آموزش و طرز تهیه آفوگاتو یا قهوه بستنی

یکی از نوشیدنیها بر پایه اسپرسو، آفوگاتو است که در خانه هم می توان آن را تهیه کرد. این نوشیدنی ایتالیایی در این کشور “غرق شده” ترجمه می شود. آفوگاتو/Affogato (ترکیبی از قهوه و بستنی) نوشیدنی داغی که خیلی گرم نیست!
ممکن است در یک روز گرم تابستانی که دلتان هوس قهوه با بستنی کرده است این آموزش مورد استفاده تان قرار بگیرد؛ بنابراین به دقت این بخش را مطالعه نمایید تا طرز تهیه آفوگاتو (اسپرسو با بستنی) را به شما آموزش دهیم.
اگر به دسرهای قهوهمحور مثل آفوگاتو علاقه دارید، میتونید برای تنوع، طعمی جدید با ترکیب بستنی و پودر هات چاکلت فوری رو هم امتحان کنید
فهرست مطالب

آفوگاتو چیست؟
این سوال را خیلی از عاشقان قهوه می پرسند که آفوگاتو چیست؟ آفوگاتو یا اصطلاحا قهوه بستنی، دسری است که از یک یا دو شات اسپرسو داغ با بستنی ترجیحا وانیلی تهیه می شود. البته عده ای از قهوه دمی نیز استفاده می کنند، که چندان مرسوم نیست. در دسته بندی ها، نوشیدنی آفوگاتو با اینکه نوشیدنی چندان داغی نیست اما جزو نوشیدنی های گرم محسوب می شود.
اگر تمایل به تهیه آفوگاتویی دل نشین در خانه، توسط موکاپات یا بعضا فرنچ پرس را دارید پس قهوه تان را کمی بیشتر کنید تا غلیظ شود.

عطر و طعم و مزه آفوگاتو
یکی از ویژگی های مهم این دسر، طعم و مزه خاص آن( ترکیب شیرین و تلخ) می باشد که مورد علاقه بسیاری از افراد است.
وقتی اسپرسوی خود را روی بستنی می ریزید، بستنی شروع به آب شدن می کند، و کف زیادی روی آفوگاتو به وجود می آید. پس از چند دقیقه، با نزدیک شدن دمای قهوه و بستنی، بستنی دیگر آب نمی شود و مانند یک توپ سرد در نوشیدنی شما دیده می شود.
به طوری که لایه بیرونی بستنی کمی نرم تر (بیشتر آب شده است) از مرکز آن است و به نظر می رسد هنوز گرما به مرکز بستنی راه نیافته است. آفوگاتو نوشیدنی ایست که از تلخی قهوه و شیرینی بستنی در کنار هم بهره می برد و طعم آن بسیار دلنشین است.
با اسپرسو می توانید کن پانا یا اسپرسو با خامه نیز تهیه کنید.

تنوعها و نسخههای مختلف آفوگاتو
در دنیای قهوه و دسر، آفوگاتو (Affogato) هم مثل بسیاری از نوشیدنیهای کلاسیک، نسخهها و تنوعهای خوشمزهای دارد. در ادامه چند مدل محبوب از قهوه آفوگاتو را معرفی میکنم و برای هر کدام توضیح کلی را ارائه می دهیم.

۱. آفوگاتو کلاسیک
این نسخهی اصلی و سادهی دسر آفوگاتو است: یک اسکوپ بستنی وانیلی با یک شات اسپرسو با بستنی که روی آن ریخته میشود. گرمای اسپرسو با سردی بستنی ترکیب شده و یک طعم فوقالعاده متعادل و خامهای ایجاد میکند. این سادهترین و پرطرفدارترین فرم قهوه بستنی است.
۲. آفوگاتو با شکلات
در این مدل، علاوه بر شات اسپرسو، کمی شکلات ذوبشده یا سس شکلات روی بستنی ریخته میشود. ترکیب طعم تلخ اسپرسو، شیرینی بستنی و غلظت شکلات، آفوگاتو را به یک دسر شکلاتی بینظیر تبدیل میکند.
۳. آفوگاتو با مشروب (Alcoholic Affogato)
در برخی کافهها یا نسخههای خاص، به قهوه آفوگاتو مقداری لیکور مثل آمارتو، بایلیز یا لیکور قهوه اضافه میشود. این نسخه مخصوص بزرگسالان است و یک طعم گرم و غنی به دسر آفوگاتو میدهد.
۴. آفوگاتو با طعمهای بستنی مختلف
هرچند وانیل کلاسیکترین انتخاب است، اما میتوان از بستنیهای شکلاتی، کاراملی، فندق یا حتی بستنی قهوه برای تنوع استفاده کرد. تغییر طعم بستنی، به آفوگاتو شخصیتی کاملاً متفاوت و جذاب میدهد و تجربهی جدیدی از قهوه بستنی برایتان میسازد.
مواد اولیه مورد نیاز برای تهیه آفوگاتو
- بستنی وانیلی با کیفیت / یا بستنی طعمدار دلخواه
- اسپرسوی تازه دم شده / یک یا دو شات
- اختیاری: شکلات ذوبشده، سس کارامل یا لیکور برای تزئین یا طعم اضافه

طرز تهیه آفوگاتو مرحله به مرحله (به روش های مختلف)
۱. آماده کردن بستنی
یک یا دو اسکوپ بستنی وانیلی با کیفیت (یا هر طعم دلخواه) را درون یک لیوان شیشهای یا کاسهی کوچک مخصوص سرو بریز. بستنی باید کمی سفت باشد تا با اسپرسوی داغ آب نشود و ترکیب زیبایی ایجاد کند.
۲. دمآوری اسپرسو
یک شات اسپرسوی تازه و غلیظ تهیه کن. اگر دستگاه اسپرسوساز در دسترس نداری، میتوانی از موکاپات هم استفاده کنی تا قهوهای قوی برای آفوگاتو آماده شود. حتماً قهوه داغ و تازه باشد تا بهترین طعم و عطر را بدهد.
۳. ریختن اسپرسو روی بستنی
بلافاصله بعد از دمآوری، اسپرسوی داغ را بهآرامی روی اسکوپ بستنی بریز. قهوه داغ شروع به ذوب کردن بستنی میکند و ترکیبی خامهای، گرم و سرد بهوجود میآورد که خاصیت اصلی قهوه آفوگاتو است.
۴. سرو و تزئین (اختیاری)
اگر دوست داری، میتوانی کمی شکلات ذوبشده، سس کارامل یا پودر کاکائو روی دسر آفوگاتو بریزی یا حتی مقداری لیکور برای طعمی خاصتر اضافه کنی. البته مدل کلاسیک بدون هیچ افزودنی هم فوقالعاده است!
نکات کلیدی برای تهیه اسپرسو با بستنی بی نقص
- استفاده از بستنی با کیفیت: بستنی وانیلی پرچرب و خوشطعم انتخاب کن.
- اسپرسوی داغ و تازه: قهوه باید بلافاصله پس از دمآوری روی بستنی ریخته شود.
- بستنی کمی سفت باشد: از بستنی خیلی نرم استفاده نکن که سریع آب نشود.
- تناسب مقدار اسپرسو و بستنی: معمولاً یک یا دو اسکوپ بستنی برای یک شات اسپرسو کافی است.
- سرو سریع: بلافاصله پس از ریختن اسپرسو، آفوگاتو را سرو کن تا بهترین طعم و بافت حفظ شود.

تاریخچه و منشأ آفوگاتو
آفوگاتو (Affogato) ریشه در فرهنگ قهوهنوشی ایتالیا دارد و یکی از سادهترین و در عین حال خوشمزهترین دسرهای سنتی این کشور به شمار میآید. واژهی “آفوگاتو” در زبان ایتالیایی به معنای “غرق شده” است که به بهترین شکل ماهیت این دسر را توصیف میکند: یک اسکوپ بستنی که در اسپرسوی داغ غرق میشود.
منشأ دقیق قهوه آفوگاتو به نیمهی قرن بیستم بازمیگردد، زمانی که عشق ایتالیاییها به قهوه و بستنی در ترکیبی خلاقانه و ساده با یکدیگر پیوند خورد. ابتدا دسر آفوگاتو بهصورت غیررسمی در کافهها و بستنیفروشیهای ایتالیا سرو میشد و کمکم به بخشی جدانشدنی از منوی قهوهخانههای سنتی تبدیل شد.
امروزه این قهوه بستنی محبوبیت جهانی پیدا کرده و در بسیاری از کشورهای دنیا با تنوعهایی مثل استفاده از شکلات، لیکور یا طعمهای متفاوت بستنی تهیه میشود. در ادامه، بیشتر درباره نحوه گسترش و محبوبیت جهانی اسپرسو با بستنی صحبت خواهیم کرد.
سوالات متداول
آیا میتوان به جای اسپرسو از قهوه معمولی برای آفوگاتو استفاده کرد؟
بله، اما بهترین نتیجه زمانی حاصل میشود که از اسپرسوی غلیظ و تازه استفاده شود. قهوه معمولی رقیقتر است و ممکن است طعم قوی دلخواه قهوه آفوگاتو را ایجاد نکند
چه نوع بستنیای برای آفوگاتو بهتر است؟
بستنی وانیلی کلاسیکترین و بهترین انتخاب برای دسر آفوگاتو است، اما میتوان از بستنیهای شکلاتی، کاراملی یا قهوهای هم استفاده کرد
چه تعداد شات اسپرسو برای آفوگاتو لازم است؟
معمولاً یک شات اسپرسو کافی است، اما برای طعم قویتر یا در تهیه قهوه بستنی دابل میتوان از دو شات استفاده کرد
آیا آفوگاتو یک نوشیدنی است یا یک دسر؟
آفوگاتو دقیقاً در مرز بین نوشیدنی و دسر قرار دارد؛ گرچه بیشتر آن را به عنوان دسر آفوگاتو میشناسند، به دلیل ترکیب بستنی و اسپرسو میتوان آن را نوشیدنی دسرگونه هم دانست.
آیا آفوگاتو را باید سریع سرو و مصرف کرد؟
بله، چون بستنی به سرعت در قهوه داغ ذوب میشود. بهترین حالت مصرف، بلافاصله پس از ریختن اسپرسو روی بستنی است.
میتوان آفوگاتو را بدون قهوه درست کرد؟
در برخی نسخههای مدرن، از شکلات داغ یا لیکور به جای اسپرسو استفاده میشود، اما نسخه اصیل طرز تهیه آفوگاتو همیشه با اسپرسوی داغ انجام میشود.
آفوگاتو برای چه افرادی مناسب نیست؟
افرادی که به کافئین حساسیت دارند یا عدم تحمل لاکتوز دارند، باید در مصرف آفوگاتو دقت کنند یا جایگزینهایی مثل بستنی بدون لاکتوز یا قهوه بدون کافئین انتخاب کنند.
منبع: tastingtable، Venchi

چه به موقع یافتم این مطلب رو. مرسی از آموزش مرسی از ویدئو…
عالی. نوشیدنی جذابی به نظر میرسه
من اینو درست کردم خیلی حاال میده. عاشقش شدم. طعم تلخ و شیرین باهم خیلی عالیه
اره واقعا عالی بود تست کردم الان حرف نداشت👍
ممنون از آموزش هایی که قرار می دهید
ویدیوی جالبیه. فکر نمیکردم انقدر ساده باشه تهیه اش
با عرض سلام و خسته نباشید
بنده در محیط کارم معمولا چای می نوشم کم و بیش هم از قهوه های بسته بندی استفاده می کنم اما اینطور به نظر می رسه که فرهنگ خوردن قهوه مخصوصا قهوه تازه برای مردم در حال جا افتادن می باشد
دیشب تا دیر وقت سرکار بودم و جای شما خالی یک آفوگاتو برای همه همکارامون با قهوه تازه های شما درست کردم/لذت بردیم/سپاس فراوان از شما