آموزش استفاده از ابزارهای قهوه

طرز تهیه قهوه با موکاپات

تهیه قهوه با موکاپات

موکاپات محبوب ترین دم ابزار قهوه در سراسر آمریکا جنوبی است که برای دم کردن قهوه نزدیک به اسپرسو از آن استفاده می‌شود. اسپرسو در واقع روشی برای تهیه قهوه است که این روش با عبور آب نزدیک به نقطه جوش و تحت فشار از قهوه آسیاب شده، در کمتر از ۲۵ ثانیه انجام می شود. ما در زیر نحوه دم كردن قهوه با موکاپات را به شما آموزش میدهیم.

برای تهیه اسپرسو می‌توانید از قوری موکاپات بر روی اجاق گاز در خانه و یا از دستگاه اسپرسو ساز استفاده کنید. البته پیش از هر چیز بهتر است با طرز استفاده از موکاپات کاملا آشنا باشید. البته با توجه به تعریف اسپرسو، این نکته را متذکر شویم که فقط نوشیدنی نهایی اسپرسوساز را می‌توانید اسپرسو بنامید. برای تهیه اسپرسو با دستگاه به این لینک مراجعه کنید. با این وجود بهتر است پیش از آشنایی با طرز تهیه قهوه اسپرسو روی گاز با موارد مورد نیاز جهت این کار بیشتر آشنا شوید.

حجم یک شات اسپرسو
سینگل شات اسپرسو

موارد مورد نیاز برای تهیه قهوه با موکاپات:

رعایت تمامی موارد ذکر شده در زیر برای درست كردن قهوه با موكاپات الزامی هستند

  1. حرارت
  2. آب سرد
  3. موکا اکسپرس
  4. پودر قهوه تازه آسیاب شده و تازه برشته شده مناسب تهیه قهوه با موکاپات

نکاتی که در بالا گفته شد از اصلی ترین مراحل طرز تهیه قهوه روی گاز است. البته در انتهای محتوا فیلم درست كردن قهوه روي گاز را نیز برای شما عزیزان قرار داده ایم.

طرز تهیه قهوه با موکا اکسپرس:

موکاپات یا موکا اکسپرس
شمای کلی از طرز تهیه قهوه با موکاپات یا موکا اکسپرس (برای مشاهده تصویر در حالت متحرک، بر روی آن کلیک کنید)

پیش از شروع این آموزش بهتر است بدانید که نحوه درست كردن قهوه با موکاپات نکات ریز و درشتی دارد که تنها در صورت رعایت تمامی آن ها موفق به تهیه قهوه ای خوش طعم خواهید شد. بنابراین برای درست كردن قهوه با موكاپات مراحلی که در ادامه ذکر می کنیم را با دقت انجام دهید.

ابتدا آب سرد را در مخزن زیرین موکاپات (تا زیر سوپاپ) بریزید. سپس پودر قهوه را در سبد میانی موکاپات ریخته و سطح آن را صاف کنید. (نیازی به فشرده کردن پودر قهوه در سبد موکاپات نیست).

سطح پودر قهوه را صاف کنید
سطح اسپرسو را صاف کنید

پس از صاف کردن پودر قهوه، مرحله بعد جهت درست كردن قهوه با موكاپات این است که قسمت بالایی موکاپات را روی قسمت پایینی آن ببندید و آن را روی شعله ملایم قرار دهید.

موکاپات را روی شعله قرار دهید
دقت داشته باشید که حتما از شعله ملایم استفاده کنید

حالا منتظر بمانید تا قهوه تان آماده شود، البته کمی قبل از این که قهوه از استوانه بخش بالایی بیرون بیاید متوجه عطر و صدای آن می شوید.

خروج اسپرسو از قوری موکاپات
خروج قهوه از قوری موکاپات

پس از بالا آمدن کامل قهوه در مخزن بالایی، می توانید آن را در فنجان بریزید و نوش جان کنید. در صورتی که مایل اید نوشیدنی‌تان را شیرین میل کنید، می‌توانید از شکر یا … به همراه قهوه‌تان استفاده کنید.

Making Brewing coffee with Moka Pot
یک شات قهوه با موکاپات! نوش جان!

برای درک بهتر فرایند طرز تهیه اسپرسو با موکاپات، توصیه می کنیم حتما ویدئو طرز تهیه قهوه با موکاپات در انتهای مطلب را مشاهده کنید.

تهیه قهوه فرانسه با فرنچ پرس
ببینم!

اسپرسو معمولا در فنجان های ۲۰ تا ۳۰ میلی لیتری سرو می شود. این نوشیدنی همراه با مقداری کف کرم رنگ یا خامه و یا به اصطلاح کرما روی آن است. برای تهیه اسپرسو معمولا از ترکیب کردن دانه های عربیکا و ربوستا نواحی مختلف استفاده می شود. آفوگاتو، کن پانا، آمریکانو و … همگی مشتقات اسپرسو هستند این گونه که اسپرسو پایه اصلی این نوشیدنی ها است.

روش دوم برای تهیه قهوه با موکاپات:

روش دوم طرز تهیه قهوه اسپرسو با موکاپات اینگونه است که می توانید قبل از بستن موکاپات آب را جوش بیاورید و سپس سبد قهوه را در جای خود بگذارید و موکاپات را ببندید و روی شعله قرار دهید. این روش مزیت هایی نسبت به روش بالا دارد.

در روش قبل احتمال دارد قهوه نهایی شما کمی سرد باشد یا کمی آب در مخزن زیرین باقی مانده باشد و یا بیش از حد طعم سوخته بگیرد، این گونه مشکلات معمولا در این روش که طرز تهیه اسپرسو را به شیوه ای دیگر بیان می کند، برطرف می شود.

نکات تهیه اسپرسو با موکاپات:

  • قهوه موکاپات نباید بر روی شعله قل بزند یا بجوشد.
  • اسپرسویی که برای اولین بار در موکاپات خود دم می کنید را حتما دور بریزید.
  • اسپرسو به تغیرات ناگهانی دما بسیار حساس است پس فنجان های تان را قبل از ریختن اسپرسو گرم کنید.

 

تهیه قهوه ترک با شیرجوش
ببینم!

طعم و ویژگی های فیزیکی اسپرسو با موکاپات:

  • اسپرسو با موکاپات خیلی رقیق تر از اسپرسو با اسپرسوساز و اسپرسوی کافه ها است.
  • تقریبا بیشتر مواقع، کرما روی قهوه با موکاپات تشکیل نمی شود.
  • نوشیدنی‌ای خیلی تلخ (البته درک سطح تلخی آن بستگی به ذائقه شما دارد)، همراه با چربی قهوه (کمی چرب)، نسبتا رقیق و تیره رنگ (مانند تصویر بالا)، محصول نهایی موکاپات است.
  • ممکن است بعد از تهیه آن خیلی کم به نظر برسد، می توانید حجم آن را تا ۳۵ میلی لیتر (۳۵ گرم) افزایش دهید.

شستشو موکاپات:

پس از یادگیری طرز استفاده از قهوه جوش موکا و تهیه قهوه دلخواه خود نوبت به شستشو موکاپات می رسد. علیرغم ساده به نظر رسیدن این کار، نکاتی وجود دارد که باید به آن ها نیز توجه کنید. نیازی به استفاده از مایع ظرف شویی یا مواد شوینده نیست کافی است پس از هربار دم کردن قهوه، موکاپات را فقط با آب داغ و دستمال بشویید (البته نه همیشه).
در ضمن بهتر است از واژه های تهیه و درست کردن به جای دم کردن اسپرسو استفاده نماییم.

میزان کافئین قهوه اسپرسو:

احتمالا به این فکر افتاده اید که نوشیدنی اسپرسو بیشترین کافئین را دارد. درست است. البته به شرطها و شروطها! پیشنهاد میکنیم حتما به مطلب کدام قهوه کافئین بیشتری دارد مراجعه کنید.

در این مطلب سعی بر این بود تا طرز تهیه قهوه با موکاپات و همچنین طرز تهیه قهوه اسپرسو روی گاز را به ساده ترین و البته کاملترین روش ارائه کنیم تا بتوان بهترین قهوه را با موکاپات داخل خانه یا محل کار تهیه کرد. اگر نکته یا سوالی مد نظرتان هست حتما کامنت کنید تا سایر کاربران نیز از آن استفاده نمایند. دکمه های اشتراک گذاری در پایین مطلب شما را برای این کار کمک می کند.

مجددا متذکر می شویم که بهتر است برای درست کردن قهوه اسپرسو با موکا پیش از هر چیز نحوه استفاده از موکاپات را فرا بگیرید. در ادامه ویدیویی جهت درک بهتر این موضوع(نحوه درست كردن قهوه با موکاپات) برای شما قرار داده شده است که با مشاهده آن تمامی ابهاماتتان در این رابطه برطرف خواهد شد.

ویدئو طرز تهیه قهوه با موکاپات:

منابع: bluebottlecoffee، wikipedia

پیشنهاد هوشمندانه قهوه
4/5 - (71 امتیاز)

125 دیدگاه در “طرز تهیه قهوه با موکاپات

  1. sasan گفت:

    سلام خسته نباشید
    من بعد از اینکه قهوه رو داخل سبد پودر ریختم بعد ۲۰ ثانیه سد خیس شد و قهوه خیس شدن و شبیه گل شد
    آیا این طبیعی هست ؟ اگه نیست مشکل از کجاست؟
    در ضمن بعد از درست شدن قهوه قهوه مزه ترش مزه داره که تو دهن بعد از چند مدتی باقی میمونه
    مشکل از کجا میتونه باشه؟
    ممنون برای سایت خوبتون

    1. کافی استور گفت:

      منظورتون این هست که بخش رویی موکاپات رو نپیچیدید روی اون؟
      بله بعد از تهیه اسپرسو پودر آن شبیه گل هستش
      ترش مزه بودن قهوه به محل کشت دان قهوه (برزیل، اندونزی و …) و به فاصله زمانی از زمان برشته کردن و … وابسته است

  2. رضا گفت:

    با سلام
    دوستان چرا وقتی آب جوش میاد قهوه از اون خروجی نمیاد و اگه هم میاد خیلی خیلی کم میاد .ایا باید بیشتر بجوشه ؟

    1. کافی استور گفت:

      سلام

      منظورتون از اون خروجی کدام هست؟ اگر از بالای موکاپات خارج نشود جای دیگری برای خروج نیست!
      با کم و زیاد کردن شعله می توانید سرعت خروج را بیشتر کنید اما باید عملیات عصاره گیری به خوبی انجام گیرد.
      میزان آسیاب کردن قهوه نیز در سرعت خروجش تاثیر گذار است

  3. سحر گفت:

    میشه جای آب از شیر استفاده کرد ؟

    1. کافی استور گفت:

      سلام
      بهتر است شیر را بعد از تهیه به اسپرسو اضافه نمایید. دمای جوش شیر با آب یکی نیست
      شیر ناخالصی هایی دارد که از روزنه های موکاپات عبور نمی کند

    2. امیر گفت:

      خیر…آب تا زیر سوپاپ..من رو شهایی بلدم که کاملا با موکا میتونم قهوه رو مثل دستگاه کرم دار(کف دار کنم)…کاملا نزارین تا اخر ب کف سفید برسه..وسطش بردارید کمی تو فنجان بریزید و دوباره روی گاز بریزد…شیر داغ اضافه کنید نه سر..نوشیدن قهوه ب هیچ عنوان سرد توصیه نمی شد…کاملا م شش ر است برای قلب..موفق باشید

  4. الهه گفت:

    برای منم دقیقا یهو میپره بیرون همه جا رو داغون می کنه
    میشه بگید درجه اسیاب باید چقدر باشه?
    البته یه جور ملموس بگین چون من خودم با هاون اسیاب می کنم نه دستگاه مخصوص.
    و سوال دیگه این که اگر قهوه رو تو سبد قهوه پر نکنیم چی میشه?
    میدونم استاندارده ولی اگه این کارو نکنیم چه اتفاقی میفته?
    و دیگه این که میتونیم مقدار اب رو ب دلخواه کمو زیاد کنیم???
    ممنون

    1. کافی استور گفت:

      سلام وقت بخیر/اصلاحیه

      – قهوه باید با درجه ریز آسیاب بشه، بین درجه آسیاب شکر و نمک و به نمک نزدیک تر. البته می تونید یک بار برای متوجه شدن درجه آسیاب دقیق، پودر قهوه مناسب موکاپات رو خریداری کنید.
      – اگر سبد قهوه رو پر نکنید، عصاره گیری مطلوب و کامل انجام نمیشه و قهوه ای بی رمق خواهید داشت.
      – آب باید تا زیر سوپاپ باشه اما اگه بیشتر بریزید در نتیجه آب بیشتری از پودر قهوه میگذره و در نهایت تلخی قهوه تان بیشتر میشه
      اگر آب کم بریزید فشار مورد نیاز برای بالا آمدن آب، ممکن هست ایجاد نشه.

      اما در کل همه این راه ها رو می تونید تست کنید تا در نهایت به قهوه مطلوب تون برسید.

  5. علیرضا گفت:

    سلام ممنون از سایت کاملتون
    من نمیدونم چرا محصول نهایی موکاپاتم سرده. قهوه ک میاد بیرون اصن داغ نیستش چرا؟

    1. کافی استور گفت:

      سلام ممنون از لطفتون
      توجه داشته باشید که آب را باید تا زیر سوپاپ موکاپات پر کنید. یکی از دلایل این اتفاق میتونه استاندارد نبودن سایز موکاپات باشد که قبل از جوش آمدن آب فشار هوای بالای سوپاپ،باعث خارج شدن آب از بخش زیرین می شود.
      راه حل این مشکل این هست که شما آب را قبل از بستن موکاپات جوش بیاورید و سپس موکاپات راببندید و دوباره روی اجاق قرار دهید.

      1. Faran گفت:

        سلام
        منم همین مشکل رو داشتم یعنی همیشه قهوه ام سرد بود ، موکاپات مشکل داره. من سوپاپ رو باز کردم و دوباره بستم پیش خودم فکر کردم حتی اگه خراب بشه بازم فرقی نداره در هر حال قابل استفاده نیست ولی درست شد.

  6. Milad گفت:

    سلام خسته نباشید آموزش تهیه اسپرسوبا دستگاه رو هم بذارید

    1. کافی استور گفت:

      سلام
      طرز تهیه قهوه اسپرسو با دستگاه در سایت قرار دارد.

  7. هلیا گفت:

    سلام
    اگ قهوه مونو تومخزن پرنکنیم مثلا درحد دوق مرباخوری بریزیم چه مشکلی ایجادمیشه؟اخه وقتی پرش میکنم خیلی قهوم تلخ میشه منم مجبور میشم کمتر توش قهوه بریزم

    1. کافی استور گفت:

      سلام روز بخیر
      سایزی که برای سبد قهوه در نظر گرفته شده، سایز استاندارد هستش
      به نظر بنده اگر قهوه تون زیادی تلخ میشه، از آب کمتری استفاده کنید یا نگذارید تمام آب از پودر قهوه رد بشه، یعنی زودتر از موعد، موکاپات رو از روی حرارت بر دارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *