کافی شاپ یکی از مکان های آرام برای دور بودن از هیاهو و شلوغی شناخته میشود. بسیاری از افراد قرارهای کاری، دوستانه، عاشقانه و … خود را در کافی شاپ میگذارند. سفارش نوشیدنی های گرم در فصل زمستان رونق بیشتری دارد. هنگامی که لاته، کاپوچینو و سایر نوشیدنیهای گرم کافه را سفارش میدهیم، روی آنها یک لایه از کف شیر یا فوم است که توجه ما را به خود جلب میکند.این لایه به گونهای است که امکان تهیه آن در خانه کمی دشوار است اما نشدنی نیست. در این مقاله قصد داریم به بررسی روشهای تهیه فوم یا کف شیر در خانه و با استفاده از دستگاههای مخصوص بپردازیم. برای آشنایی با این روش ها تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
چگونه کف شیر درست کنیم؟
کافی شاپها برای درست کردن کف شیر از دستگاه کف ساز شیر استفاده میکنند. با این حال برای درست کردن کف شیر در خانه، می توان از دستگاههای مختلفی استفاده کرد. یکی از این موارد تهیه کف شیر با فرنچ پرس است. در ادامه با این روش بیشتر آشنا میشویم.
طرز تهیه فوم شیر با فرنچ پرس
فرنچ پرس دستگاهی است که با استفاده از آن برای دم کردن قهوه و یا گرم نگه داشتن انواع مختلف دمنوش استفاده میشود. با این حال در اینجا قصد داریم نحوه درست کردن فوم شیر با فرنچ پرس را مورد بررسی قرار دهیم.در ابتدا لازم است تا شیر را به اندازه کافی حرارت دهید تا به دمای 60 درجه سانتیگراد برسد. پس از آن شیر را درون فرنچ پرس بریزید. البته دقت داشته باشید که فرنچ پرس را پر از شیر نکنید، زیرا باید فضایی برای فوم گیری شیر نیز وجود داشته باشد.پس از این کار، اهرم فرنچ پرس را به صورت سریع و به دفعات بالا و پایین کنید. اهرم فرنچ پرس دارای یک صافی است که برای استفاده های مختلف، کاربردهای گوناگونی دارد. در اینجا هدف از بالا و پایین کردن این اهرم، عبور صافی از شیر خواهد بود.درنهایت فوم مناسبی در فرنچ پرس ایجاد میشود. با انجام این مراحل کف شیر با فرنچ پرس ایجاد کنید. برای استفاده از فوم شیر باید درب فرنچ پرس را بردارید و فوم را روی نوشیدنی خود بریزید. معمولاً برای مصرف کاپوچینو یا لته از این فوم استفاده میشود.با این حال روش دیگری نیز برای طرز استفاده از فرنچ پرس برای فوم شیر وجود دارد. به این صورت که دیگر لازم نیست شیر را حرارت داد. در این روش ابتدا شیر را به اندازهی لازم درون فرنچ پرس میریزیم. پس از آن فرنچ پرس را درون مایکروویو قرار داده و باید به اندازه لازم گرما ببیند. در انتها پس از گرم شدن شیر با استفاده از اهرم، اقدام به تولید فوم شیر با فرنچ پرس میکنیم. این اولین روش برای طرز تهیه کف شیر که مورد بررسی قرار دادیم.
از دیگر برای درست کردن فوم شیر، استفاده از دستگاه اسپرسواست. بیشتر کافی شاپ ها از این روش برای فوم سازی شیر استفاده میکنند. دستگاه های اسپرسو دارای آپشنهای گوناگونی هستند که میتوانند برای فوم گیری شیر مورد استفاده قرار بگیرند. برای آشنایی با طرز تهیه کف شیر با استفاده از دستگاه اسپرسوساز مراحل زیر را انجام دهید.
شیر سرد را درون پارچ های مخصوص بریزید.
دستگاه اسپرسو دارای یک دسته بخار است که میتواند دمای شیر را افزایش دهد. این دسته را درون پارچ شیر قرار دهید.
در این مرحله باید دکمه بخار را از روی دستگاه اسپرسوساز بزنید تا شیر شروع به کف کردن کند.
با افزایش دمای شیر، دمای پارچ نیز افزایش مییابد. بهتر است با استفاده از دماسنج، هنگامی که دمای شیر به 65 الی 70 درجه رسید، بخار دستگاه را با استفاده از دکمهای که دارد، خاموش کنید.
در نهایت فوم شیر روی پارچ قابل مشاهده است. از همین رو میتوانید برای نوشیدنیهای مختلف از آن استفاده کنید.
توجه داشته باشید که برای فوم گیری شیر با استفاده از این روش، بهتر است شیر سرد را امتحان کنید؛ زیرا فوم گیری با شیر سرد بهتر بوده و کیفیت مناسب تری را تحویل میدهد.
کف ساز شیر با استفاده از همزن
یکی دیگر از روشهای تهیه فوم شیر در خانه، استفاده از همزن است. در این روش لازم است تا شیر سرد را درون ظرفی ریخته و آن را روی شعله گاز قرار دهید. در حین حرارت دیدن شیر باید با استفاده از همزن شروع به هم زدن شیر کنید. این کار یعنی هم زدن شیر تا زمانی ادامه پیدا میکند که روی شیر کف ایجاد شود. همچنین توجه داشته باشید که دمای شیر بیش از اندازه افزایش پیدا نکند.این روش به علت وقتگیر بودن مناسب کافی شاپ ها نمیباشد و معمولاً باریستاها برای فوم گیری شیر از دستگاه کف ساز شیر استفاده میکنند. با این حال میتوانید در منزل از این روش استفاده کنید.
برای اندازه گیری دمای شیر راه های تجربی نیز وجود دارد برای مثال، دست تان را به ظرف بچسبانید اگر سریعا داغ شد و نتوانستید دیگر روی ظرف نگه دارید دما بالا رفته و مناسب نمی باشد اما اگر دستتان را به ظرف چسباندید و چند ثانیه نگه داشتید و دیگر نتوانستید نگه دارید، دما مطلوب است.حال کف های ایجاد شده با هر یک از روش ها را می توانید برای نوشیدنی تان استفاده کنید، یا کف را در گوشه ای از ظرف نگه دارید و شیر را بریزید و سپس کف، یا کف را با قاشق از روی آن بر دارید.
استفاده از دستگاه کف شیرساز دستی پمپی
استفاده از کف ساز شیر دستی پمپی شبیه به طرز استفاده از فرنچ پرس برای فوم شیر است. به این صورت که ابتدا باید شیر را گرم کنید و داخل کف ساز شیر بریزید. پس از آن باید حدود 20 ثانیه پمپ دستگاه فوم ساز شیر را بالا و پایین کنید. با این روش فوم شیر به زیبایی روی دستگاه ظاهر میشود. توجه داشته باشید که بدنه دستگاه داغ است و برای گرفتن آن از پارچه استفاده کنید.
دستگاه فوم ساز دستی اهرمی
برای فوم گیری شیر میتوانید از این دستگاه نیز استفاده کنید. کف ساز شیر دستی اهرمی با باتری کار میکند. به این صورت که باید شیر گرم شده را درون یک ظرف قرار دهید و با استفاده از این دستگاه شروع به هم زدن شیر به صورت دورانی کنید. دستگاه فوم ساز دستی اهرمی جزء ساده ترین روشها برای فوم گیری شیر محسوب میشود.
طرز تهیه فوم شیر با مخلوط کن
طرز استفاده از مخلوط کن برای فوم شیر به این صورت است ابتدا باید شیر را به اندازه کافی گرم کنید. پس از گرم کردن شیر، آن را درون مخلوط کن بریزید. همانند روش های قبلی، نباید دستگاه مربوطه را پر از شیر کنید؛ زیرا مقداری از فضا برای فوم سازی باید وجود داشته باشد.
با سلام و خسته نباشید . وقتتون بخیر . بنده چندتا سوال داشتم ، من یه دستگاه اسپرسو ساز مدل نوا ۱۴۹ دارم ایا میشه باهاش فوم شیر خوبی گرفت ؟؟
سوال دوم هم اینکه من از شیر طبیعی استفاده میکنم چربیش هم بالاست ، از نظر خودم فکر میکنم فوم خوبی میگیرم وقتی میخوام شکل روش رو بزنم همش میره ته لیوان هیچ شکلی روی لیوان نمیمونه . لطفا کمکم کنین . با تشکر
با سلام
من با موکاپات قهوه رو درست میکنم و کف شیر رو هم با فرنچ پرس درست میکنم ، مشکل موقع ایجاد طرح روی قهوه هست هر جوری شیر رو توی قهوه میریزم انگار میره داخلش و حل میشه و قهوه رنگ شیر میگیره و نمیشه طرح داد به قهوه ، و کف شیر هم خیلی زیاده روی قهوه پر کف میشه ،به نظرتون مشکل از چیه
سلام و ارادت
من دستگاهم نووا هشت و یک دکمه داره کلا که میچرخه یک طرف برای اسپرسو یک طرف هم برای فشار بخاردکمه ای برای گرم کردن ندارم وقتی میره روی فشار بخار مستقیم ازش آب میاد با بخار این نوع برای فوم گیری مناسب هست؟چون علاوه بر بخار آب هم میاد از لوله
سلام
وقتی نازل رو سعی میکنم مماس با سطح شیر قرار بدم به جای اینکه کف مخملی و یکدست بده کف شیربصورت یک لایه جدا از شیر کاملا روی شیر قرار میگیرهو زیرش شیر رقیق هست.اشکال از کجاست؟استیم وند هم دو سوارخ داره
سلام.وقت به خیر،سوالی داشتم:من موقعی که شیر رو اضافه میکنم(با فرنچ پرس کار میکنم برای فوم گرفتن) به اسپرسو شیر همش میکس میشه یا به عبارتی میره پایین؛با اینکه نسبت اسپرسوم به شیر خیلی کمه؛حتی با قهوه ترک غلیظ امتحان کردم گفتم شاید مشکل اسپرسو هست دیدم نمیشه؛شیر کم چرب و پرچرب امتحان کردم باز هم همون قضیست…ممنون میشم راهنماییم کنید.مرسی از سایت خوبتون.
اسپرسو رو با اسپرسو ساز تهیه میکنید؟
برای تهیه لاته ارت منظورتونه دیگه؟ شیر و اسپرسو باید میکس بشن. این کف شیر هست که نباید میکس بشه و باید روی اسپرسو بمونه
بله منظورم برای تهیه لاته آرت هست.اسپرسو رو با موکاپات درست میکنیم.حرفتون درسته شیر و اسپرسو باید میکس بشن اما مرحله بعدیش یه حالت اشباع مانند به خودش میگیره که دیگه وقتی شیر رو اضافه میکنیم شیر سر میخوره رو لایه قهوه و یا به عبارتی طرح رو در میاریم(قلب و…) درسته؟ اما برای من به این مرحله نمیرسه…هرچی شیر رو اضافی میکنم میره پایین و نمیتونم طرح بزنم..
با سلام و خسته نباشید . وقتتون بخیر . بنده چندتا سوال داشتم ، من یه دستگاه اسپرسو ساز مدل نوا ۱۴۹ دارم ایا میشه باهاش فوم شیر خوبی گرفت ؟؟
سوال دوم هم اینکه من از شیر طبیعی استفاده میکنم چربیش هم بالاست ، از نظر خودم فکر میکنم فوم خوبی میگیرم وقتی میخوام شکل روش رو بزنم همش میره ته لیوان هیچ شکلی روی لیوان نمیمونه . لطفا کمکم کنین . با تشکر
سلام وقت شما هم بخیر
آرت زدن روی لته خیلی سخته و کار تخصصی و تجربی هست. ویدیئوهای آموزشی در پیج اینستاگرام هست که لیوان رو به چه صورتی نگهدارید و …
با سلام
من با موکاپات قهوه رو درست میکنم و کف شیر رو هم با فرنچ پرس درست میکنم ، مشکل موقع ایجاد طرح روی قهوه هست هر جوری شیر رو توی قهوه میریزم انگار میره داخلش و حل میشه و قهوه رنگ شیر میگیره و نمیشه طرح داد به قهوه ، و کف شیر هم خیلی زیاده روی قهوه پر کف میشه ،به نظرتون مشکل از چیه
سلام
مشکل از اینجاست که با خروجی موکاپات نمیتونید آرت بزنید و خیلی سخته. اسپرسو موکاپات خیلی رقیقه
نمیشه کاری کرد که غلظتش بیشتر بشه برای ما که توی خونه دستگاه اسپرسو نداریم؟
اگه قهوه رو بیشتر بریزیم نمیشه غلظتش رو به اسپرسو ساز های برقی برسونیم؟
سلام
منظورتون از غلظت چیست؟ غلظت قهوه؟
سلام و ارادت
من دستگاهم نووا هشت و یک دکمه داره کلا که میچرخه یک طرف برای اسپرسو یک طرف هم برای فشار بخاردکمه ای برای گرم کردن ندارم وقتی میره روی فشار بخار مستقیم ازش آب میاد با بخار این نوع برای فوم گیری مناسب هست؟چون علاوه بر بخار آب هم میاد از لوله
اگر بخار همراه با آب بیاد نمیتونه خوب فوم دار کنه
سلام وقت به خیر
من موکاپات ساز متوسط گرفتم ولی نمیدونم چند فنجون قهوه میده؟؟و اینکه اگر بخاوم کمتر درست کنم قهوه خراب میشه؟؟
سلام
هر قهوه که با موکاپات تهیه میکنید ۲۰ میلی لیتره(۲۰ گرم). میتونید با ترازوی آشپزخونه اندازه گیری کنید
ببخشید یه سوال ، اگر ماکریو نداشته باشیم ، به چه مدت باید اون شیر همزده شده را گرم کنیم که کف قوام پیدا کن؟
سلام
باید قبل ازین که جوش بیاد بردارید
سلام
به چه میزان باید قهوه بریزم که مزه اش را حفظ کند
بعد کف شیر اضافه کنم
سلام
برای تهیه هر نوشیدنی متفاوت هست. لاته و کاپوچینو را مشاهده نمایید.
سلام. به جای اسپرسو میتونم از قهوه فوری استفاده کنم؟
اصول تهیه نوشیدنی های مشتق این گونه است. مثلا لاته شیر و اسپرسو…
اما ممکن است شما با قهوه فوری بیشتر دوست داشته باشید
سلام
وقتی نازل رو سعی میکنم مماس با سطح شیر قرار بدم به جای اینکه کف مخملی و یکدست بده کف شیربصورت یک لایه جدا از شیر کاملا روی شیر قرار میگیرهو زیرش شیر رقیق هست.اشکال از کجاست؟استیم وند هم دو سوارخ داره
سلام.وقت به خیر،سوالی داشتم:من موقعی که شیر رو اضافه میکنم(با فرنچ پرس کار میکنم برای فوم گرفتن) به اسپرسو شیر همش میکس میشه یا به عبارتی میره پایین؛با اینکه نسبت اسپرسوم به شیر خیلی کمه؛حتی با قهوه ترک غلیظ امتحان کردم گفتم شاید مشکل اسپرسو هست دیدم نمیشه؛شیر کم چرب و پرچرب امتحان کردم باز هم همون قضیست…ممنون میشم راهنماییم کنید.مرسی از سایت خوبتون.
سلام. روز شما بخیر
اسپرسو رو با اسپرسو ساز تهیه میکنید؟
برای تهیه لاته ارت منظورتونه دیگه؟ شیر و اسپرسو باید میکس بشن. این کف شیر هست که نباید میکس بشه و باید روی اسپرسو بمونه
بله منظورم برای تهیه لاته آرت هست.اسپرسو رو با موکاپات درست میکنیم.حرفتون درسته شیر و اسپرسو باید میکس بشن اما مرحله بعدیش یه حالت اشباع مانند به خودش میگیره که دیگه وقتی شیر رو اضافه میکنیم شیر سر میخوره رو لایه قهوه و یا به عبارتی طرح رو در میاریم(قلب و…) درسته؟ اما برای من به این مرحله نمیرسه…هرچی شیر رو اضافی میکنم میره پایین و نمیتونم طرح بزنم..
قهوه با موکاپات خروجی مناسبی برای تهیه لاته نیست. قهوه دستگاه اسپرسو ساز خیلی غلیظ تر هست. بادستگاه امتحان کنید . بخش زیادی از مشکلتون حل میشه