حواشی قهوه

مسابقات جهانی باریستا (WBC) چیست؟

مسابقات جهانی باریستا
لاگین کنید، دیدگاه بگذارید، کد تخفیف دریافت کنید!

در این مقاله قصد داریم تا درباره مسابقات جهانی باریستا یا همان World Barista Championship صحبت کنیم که به اختصار به آن WBC گفته می‌شود. مسابقات جهانی قهوه به صورت گسترده مورد توجه تمامی فعالان حاضر در صنعت قهوه است.

این مورد توجه قرار گرفتن از آن جهت شکل گرفته است زیرا که کشاورزان، رسترها (Roaster)، باریستاها (Barista) و سایر متخصصان قهوه، خروجی این مسابقات را به عنوان یک فاکتور و محور مهم در فعالیت‌شان در نظر می‌گیرند.

می‌توان از بزرگ‌ترین اتفاقاتی که در دنیای قهوه و قهوه دوستان رخ می‌دهد، به مسابقات جهانی باریستا اشاره نمود. شاید به نوعی توضیح آن برای افرادی که کمتر به قهوه علاقه داشته و اخبار و دانستی های آن را دنبال می‌کنند، دشوار باشد. زیرا، نیاز است تا با یک سری از اصطلاحات از پیش آشنا باشیم.

پیشنهاد محصول

در ادامه توضیح خواهیم داد مسابقات جهانی باریستا چیست؟ چه مواردی برای آمادگی برای این مسابقات مورد نیاز است؟ و چه اهدافی را دنبال می‌کند.

مسابقات جهانی باریستا
اکنون بیش از 60 کشور در مسابقات جهانی باریستا شرکت میکنند.

مسابقات جهانی باریستا یا World Barista Championship چیست؟

همانطور که بسیاری از شما می‌دانید، مسابقات جهانی باریستا به صورت سالانه برگزار می‌گردد. باریستا هایی که در دنیای عشاق قهوه ابرقهرمان به شمار می‌روند (البته بدون شنل و چشمان لیزری 😊) از تقریبا 60 کشور در این مسابقات حاضر می‌شوند.

** از سال 2000 برگزاری این مسابقات با نظم و پیگیری خاصی دنبال شده و کشور دانمارک پر افتخارترین کشور در این مسابقات است.

رقابت تمامی آنها بر سر تصاحب معتبرترین و با ارزش ترین جایزه و دستاورد در دنیای قهوه یعنی مقام اول مسابقات جهانی باریستا است. روش برقراری مسابقات به این صورت است که هر باریستا تنها باید در زمان 15 دقیقه که در اختیار دارد 12 فنجان قهوه را که شامل موارد زیر است، آماده و سرو نماید:

  • 4 اسپرسو (Espresso)
  • 4 کاپوچینو (Cappuccino)
  • 4 نوشیدنی دلخواه / مخصوص باریستا
World Barista Championship
قهرمان کسی است که بتواند بهترین 12 فنجان قهوه را نسبت به دیگران ارائه دهد.

مانند تمامی مسابقات، داورانی (4 داور برای تست قهوه و 3 داور برای نظارت به عملکرد باریستا) حضور دارند که قبلا واجد شرایط بودن آنها مورد بررسی قرار گرفته و اجرای باریستا ها را مورد قضاوت قرار می‌دهند. این داوران از متخصصان آموزش دیده صنعت قهوه و یا از قهرمانان و صاحب نامان پیشین مسابقات جهانی باریستا هستند.

پس از بررسی نوشیدنی های آماده شده توسط باریستا، داوران امتیازات خود را بر اساس فاکتورهای مختلفی اعمال می‌کنند. بر اساس امتیازات نهایی، رتبه بندی صورت گرفته و افراد برتر به نیمه نهایی (12 نفر) و سپس فینال (6 نفر) راه پیدا می‌کنند.

لیست کشورهای میزبان و قهرمانان هر دوره از مسابقات جهانی باریستا در زیر آورده شده است:

محل برگزاریبرنده (کشور)سال
مونته کارلو، موناکوRobert Thoresen (نروژ)2000
میامی، آمریکاMartin Hildebrandt ( دانمارک)2001
اوسلو، نروژFritz Storm (دانمارک)2002
بوستون، آمریکاPaul Bassett (استرالیا)2003
تریسته، ایتالیاTim Wendelboe (نروژ)2004
سیاتل، آمریکاTrouls Overdahl Poulsen (دانمارک)2005
برن، سوییسKlaus Thomsen (دانمارک)2006
توکیو، ژاپنJames Hoffmann (انگلستان)2007
کپنهاک، دانمارکStephen Morrissey (ایرلند)2008
آتلانتا، آمریکاGwilym Davies (انگلستان)2009
لندن، انگلستانMichael Phillips (آمریکا)2010
بوگوتا، کلمبیاAlejandro Mendez (السالوادور)2011
وین، اتریشRaúl Rodas (گوآتمالا)2012
ملبورن، استرالیاPete Licata (آمریکا)2013
ریمینی، ایتالیاHidenori Izaki (ژاپن)2014
سیاتل، آمریکاSasa Sestic (استرالیا)2015
دوبلین، ایرلندBerg Wu (تایوان)2016
سئول، کره جنوبیDale Harris (انگلستان)2017
آمستردام، هلندAgnieszka Rojewska (لهستان)2018
بوستون، آمریکاJooyeon Jeon (کره جنوبی)2019
میلان، ایتالیاDiego Campos (کلمبیا)2021
ملبورن، استرالیا– –2022

کسب آمادگی برای حضور در مسابقات جهانی باریستا

مانند هر رقابت دیگری، شرکت کنندگان یا همان باریستاها نیاز است تا خود را به صورت تمام و کمال آماده نمایند. در واقع مهم ترین قسمت مسابقات قبل از شروع رقابت آغاز می‌شود. بدون تمرین، مطالعه و آماده سازی کافی، نمی‌توان در این مسابقات اجرای کامل و بی نقص ارائه داد.

علاوه بر مسائل مالی، مسائل روحی و روانی نیز بسیار در این میان دخیل هستند. داشتن کوشش زیاد در این مسیر که سخت گیری فراوانی در آن اعمال می‌شود از ضروریات است.

مسابقات جهانی باریستا
آمادگی از نظر روحی روانی در کنار مهارت بالا دارای اهمیت زیادی برای مسابقات جهانی باریستا است.

برای مسابقات جهانی باریستا، بسیاری از شرکت کنندگان ماه ها از خانواده و دوستان خود دور می‌مانند و در کشورهای دیگر در مزارع قهوه به بررسی محصولات و صحبت با کشاورزان می‌پردازند.

برای اکثر کشاورزان، محصولاتشان مانند فرزندانی هستند که ماه ها و سال ها برایشان زحمت کشیده و آنها را به نقطه‌ای رسانده‌اند که اکنون مورد تحسین و استقبال بسیاری واقع شده‌اند.

درک این موضوع و مسیری که هر کشاورز و محصول قهوه از خاک مزرعه تا فنجان قهوه طی می‌کند، می‌تواند به ارتباط و علاقه بیشتر باریستا به قهوه‌ ای که دم‌آوری می‌کند، گردد. این موضوع جزء همان عوامل روحی و روانی است که برای آمادگی مسابقات جهانی باریستا مورد نیاز است.

در نهایت، حضور در کنار تولیدکنندگان و فعالان صنعت قهوه به ما این امکان را می‌دهد تا شور و اشتیاق آنها را در کنار زیبایی های قهوه درک کرده و به جادوی آن پی ببریم.

اهداف و نتایج برگزاری مسابقات WBC چیست؟

افراد زیادی در صنعت قهوه سالانه چشم به راه فرارسیدن زمان برگزاری مسابقات جهانی باریستا هستند. به دلیل آنکه این رویداد بزرگترین گردهمایی باریستا های حرفه ای در سطح جهان محسوب می‌شود برای آنها فرصتی برای دیدار با دیگر باریستا ها و به اشتراک گذاری نظرات و تبادل تجربیات و دانش است.

 World Barista Championship
هر باریستا نیاز است تا بهترین خود را ارائه دهد و ممکن است متحمل فشار و استرس بالایی شود.

بسیاری از شرکت کنندگان این مسابقات را فرصتی برای رشد صنعت قهوه اسپشیالیتی (Specialty Coffee) و ارتقا سطح کیفیت و ارزش قهوه می‌دانند.

در سال های گذشته شاید تعداد کمی از افراد، شغل باریستایی را به عنوان مسیر اصلی خود انتخاب می‌کردند و اغلب به عنوان یک شغل پاره وقت به آن نگاه می‌شد. اما امروزه رویدادهایی مانند مسابقات جهانی باریستا توانسته‌اند به آشنایی هر چه بیشتر مردم با این شغل کمک کرده و تصویر روشن تری از این حرفه ارائه دهند.

این مسابقات در واقع صحنه‌ای را در اختیار ما میگذارد که باریستا ها در آن مورد احترام قرار گرفته و میتوانند نمایشی از ارزش و مهارت را به معرض ظهور بگذارند (خلاصه مسابقات خوبیه 😊).

مسیر رسیدن به بهترین فنجان قهوه

بعد از آنکه قهوه مناسب انتخاب شود، زمان آن فرا می‌رسد تا آزمایش و تمرین بسیار زیادی با آن انجام شود. این موضوع بسیار مهم است زیرا باعث می‌شود باریستا در عصاره‌گیری قهوه خود مهارت و تجربه لازم را کسب نموده و درنهایت بهترین خود را در مسابقات جهانی باریستا ارائه دهد.

در ابتدا نیاز است تا رست های متفاوت مانند روشن (Light)، متوسط (Medium) و تیره (Dark) مورد آزمایش قرار بگیرد. سپس به دفعات از آنها اسپرسو عصاره‌گیری می‌شود تا با دقت نوشیده و تغییرات آن مورد توجه قرار بگیرد. تمام موارد همراه با جزییات نوشته و نگهداری می‌شوند.

در واقع می‌توان گفت که یک فنجان قهوه اسپرسو بی نقص حاصل عصاره‌گیری از یک دفترچه پر از تجربیات است! با آغاز این روند ممکن است احساس خستگی بر انسان غلبه کند اما با این وجود افرادی موفق می‌شوند که به مسیر خود تا موفقیت ادامه می‌دهند.

ادامه دادن در بدست آوردن تجربیات منجر به درک عمیق از قهوه می‌شود، و کسی که به راز آن دست پیدا کند می‌تواند جادو به جای قهوه در فنجان بریزد! درک تعادل در کنار هم افزایی تمام فاکتورها و عناصر در نهایت بهترین عطر و طعم را از قهوه بیرون می‌کشد. در واقع یک شات اسپرسو عالی همان چیزی است که همه ما به آن نیاز داریم.

داشتن اعتماد به نفس یک نکته کلیدی است. زمانی که وقت ورود به مسابقات جهانی باریستا فرا می‌رسد، باریستا می‌تواند دسترنج تمرینات فراوان و ساعت های خستگی ناپذیر بودن خود را دریافت کند. زمان اجرا وجود تماشاگران و داوران هیجان و استرس را بالا میبرد و حفظ اعتماد به نفس اهمیت می‌یابد.

مسابقات جهانی باریستا
آنچه در مسابقات چشیده می‌شود حاصل سالها زحمات و تلاش یک تیم است.

نکات مهم برای شرکت در مسابقات جهانی باریستا

بدیهی است که همه افراد دوست دارند در زمینه کاری و حرفه خودشان بهترین باشند. تلاش کردن برای رسیدن به این هدف هم مستلزم تلاش های فراوانی است که در بالا هم به آنها اشاره کردیم.

موارد متفاوتی درباره نکات مهم برای شرکت در مسابقات جهانی باریستا وجود دارد اما مهم ترین آنها را که توسط قهرمانان دوره های پیشین گوشزد شده‌اند در اینجا برای شما آورده‌ایم.

دقیق مطالعه کنید

زمانی که برای تهیه قهوه دست به کار می‌شوید باید نشان دهید که از همه بهتر هستید. این امر نیازمند داشتن اعتماد به نفس و آگاهی است که از یکی از روش های بدست آوردنش مطالعه دقیق و کافی همراه با کسب اطلاعات مفید و ارزشمند است.

نگاه ویژه داوران نسیب کسانی می‌شود که میدانند می‌خواهند چه کاری انجام بدهند و اطلاعات و توضیحات کامل نسبت به آن می‌دهند. این موضوع مسابقات را تبدیل به یک کلاس آموزشی نیز برای دیگران می‌نماید.

اگر شما توانایی ارائه توضیحات مناسب و کامل را همزمان با انجام کار داشته باشید و توضیح بدهید چرا آن را انجام داده و چه تاثیراتی بر روی قهوه شما دارد، نشان خواهید داد علاوه بر آنکه مهارت عملی کافی دارید از دانش کافی نیز در زمینه باریستایی و قهوه برخوردار هستید.

در مسابقات جهانی باریستا ارائه اطلاعاتی از قبیل ارتفاع کشت، نام مزرعه، گونه قهوه علاوه بر مواردی چون تاریخ برداشت و لات قهوه (Coffee Lot)، شستشو (Wash)، خشک کردن (Dry)، پروفایل رست قهوه (Roast Profile) و غیره میتواند برای داوران و مخاطبان جذاب و مهم باشد.

تمرین مطالعه نوآوری
مطالعه، ایده پردازی، نوآوری، تمرین، شناخت قهوه و مهارت همگی در کنار هم منجر به قهرمانی یک نفر خواهند شد.

ایده پرداز و نوآور باشید

مسابقات جهانی باریستا مملو از افرادی است که سعی دارند تا با ایده پردازی و نوآوری خودشان خودی نشان بدهند. به همین دلیل است که جایی مانند این مسابقات فرصتی برای تکرار مکررات و ارائه آنچه همه میدانند نیست.

این موارد نه برای داوران و نه برای حضار جالب توجه نیست حتی اگر کار خود را به صورت کاملا حرفه‌ای انجام بدهید. همانطور که در بسیاری از مسابقات استعداد یابی به دفعات شنیده‌ایم، یک ارائه قوی همیشه همراه با ایجاد هیجان و شگفتی است.

در مسابقات جهانی نیز، باریستا نیاز دارد تا فرآیندی نوین و یک فنجان قهوه شگفت انگیز ارائه دهد. اگر شما توانایی غافلگیر کردن همگان به خصوص داوران را داشته باشید، می‌توان گفت که احتمال موفقیت شما بسیار بالاتر خواهد بود.

به طور مثال در سال 2015، آریل دمای شیر را با استفاده از یخ خشک به صفر درجه سانتی‌گراد رساند. سپس با استفاده از جریان آهسته بخار به صورت کنترل شده توانست فومی شیرین‌تر، سبک‌تر و نرم‌تر بدست آورد.

قهوه شیرین تر، اسیدیته کمتر!

میزان اسیدیته قهوه و شیرین بودن قهوه یکی از مواردی است که می‌تواند نظر داوران را جلب کرده و شما را نسب به سایرین متمایز تر نماید. برای اینکه بیشتر درباره این موضوع بدانید، بهتر است مطلب چرخه طعمی قهوه (Coffee Flavor Wheel) را مطالعه کنید.

تعادل در اسیدیته و تهیه قهوه با اسیدیته مناسب می‌تواند منجر به خلق طعمی منحصر به فرد شده و تمامی پتانسیل موجود در دانه های قهوه ارزشمند شما را بیرون بکشد. باید توجه داشت که انتخاب روش دم‌آوری مناسب همراه با حفظ طعم و رایحه اصلی در کنار میزان اسیدیته باید به نحوی باشد که در نهایت قهوه شما شیرین تر شود!

ذم اوری باریستا مسابقات
اگر به باریستایی و شرکت در مسابقات علاقه دارید باید بدانید مسیر آسانی نخواهد بود.

قهوه یا باریستا مسئله این است…

زمانی که به دوراهی مابین تصمیم گیری بر میزان اثرگذاری باریستا یا قهوه بر روی طعم نهایی می‌رسیم، ضد و نقیض ها آغاز می‌شوند!

شاید در طول سال‌های برگزاری مسابقات داوران اذعان داشته‌اند که منطقه رشد قهوه فاکتور اصلی در طعم نهایی قهوه نبوده و مهارت باریستا به عنوان عامل اصلی باید در نظر گرفته شود.

اما وقتی به تمام سال‌های برگزاری مسابقات جهانی باریستا و مسابقات ملی باریستا نگاه مجدد می‌اندازیم، متوجه می‌شویم در 8 دوره، قهرمانان از قهوه کشور کلمبیا برای دم آوری استفاده کرده بودند که شامل موارد زیر می‌شوند:

  1. تیم وندلبو، 2004 ( قهرمان جهان)
  2. رونالدو والرو، 2013 (قهرمان کلمبیا)
  3. ساشا سستیک، 2015 (قهرمان جهان)
  4. جیسون لو، 2015 (قهرمان مالزی)
  5. فرانچسکو ماسیولو، 2017 (قهرمان ایتالیا)
  6. جیسون لو، 2017 (قهرمان مالزی)
  7. رونالدو والرو، 2018 (قهرمان کلمبیا)
  8. دیگو کمپوس، 2021 (قهرمان جهان)

از طرفی دیگر، اکثر باریستا های شرکت کننده در مسابقات اذعان داشته‌اند که داوران به دنبال قهوه با اسیدیته کمتر و طعم شیرین‌تر بوده‌اند و این موضوع در قهوه کشور کلمبیا که در ارتفاعات بالا رشد می‌کند، کاملا مشهود است.

پیشنهاد قهوه های دمی

کلام آخر…

مسابقات جهانی باریستا از جمله رویدادهایی است که به صورت سالانه برگزار شده و بسیار مورد توجه صنعت قهوه و تمامی عوامل دخیل در آن می‌باشد.

تمامی این فرآیندها و رویدادها تا زمانی که منجر به کشف بیشتر قهوه و نوآوری در این صنعت می‌شود در نهایت به نفع مصرف کننده نهایی یعنی شما علاقمندان به قهوه خواهد بود.

سوالات و نظرات خودتون رو درباره مسابقات جهانی باریستا با ما به اشتراک بگذارید 😊.

منابع: Perfectdailygrind, Worldbaristachampionship, Wikipedia

پیشنهاد هوشمند قهوه
کافی استور را در اینستاگرام فالو کنید
5/5 - (2 امتیاز)

نوشته های مشابه

2 دیدگاه در “مسابقات جهانی باریستا (WBC) چیست؟

  1. سجاد محمودی گفت:

    تاریخ دقیق چه زمانی است و چند روز طول میکشه؟آیا امکان پخش زنده آن را دارید؟

    1. کافی دان گفت:

      احتمالا حدود انتهای تابستان خواهد بود. در صورت امکان نمایش حتما اطلاع رسانی می کنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *