طرز تهیه قهوه با موکاپات

موکاپات محبوب ترین دم ابزار قهوه در سراسر آمریکا جنوبی است که برای دم کردن قهوه نزدیک به اسپرسو از آن استفاده میشود. اسپرسو در واقع روشی برای تهیه قهوه است که این روش با عبور آب نزدیک به نقطه جوش و تحت فشار از قهوهی اسپرسوی آسیاب شده، در کمتر از ۲۵ ثانیه انجام میشود. ما در زیر نحوه دم كردن قهوه با موکاپات را به شما آموزش میدهیم.
برای تهیهی اسپرسو میتوانید از قوری موکاپات بر روی اجاق گاز در خانه و یا از دستگاههای اسپرسو ساز استفاده کنید. پیش از هر چیز بهتر است با طرز استفاده از موکاپات کاملا آشنا باشید. البته با توجه به تعریف اسپرسو، این نکته را متذکر شویم که فقط نوشیدنی نهایی اسپرسوساز را میتوانید اسپرسو بنامید.
با این وجود بهتر است پیش از آشنایی با طرز تهیه اسپرسو روی گاز با موارد مورد نیاز جهت این کار بیشتر آشنا شوید.
فهرست مطالب

موارد مورد نیاز برای تهیه قهوه با موکاپات
رعایت تمامی موارد ذکر شده در زیر برای درست كردن قهوه با موكاپات الزامی هستند:
نکاتی که در بالا گفته شد از اصلیترین مراحل طرز تهیه قهوه روی گاز است. البته بهتر است بدانید اولین گام، خرید قهوه اسپرسو میباشد. که از فروشگاه اینترنتی کافی استور بهراحتی در کوتاهترین زمان قابل تهیه میباشد.
طرز تهیه قهوه با موکا اکسپرس

پیش از شروع این آموزش بهتر است بدانید که نحوه درست كردن قهوه با موکاپات نکات ریز و درشتی دارد که تنها در صورت رعایت تمامی آن ها موفق به تهیه قهوه ای خوش طعم خواهید شد. بنابراین برای درست كردن قهوه با موكاپات مراحلی که در ادامه ذکر می کنیم را با دقت انجام دهید.
ابتدا آب سرد را در مخزن زیرین موکاپات (تا زیر سوپاپ) بریزید. سپس پودر قهوه روبوستا یا عربیکا، یا قهوه ترکیبی از این دو نوع را در سبد میانی موکاپات ریخته و سطح آن را صاف کنید. (نیازی به فشرده کردن پودر قهوه در سبد موکاپات نیست).

پس از صاف کردن پودر قهوه، مرحله بعد جهت درست كردن قهوه با موكاپات این است که قسمت بالایی موکاپات را روی قسمت پایینی آن ببندید و آن را روی شعله ملایم قرار دهید.

حالا منتظر بمانید تا قهوه تان آماده شود، البته کمی قبل از این که قهوه از استوانه بخش بالایی بیرون بیاید متوجه عطر و صدای آن می شوید.

پس از بالا آمدن کامل قهوه در مخزن بالایی، می توانید آن را در فنجان بریزید و نوش جان کنید. در صورتی که مایل اید نوشیدنیتان را شیرین میل کنید، میتوانید از شکر یا … به همراه قهوهتان استفاده کنید.

برای درک بهتر فرایند طرز تهیه اسپرسو با موکاپات، توصیه می کنیم حتما ویدئو طرز تهیه قهوه با موکاپات در انتهای مطلب را مشاهده کنید.
اسپرسو معمولا در فنجان های ۲۰ تا ۳۰ میلی لیتری سرو می شود. این نوشیدنی همراه با مقداری کف کرم رنگ یا خامه و یا به اصطلاح کرما روی آن است. برای تهیه اسپرسو معمولا از ترکیب کردن دانه های عربیکا و ربوستا نواحی مختلف استفاده می شود. آفوگاتو، کن پانا، قهوه آمریکانو و … همگی مشتقات اسپرسو هستند این گونه که اسپرسو پایه اصلی این نوشیدنی ها است.
روش دوم برای تهیه قهوه با موکاپات
روش دوم طرز تهیه قهوه اسپرسو با موکاپات اینگونه است که می توانید قبل از بستن موکاپات آب را جوش بیاورید و سپس سبد قهوه را در جای خود بگذارید و موکاپات را ببندید و روی شعله قرار دهید. این روش مزیت هایی نسبت به روش بالا دارد.
در روش قبل احتمال دارد قهوه نهایی شما کمی سرد باشد یا کمی آب در مخزن زیرین باقی مانده باشد و یا بیش از حد طعم سوخته بگیرد، این گونه مشکلات معمولا در این روش که طرز تهیه اسپرسو را به شیوه ای دیگر بیان می کند، برطرف می شود.
نکات تهیه اسپرسو با موکاپات
- قهوه موکاپات نباید بر روی شعله قل بزند یا بجوشد.
- اسپرسویی که برای اولین بار در موکاپات تازه خریداری شده خود دم می کنید را حتما دور بریزید.
- اسپرسو به تغیرات ناگهانی دما بسیار حساس است پس فنجان های تان را قبل از ریختن اسپرسو گرم کنید.
برای تهیه یک نوشیدنی درجه یک با استفاده از موکاپات نیاز به یک قهوه درجه یک خواهید داشت. تنها کافی است سری به محصولات زیر بزنید تا بهترین قهوه را خریداری کرده و از آن لذت ببرید.
طعم و ویژگی های فیزیکی اسپرسو با موکاپات
- اسپرسو با موکاپات خیلی رقیق تر از اسپرسو با اسپرسوساز و اسپرسوی کافه ها است.
- تقریبا بیشتر مواقع، کرما روی قهوه با موکاپات تشکیل نمی شود.
- نوشیدنیای خیلی تلخ (البته درک سطح تلخی آن بستگی به ذائقه شما دارد)، همراه با چربی قهوه (کمی چرب)، نسبتا رقیق و تیره رنگ (مانند تصویر بالا)، محصول نهایی موکاپات است.
- ممکن است بعد از تهیه آن خیلی کم به نظر برسد، می توانید حجم آن را تا ۳۵ میلی لیتر (۳۵ گرم) افزایش دهید.
شستشو موکاپات
پس از یادگیری طرز استفاده از قهوه جوش موکا و تهیه قهوه دلخواه خود نوبت به شستشو موکاپات می رسد. علیرغم ساده به نظر رسیدن این کار، نکاتی وجود دارد که باید به آن ها نیز توجه کنید. نیازی به استفاده از مایع ظرف شویی یا مواد شوینده نیست کافی است پس از هربار دم کردن قهوه، موکاپات را فقط با آب داغ و دستمال بشویید (البته نه همیشه).
در ضمن بهتر است از واژه های تهیه و درست کردن به جای دم کردن اسپرسو استفاده نماییم.
میزان کافئین قهوه اسپرسو
احتمالا به این فکر افتاده اید که نوشیدنی اسپرسو بیشترین کافئین را دارد. درست است. البته به شرطها و شروطها! پیشنهاد میکنیم حتما به مطلب کدام قهوه کافئین بیشتری دارد مراجعه کنید.
در این مطلب سعی بر این بود تا طرز تهیه قهوه با موکاپات و همچنین طرز تهیه قهوه اسپرسو روی گاز را به ساده ترین و البته کاملترین روش ارائه کنیم تا بتوان بهترین قهوه را با موکاپات داخل خانه یا محل کار تهیه کرد. اگر نکته یا سوالی مد نظرتان هست حتما کامنت کنید تا سایر کاربران نیز از آن استفاده نمایند. دکمه های اشتراک گذاری در پایین مطلب شما را برای این کار کمک می کند.
مجددا متذکر می شویم که بهتر است برای درست کردن قهوه اسپرسو با موکا پیش از هر چیز نحوه استفاده از موکاپات را فرا بگیرید. در ادامه ویدیویی جهت درک بهتر این موضوع (نحوه درست كردن قهوه با موکاپات) برای شما قرار داده شده است که با مشاهده آن تمامی ابهاماتتان در این رابطه برطرف خواهد شد.
سوالات متداول
بهترین روش عصاره گیری قهوه با موکاپات
همیشه از حرارت متوسط استفاده کنید و اجازه دهید موکا پات شما به آرامی گرم شود. این کار استخراج یکنواخت را تضمین می کند و از سوختن قهوه جلوگیری می کند. دانه های مناسب نکته بعدی است. یک موکا اکسپرس به دانه های قهوه با نتهای شیرین، غنی از روغن های طبیعی قهوه نیاز دارد تا قهوه موکاپات غنی و خامه ای بدون تلخی باشد.
طرز تهیه قهوه کف دار با موکاپات
موکاپات قهوه عالی درست می کند اما روی خامه زیاد حساب نکنید. فشار برای این کار به اندازه کافی بالا نیست. کارهایی اما وجود دارد که می توانید انجام دهید. مواردی مثل استفاده از قهوه تازه آسیاب شده، شروع با آب جوش در مخزن و اطمینان از اینکه درجه آسیاب قهوه شما خیلی ریز نیست.
طرز تهیه نسکافه/کاپوچینو با موکاپات
همانند شیر قهوه برای تهیه نسکافه یا کاپوچینو، ابتدا قهوه را عصارهگیری کنید. برای داشتن شیر فوم دار کافی است از مطلب روشهای تهیه فوم یا کف شیر یک روش را انتخاب و شیر خود را آماده کنید. سپس قهوه را با شیر و افزودنیهای دلخواه مخلوط و نوش جان نمایید.
ویدئو طرز تهیه قهوه با موکاپات
منابع: bluebottlecoffee، wikipedia

سلام وقت بخیر
اول از همه ه خاطر این علاقه و خوش ذوقیتون باید تشکر کرد
یک سوال کدوم قهوه ها تلخیشون کمتره؟؟کدوم ها بیشتر؟؟
سلام متشکریم بابت نظرتون
اگر منظور عربیکا ربوستا هست ربوستا تلخیش بیشتر
اما اگر منظور روشهای تهیه هستش که اسپرسو تلخ تره
درود دوستان در کامنت ها خوندم که یه نفر گفته بود یه کاغذ نازک بزارید رو سطح قهوه تا کریما بتونید بگیرید با موکاپات؛ اول بگم که من با موکاپات هر روشی که فکرشو کنید برای گرفتن کریما امتحان کردم و تجربه زیادی تو تهیه قهوه با موکا و دستگاه اسپرسو ساز دارم اینو بگم که با گذاشتن کاغذ فشار بخار قبل از بالا اومدن آب زیاد میشه و باعث میشه مقداری کف سفید ( اسمشو کریما نمیشه گذاشت چون کریمای واقعی با اسپرسو ساز فقط به دست میاد که موندگاره رو قهوه ولی این کف موندگار نیست ) بالا بیاد من قبلا این کار رو انجام دادم و تجربه تلخی دارم که فشار بخار به حدی بالا رفت که قسمت بالای موکا ۳ شات بیالتی در رفت و قسمت پیچ پیچی که مخزن اسپرسو و مخزن آب رو هم بسته میشه کامل از بین رفت و این برام تجربه شد ک اصلا این کارو انجام ندم فقط اگه دوست دارید مقداری از این کف ( و نه کریما ) داشته باشید میتونید از روش دوم این آموزش استفاده کنید ک خودم همیشه همینکارو میکنم و یه نکته ای هم هست که ۱۲ تا کامنت بالاتر نوشتم و اونم اینه نزارید آب به نقطه جوش برسه و زودتر سبد قهوه رو قرار بدید در کل موکاپات بیشتر بدرد سفر میخوره سعی کنید یه دستگاه اسپرسو ساز بخرید و خودتونو راحت کنید اینو بدونید قهوه هیچ مشکلی نداره چندین ساله قهوه میخورم و نه معدم و نه هیچ جای دیگه بدنم هیچ مشکلی پیدا نکرده تا میتونید بنوشید و از زندگی لذت ببرید؛ تشکر
میخواستم بدونم چطور بفهمم که اسپرسو کاملا درست شده و از رو گاز برش دارم ؟، چون تو ویدیوهایی که دیدم یه حالتی اخرش باید حباب و کف اب خارج شه ولی مال من همچین حالتی نداره و معمولا اخرش فقط قهوه بصورت قطره قطره ریز میاد ،این یعنی تمومه ؟
سلام وقت بخیر
ممنون بابت اطلاع رسونی مفید و جامعتون
یک شات اسپرسو با موکاپات دقیقا چقدر میشه
ینی برای ۱ شات چه میزان پور قهوه و چه میزان اب استفاده کنیم و در نهایت چه میزان اسپرسو به ما میده
سلام
اسپرسو با موکاپات رو کمی بیشتر ازاسپرسو با اسپرسو ساز سرو میکنن. مثلا تا ۳۵ میلی لیتر
میزان پودر قهوه و اب هم به انداختن مخازن موکاپات هست
سلام
دوتا سوال داشتم ممنون میشم پاسخ بدید
۱-اگه موکا رو با فاصله روی گاز بگیریم تا شعله مستقیم در تماس نباشه بهتر نیست؟
چون وقتی موکا رو روی ذغال گذاشتم نتیجه خیلی بهتری از گاز داشت ک فک کنم بخاطر شعلش بود
۲-وقتی قهوه دم میکشه یکم اب تو مخزن موکا میمونه ک یکم قهوه هم مخلوطش شده و قهوه تو صافی هم گل مانند شده ولی بعضی مواقع اب تمیزه و قهوه هم حالت خشک و سفتی داره دلیل این مورد رو هم لطفا بگید
ممنون از سایتتون
سلام.سلامت باشید
سوال اولتون. در خصوص این که روی ذغال تهیه میکنید بهتر است یا خیر اطلاعی ندارم.اما برای این که شعله مستقیم کمتری به قهوه اصابت کنه میتونید اب رو از قبل توی ظرف زیرین جوش بیارید
سوال دوم احتمالا این مورد به این خاطر هست که فشار آب توانایی بالا رفتن رو نداشته برگشته پایین. با استفاده از روش بالا این اتفاق کمتر میفته
امروز که رفتم قهوه بخرم یه نفر بهم گفت اگه روی قهو در سبد موکاپات یه کاغذ به جنس کاغذ های یاداشت مثل شکل خودش (گرد) بزاریم میشه کمی فوم روی قهوه درست بشه. ایا به نظرتون امکان داره همچین چیزی.؟ من فعلا امتحان نکردم
سلام
باید تست کنیم جناب. چیزی در این خصوص نشیدم
سلام.درجواب سوال شما باید بگم گذاشتن برگه سفید روی محفظه قهوه خیلی خوبه به این صورت که:
محفظه اب رو پر کنید تا زیر سوپاپ،محفظه قهوه پربشه و با انگشت یکدستش کنین،یه برگه حتما سفید،رنگی نباشه،بذارین روی قهوه و برای راحت بسته شدنش لبه های اضافه رو با انگشت خیس کنین و دستگاه رو ببندین و کاغذای اضافه رو جدا کنین،روی حرارت خیلی خیلی ملایم بزارین.🙂
با اینکار یه لایه کف فراوون روی قهوه تشکیل میشه که توی موکاپات بعیده درحالت عادی بدستش بیارین.از آخر هم وقتی کفها تموم شد ودیدین که داره آب وبخار خارج میشه کافیه برش دارین.
نوش جان
سلام ممنون از مطالب مفیدتون واقعا عالی بود..ی سوال ی جا تو نظرات خوندم گفته بودین برای ی شات قهوه تو موکاپات ۴ نفره به اندازه یه شات خروجی بگیرین و زودتر از موعد مقرر بردارین میشه یکم توضیح بیشتر بدین راجب این موضوع؟
سلام
وقتی زودتر از موعد موکاپات رو از روی اجاق بردارید تلخی کمتری داره. چون کمتر عضاره گیری میشه. مطلب ریسترتو رو دبل ریسترتو رو ببینید
سلا خسته نباشید روش دوم به نظرم جالب اومد و اجراش کرد ناگفته نماند دستمم سوزوندم با این روش دوم 🙂 فقط سوالی داشتم اونم اینه که زمانی آب به جوش اومد و به اصطلاح شروع به قل قل کردن کرد از رو اجاق برداریم و سبد قهوه رو بزاریم یا قبل از جوش آمدن آب ؟ چون به نظرم در این روش آب وقتی به جوش میاد دماش خیلی زیاده و قهوه رو میسوزونه و ترش میشه اما در روش عادی آب قبل از جوش آمدن که دماش کمتره میاد بالا
سلام سلامت باشید
ممنون از دقت و توجهتون. یکی از تخصصی ترین کامنت ها و دقیق ترین ها
در خصوص این مورد باید بگم، واقعا من مطلب اثبات شده ای رو ندیدم ولی نظرتون رو خودمم تست کردم و قبول دارم ک بهتر میشه
سلام و وقت به خیر
من اسپرسو را با موکاپات تهیه می کنم. آیا اصولا رایج هست که پس از آماده شدن اسپرسو، به آن پودر شیر (مثلا کافی میت) اضافه شود؟
با سپاس فراوان
سلام
نوشیدن قهوه به روشهای مختلف به سلیق افراد بازمیگردد. و افوزدن کافی میت به آن ایرادی نداره. کافی میت از تلخی اسپرسو میکاهد.
سلام اگه بخواهیم اسپرسو آماده شده رو به دفعات مصرف کرد برای گرم کردن مجددش دوباره زیر موکاپات رو روشن کنیم ؟
سلام
بهتره که اسپرسو رو همون میقداری که تهیه میکنید میل کنید. گذاشتن موکاپات بدون آب روی گاز خطرناکه، میتونید روی بخاری شوفاژ و … برای دقایقی فقط اون رو گرم نگهدارید
من موکاپات ۶ نفده دارم ولی به اندازه ی ۳ نفر میده چیکارش کنم همه ی نکات رو هم رعایت کردم لطفا بگید
سلام
توجه داشته باشید که به اعزای هر نفر ۲۰ گرم اسپرسو باید بریزید. یکبار امتحان کنید! اگر مشکلتون حل شد حتما نتیجه رو برای کاربران دیگه کامنت کنید
این روشی ک دوست عزیز گفتن مگه همون روش دوم شما نیست ک بالا نوشتین؟
برای روش دوم هم باید آب رو داخل بخش زیرین موکاپات تا سوپاپ بریزیم و ب
جوش بیاریم؟
درضمن گفتین اولین اسپرسو رو باید دور ریخت چرا؟
تفاله هارم باید دور بریزیم دیگه؟ D:
سلام بله همون روش هست. به این دلیل دور بریزیم که بوی آهنی مانند میده. و تفاله هارو هم میتونیم برای گل هامون استفاده کنیم. مطلب تفاله قهوه رو مشاهده کنید