آفات و حشرات مضر قهوه را می شناسید؟
صبح بسیاری از ما با نوشیدن یک فنجان قهوه آغاز میشود و در میانههای روز، تنها قهوه میتواند ما را از کسالت نجات دهد. اما موضوعی مثل آفات و حشرات قهوه میتوانند این لذت را از ما سلب نمایند. بنابراین، مانند تمام وعدههای غذایی که ارگانیک و سالم بودن مواد اولیه آنها برای حفظ سلامت جسمی الزامی است، ارگانیک بودن دانههای قهوه نیز باید برای شما مهم باشد.
ارگانیک بودن قهوه میتواند به شما این اطمینان را بدهد که دانهها بدون استفاده از مواد شیمیایی و با به کارگیری روشهای کاملاً طبیعی از آفات و حشرات مضر قهوه مصون ماندهاند. بله درست است!
دانههای قهوه نیز مانند سایر محصولات کشاورزی دچار آفت و بیماری میشوند و مورد حمله حشرات قرار میگیرند. اما قرارگیری در چه شرایطی موجب چنین اتفاقی میشود و کشاورزان برای رساندن قهوه ارگانیک به دست شما از چه راه حلهایی بهره میگیرند؟
فهرست مطالب
قهوه ارگانیک چیست؟
قهوه ارگانیک به دانههای قهوه ای گفته می شود که در هیچ یک از مراحل پرورش و فرایندهای خشک کردن و برشته کردن (Roasting) آنها از مواد شیمیایی استفاده نشده باشد. این دانه ها در خاک مناسب و بدون کود شیمیایی رشد میکنند و برای حفظ سلامت آنها از هیچ سم یا آفتکش شیمیایی استفاده نمیشود. حتی پس از برداشت آنها و در فرایند رست کردن نیز نباید از ماده شیمیایی استفاده شود.
امروزه برای اطمینان یافتن از عدم استفاده از کودهای شیمیایی یا روشهای پرورش، برداشت و برشته کردن حاوی مواد شیمیایی توسط تولیدکنندگان و همچنین تصدیق ارگانیک بودن دانههای قهوه، برای قهوههای ارگانیک گواهینامه صادر میشود.
تصور کنید هر روز صبح از قهوه ای بنوشید که مهر ارگانیک بودن بر روی بستهبندی آن خود نمایی میکند. لذت نوشیدن قهوه قطعاً دوچندان خواهد بود. به همین علت آفت ها و بیماری های معمول قهوه یک مسئله جدی میتواند برای قهوه باشد.
چرا اطمینان از ارگانیک بودن قهوه مهم است؟
بهتر است به بدن خود یک لطف بزرگ کنید و اهمیت ارگانیک بودن قهوه مورد استفاده خود را دست کم نگیرید. فرایند تولید ارگانیک و دور نگه داشتن آفت ها و حشرات مضر قهوه بدون استفاده از مواد شیمیایی میتواند شما را در برابر خطرات و بیماریهای متعددی مصون نگه دارد. به طورکلی، فواید نوشیدن قهوه ارگانیک شامل موارد زیر هستند:
- احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 کاهش مییابد.
- امکان ابتلا به بیماری آلزایمر کمتر خواهد بود.
- احتمال افسردگی با نوشیدن قهوه ارگانیک کاهش مییابد.
- قهوه ارگانیک سرشار از ترکیبات طبیعی مفید برای بدن است.
- هیچ ماده شیمیایی (ناشی از آفت کش ها) وارد بدن شما نمیشود.
- احتمال ابتلا به هر یک از انواع مختلف سرطان بسیار کمتر خواهد بود.
اگر به دنبال قهوه باکیفیت میگردید میتوانید انواع محصولات پرمیوم را مد نظر قرار بدهید. قهوه پرمیوم را با عطر و طعم درجه یک به صورت تازه برشت از کافی استور تهیه نمایید. ✨
چه چیزی موجب بیماری گیاه و حمله آفات و حشرات به قهوه می شود؟
قهوه نیز نوعی محصول کشاورزی آسیب پذیر در برابر آفات، بیماری ها و حشرات است و باید با مراقبت و رسیدگی مناسب در برابر آن ها ایمن شود. نتیجه تحقیقات نشان داده است که قارچ های بیماری زا، منشأ اغلب بیماری های گیاه قهوه هستند. در درجه دوم، باکتری ها و ویروس ها می توانند سلامت آن را به خطر بیندازند.
لازم به ذکر است که حتی سالم ترین درخت ها نیز ممکن است مورد حمله بیماری هایی مانند پوسیدگی ریشه، زنگ زدگی و … قرار بگیرند؛ اما وجود ضعف فیزیولوژیکی در درخت میتواند عامل تشدیدکننده ای برای احتمال ابتلا به آنها باشد. به طورکلی، چند عامل زیر می توانند در احتمال حمله آفت ها و بیماری های معمول به قهوه تأثیر بگذارند:
ژنتیک
درخت های قهوه بسته به ژنتیک آن ها ممکن است در برابر برخی بیماری ها و حمله آفات و حشرات آسیب پذیرتر باشند. برای مثال، نوعی از درخت قهوه به نام Bourbon Pointu/Laurina ذاتاً در برابر زنگ برگ بسیار حساس بوده و امکان ابتلای آنها نسبت به سایر انواع درخت قهوه بیشتر است.
شرایط محیطی
دانه های قهوه در بسیاری از کشورهای جهان مانند اندونزی، هندوستان، اتیوپی و… تولید می شوند. بیماری ها، آفات گیاه قهوه و حشرات مختلف به درختان قهوه آنها حمله میکنند. بسته به آبوهوای هر منطقه این موضوع متفاوت خواهد بود.
برای مثال، احتمال ابتلا به سوسک قهوه خور برای درخت هایی که در شرایط آب و هوایی مرطوب رشد پیدا میکنند، بیشتر از قهوه سایر مناطق خواهد بود. در مثالی دیگر میبینیم که قهوه های عربیکا پرورش یافته در ارتفاعات پایین با شرایط آب و هوایی گرم و رطوبت نسبی، بیشتر از سایر قهوه ها در خطر ابتلا به کرم توت قهوه قرار دارند.
مدیریت زراعی
کشاورزی نیز نوعی مهارت است و نیاز به دانش تخصصی، صبر و حوصله فراوان برای مراقبت مداوم از محصولات دارد. درصورتی که کشاورز از مهارت بالایی برخوردار باشد و محصولات زراعی را به خوبی مدیریت کند، رشد قهوه ها و سود حاصل از پرورش محصولات به طور چشمگیری افزایش می یابد.
یک کشاورز شایسته میداند که مراقبت های صورت گرفته باید با استفاده از روش های طبیعی و مواد ارگانیک صورت بگیرد. همچنین، نباید در هیچ یک از فرایندها از مواد شیمیایی استفاده شود. به عنوان مثال، خطر ابتلا به عفونت قارچی در گیاهان آسیب دیده بیشتر است و لقاح نامناسب می تواند ضعف ساختاری ایجاد کند.
از طرف دیگر، کشاورز باید بداند که حتی چیزهای کوچکی مانند افتادن برگ ها بر روی زمین میتوانند مشکلات بزرگی مانند رشد کپک و آفات را به دنبال داشته باشند. به همین علت است که کشاورزان با داشتن اطلاعات کافی از انواع مختلف آفات و حشرات میتوانند در نهایت یک محصول ارگانیک با کیفیت عالی را به ثمر نشانند.
اقتصاد
یکی از مهم ترین عوامل در پرورش یک محصول باکیفیت، سرمایه ای است که برای آن در نظر گرفته می شود. عمده کشاورزانی که بودجه کافی برای سرمایه گذاری در مزارع خود ندارند، بیشتر از سایرین در معرض خطر بیماری قرار می گیرند.
این امر به دلیل عدم توانایی تهیه کود، آفت کش و مواد مغذی مناسب برای رشد مطلوب گیاهان است. درنتیجه، عملکرد و رشد گیاه کاهش می یابد و ممکن است ضرر زیادی متوجه کشاورز شود.
آفات و حشرات رایج قهوه کدامند؟
ممکن است برای برخی افراد جالب باشد که چه نوع از آفات و حشرات به قهوه های لذیذ آن ها چشم دارند. اگرچه تمام قهوه ها در تمام نقاط جهان در معرض خطر ابتلا به این آفات قرار دارند، اما همه آنها مورد حمله عوامل بیماری زای مشابهی قرار نمیگیرند.
بسیاری از بیماریها و آفات گیاه قهوه به یک قاره محدود میشوند. در یک مقایسه کلی، تعداد آفات گیاه قهوه موجود در سراسر مناطق استوایی به نسبت سایر مناطق جغرافیایی در سراسر جهان بسیار کمتر است. دانستن این نکته شاید بتواند به انتخاب کشور مبدأ قهوه مورد نظر شما کمک کند. به طور کلی، رایج ترین آفات و بیماری های قهوه در جهان شامل موارد زیر هستند:
بری بورر قهوه (Coffee Berry Borer)
بری بورر قهوه نوعی سوسک سیاه ریز است که در تمام کشورهای پرورش دهنده قهوه یافته میشود. این سوسک میتواند میوه درخت قهوه را حفر کرده و به درون آن نفوذ کند. به این ترتیب، سوسک توسط میوه احاطه و محافظت می شود و از بین بردن آن حتی با استفاده از حشره کش ها نیز دشوار خواهد بود.
اگر درخت مورد حمله این سوسک سیاه قرارگرفته باشد، دانه های قهوه زودتر از موعد خود از به پای درخت می افتند و وزن کمتری خواهند داشت. به این ترتیب، کیفیت محصول و ارزش تجاری آن به طور قابل توجهی کاهش مییابد.
ماینر برگ قهوه (Coffee Leaf Miner)
این عامل آسیب زا، نوعی پروانه است که در آمریکای لاتین و برخی از کشورهای تولیدکننده قهوه در قاره آفریقا یافته شده است. حمله این پروانه ها به درخت قهوه، از تأثیر آن بر روی برگ ها قابل تشخیص است. این پروانه می تواند 90 درصد ساختار برگ ها را دچار نکروز کند.
نکروز مرگ سلول ها است و به شکل لکه های تیره یا قهوه ای رنگ دیده میشود. با توجه به اینکه برگها مسئول فتوسنتز گیاه هستند، رشد درخت و میوهها با حمله این پروانه ها دچار مشکل میشود.
درنتیجه، ممکن است میوه های درخت رسیده نشوند و برخی از ویژگی های منحصر خود را از دست بدهند. اگر دانه های نارس یا مرده وارد دم نوش یا نوشیدنی نهایی شوند، میتوانند تلخی زیادی ایجاد کنند و مزه نهایی را به شدت تحت تأثیر قرار دهند.
زنگ برگ قهوه (Coffee Leaf Rust)
زنگ برگ قهوه براثر حمله نوعی قارچ به درخت ایجاد میشود و به عنوان یکی از تهدیدهای بزرگ برای تولیدکنندگان قهوه شناخته میشود. کشوری مانند کلمبیا چندین نسل است که با زنگ برگ قهوه مبارزه میکند و آن را به عنوان عاملی خطرناک و قدرتمند میشناسد که قادر به فلج کردن و حتی محو کردن این محصول ملی است.
زنگ قهوه در سال 2012 توانست به صنعت تولید قهوه در آمریکای مرکزی ضربه بزرگی بزند و خسارت های میلیاردی به این کشور وارد کند. زنگ برگ قهوه اغلب در دانههای عربیکا و شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب ارتفاعات کم شیوع مییابد. دانههای حاصل از درختهای آسیب دیده، طعمی ترش دارند و گاهی اوقات طعمهای ناخوشایند دیگری پیدا میکنند.
پژمردگی قهوه (Coffee Wilt Disease)
پژمردگی قهوه در واقع نوعی بیماری عروقی تنه درخت است که عامل قارچی دارد. با حمله این قارچ به تنه درخت، راه گردش آب و شیره در درخت مسدود می شود. بعد از مدتی شاهد ریزش برگها، مرگ شاخهها درخت و رسیدن زودهنگام میوه ها خواهیم بود.
دانههای به دست آمده از این درخت کیفیت پایینی دارند، اسیدیته خود را از دست میدهند، تلخی بیشتری در نوشیدنی نیز ایجاد میکنند. درنهایت، ممکن است طعمی مشابه قهوه سبز را در فنجان شما خلق کنند.
کشاورزان برای درمان آفات و حشرات مضر قهوه و تولید دانه های ارگانیک چه کار می کنند؟
متخصصین و صادرکنندگان بزرگ قهوه معتقدند که تغذیه مناسب میتواند از بروز هرگونه بیماری در درخت پیشگیری کند. تغذیه مناسب موجب مقاوم شدن درخت در برابر انواع آفات گیاه قهوه و حشرات مضر میشود.
از طرف دیگر، نظارت بر دما و رطوبت از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی دیگر از توصیه های متخصصان برای کشاورزان و پرورش دهندگان قهوه، ایجاد یک برنامه هرس به صورت حداقل 5 سال یک بار است. زیرا شاخه هایی که 5 سال یا بیشتر سن دارند، در برابر بیماری هایی مانند زنگ قهوه آسیب پذیرتر میشوند.
درصورتی که آسیب یا زخمی بر روی تنه درخت یا شاخه ها ایجاد شده و از آن محافظت نشده باشد، گیاه مستعد عفونت قارچی میشود. هرس میتواند از چنین احتمالاتی نیز پیشگیری به عمل بیاورد. تمیز نگه داشتن ابزارها و تجهیزاتی که در برخورد با درخت قرار میگیرند نیز از جمله اقدامات پیشگیرانه کشاورزان برای جلوگیری از بروز بیماری در این گیاه است. زیرا این امر میتواند از انتقال بیماری ها از یک درخت به درخت دیگر جلوگیری کند.
سوالات متداول
گیاه و درخت قهوه نیاز به نور غیر مستقیم اما زیاد دارد. قرار دادن آن در مقابل نور مستقیم آفتاب سبب آسیب رسیدن به آن میشود. محیط رشد نیز باید دارای رطوبت کافی بوده و هفتهای سه بار به آن آب بدهید.
گیاهان قهوه دمای بین 60 تا 75 درجه فارنهایت (16 تا 24 درجه سانتیگراد) را ترجیح می دهند. بنابراین مهم است که آنها را در اتاقی نه خیلی گرم یا خیلی سرد نگهداری کنید.
تقریباً یک سال طول می کشد تا گیلاس پس از اولین گلدهی بالغ شود و حدود 5 سال از رشد برای رسیدن به تولید میوه کامل طول می کشد. در حالی که گیاهان قهوه می توانند تا 100 سال عمر کنند، معمولاً بین 7 تا 20 سالگی بیشترین بازدهی را دارند.
سخن پایانی درباره آفات و حشرات قهوه
اگر میخواهید هنگام ناشتا یک فنجان لاته را با خیال آسوده نوش جان کنید، بسیار مهم است که از قبل با بهره گیری از راهنمای خرید قهوه، بهترین پودر یا دانه قهوه را تهیه کرده باشید. قهوه های ارگانیک نیز دقیقاً مانند انواع دیگر گیاهان و غذاهای ارگانیک، تجربه جذاب تری خلق میکنند و طعم لذیذتری را در فنجان شما می ریزند.
کشاورزان در برخی کشورها تلاش بیشتری برای حذف آفات و حشرات به صورت ارگانیک میکنند. بنابراین، پیش از دم کردن یک شات اسپرسو لانگو یا لاته، ابتدا به کیفیت و ملیت دانه های قهوه خود دقت کنید.
منابع: Caffeinatedface.com ، Perfectdailygrind.com