بعضی از افراد دوست دارند قهوهشان تلخ و برخی دیگر دوست دارند قهوهشان شیرین باشد. اما پرسش اصلی آن است که آیا نوشیدن قهوه در دوران بارداری ضرر دارد یا خیر؟ پاسخ به این پرسش کمی پیچیده به نظر میرسد. در این متن قصد داریم به طور کامل رابطه بین بارداری و قهوه را مورد بررسی قرار دهیم.
رابطه کلی بین بارداری و قهوه
بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که استفاده از قهوه در طول بارداری (یا به طور کلی هر نوشیدنی حاوی کافئین) چندان مناسب نیست. در گذشته گفته میشد که مصرف مقادیر بیش از اندازه کافئین در طول بارداری ممکن است احتمال نازایی، عیوب تولد، سقط جنین، مرگ نوزاد در رحم، زایمان زودرس، محدودیت رشد جنینی و موارد مشابه را افزایش دهد.
البته، نمیتوان نتایج این مقالات را به طور کامل صحیح دانست. در بسیاری از موارد، افرادی که مورد بررسی قرار گرفته بودند علاوه بر قهوه از الکل و یا سیگار و سایر مواد مخدر استفاده میکردند. همین امر موجب ایجاد تردیدهایی در اطلاعات به دست آمده شده است. در واقع مشخص نیست که دلیل سقط جنین،زایمان زودرس و… الکل و سیگار بودهاند یا قهوه.
تحقیقات جدید نشان دادهاند بانوانی که در طول بارداری خود به شکل مناسب از قهوه استفاده میکنند، از نظر سلامت خود و نوزاد تفاوت چندانی با کسانی که قهوه را کنار گذاشتهاند، نخواهند داشت. این تحقیقات مشخص کردند که کافئین موجود در قهوه ممکن است خطرناک باشد، اما تنها زمانی که ده برابر بیش از حد عادی استفاده شود!
مقالهای که در سال ۱۹۸۸ در مجله Lancet منتشر شد مشخص کرد زنانی که بیش از یک فنجان قهوه در روز مصرف میکنند، ممکن است از شانس بارداری پایینتری نسبت به سایر بانوان برخوردار باشند. با این حال، تحقیقات جدید، شواهد کمی برای حمایت از این استنتاج پیدا کردهاند، به خصوص زمانی که موارد دیگری مانند سن مادر، سیگار کشیدن و تعداد زایمانها نیز در نظر گرفته شدند. این یک موضوع مهم در رابطه با بارداری و قهوه است.
نتایج مختلف تحقیقات
سقط جنین در دوران اولیه بارداری بدون شک در زنانی که مقادیر قابل ملاحظهای از قهوه مصرف میکنند، رایجتر است. اما ما نمیدانیم که آیا ادامه مصرف بالا خطراتی را برای جنین به وجود میآورد یا اینکه مصرف مداوم قهوه تنها یک نشانه برای مرگ از پیش تعیین شده جنین است. کاهش میل به قهوه همراه با تهوع و استفراغ، یک مشخصه از بارداریهای سالم محسوب میشود، بنابراین کسی که باردار است و به شدت قهوه مصرف میکند احتمالاً هفتهها قبل بدون آنکه بداند جنین خود را از دست داده است.
مقاله مربوط به رابطه دوز مصرف کافئین قبل از بارداری و خطر سقط جنین نشان میدهد که مصرف بسیار بالای کافئین در دوران بارداری احتمالاً مناسب نیست، اما همانطور که گفته شد در این تحقیق در بسیاری از موارد فردی که قهوه مصرف میکرد از نظر شرایط کلی تفاوتی با سایر افراد نداشت.
تحقیقات جدید نشان دادهاند که مصرف کافئین باعث افزایش احتمال زایمان زودرس نمیشود. با این حال، یک مقاله در مجله BMJ در سال 2003 گزارشی در مورد زنان دانمارکی ارائه کرد که روزانه هشت فنجان قهوه مصرف میکردند و نهایتاً نوزاد خود را به شکل زودرس به دنیا آوردند. مطالعه دیگری درباره زنانی که گفته بودند که روزانه چهار فنجان قهوه مینوشند نیز نتایج مشابهی را به همراه داشت. مطالعه جدیدی در اروگوئه نیز دقیقاً همین موارد را تأیید کرد.
نوشیدنی یا غذا | مقدار کافئین |
نوشابه و سایر نوشیدنیهای انرژیزا | 12-60 میلیگرم در یک قوطی ۳۰۰ میلیلیتری |
آیس تی | 15-25 میلیگرم در یک بطری |
ماته (چای آمریکای جنوبی) | 30-60 میلیگرم در هر فنجان |
قهوه بدون کافئین (گزینهای مناسب در رابطه بارداری و قهوه) | 4-8 میلیگرم در هر فنجان |
قهوه فوری | 40-140 میلیگرم در هر فنجان |
قهوه Brewed | 60-200 میلیگرم در هر فنجان |
شکلات | 5-35 میلیگرم در هر تخته شکلات ۵۰ گرمی |
اف دی ای و اف سی ای
اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) از سال 1980 به زنان توصیه میکند که مصرف کافئین خود را در دوران بارداری محدود کنند. و مؤسسه استانداردهای غذایی انگلستان (FSA) نیز در سال 1984 توصیههای شبیه به همین مورد را ارائه داد.
به یاد داشته باشید که مقادیر بالای کافئین در رژیم غذایی میتواند باعث پایین بودن وزن نوزادتان شود.. مقادیر بالای کافئین با افزایش فشار خون و ضربان قلب همراه است و میتواند باعث خشکی بدن شود.
تحقیقات ارائه شده در این رابطه در دانشگاه کویینزلند
محققان دانشگاه کوئینزلند کشف کردهاند که نوشیدن یک لاته یا قهوه لانگ بلک هیچ خطری برای شما در دوران بارداری ندارد.
دکتر گان-هلن موئن، دکتر دانیل هوانگ و کارولین بریتو نونز از مؤسسه زیستشناسی مولکولی دانشگاه کوئینزلند، با استفاده از علم ژنتیک، شرایط مربوط به نوشیدن قهوه را تجزیه و تحلیل کردند و یافتههایشان نشان میدهد که مصرف محدود قهوه در طول بارداری خطر سقط جنین، مرگ نوزاد در رحم یا زایمان زودرس را افزایش نمیدهد.
دکتر موئن گفت: «توصیههای فعلی سازمان بهداشت جهانی بیان میکنند که زنان باردار باید به صورت روزانه کمتر از ۳۰۰ میلیگرم کافئین مصرف کنند. ما میخواستیم بفهمیم آیا نوشیدن قهوه واقعاً خطرات مختلفی در دوران بارداری دارد یا خیر ».
دکتر هوانگ گفت: «بحث بارداری و قهوه تا حدی به ژنتیک ارتباط دارد، به خصوص با توجه به مجموعه خاصی از واریانتهای ژنتیکی که تأثیری بر میزان مصرف قهوه در جمعیت کل انسانها و همچنین در زنان باردار خواهند داشت».
کافئین یک ترکیب شیمیایی است که در بسیاری از غذاها و نوشیدنیها، از جمله قهوه، چای و نوشابه یافت میشود. این ترکیب بر سیستم عصبی تأثیر میگذارد و میتواند تحریکپذیری، عصبانیت و بیخوابی ایجاد کند.
اگر شما باردار هستید یا در دوران شیردهی به سر میبرید، مصرف ۲۰۰ میلیگرم کافئین در روز برای شما و نوزادتان مشکلی ایجاد نمیکند.
قهوههای دیکف تقریباً هیچ کافئینی ندارند. مصرف نوشابکهای انرژیزا در طول بارداری توصیه نمیشود زیرا ممکن است مقادیر بالایی از کافئین و دیگر مواد خطرناک برای زنان باردار را وارد بدن شما بکنند. بعضی از داروهای سرماخوردگی نیز حاوی کافئین میباشند. قبل از مصرف این داروها با ماما و پزشک خود مشورت کنید.
سخن پایانی
رابطه بین بارداری و نوشیدن قهوه یک رابطه ساده نیست که بتوان به راحتی آن را بررسی کرد. تحقیقات بسیار زیادی در این زمینه صورت گرفته است که هر یک موضوعی را بیان میکنند. به طور کلی توصیه میشود که در زمان بارداری میزان مصرف قهوه خود را به حداقل برسانید. در صورت نیاز به مصرف قهوه بهتر است از قهوه روبوستا استفاده نکنید و به دنبال مواردی همچون عربیکا و یا دی کف باشید، البته این موضوع نیز باید با مشورت پزشک صورت بگیرد، زیرا قهوه موجب افزایش یا کاهش فشار خون میشود.
در این صورت میتوانید خیال راحتی از بابت عدم مواجه با خطرات مربوط به افزایش میزان کافئین در بدن داشته باشید.
منابع: ncbi.nlm.nih , 2.hse