این است که آن را پس از هر بار استفاده تمیز کنید و به هیچ عنوان برای آسیاب کردن چیزی جز قهوه یا برنج (در روند نظافت) به کار نبرید.
در این صورت، شک نکنید که هرگز نیازی به تعویض قطعات و تعمیر کردن آن نخواهید داشت و هر روز از بهترین طعم نوشیدنی لذت می برید. فراموش نکنید که نحوه تمیز کردن صحیح آسیاب قهوه و نگهداری مناسب از آن می تواند تأثیر چشمگیری بر طعم و عطر قهوه تأثیر بگذارد و قلب نوشیدنی مورد علاقه شما تپنده نگه دارد.
منابع: Thespruce، Masterclass