با کلور (Clever) و بهترین روش دمآوری قهوه با آن آشنا شوید
کلور (Clever) چیست؟ قهوهساز کلور یکی از ساده ترین و بهترین روشها و ابزارهای دمآوری قهوه (و جزئی از موج سوم قهوه) است.
این دمابزار قابلیت کنترل طعم و خروجی قهوه را خیلی ساده برای شما فراهم می کند. همچنین، به گونه ایست که برای تازه کارها مناسب و برای حرفهایها نیز خیلی لذت بخش است.
علاوه بر طرز استفادهی بسیار ساده، به راحتی شسته میشود. غوطهوری کامل قهوه در آب در تمامی مراحل آماده سازی و ریزش قطرهای در این دستگاه، باعث دمآوری فنجان قهوهای شگفت انگیر می شود.
در ادامه به صورت دقیق توضیح خواهیم داد که کلور چیست، از کجا آمده و روش دمآوری با آن به چه شکل است.
فهرست مطالب
کلور چیست و چرا خاص است؟
دریپر کلور (Clever Dripper) ترکیبی است بین فرنچ پرس و قهوه ساز پراُوِر (Pour-over) که بهترین نتیجه را با ترکیب دو روش استخراج غوطهوری (immersion) و فیلتری (filter coffee) به ارمغان می آورد.
شکل آن یادآور قهوه ساز پراور است، اما از روش غوطهوری به لطف دریچه مخصوصی که در پایین قرار گرفته است، استفاده می کند.
اگر دریپر کلور روی سطح صافی قرار گیرد، دریچه بسته میماند و قهوه آسیاب شده باید برای چند دقیقه در آب داغ دمآوری شود. پس از اتمام، باید ظرف را روی فنجان یا ظرف مخصوص قرار دهید تا دریچه باز شود و اجازه دهید نوشیدنی از فیلتر استاندارد عبور کند.
قهوه ای که با استفاده از کلور به دست می آید واقعاً خاص است زیرا تمام طعمهای غوطهوری را در کنار خلوص یک پراور به ارمغان میآورد. به لطف روش غوطهوری، تهیه قهوه با این ابزار بسیار آسان است. همچنین به لطف فیلتر است که میتوانید از نوشیدن یک قهوه شفاف لذت ببرید.
طرز تهیه و روش دمآوری قهوه کلور
آنچه نیاز دارید
- 20 گرم قهوه تازه آسیاب شده
- 300 میلیلیتر آب فیلتر شده و تازه
- فیلتر کاغذی شماره 4 یا 6
- کتری گردن غازی (Gooseneck Kettle) برای ریختن آب جوش
- ترازو ترجیحا دیجیتالی
- تایمر (زمان دمآوری 3:30 تا 4 دقیقه است)
- لیوان مورد علاقه شما!
مراحل دمآوری
فیلتر را در امتداد درزهای چسبانده شده تا کنید و در دستگاه کلور قرار دهید. فیلتر را با آب داغ بشویید تا طعم کاغذ از بین برود. سپس آب را دور بریزید و لیوان را گرم کنید.
20 گرم دانه کامل را وزن کنید. دانهها را با درجه آسیاب متوسط خرد کنید.
دستگاه را روی یک سطح قرار دهید (ما سطح مخصوصی را که همراه دستگاه است توصیه می کنیم). قهوه آسیاب شده را داخل فیلتر بریزید، تکان ملایمی بدهید تا صاف شود. کلور را روی ترازو خود قرار دهید و آن را صفر کنید.
اجازه دهید آب شما تا دمای 94 °C به جوش بیاید و یک تایمر را استارت کنید. 300 گرم (10 اونس) آب را با احتیاط روی قهوه بریزید.
بگذارید 30 ثانیه بماند تا قهوه آب را جذب کند. گاهی سریع و گاهی ملایم هم بزنید تا پودر قهوه به طور یکنواخت دمآوری شود. درب کلور را بپوشانید.
بعد از گذشت 1 دقیقه درب آن را بردارید و لایه تشکیل شده را با قاشق بشکنید و به آرامی این کار را انجام دهید تا قهوه زیاد هم نخورد.
دوباره درب آن را برای 1 تا 1:30 دقیقه ببندید و روی یک لیوان قرار دهید تا عصاره نهایی خارج شود. تمام فرآیند دمآوری به صورت کلی باید حدود 3:30 تا 4 دقیقه طول بکشد.
فیلتر و تفاله قهوه را بردارید و دور بریزید. حالا قهوهات را بنوش!
طراحی و کارایی کلور
کلور از یک محفظه مخروطی شکل ساده، با پایه ای برای متعادل کردن آن در بالای یک لیوان و یک دسته برای مانور آسان تشکیل شده است. یک مکانیسم قفل در پایین، آب داغ را در مخروط نگه می دارد تا زمانی که آن را رها کنید. همچنین شامل یک درب برای حفظ گرما در طول زمان غوطهوری است – و یک پایه کوچک برای گذاشتن دستگاه بر روی آن.
وقتی که دستگاه را در بالای لیوان خود قرار می دهید، قهوه دم شده را به طور خودکار آزاد می کند.
این دستگاه برنده هیچ جایزه طراحی نیست. به اندازه قهوه قطرهای اوریگامی زیبا نیست. اهرمها، فنرها، سوپاپها و پرهها ظاهری نامشخص به آن میدهند که نمیتواند با خطوط تمیز چیزی مانند Chemex یا Hario V60 مقایسه شود. به اندازه کافی هم بد نیست که بتوانید نام زشت بر روی آن بگذارید.
از پلاستیک بادوام BPA بدون تریتان، یکی از محبوب ترین پلاستیک های ایمن در برابر حرارت در دوران، ساخته شده است. در دو رنگ مشکی شفاف یا مات موجود است. در حالی که رنگ مشکی ظاهری کمی براق دارد، ما مدل شفاف را ترجیح می دهیم تا بتوانیم دم کردن قهوه را ببینیم.
روزی روزگاری، کلور در دو اندازه وجود داشت، اما به نظر می رسد این شرکت تصمیم هوشمندانه ای برای حذف مدل کوچکتر گرفته است. اندازه بزرگتر کاملاً قادر به دم کردن فنجان های تکی است، بنابراین واقعاً دلیلی برای مدل کوچکتر وجود ندارد.
بررسی قهوه کلور و نکات مثبت و منفی آن
در اینجا تجربه شخصی خودم را از قهوه کلور برای شما نوشتهام. من عاشق عطر و طعمی هستم که می توانم با کلور بدست آورم.
من طرفدار بزرگ فرنچ پرس نیستم (عمدتاً به دلیل غیر شفاف و کدر بودن فنجان نهایی)، اما قهوه ای را دوست دارم که تنواری یا بادی مناسبی داشته باشد.
درواقع این دمابزار نسبت ذرات به آب (particulate-to-water ratio) بالاتری نسبت به اکثر دستگاه های قطره چکانی با فیلتر کاغذی به شما هدیه میدهد.
برخی از افراد برای رسیدن به تنواری بیشتر از فیلترهای متفاوتی استفاده می کنند، اما به نظر من استفاده از فیلتر متفاوت از استاندارد قهوه نهایی را به فرنچ پرس نزدیک میکند. کلور احتمالاً به دلیل جذب فیلتر کاغذی خود روغن های زیادی را به فنجان منتقل نمیکند.
نکته: میتوانید با استفاده از فیلتر مخروطی SwissGold یا Frieling قهوه آن را به خروجی فرنچ پرس نزدیکتر کنید، اما من آن را توصیه نمیکنم.
در اینجا نکات مرتبط با این دم ابزار و روش دمآوری را برای شما قرار دادهام تا بتوانید بهتر درباره استفاده/خرید آن تصمیم بگیرید.
ویژگیهای مثبت
- قیمت مناسبی دارد و میتوانید انواع آن را در بازار پیدا کنید.
- کنترل زمان و میزان دمآوری برای شما آسان است.
- فیلتر مخروطی #4 یا #6 برای آن مناسب است.
- ویدئوهای عالی و روشهای دمآوری متفاوت برای لذت بردن از آن وجود دارد.
ویژگیهای منفی
- طراحی آن با فنجان های خاصی سازگار است (برخی برای آن پهن و برخی کوچک هستند).
- اغلب قهوه عصارهگیری شده تنها برای سرو برای یک نفر مناسب است.
- بدون عایق است، که باعث میشود قهوه کمی خنکتر از آنچه میخواهیم باشد، مخصوصاً با زمان طولانیتر غوطهوری.
- قطره چکان و بخش زیرین که روی لیوان قرار میگیرد به دلیل جنس پلاستیک بیش از حد به اطراف می لغزند.
بهترین قهوه برای استفاده با کلور
میتوان گفت کلور یک روش دم کردن همه کاره است که بهترین تکنیک های غوطهوری و قطره ای را با هم ترکیب می کند. به صورت کلی میتوان عربیکا را پیشنهاد داد اما در اینجا چند نکته برای انتخاب بهترین قهوه برای استفاده وجود دارد:
1. قهوه برشت متوسط (Medium-Roast): رست های متوسط اغلب برای استفاده توصیه می شوند، زیرا اسیدیته و تنواری را متعادل می کنند و طعم ظریف دانه های قهوه را به نمایش می گذارند.
2. دانههای تک منشا (Single Origin): قهوه های تک منشا می توانند مشخصات طعم منحصر به فرد را از مناطق خاص برجسته و فنجان قهوه شما را جالب تر و پیچیده تر کنند.
3. قهوه تازه آسیاب شده: همیشه قهوه خود را درست قبل از دم کردن آسیاب کنید. اندازه آسیاب ریز-متوسط، شبیه به بافت ماسه صاف، برای کلور بهترین کارایی را دارد.
اما اگر به دنبال بهترین قهوه برای استفاده با کلور هستید، در اینجا ما بهترینها را قرار دادهایم تا دیگر نیاز به جستجو نداشته باشید. 😊
روش تمیزکاری
کلور به راحتی تمیز می شود. شستشوی سریع با آب داغ بعد از دم کردن و شستشوی گهگاهی با اسفنج و آب و مایع شوینده از شر هرگونه کثیفی خلاص می شود.
همچنین، دادن کمی اهمیت به استاپر (Stopper) باعث میشود تا سالها قهوه را با کلور بیعیب و نقص دم کنید. اگر روزی به درپوش/فلنج سیلیکونی خود آسیب زدید، میتوانید با یک قطعه نو آن را تعویض نمایید.
کلام آخر
به طور خلاصه، دم ابزار کلور روشی عالی برای دم کردن یک فنجان قهوه است. مانند یک «پراور» کلاسیک، دم ابزار را روی فنجان قهوه خود میگذارید و قهوه مستقیماً در فنجان شما میریزد.
اما از بسیاری جهات دیگر، دریپر کلور (Clever Dripper) در واقع کاملاً متفاوت از پراور است. یکی از بخشهای کلیدی این است که فقط یک سوراخ در پایین دارد. همچنین، دارای یک سیستم واشر بسیار جالب است.
به علاوه، باید گفت که چقدر سریع میتوانید یک فنجان قهوه را از این طریق دم کنید. تمام مراحلی که در بالا توضیح دادیم شاید 4 دقیقه طول بکشد. بنابراین می توانیم به سرعت یک فنجان قهوه عالی فقط در چند دقیقه، بدون تلاش زیاد، تهیه کنیم.
منابع: lowkeycoffeesnobs، ineedcoffee، sweetmarias
ممنون،اگه ویدئو به اشتراک بزارین بهتر میشد
سلام
بله حتما هفته های آینده اضافه می شود