آموزش استفاده از ابزارهای قهوه

طرز تهیه و آشنایی با قهوه عربی

arabic coffee

طرز تهیه قهوه عربی، روشی آسان، جالب و منحصربه فرد است که دوستداران قهوه را عاشق خود میکند. اگر طرفدار قهوه، این نوشیدنی جذاب باشید، حتما از تهیه قهوه عربی و نوشیدن آن، لذت خواهید برد. در این مقاله اطلاعات بیشتر و مفیدتری در باره طرز تهیه قهوه عربی با دله و نحوه دم کردن قهوه عربی بدست خواهید آورد.

قهوه عربی چیست؟

قهوه عربی یا همان Arabic coffee، نوشیدنی تفریحی مورد علاقه اعراب است. اگرچه اصطلاح قهوه عربی، قهوه ترکی را نیز در بر می گیرد، اما قهوه عربی به طور خاص قهوه ای است که طبق سنت های عربی و با دله عربی درست می شود. این قهوه، از سال ها پیش در شبه جزیره عربستان محبوب بوده است.
قهوه عربی معمولا از دانه های قهوه عربیکا تهیه می شود که ۸۰ درصد تولید قهوه در جهان را تشکیل می دهد.

تاریخچه قهوه عربی

با توجه به اینکه این روزها بیشتر قهوه های عربیکا در مناطقی مانند کنیا، جاوا و کلمبیا تولید می شود، ممکن است تعجب کنید اگر بدانید که قهوه در واقع از خاور میانه نشات گرفته است. اگرچه نام عربیکا تا حدودی به تاریخچه آن اشاره دارد.
در افسانه ها آمده است که قهوه برای اولین بار توسط چوپانان عربستان کشف شد. مشخص شد که برخی از بزهای آنها که توت های خاصی را می جویدند، فعالیت بیشتری دارند. بعد ها، اعراب شروع به استفاده از این مواد برای تهیه نوشیدنی های انرژی زا کردند.
فرهنگ قهوه اعراب، قرن ها قبل از فرهنگ غربی بوده است. در حقیقت، کلمه انگلیسی «قهوه» از کلمه ‘koffie’ در هلندی گرفته شده است که از ترکی ‘kahve’ بود که به نوبه خود ریشه در کلمه عربی qahwah دارد.
براساس یونسکو، قهوه از شبه جزیره عربستان نشأت گرفته است. یونسکو با تأکید بر اهمیت حفظ این سنت ها، قهوه عربی را به لیست میراث فرهنگی خود در سال ۲۰۱۵ اضافه کرد.
جهانیان از یمن برای قهوه تشکر می کنند. اعتقاد بر این است که به طور دقیق اولین دانه های قهوه در شبه جزیره عربستان جنوبی، یمن، بو داده و دم می شوند. تکامل این کلمه «قهوه» نشان دهنده گسترش قهوه در امتداد مسیرهای ابریشم از عربستان جنوبی به اروپا در قرن شانزدهم است.

نحوه درست کردن قهوه عربی با دله عربی

برای تهیه قهوه عربی arabic coffee حتما باید از ظرف خاصی به نام دله، و ترجیحا روی ذغال استفاده کنید.اما اگر دله ندارید به ناچار از ایبریک یا قهوه جوش استفاده کنید. برای درست کردن قهوه عربی بر خلاف اسپرسو یا قهوه فرانسه باید به آن ادویه و طعم دهنده افزوده شود.

موارد مورد نیاز برای تهیه قهوه عربی (برای ۳ نفر):

  1. دله
  2. ۳ فنجان آب
  3. هل به صورت پودر- به مقدار لازم
  4. پودر قهوه با درجه آسیاب بسیار ریز و رست تیره – ۳ قاشق سوپ خوری سر پر
  5. پنج یا شش حبه میخک، زعفران و گلاب نیز می توانید به صورت اختیاری اضافه کنید.

نکته: معمولا درجه آسیاب قهوه برای تهیه قهوه عربی باید بسیار ریز باشد. (همانند درجه آسیاب قهوه ترک)؛ اما عده ای بر این باورند که باید از درجه آسیاب درشت تری استفاده شود.

تهیه قهوه عربی؟!

طرز تهیه قهوه عربی با دله راحت و ساده است.  برای تهیه قهوه عربی شما نیاز به آب، پودر قهوه و مواد طعم دهنده ای مثل میخک و هل دارید. مراحل و نحوه دم کردن قهوه عربی در ادامه به صورت مفصل آورده شده است.

۱- افزودن آب به دله

درون دله سه فنجان آب بریزید و بگذارید بجوشد. زمانی که به جوش آمد دله را به مدت سی ثانیه از روی گاز بردارید تا کمی دمای آن فروکش کند.

دم کردن قهوه عربی

هوووم!!!

۲- افزودن پودر قهوه

پودر قهوه تان را اضافه کنید و آن را هم بزنید و دله را روی گاز با شعله کم قرار دهید.

تهیه قهوه عربی

می توانید از قهوه ای با رست روشن نیز استفاده کنید.

۳- دم آوری قهوه عربی

دله تان باید به مدت ۱۰-۱۲ دقیقه با شعله کم بر روی گاز بماند. پس از این زمان فوم روی قهوه شروع به بالا آمدن می کند. یادتان باشد قهوه نباید بجوشد زیرا در نهایت قهوه ای سوخته خواهید داشت. زمانی که قهوه نزدیک به جوشیدن شد دما را کاهش دهید.

۴- افزودن هل، میخک یا موارد دیگر

اجاق تان را خاموش کنید و بگذارید دله تان به مدت یک دقیقه ساکن بماند. بعد از پایین آمدن فوم، هل را به آن اضافه کنید هم چنین میخک نیز می توانید به آن بیافزایید حالا یک بار دیگر دله تان را روی گاز قرار دهید و بگذارید تا نزدیک جوشیدن برسد. دیگر تمام است!

۵- سرو قهوه عربی

دله را بردارید و در فنجان مخصوص بریزید. اکنون قهوه آماده ست که نوش جان کنید. در صورت تمایل می توانید قهوه را از صافی رد کنید. در ضمن بهتر است قبل از ریختن قهوه در فنجان، دله را کمی ساکن بگذارید تا پودر یا لرد قهوه ته نشین شده و در نهایت نوشیدنی صاف تری داشته باشید.

نکات تهیه قهوه عربی:

برای تهیه قهوه عربی با دله باید نکات مهمی را در هنگام درست کردن آن مدنظر قرار داد. نحوه دم کردن قهوه عربی بسیار مهم است و اضافه کردن مواد طعم دهنده می تواند لذت این نوشیدنی را چندین برابر کند.

  • قهوه عربی، به دلیل طرز دم آوری اش معروف و شناخته شده است؛ نه بخاطر نوع دانه های قهوه. پس برای تهیه قهوه عربی، می توانید از هرنوع قهوه استفاده کنید. درواقع این دانه های قهوه نیستند که قهوه عربی را متمایز میکنند. قهوه عربی یک نماد فرهنگی معروف در سراسر خاورمیانه و شمال آفریقا است. بسیاری تصور می کنند آنچه قهوه عربی را با سایر قهوه های مصرف شده در دیگر نقاط جهان متفاوت می کند، نوع دانه های استفاده شده است، اما این طور نیست. برای تهیه قهوه عربی، از همان دانه عربیکا که در اسپرسوها و لاته های کارامل پیدا می کنیم استفاده می شود، اما روش های مشخص برای تهیه آن و طعم دهنده های اضافی، آن را منحصر به فرد می کند.
  • برخی افراد تمایل دارند که همیشه قهوه خود را شیرین میل کنند؛ اما عموما، اضافه کردن شیر و شکر به قهوه عربی مرسوم نیست.
  • بطورکلی بهتر است برای این قهوه و سایر قهوه ها، فنجان های سرو را از قبل گرم کنید.
  • تهیه قهوه عربی با ذغال می تواند کیفیت بهتری داشته باشد؛ از آن جهت که حرارت آن به صورت یکسان و پیوسته است.
  • از آنجا که افزودن ادویه ها، اختیاری و متناسب با ذائقه افراد است، در هنگام خرید محصول بهتر است قهوه هایی خریداری شود که با ادویه و طعم دهنده ها ترکیب نشده باشند؛ تا تناسب ترکیب دست خودتان باشد.
قهوه عربی چیست

شات شما حاضر است!

آداب نوشیدن قهوه عربی

  • از دست راست خود برای برداشتن فنجان و نوشیدن قهوه استفاده کنید. ممکن است در برخی فرهنگ ها، به دور از ادب باشد که با دست چپ، فنجان قهوه را بلند کنید
  • مهمان، همیشه باید حداقل یک فنجان از قهوه ای که میزبان سرو می کند را بنوشد. در طی یک دیدار، نوشیدن سه فنجان قهوه کاملا طبق آداب است.
  • زمانیکه فنجان اول خود را نوش جان کردید، با چرخاندن فنجان در جای خود، به میزبان اعلام می کنید که آماده فنجان بعدی هستید.
  • قهوه، بخشی اجتناب ناپذیر از اجتماعات خانوادگی، جلسات تجاری و مجالس عربی است. شخصی که قهوه را برای میهمانان سرو می کند، باید حداقل ۱۵ سال سن داشته باشد تا قهوه را روی مهمانان نریزد و بتواند برازنده ارتباط با آنها باشد. او باید ظرف قهوه یا همان دله را در دست چپ و فنجان سرو را در دست راست نگه دارد.
  • در یک مجلس، قهوه ابتدا برای مهمترین فرد جمع، مانند یک عالم دینی یا یک شیخ سرو می شود؛ سپس، شخصی که در سمت راست او نشسته است سرویس داده می شود و …

فواید نوشیدن قهوه عربی برای سلامتی

قهوه عربی در اصل بدون هیچگونه قند و شکر سرو می شود؛ اما بسته به ذائقه فرد، می توان شکر اضافه کرد. به همین دلیل، قهوه عربی معمولاً فاقد هرگونه کالری است. علاوه بر این، ادویه جات فواید زیادی برای سلامتی دارند؛ اما به دلیل محتوای کافئین، نباید بیش از حد مصرف شود.
هرچه دانه های قهوه بیشتر تفت داده شوند، مقدار کافئین آن کمتر خواهد بود. انواع ادویه های موجود در قهوه عربی، آن را با آنتی اکسیدان هایی که از عفونت و بیماری جلوگیری می کنند غنی می کند.

تفاوت قهوه عربی و قهوه ترک چیست؟

اصطلاح قهوه عربی، قهوه ترکی را نیز دربرمی گیرد؛ اما قهوه عربی از برخی جهات جزئی با قهوه ترک متفاوت است.
هر دو این قهوه ها بدون شیر و خامه سرو می شوند و با دانه های تازه آسیاب شده تهیه می شوند. جدا از ظروف دم آوری قهوه و آداب و رسوم، تفاوت قابل توجه این است که از هل و سایر ادویه ها در قهوه ترک استفاده نمی شود. درحالیکه قهوه عربی معمولاً همراه با ادویه های مختلف و هل سرو می شود.

اگر می خواهید با دله بیشتر آشنا شوید، این مطلب را مطالعه کنید. هم چنین به آداب سرو این نوشیدنی در مطالب بعدی اشاره خواهیم کرد.
اگر مایل اید دوستان تان هم این آموزش را مطالعه کنند می توانید مطلب را با استفاده از شبکه های اجتماعی در انتهای هر مطلب، برای شان ارسال کنید.

4/5 - (21 امتیاز)

نوشته های مشابه

39 دیدگاه در “طرز تهیه و آشنایی با قهوه عربی

  1. بهاره گفت:

    آیا دله همان قوری فلزی دردار است؟

    1. کافی استور گفت:

      سلام
      خیر، دله ابزاری برای تهیه قهوه است که با قوری متفاوته

    2. سعید گفت:

      نه عزیزم دله همان فلاکس خودمونه منتها داخل قوری میریزنش تا به مدت ده الی پانزده دقیقه جوش بیاد و هل و میخک و زعفران و به مقدار کم گلاب اضافه میکنن عربی به فلاکس چای یا قهوه میگن دله

  2. شهلا دوایی گفت:

    سلام شنیده بودم که عده ای به وسیله خوردن قهوه رژیم لاغری میگیرند قطعا منظورشون همین قهوه تلخ وبدون شکر عربی بوده

    1. کافی استور گفت:

      سلام
      بله همینطور هست. اما نه فقط قهوه عربی. همه قهوه ها خاصیت لاغری دارند.

  3. وحید گفت:

    سلام
    من امسال تو عراق، سه جای متفاوت ،قهوه درست شده با دله خوردم که هر سه شدیدا تلخ بودن، ولی یکیشون طعم ترشی خوشایندی داشت و بسیار لذت بردم.
    همچنین طبق فرمایش دوستان، دله های بسیار بزرگی هم روی ذغال داشتند که از اونها قهوه را داخل دله های کوچک برای سرو میریختند. و شیشه های نسکافه عربی هم به تعداد زیاد بود.

  4. علیرضا گفت:

    با سلام
    قهوه عربی تو خوزستان به این روش تهیه میشه که ابتدا پودر قهوه تازه آسیاب شده کمی زبرتر از قهوه ترک رو دم میدن تو یه دله بزرگ به اسم گم گم (gom gom) بعد اونو از صافی رد میکنن که لرد قهوه گرفته بشه و اصطلاحا بهش میگن شربت .بعد این شربتو میریزن تو دله، واسه غلیظ شدن یه مقدار میتونید نسکافه اضافه کنید بعضیا هل یا مقدار کمی زعفران هم اضافه میکنن و دله رو حرارت ملایم تو منقل کنار ذغال میذارن.
    البته این قهوه بیشتر مختص خوزستان و عراقه.و طریقه سروش اینه که مقدار کمی تو فنجون ریخته میشه .تو بحرین و قطر پودر قهوه ای که رست کم داده شده رو با مقدار زیاد هل و زعفران و گاهی زنجبیل دم میکنن و موقع سرو فنجون و پر میکنن البته قهوه اش خیلی رقیقه و رنگ روشنی داره.

  5. احد گفت:

    من مدتی طولانی است که دارم با گلد درست میکنم و تمام مشتری هایم هم رازی هستند و الان برام این سوال شده که میشه با قهوه فوری (علی کافی)درست کرد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *