اسکرین سایز قهوه (Coffee Screen Size) چیست؟
اسکرین قهوه چیست؟ شاید تا بحال اسکرین سایز قهوه به گوشتان خورده باشد اما درباره آن اطلاعات کافی نداشته اید. این مولفه همانقدر که ساده است میتواند به صورت مستقیم بر روی کیفیت و قیمت محصول نهایی اثرگذار باشد.
در بسیاری از کشورها و توسط بسیاری از تولیدکنندگان، یک روش متدوال یعنی استفاده از دستگاه غربال، معمول است. مانند اکثر غربال ها، اسکرین قهوه نیز از تعدادی ورق فلزی که هر کدام به ترتیب از بالا به پایین دارای حفرات کوچک تری هستند، ساخته شده است.
سپس دانه ها به صورت طبقه بندی شده بر اساس سایزی که دارند، جدا میشوند. به طور معمول اندازه آنها در بازه بین 8/64 تا 20/64 اینچ (3 تا 8 میلیمتر) قرار میگیرد.
فهرست مطالب
اسکرین سایز چیست؟
از زمانی که گیلاس های قهوه بر روی درخت رسیده و آماده چیدن میشوند، سفر و ماجراجویی طولانی خود را آغاز میکنند. تا در آخر بتوانند جادوی خودشان را در فنجان قهوه به رخ شما بکشند.
تمام این سفر به عنوان “فرآوری” شناخته میشود. شامل تغییرات قهوه از زمانی که میوه است تا زمان تبدیل شدن به دانه های سبز قهوه و رست کردن آنها میشود.
به طور معمول، مرحله نهایی از پراسسینگ (Processing) متعلق به اسکرین قهوه میباشد. اگرچه راه های مختلفی برای غربال و جداسازی دانه های قهوه وجود دارد، معمول ترین روش، استفاده از صفحات بزرگ چند طبقه است که بر روی هم قرار میگیرند.
همانطور که قهوه از بالا وارد می شود، صفحات ارتعاش می کنند و دانه ها از سوراخ های به تدریج کوچکتر می افتند. هرچه قهوه بیشتر از آن عبور کند، اندازه گیری یکدست تر است.
بیشتر مردم و متخصصین بر این باور هستند که دانه های بزرگتر طعم بهتری دارند. زیرا برای مدت طولانی تری روی درخت باقی میمانند و بنابراین باید بلوغ بیشتری داشته باشند. اندازه دانه قهوه معمولاً با ارتفاع رشد نیز مرتبط است. اما مانند هر موضوعی، استثناهای بیشماری وجود دارد.
اندازه صفحه معمولا به صورت 13-14-15-16-17-18و غیره گزارش میشود. این صفحه ها اندازه هایی را معادل با 17 از 64 اینچ وغیره، شامل میشوند.
همچنین در گذشته، برای گونههای عربیکا اعداد زوج (16، 18، 20 و …) و اعداد فرد برای گونههای روبوستا (13، 15، 17 و …) استفاده می گردید.
ضرورت اسکرین سایز چیست؟
وقتی نوبت به تولید یک فنجان قهوه خوب می رسد، وجود قوام و غلظت مناسب و مشابه در هر فنجان که در اختیار مشتری قرار میگیرد بسیار مهم است. اگر کیفیت و غلظت یک فنجان بسیار متفاوت از فنجان دیگر باشد، میتواند مشتریان را از خرید مجدد منصرف کند.
طعم نهایی قهوه توسط عوامل مختلفی مانند نژاد قهوه، ارتفاع مزرعه، لات قهوه و خاک تعیین می شود. از سایر عوامل مهم نیز اندازه دانه قهوه و مهارت رستر (Roaster) میتواند باشد.
برای رسترهای اسپشیالیتی (Specialty Roasters)، درک اسکرین سایز قهوه دارای اهمیت است. به دلیل آنکه تا حد زیادی بر روی روش انتخابی برای رست یا همان پروفایل رست قهوه میتواند اثرگذار باشد.
همجنین این موضوع به رسترها کمک میکند تا دانه هایی با همان کیفیت بالایی که برای مشتریان خود در نظر دارند، در نهایت در اختیار داشته باشند. اما…
به صورت کلی اسکرین سایز قهوه همیشه ضروری نیست. کشاورزانی که به صورت پیوسته با یک گونه و نوع خاص از قهوه سر و کار دارند، توانسته اند مسیر دستیابی به دانه هایی با اندازه یکنواخت را در مسیر تولید دریابند.
بوگدان ژرژسکو مقام دوم در مسابقات جهانی قهرمانی رست قهوه 2019 و صاحب MABO Coffee
به این صورت مرحله اسکرین سایز قهوه به نوعی دور زده میشود. برای مثال همه دانههای کاتوای (Catuai) از مبدا کشور برزیل دارای اندازه دانه تقریبا مشابه ای هستند. به همین دلیل تمام محصولات از یک مزرعه مشخص تقریبا اندازه یکسانی داشته و شاید به طور کل اسکرین سایز غیر ضروری باشد.
حالا که صحبت از اسپشیالیتی شد، به محصولات فوقالعاده زیر سری بزنید. خیالتان آسوده باشد انواع قهوه اسپشیالیتی به صورت تازه رست در بستهبندی مخصوص برای شما ارسال میشوند.
روش کشورها برای غربال قهوه
در ادامه این مقاله قصد داریم دانه های مختلف تولید شده در کشورهای مختلف را بررسی کنیم. همچنین، ببینیم که از چه سیستم طبقه بندی برای اسکرین سایز قهوه استفاده میکنند.
روش اسکرین سایز قهوه (طبقه بندی کیفیت قهوه) برحسب کشور مبدا ممکن است متفاوت باشد. ممکن است شامل اندازه دانه قهوه، تراکم دانه ها، تعداد دانه های معیوب، ارتفاع رشد، طعم و غیره باشد.
برخی از کشورها هیچ استانداردی برای درجه بندی قهوه ندارند. اما در عین حال، بسیاری از کشورها سیستم های طبقه بندی خود را توسعه داده اند. خوشبختانه، به لطف اسکرین سایز، می توان آنها را تقریباً طبقه بندی کرد.
پس از تکمیل اندازه صفحه، دسته ها جدا شده و بر اساس اندازه آنها برچسب گذاری می شوند. این برچسب ها بسته به مبدا متفاوت هستند. به عنوان مثال، سیستم درجه بندی در شرق آفریقا معمولاً از حروف A، B، C و T استفاده می کند که AA ( اندازه صفحه نمایش 17-19 میلی متر) با کیفیت ترین دانه ها در نظر گرفته می شود.
** در آفریقا، دانه ها با اسکرین سایز 19-17 به عنوان AA و 16 به عنوان AB و 14 به عنوان C شناخته میشوند. اسکرین سایز قهوه ممکن است در کشورهای مختلف خاص باشد.
در کلمبیا که اندازه دانه ها بصورت سوپرمو (Supremo) و اکسلسو (Excelso) طبقه بندی میشود. در حالی که قهوه های آمریکای مرکزی اغلب دارای برچسب EP (European Prep) و American Prep هستند.
اسکرین سایز مهم است زیرا اندازه دانه ها اغلب به سمت یک چگالی متغیر در قهوه است که در طعم قهوه نقش دارد. بنابراین، با تفکیک دقیق اندازه های مختلف دانه ها، کشاورزان می توانند طیف وسیعی از قهوه را به خریداران بالقوه ارائه دهند که همگی از یک محصول به دست می آیند.
آیا اندازه روی کیفیت و طعم تأثیر می گذارد؟
درباره میزان تأثیر اسکرین سایز بر کیفیت کلی دانه های قهوه همچنان اختلاف نظر هست.
در حالی که برخی میگویند دانه های بزرگتر کیفیت بهتری دارند، برخی دیگر ادعا می کنند که عوامل دیگری مانند منطقه کشت، روش های فرآوری، چگالی دانه و رست کردن تأثیر بیشتری دارند.
همیشه بزرگتر بودن دانههای قهوه به معنای بهتر بودن آنها نیست. در ارتفاعات بالاتر دانه هایی با اندازه کوچکتر رشد میکنند که دارای مواد مغذی بیشتر و چگالی بالاتر بوده و به همین دلیل کیفیت بالاتری نیز دارند.
کریس کرنان متخصص قهوه، نویسنده، محقق و مدیر آزمایشگاه Crown (Royal Coffee)
به هر حال در برخی از مناطق که درگیر تولید دانه های قهوه با اندازه بزرگتری هستند به صورت گسترده از جمله بهترین تولیدکنندگان قهوه در سراسر جهان شناحته میشوند. به عنوان مثال، مناطق کشت قهوه در ارتفاعات در کلمبیا، رواندای جنوبی و اتیوپی، تمایل به تولید دانه های نسبتاً کوچک با کیفیت فوق العاده دارند.
“کیفیت فنجان به اسکرین سایز ربطی ندارد”. اما با توجه به سیستم های درجه بندی کشورهای مختلف، مصرف کنندگان باور دارند که دانه های بزرگتر بسیار بهتر از دانه های کوچک هستند. بهترین مثال مربوط به کنیا است، جایی که دانه های AA اغلب با قیمت بالاتری نسبت به PB (پیبری) فروخته میشوند. علیرغم این واقعیت که پیبری معمولاً بهتر از دانه های بزرگتر است.
اگر به دنبال قهوه با انواع طعمهای منحصربهفرد هستید، میتوانید به سراغ محصولات زیر بروید. انواع محصولات مناسب قهوه دمی به صورت تازه برشت توسط کافی استور رست، بستهبندی و ارسال میشوند.
اهمیت اسکرین سایز دانه های قهوه
در حالی که اندازه دانههای قهوه لزوماً نشاندهنده کیفیت نیست، اما یکنواختی اسکرین سایز دانه های قهوه در کیفیت نهایی قهوه بسیار اهمیت دارد.
یک مزیت هنگام رست کردن دانه های با اسکرین سایز یکسان واضح است. حرارت اعمال شده به طور ثابت به کل دانه های قهوه نفوذ خواهند کرد. همچنین، نتیجه در کل رست شدن قهوه تاثیرگذار بوده و مراحل به خوبی به پایان میرسند.
اگر ما در یک گروه دانه قهوه با اسکرین سایز بسیار متفاوت رست کنیم، تعدادی از دانه های قهوه به خوبی رست شدند درحالی که بقیه دانه های قهوه خام مانده اند.
اگرچه ممکن است اسکرین سایز کیفیت کلی یک دانه قهوه را تعیین نکند، اما می تواند به بهبود قوام دانه های ارائه شده به خریداران کمک کند.
اسکرین سایز همچنین ابزار مفیدی برای کشاورزانی است که محصولاتی با گونههای متفاوت کشت میکنند. در حالی که تنوع بیشتری ایجاد میکند که برای طیف وسیعی از مشتریان جذاب خواهد بود.
کار کردن با یک محصول مشخص به رسترها کمک میکند تا بتوانند پروفایل رست هر چه بهتر و مناسب تر خود را برای بیرون کشیدن بهترین عطر و طعم و کیفیت از دانه های قهوه را بیابند.
اگر به دنبال طعمهای منحصربهفرد هستید، انواع برای شما مناسب هستند. از بین محصولات زیر هر کدام را که امتحان کردید، حتما نظرات خود را با ما درمیان بگذارید.
کلام آخر
در این مقاله درباره اسکرین سایز دانه قهوه و میزان تاثیر آن در طعم نهایی قهوه صحبت کردیم. همچنین، بررسی کردیم هر کشور اسکرین سایز قهوه خود را چطور طبقه بندی میکند.
همچنین دانستیم که اگرچه اسکرین سایز قهوه ممکن است در تعیین کیفیت قهوه نقش اساسی نداشته باشد اما میتواند ابزاری برای کمک به کشاورزان و رستر ها به جهت بهبود پیوستگی پروفایل رست و محصول نهایی که در اختیار مشتری قرار میگیرد باشد تا بتوانند یک تجربه ثابت را رقم بزند.
کافی استور با آگاهی داشتن نسبت به اسکرین سایز قهوه و اهمیت آن همیشه در تلاش است تا با توجه به این فاکتور در کنار تمامی عوامل دیگر، بهترین محصول را در اختیار شما مشتریان عزیز قرار بدهد.
امیدواریم شما با خواندن این مقاله، با اسکرین سایز قهوه آشنا شده باشید. سوالات و نظرات خودتون رو با ما در بخش کامنت در پایین همین صفحه به اشتراک بگذارید.
منابع: MTpak, Garageroasted, Royalcoffee
ولی دانه های درشت تر یکدست بهتر از ریز یکدست هست
ممنون بابت مطالب بسیار مفیدتون هزار لایک