درباره دانه قهوه

درباره قهوه لیبریکا (Coffee Liberica) بیشتر بدانید

لیبریکا قهوه Liberica Coffee
لاگین کنید، دیدگاه بگذارید، کد تخفیف دریافت کنید!

قهوه لیبریکا (Liberica) از بین انواع مختلف شناخته شده دانه های قهوه، یکی از نادرترین و کم کشت ترین نوع بوده و مورد توجه تعدادی خاص از تولید کنندگان قهوه است.

ما در مورد دانه های قهوه لیبریکا و درباره طعم بی نظیر، عطر و تاریخچه آن صحبت خواهیم کرد.

لیبریکا به لطف نادر بودنش کاملاً ناشناخته می باشد. با این حال، امروز ما با بررسی منابع آن، مشخصات طعم آن و اینکه چه چیزی آن را با بقیه متفاوت می کند، نادرترین دانه قهوه را تحلیل خواهیم کرد.

محصولات عربیکا

لیبریکا
عربیکا، روبوستا و لیبریکا سه تنوع دانه قهوه در جهان را تشکیل می‌دهند.

لیبریکا به خانواده‌ی بزرگ روناسیان (Rubiaceae) تعلق دارد و برای نخستین بار در منطقه‌ی لیبریا کشوری کوچک در غرب آفریقا (Liberia) کشف شد و نامش نیز ریشه در نام همین سرزمین دارد. قهوه یک نوشیدنی بسیار پرطرفدار است و امروزه کم و بیش می توانید در هر گوشه خیابان یک قهوه فروشی پیدا کنید. بسیاری از علاقه مندان قهوه به دلیل اینکه کافئین بدن آنها را در طول روز تامین میکند، قدردان قهوه هستند و همچنین به آنها کمک می کند تا زندگی روزمره خود را کارآمدتر و با انرژی بیشتری سپری کنند. 

به علاوه، این نوشیدنی محبوب فواید زیادی برای سلامتی ما دارد. حتی برخی از دوستداران قهوه می گویند که باعث شادی بیشتر و عمر طولانی تری آنها می شود.

در حال حاضر، کل مصرف قهوه در جهان از دو نوع قهوه اصلی سرچشمه می گیرد. نوع اول، قهوه عربیکا است. که تقریباً 60 درصد کل بازار را تشکیل می دهد. و دوم، قهوه روبوستا است که 40 درصد باقیمانده را تشکیل می دهد. 

 در واقع نوع سوم  قهوه نیز وجود دارد که بسیار مهم می‌تواند باشد و طرفداران خاص خود را دارا است. قهوه لیبریکا در واقع قرن هاست که وجود داشته؛ به طور کلی، برآوردها نشان می دهد که احتمالاً 1 تا 2 درصد از کل قهوه جهان در واقع از نوع لیبریکا است.

دانه های قهوه آن بسیار بزرگتر و ظاهراً طعم آن نسبت به برخی از انواع قهوه که انتخاب عاشقان قهوه می‌باشد، برتر است. از این رو، قیمت آن نیز معمولاً بسیار بالاتر است.

و حالا در این مقاله به معرفی و بررسی ویژگی های گونه ی کمیاب قهوه یعنی لیبریکا میپردازیم. اگر علاقه مند به آشنایی با این قهوه جذاب هستید این مقاله را تا انتها مطالعه بفرمایید…

گیلاس قهوه لیبریکا
گیلاس های قهوه لیبریکا می‌توانند در حالت رسیده به رنگ قرمز، صورتی و یا زرد باشند.

قهوه لیبریکا چیست ؟ 

قهوه لیبریکا  Liberica از بین انواع مختلف دانه های قهوه، یکی از نادرترین و کم کشت ترین نوع بوده، که حدود ۲ درصد از قهوه تولیدی جهان را شامل می شود و به همین علت مورد توجه بسیاری از تولید کنندگان قهوه قرار گرفته است.

تولیدکنندگان (Producers)، تاجران، برشته‌کنندگان (Roasters)، صادر کنندگان و مصرف‌کنندگان عمدتاً با دو مورد از قهوه های معروف آشنا هستند: عربیکا و روبوستا. 

با این حال، گونه سومی بعد از این دو قهوه معروف وجود دارد که عمدتاً در آسیای جنوب شرقی رشد می کند و نام آن Coffea liberica است، این گونه در مالزی و فیلیپین رشد می کند. 

لیبریکا در لیبریا، غرب آفریقا میروید. با این حال، امروزه بیشتر در آسیای جنوب شرقی – یعنی فیلیپین، اندونزی و مالزی – کشت و مصرف می شود.

یک نکته ی جالبی که در فیلیپین وجود دارد این است که  لیبریکا بیش از 70 درصد از کل قهوه تولید شده را تشکیل می دهد، یعنی از هر 10 فنجان قهوه که در فیلیپین سرو می‌شود 7 فنجان آن قهوه لیبریکا است.

آشنایی با قهوه لیبریکا و خصوصیات آن 

در ادامه برخی از شناخته شده ترین و موفق ترین کشورهای امروزی برای کشت قهوه لیبریکا نام برده شده. 

به طور کلی، این روزها به دست آوردن قهوه لیبریکا بسیار دشوار است. این به دلیل تعداد کم تولید کنندگان قهوه است که در وهله اول آن را می کارند.

بنابراین، از کجا می توانیم این دانه های تخصصی را پیدا کنیم؟ ما در این مقاله در مورد قهوه لیبریکا در مالزی صحبت کردیم.

واقعاً حیرت آور است که قهوه لیبریکا تقریباً 95 درصد از کل قهوه تولید شده در این کشور را تشکیل می دهد. و همچنین به همین دلیل است که می توانید این نوع قهوه را به معنای واقعی در هر کافی شاپ محلی مالزی پیدا کنید. در واقع، قهوه‌نوش‌های محلی مالزی قبلاً به طعم تند قهوه لیبریکا عادت کرده‌اند.

آنها بسیار قدردان هستند و فقط دوست دارند یک فنجان کوپی عالی را در یک کوپیتیام محلی سفارش دهند. (“Kopi” در زبان مالزی به معنای قهوه است و تیام مخفف فروشگاه به زبان محلی هوکین و فوجیانی است.) 

لیبریکا کشورها
امروزه کشورهایی مانند فیلیپین، مالزی و اندوزی بیشترین مصرف این نوع از قهوه را دارند.

 اگر می‌خواهید  قهوه لیبریکا را برای خودتان تهیه کنید، مالزی و بازار قهوه آن مکان خوبی برای تهیه ی این قهوه لیبریکا مشهور است.

همانطور که قبلا ذکر شد، بزرگترین تولید کننده لیبریکا در مالزی، مای لیبریکا است. مای لیبریکا یک شرکت داخلی است اما علاوه بر این مزرعه و کارخانه فرآوری قهوه در کولای، جوهور، که نزدیک مرز سنگاپور است، وجود دارد. شرکت مای لیبریکا چندین کافه را در جوهور، باهرو و کوالالامپور نیز اداره می کنند. اگر دوست دارید این قهوه را انتخاب کنید، می توانید در این مکان و کافه های ذکر شده در مالزی لیبریکا را امتحان کنید. 

در محل هایی از فیلیپین، مردم قهوه لیبریکا را  با نام «کاپنگ باراکو» می شناسند که به معنای قهوه باراکو است. معمولاً کشاورزان قهوه لیبریکا را در استان های باتانگاس و کاویت فیلیپین می کارند. در مجموع، حدود 4 درصد از کل تولید قهوه کشور از قهوه لیبریکا تامین می شود.

به طور سنتی میتوان این لیبریکا را در قهوه ساز به صورت ساده یا شیرین درست کرد. به خصوص در میان نسل های قدیمی، قهوه باراکو بخشی ضروری از برنامه روزانه صبحگاهی آنها است. 

به طور کلی، اندونزی  یکی از تولید کنندگان برتر قهوه در سراسر جهان است.

این کشور با موفقیت انواع دانه های قهوه را کشت و صادر می کند. قهوه لیبریکا اولین بار توسط استعمارگران اروپایی معرفی شد. اما، نوع قهوه به سرعت مورد توجه کشاورزان قهوه محلی قرار گرفت. 

برخی از کشاورزان هنوز قهوه لیبریکا را به صورت تجاری کشت می کنند. این به طور عمده در استان های Riau و Jambi اندونزی اتفاق می افتد.

بررسی قهوه لیبریکا 

فردی بنام پاسیتا که عضو کمیته راهبری دپارتمان جنگل و مزرعه سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل است درباره ی سفر لیبریکا از آفریقا به آسیا گفت: 

ممکن است لیبریکا از لیبریا به اتیوپی رفته باشد و در آنجا به خاورمیانه سفر کرده است! در نتیجه به آسیای جنوب شرقی سرایت کرده. در زمان های خیلی دور بسیاری از مسلمانان آفریقایی به دلیل مسائل مذهبی به مالزی سفر میکردند و پاسیتا معتقد است که از طریق افراد مسلمان این قهوه لیبریکا به مالزی رسیده است.

و البته تمامی اینها احتمالاتی هستند که پاسیتا ذکر کرده است و هزاران احتمال و فرضیه وجود دارد که نشان میدهد قهوه لیبریکا از آفریقا به آسیا سفر کرده است. 

همچنین این احتمال وجود دارد که استعمارگران پس از استقرار، گیاهان لیبریکا را با خود به آسیای جنوب شرقی آورده اند. در زمان های خیلی دور بیشتر آسیای جنوب شرقی یا توسط فرانسوی ها، هلندی ها یا اسپانیایی ها اشغال شده بود. از آنجایی که این مستعمره نشینان اروپایی، قهوه را با خود می آوردند به آسیا و سپس باعث شد که بر روی عادات نوشیدن قهوه در بیشتر مناطق جنوب شرقی آسیا تأثیر گذاشته شود. 

در حالی که جزئیات چگونگی ورود لیبریکا به آسیای جنوب شرقی ممکن است گنگ بوده باشد، اما تحقیقات نشان می‌دهد که در اواخر قرن نوزدهم این قهوه لیبریکا محبوبیت زیادی را در آسیا به دست آروده است. دلیل آن این است که حدود سال 1890، اپیدمی زنگ برگ قهوه بیش از 90 درصد از گیاهان عربیکا را در سراسر جهان فرا گرفت. مسلماً تاب‌آوری در برابر بیماری‌ها و آفات برای بسیاری از تولیدکنندگان در اولویت قرار گرفت.

به طوریکه تولیدکنندگان میخواستند برای جلوگیری از بیماری زنگ آهن قهوه دیگری را تولید کنند تا این بیماری مهار شود. سپس بسیاری از تجارها و تولیدکنندگان به قهوه روبوستا روی آوردند سعی کردند که تا جایی که میتوانند روبوستا تولید کنند تا از خطر آفات و بیماری عربیکا در امان باشند. 

دم آوری عصارخ گیری
دم‌آوری و عصاره‌گیری این نوع از قهوه مانند عربیکا و روبوستا می‌تواند به روش های مختلفی صورت پذیرد.

همانطور که گفته شد تمامی کشورها روبوستا تولید میکردند به جز فیلیپین! 

تولید کنندگان لیبریکا برعکس دیگران کشیده شدند به سمت قهوه ی لیبریکا و مردم را برای مصرف این قهوه نادر تشویق میکردند. شاید به این فکر کنید که چرا فیلیپین به سمت تولید این قهوه کشیده شد … ؟؟ 

در جواب باید بگوییم که دلیل آن این است که گیاه لیبریکا در برابر زنگ برگ قهوه بسیار مقاوم‌تر است و همچنین می‌توان آن را راحت ‌تر از عربیکا در دماهای بالاتر و ارتفاعات پایین‌ تر کشت کرد. علاوه بر این، نفوذ آفات به پوست گیاه لیبریکا بسیار دشوارتر است، زیرا پوست آنها به طور قابل توجهی سفت تر از عربیکا و روبوستا هستند. 

نزدیکی و سفر آسان از فیلیپین به سایر کشورهای آسیای جنوب شرقی باعث شد که این گیاه لیبریکا به سرعت گسترش یابد و همچنین پاسیتا توضیح می دهد که: فیلیپین فقط یک قایق سواری با مالزی و اندونزی فاصله دارد.

قهوه و ادویه‌ها می‌توانند بدون نیاز به کشتی‌های بزرگ و غول پیکر از کشوری به کشور دیگر منتقل شوند. مطمئناً با توضیحات پاسیتا میتوانیم بگوییم که اپیدمی زنگ برگ عربیکا در سراسر جهان، باعث شد که فیلیپین دست به تولید قهوه لیبریکا به صورت انبوه بزند و سپس این تولید فیلیپین باعث شد که قهوه لیبریکا به مالزی و اندونزی هم سفر کند و محبویت مردمان آنجا را در برگیرد. 

خصوصیات قهوه لیبریکا 

گونزالو هرناندز مالک و مدیر Coffea diversa است، او یک باغ قهوه در کاستاریکا که بیش از 700 نوع گیاه مختلف قهوه را پرورش می دهد، دارد. او همچنین توضیح می‌دهد که امروزه، لیبریکا را می‌توان در حال رشد در سراسر مناطق گرمسیری آفریقا یافت. 

این یک گیاه قهوه بسیار قوی است. که در شرایط Coffea diversa در جنوب کاستاریکا، به خوبی رشد می کند. به طور کلی چند جهش طبیعی وجود دارد که به طور خود به خود در Coffea diversa رخ داده است. یک جهش طبیعی در لیبریکا وجود دارد که گیلاس‌های رسیده را به رنگ زرد تولید می‌کند و جهش دیگری به رنگ صورتی می‌رسد. این جهش طبیعی به خوبی یکی از خصوصیات بارز قهوه لیبریکا را نشان میدهد.

گونزالو هرناندز مالک و مدیر Coffea diversa

 درختان لیبریکا تا پنج سال پس از کاشت شروع به بارور شدن گیلاس می کنند. آنها بلند می شوند و ارتفاع برخی از درختان حتی به 17 متر هم می رسد که می تواند چیدن گیلاس را دشوار کند.

لیبریکا کشور مسلمان
قهوه لیبریکا در کشورهای مسلمان طرفدار بیشتری دارد.

برگ ها و گیلاس های گیاه لیبریکا نیز به طور قابل توجهی بزرگتر از گیاهان عربیکا و روبوستا هستند. پهنای برگ های لیبریکا تا 30 سانتی متر می رسد و گیلاس های این گیاه در زمان هایی تقریباً دو برابر زمان اولیه ی خود میشوند. 

حدود 20 سال پیش، لیبریکا کمتر در بازار جهانی قهوه حضور داشت و عمدتاً در قهوه فوری با درصد مشخص استفاده می شد.

پاسیتا می‌گوید: سالها پیش لیبریکا با روبوستا مخلوط میشد، زیرا کشاورزان خریداری برای لیبریکا نداشتند. اغلب، آنها این ترکیب را به تولیدکنندگان قهوه یا کسانی که معمولاً روبوستا می‌خرند، می‌فروشند.

با این حال، او افزود:  تلاش های فیلیپین به تشویق مردم برای مصرف این قهوه در اوایل قرن بیست و یکم باعث شد به محبوبیت این گیاه در جهان افزوده شود. در سال‌های 2001 و 2002، ما مبلغی را پرداخت کردیم تا کشاورزان قهوه‌شان را مرتب کنند و لیبریکا را شناسایی کنند. این حرکت باعث شد که تست چشایی بین مردم انجام شود و سپس مردم عاشق طعم لیبریکا شدند. 

ما در سال 2005 کتابی در مورد گیاه لیبریکا نوشتیم به نام Barako: The Big Bean. در این کتاب توضیح داده شده که لیبریکا ارزش بیشتری نسبت به روبوستا دارد، که این حرکت منجر به علاقه بیشتر مردم به کاشت این گیاه شد.

علاوه بر این، واردات عربیکا به بخش‌هایی از آسیای جنوب شرقی، یعنی مالزی و فیلیپین، می‌تواند گران باشد. از آنجایی که لیبریکا به صورت محلی رشد می کند، اغلب به راحتی در دسترس است و به طور قابل توجهی مقرون به صرفه تر است.

امروزه لیبریکا در بازار آسیای جنوب شرقی جایگاه خوبی دارد. پاسیتا میگوید: محبوبیت لیبریکا در آسیای جنوب شرقی می تواند تا حدی به دلیل مذهب باشد. چرا که اغلب اوقات مسلمانان نوشیدن قهوه را در بعد از نماز ترجیح میدهند و حس نشاط و طراوت را به آنها میدهد. در نتیجه از آنجایی که اندونزی و مالزی کشورهای مسلمانی هستند، علاقه مردمان این کشور به قهوه لیبریکا کاملاً طبیعی است. 

طعم لیبریکا 

زمان خشک شدن گیلاس لیبریکا طولانی تر از عربیکا و روبوستا است و این باعث میشود که طعم متفاوت تری نسبت به عربیکا و روبوستا داشته باشد. پاسیتا توضیح می دهد: از آنجایی که لیبریکا دارای خمیر زیاد است و زمانی که به طور طبیعی خشک و تخمیر می شود، طعم میوه ای دارد.

او همچنین میگوید: “برخی از آن‌ها طعم  شبیه به جک فروت دارند (که اکنون به عنوان جایگزینی برای گوشت رایج است)”. در آسیای جنوب شرقی، جک فروت بسیار محبوب است. 

طعم‌هایی که در لیبریکا دریافت می‌شود، تقریباً همیشه به‌عنوان جک فروت یا بیشتر از میوه‌های هسته‌دار یا مرکبات یاد میشود.

لیبریکای فرآوری شده به صورت طبیعی طعمی مایل به نت‌های لطیف جک فروت دارد، در حالی که اگر برداشته شود و به صورت دستگاهی فرآوری شود، طعم‌ آن به مرکبات و یا حتی نت‌های طعم «سنتی» مانند شکلات تغییر میکند. 

Liberica coffee
امیدواریم یک روز بتوانید از نوشیدن یک فنجان قهوه لیبریکا خود لذت ببرید.

فراتر از این، سایر طعم های قابل توجه لیبریکا شامل طعم ماندگار و شیرین است. لیبریکا اغلب به عنوان شیرین تر از عربیکا توصیف می شود. این امکان دارد به این دلیل باشد که دانه های لیبریکا متخلخل تر هستند. لیبریکا عطر و طعم قوی دارد، برخی نیز آن را با طعم تنباکو مقایسه می کنند، زیرا به دلیل طعم و مزه دودی که دارد شبیه گیاه تنباکو است. 

محصولات ربوستا

کلام آخر درباره نادرترین قهوه جهان 

همانطور که می بینید، هنوز چند راه برای دستیابی به برخی از دانه های قهوه لیبریکا وجود دارد.

اگر فرصتی پیدا کردید، لطفا آن را امتحان کنید. تعجب خواهید کرد که چقدر طعم آن در مقایسه با طعم و عطرهای قهوه های معمولی که شاید بیشتر به آن عادت کرده اید، متفاوت است.

امیدواریم همیشه برخی از کشاورزان بتوانند به صورت تجاری این نوع قهوه هیجان انگیز را به روشی پایدار رشد دهند و تجارت کنند. شاید زمانی قهوه لیبریکا به طور قابل توجهی به حفظ فرهنگ قهوه ما کمک کرد.

با این حال، به نظر می رسد این روزها به انقراض نزدیک شده است و بنابراین، لیبریکا به نادرترین نوع قهوه در دنیای امروز ما می‌تواند تبدیل شود. به هر روی تعداد زیادی از افراد همچنان از این نوع قهوه استقبال می کنند و بنابراین سنت را زنده نگه می دارند.

شما چطور؟

آیا قبلا قهوه لیبریکا را امتحان کرده اید؟ برای شما چه طعمی دارد؟ وقتی صحبت از قهوه لیبریکا به میان می آید، چه چیزی برای شما جالب یا خارق العاده است؟

اگر هنوز آن را امتحان نکرده اید، آیا بفکر امتحان کردن آن هستید؟ در صورت تمایل نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.  بسیار سپاسگذاریم که تا اینجا با ما همراه بودید.

منابع: theprimadonnalife, baristajoy

پیشنهاد هوشمند قهوه
کافی استور را در اینستاگرام فالو کنید
5/5 - (2 امتیاز)

نوشته های مشابه

2 دیدگاه در “درباره قهوه لیبریکا (Coffee Liberica) بیشتر بدانید

  1. پدرام گفت:

    خیلی دلم میخواد امتحان کنم اگه امکانش هست موجود کنید

    1. مصطفا گفت:

      موافقم
      شاید عاشقش بشیم😉🥰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *