حواشی قهوه

همه چیز درباره کمربند قهوه

coffeebelt
لاگین کنید، دیدگاه بگذارید، کد تخفیف دریافت کنید!

علیرغم نوشیدن روزانه بیش از دو میلیارد فنجان قهوه در سراسر جهان، تعداد کمی از ما می دانیم که قهوه از کجا می آید. در اینجا نگاهی می اندازیم به اینکه کمربند قهوه چیست و چرا اینقدر مهم است.

کمربند قهوه چیست؟

به گفته انجمن ملی قهوه، کمربند قهوه به نواحی استوایی زمین گفته می ‌شود که قهوه در آن به آسانی کشت می‌شود. بین 25 درجه شمالی خط استوا و 30 درجه جنوبی، محدوده‌ای که تقریباً به طور کامل بر مناطق استوایی همپوشانی دارد. این منطقه شامل مناطق تولید قهوه مانند برزیل، کلمبیا، کاستاریکا، کوبا، جمهوری دومینیکن، اکوادور، السالوادور، گواتمالا، هائیتی، هندوراس، جامائیکا، مکزیک، نیکاراگوئه، پاناما، پاراگوئه، پرو، ایالات متحده، ونزوئلا، چین، هند، اندونزی، لائوس، نپال، پاپوآ گینه نو، فیلیپین، تایلند، ویتنام، آنگولا، بوروندی، کامرون، جمهوری آفریقای مرکزی، جمهوری دموکراتیک کنگو، اتیوپی، گابن، غنا ، گینه، ساحل عاج، لیبریا، کنیا، ماداگاسکار، مالاوی، رواندا، سیرالئون، تانزانیا، تیمور لسته، ترینیداد و توباگو، توگو، اوگاندا، یمن، زیمبابوه، زامبیا و…. است.

در عکس بالا کشورهای موجود در کمربند قهوه را میتونید مشاهده کنید.

چرا کمربند قهوه اینقدر مهم است؟

آب و هوای داخل کمربند قهوه شرایط بهینه را برای رشد قهوه فراهم می کند. گیاهان قهوه برای تولید قهوه با کیفیت به شرایط بسیار خاصی نیاز دارند. در ادامه به توضیح این شرایط میپردازیم.

بارش باران

درختان قهوه به آب و هوای مرطوب و استوایی نیاز دارند که دارای فصول خشک و مرطوب مشخصی باشد. بسیاری از کشاورزان قهوه به بارندگی به عنوان تنها منبع آب خود متکی هستند، بنابراین فصل مرطوب مقادیر زیادی از گیاهان قهوه را با آب مورد نیاز برای زنده ماندن تامین می کند. فصل خشک فرصتی را برای برداشت گیلاس قهوه که دانه های قهوه را در خود جای داده است، فراهم می کند. فصل برداشت قهوه دو تا سه ماه طول می‌کشد و گیلاس‌ها در طول این ماه‌ها چندین بار چیده می‌شوند. در حالی که اکثر کشورها یک فصل برداشت دارند، برخی از کشورها مانند کلمبیا فصل برداشت دوم و کوچکتری دارند.

آب و هوا، اکثرا آفتابی با دمای خنک و پایداره.

درجه حرارت

گیاهان قهوه به دلیل حساسیتی که به سرما و گرمای شدید دارند، به دمای پایدار نیاز دارند. بسیاری از گیاهان قهوه قادر به تحمل نوسانات شدید دما نیستند و در طول سال به دمای بین 15 تا 30 درجه سانتیگراد (59 تا 86 درجه فارنهایت) نیاز دارند. مسئله دیگر این است که برخی از گونه های قهوه از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید بیزارند. به منظور محافظت از گیاهان قهوه، برخی از مزارع از درختان جنگلی برای سایه زدن گیاهان قهوه استفاده می کنند. قهوه ای که در سایه رشد می کند فواید دیگری مانند جلوگیری از رشد علف های هرز، محافظت در برابر یخ زدگی و افزایش تعداد گرده افشان ها دارد که منجر به تولید مقادیر بیشتر میوه های گیلاس قهوه می شود. قهوه‌ای که در سایه رشد می‌کند نیز به زمان بیشتری برای رسیدن نیاز دارد و قهوه پیچیده‌تری ایجاد می‌کند زیرا قندهای طبیعی میوه زمان بیشتری برای رشد دارند. از آنجایی که قهوه در نزدیکی خط استوا کشت می شود، کشورهایی که قهوه تولید می کنند از گرم ترین کشورهای جهان هستند. به همین دلیل، بیشتر قهوه در ارتفاعات بالا کشت می شود که آب و هوا خنک تر و پایدارتر است.

ارتفاع

بیشتر قهوه جهان بین 1000 تا 2000 متر (3300 تا 6600 فوت) بالاتر از سطح دریا کشت می شود. دما در این ارتفاعات تغییر چندانی بین حداکثر و پایین ترین دماوجود ندارد و این شرایط برای کشت قهوه عالی است.

افزایش گرما، چه شدید و چه حتی ناچیز، بر مزارع قهوه زراعی تأثیر مخرب دارد

خاک

خاک نقش مهمی در بقای قهوه ایفا می کند زیرا مواد مغذی لازم را که از هوا و آب یافت نمی شود را فراهم می کند. قهوه می ‌تواند در خاک ‌های مختلف رشد کند، اما انواع ایده ‌آل آن، زمین آتشفشانی حاصلخیز است. بیشتر کشورهایی که در کمربند قهوه وجود دارند دارای فعالیت های آتشفشانی هستند. فعالیت های آتشفشانی موجود در آنجا به غنی شدن خاکی که گیاهان قهوه در آن رشد می کنند کمک می کند. خاک بسته به فضای منافذ خود به طور طبیعی آب را نگه می دارد یا تخلیه می کند، به این معنی که خاک های رسی سنگین یا شنی سنگین ناکافی هستند. بافت خاک نیز بر توانایی گیاهان قهوه برای مقاومت در برابر فصول خشک تأثیر می گذارد، زیرا آبی که در عمق خاک نگهداری می شود در دوره های کم بارندگی استفاده می شود. یکی از مهمترین مواد مغذی برای رشد قهوه نیتروژن است. نیتروژن برای عملکردهای ضروری مانند فتوسنتز و تولید بافت جدید و همچنین سایر فرآیندهای کلیدی استفاده می شود. PH خاک نیز یکی دیگر از عوامل مهم در رشد گیاهان قهوه است. بسیاری از مناطق گرمسیری یا نیمه گرمسیری قهوه‌کار در جهان دارای خاک کمی اسیدی هستند که برای کشت قهوه مناسب است.

کمربند قهوه به شدت مستعد تغییرات آب و هوایی است

تفاوت مناطقی که قهوه عربیکا و روبوستا در آن رشد می کنند

بیش از 98 درصد از قهوه جهان تنها از دو گونه گیاه قهوه تشکیل شده است. این دو گونه عربیکا و روبوستا هستند. عربیکا ظریف ‌تر از روبوستا است و برای زنده ماندن به شرایط بسیار خاصی نیاز دارد. روبوستا در مقایسه با عربیکا بسیار مقاوم‌ تر است، زیرا می‌تواند در برابر دما، ارتفاع و بارندگی مقاومت کند. سطح کافئین یک گیاه قهوه بسیار مهم است زیرا به عنوان یک آفت کش طبیعی عمل می کند، به همین دلیل است که عربیکا باید در ارتفاعات بالاتری رشد کند که آفات کمتری در آن وجود دارد. بیشتر قهوه روبوستا در ارتفاع بین 200 تا 600 متر (650 تا 2000 فوت) رشد می‌کند.

کروموزوم عربیکا دو برابر روبوستا دارد، به همین دلیل است که طعم پیچیده تری دارد. اما عوامل دیگری وجود دارد که نشان می دهد عربیکا بسیار خوشمزه تر است. ترکیب رشد در ارتفاعات بالاتر و داشتن سطوح کافئین کمتر همراه با محتوای قند بالاتر به این معنی است که عربیکا بسیار برتر است و بهترین و خوشمزه ترین قهوه را می سازد.

گاهی اوقات انواع روبوستا نسبت به عربیکا ایمنی بیشتری در مقابل بیماری ها دارند و بازده محصول بیشتری از خود نشان میدن. روبوستا که در ارتفاعات پایین رشد خوبی داره، در مناطقی رشد میکنه که عربیکا در آنجا توسط قارچ ها و سایر بیماری ها و آفات از بین میره.

چرا قهوه در کمربند قهوه بهتر از جاهای دیگر رشد می کند؟

درست مثل کشت بقیه گیاهان، قهوه هم در این مناطق که متناسب با طبیعت این گیاه هست، بهتر رشد می کند. این شرایط شامل دمای ملایم، رطوبت بیشتر و خاک حاصلخیر و همچنین در برخی موارد، ارتفاع می شود. برای قهوه عربیکا، مناطق مرتفع و کوهستانی با تعادل مناسب خورشید، ابر و تفاوت دمای روز/شب می توانند شرایط ایده آلی را برای رشد قهوه فراهم کنند. کشور های کمربند قهوه بیش از یک فصل بارانی دارند و همین باعث می شود نیازهای گیاه قهوه به راحتی برطرف شود و بهتر رشد کند. در کشورهایی مانند اتیوپی یا کلمبیا، قهوه معمولاً در ارتفاعات بالای 1800 متر کاشته می‌شود. معمولاً به دلیل تأثیری که چنین ارتفاعی بر طعم و مزه فنجان دارد، کیفیت بالایی دارد. همه قهوه‌های موجود در کمربند قهوه در ارتفاعات بالا رشد نمی‌کنند، به‌ویژه برزیل، که مقدار زیادی از قهوه‌های جهان را در ارتفاعات پایین‌تر از این رشد می‌کند. (به عنوان مثال، اولین قهوه در جام برتر برزیل 2020 تنها در ارتفاع 850 متری از سطح دریا کشت شد.) قهوه های روبوستا در ارتفاعات پایین تر رشد می کنند و نسبت به گیاه قهوه عربیکا می توانند آفتاب و خشکی  هوا را راحت تر تحمل کنند.

به طور کلی قهوه با توجه به شرایط آب و هوایی، در کمربند قهوه بهتر رشد میکند و کیفیت بهتری دارد ولی دلیل نمیشود گیاه قهوه خارج از کمربند قهوه به خوبی رشد نکند.

آیا قهوه می تواند خارج از کمربند قهوه رشد کند؟

پرورش دهندگان و علاقه مندان به قهوه، قهوه را در مناطق شمالی و جنوبی تری نسبت به کمربند قهوه پرورش داده اند، اما پرورش قهوه در مقیاس مورد نیاز برای ارزشمند کردن تولید خارج از کمربند قهوه به همین سادگی نیست. میزان تولیدات ممکن است با تغییرات آب و هوایی تغییر کند.

تغییر آب و هوا چگونه بر کمربند قهوه تأثیر می گذارد؟

کمربند قهوه به شدت در برابر تغییرات آب و هوایی حساس است و در واقع در حال حاضر اثرات آن را با درجه حرارت بالاتر و بارندگی کمتر در مناطق استوایی در چند دهه گذشته، مشاهده می کنیم. افزایش گرما، چه شدید و چه حتی خفیف، تأثیر مخربی بر زمین های کشت قهوه دارد و بدتر از آن، این دماهای بالاتر و بارندگی های کمتر باعث گسترش تهدیداتی مانند بیماری زنگ برگ قهوه و کرم قهوه می شود. اگرچه دانشمندان کشاورزی سخت در حال کار بر روی ارقام مقاوم به بیماری و آفات هستند، اما غیرقابل انکار است که تغییرات آب و هوایی تهدیدی جدی برای کشاورزی قهوه آنگونه که ما می شناسیم به شمار می رود. دانشمندان آب و هوا هشدار می دهند که تا سال 2050، میزان زمین کشاورزی قابل استفاده قهوه در کمربند قهوه می تواند به نصف مقدار امروزی برسد.

دمای بالاتر و بارندگی کمتر باعث افزایش تهدیدات علیه گیاهان قهوه مانند بیماری زنگ برگ قهوه، coffee leaf rust disease، و سوسک سوراخ کننده قهوه، coffee borer beetle، می شود.

کدام کشورها بهترین قهوه را تولید می کنند؟

کشورهایی که بهترین قهوه را تولید می کنند کشورهایی هستند که انواع عربیکا را پرورش می دهند. عربیکا به مقدار بیشتری در قاره آمریکا و آفریقا کشت می شود. در ادامه به معرفی چندین کشور که بهترین و باکیفیت ترین قهوه ها را تولید میکنند را بررسی میکنیم.

کلمبیا

قهوه کلمبیایی هشت درصد از قهوه جهان را تشکیل می دهد که همگی از انواع برتر عربیکا هستند. قهوه کلمبیایی در ارتفاعات بسیار بالا در خاک های آتشفشانی و غنی از مواد مغذی کشت می شود و به همین دلیل بسیار خوشمزه است. با وجود قهوه کلمبیایی، چیزی برای خوشحال کردن همه وجود دارد. قهوه های کلمبیا علاوه بر تعملی آجیلی و شکلاتی دارای طعم میوه ای هم هستند که همین باعث خاص بودن این قهوه ها شده است. این واقعیت که مناطق کشت قهوه در کلمبیا از مزارع کوچکتر تشکیل شده است به این معنی است که تاکید بر کیفیت بیشتر از کمیت است.

اغلب انواع قهوه کلمبیا به طعم ملایم گلی با ردپایی از میوه های گرمسیری، توت قرمز یا سیب و شیرینی شکلات، کارامل یا نیشکر مشهور بوده و رایحه و طعم میوه ای، مرکبات و ادویه جات را در آن ها می توان احساس کرد.

گواتمالا

هر کشور اسپانیایی زبان در آمریکای مرکزی قهوه خوشمزه تولید می کند، اما قهوه گواتمالا واقعاً یه چیز دیگه است. 97 درصد از قهوه تولید شده در گواتمالا از نوع عربیکا است که به شما می گوید چرا اینقدر خوب است. درست مانند قهوه کلمبیا، قهوه در گواتمالا در خاک آتشفشانی رشد می کند. قهوه گواتمالا طیف وسیعی از طعم‌ها، از قهوه‌های تلخ و سنگین، شکلاتی گرفته تا فنجان‌های سبک‌تر، به‌شدت شیرین و میوه‌ای را تولید می کند.

عطر و طعم غنی، طعم‌های شکلات-کاکائو و شیرینی شبیه به تافی از ویژگی های منحصربفرد این دانه قهوه می باشد.

پیشنهاد محصول

کاستاریکا

یکی دیگر از کشورهای آمریکای مرکزی که برخی از بهترین قهوه های جهان را تولید می کند، کاستاریکا است. تمام قهوه‌هایی که در این کشور کشت می‌شوند از انواع عربیکا هستند، و چیزی که آن را خاص می کند تنوع زیاد قهوه در این منطقه است. قهوه کاستاریکا به طور معمول با شیرینی شکر قهوه ای و طیف گسترده ای از طعم های میوه است.

عمدتا دانه قهوه کاستاریکار دارای طعم شکلاتی، میوه های گرمسیری می باشد.

اتیوپی

دو کشور در آفریقا هستند که بدون شک پادشاهان قهوه هستند. اتیوپی یکی از این کشورهاست و دلیل خوبی هم دارد. قهوه اتیوپی واقعاً درک شما از چیستی قهوه را به چالش می کشد. این قهوه اغلب از گونه‌هایی از عربیکا که در خارج از کشور یافت نمی‌شود تشکیل شده است، این قهوه بسیار متنوع است. رایحه لطیف قهوه اتیوپی با نت هایی از یاس، ترنج و اسطوخودوس بی نظیر است. طعم آن به شدت میوه ای است و زغال اخته مترادف با قهوه اتیوپی است.

قهوه اتیوپی یکی از خوشمزه‌ترین و متنوع‌ترین قهوه‌هایی است که می‌توانید امتحان کنید. عطر و طعم این قهوه در دنیای متنوع قهوه‌ها بی‌مانند است.

برزیل

برزیل بزرگترین کشور تولید کننده قهوه در جهان. مزارع قهوه در برزیل اغلب مناطق وسیعی از زمین را پوشش می دهند و به صدها نفر برای مدیریت و بهره برداری برای تولید مقادیر زیادی قهوه نیاز دارند. در برزیل هر دو نوع عربیکا و روبوستا رشد می کنند و آب و هوا، کیفیت خاک و ارتفاع تعیین می کند که کدام رقم در کدام منطقه بهترین رشد را داشته باشد. یک فنجان خوب قهوه برزیلی شیرین و پر کافئین است.

برزیل مدت یک قرن است که در صنعت تولید قهوه پیشرو است و در صدر فهرست تولیدکنندگان قرار دارد.

یمن

در کشوری که قهوه برای اولین بار به صورت تجاری کشت شد، قهوه هنوز به روشی قدیمی اثبات شده کشت می‌شود. در باغ های کوچک و پلکانی مزارع خانوادگی، تقریباً همیشه می توانید چند درخت قهوه پیدا کنید. از آنجایی که آب در این سرزمین خشک کمیاب است، دانه ‌های قهوه‌ ای که در اینجا رشد می‌کنند کوچک‌تر و از نظر اندازه و شکل نامنظم‌تر هستند. کمبود آب همچنین به این معنی است که گیلاس قهوه پس از برداشت خشک می شود. نتیجه این است که قهوه یمن طعمی متمایز دارد که عمیق، غنی و شبیه به هیچ چیز دیگری نیست.

در زمان های قدیم، زمانی که قهوه از بندر معروف موکا یمن به مقاصدی در سراسر جهان حمل می شد، کلمه موکا مترادف با قهوه عربی شد. هلندی‌ ها قهوه عربی را با قهوه ‌ای که در جزیره جاوا رشد می‌کردند ترکیب کردند و توانستند اولین ترکیب قهوه و ترکیبی که امروزه هنوز هم شناخته شده است موکا جاوا را بسازند.

قهوه به روش سنتی برداشت و پردازش می‌شود. به این ترتیب که دانه قهوه همراه با گیلاس آن روی پشت‌بام‌ها خشک می‌شود.

اندونزی

اندونزی، یکی از بزرگترین کشورهای جهان، از هزاران جزیره تشکیل شده است. چندین جزیره بزرگتر، سوماترا، جاوا و سولاوسی، در سراسر جهان به خاطر قهوه با کیفیت خوب شناخته شده اند. گیاه قهوه توسط استعمارگران هلندی در قرن هفدهم به اندونزی معرفی شد و این کشور رهبری تولید جهان را بر عهده گرفت. امروزه مزارع کوچک قهوه به مساحت 1 تا 2 هکتار هستند و بیشتر آن به صورت خشک فرآوری می شود. قهوه های اندونزیایی به دلیل داشتن بدنه غنی و اسیدیته ملایم مورد توجه قرار گرفته اند.

گیاهان قهوه عربیکا به مراقبت بیشتر و ارتفاعات بالاتر احتیاج دارند. گیاهان روبوستا در ارتفاعات پایین رشد خوبی دارند و نسبت به آفت‌ها مقاوم هستند. در سال 2014 ، 25٪ قهوه صادراتی اندونزی عربیکا و 75٪ آن روبوستا بود.

مکزیک

مزارع کوچک قهوه مکزیکی بیشتر از مزارع بزرگ هستند، اما با بیش از 100000 کشاورز قهوه، مکزیک یکی از بزرگترین کشورهای تولید کننده قهوه در جهان است. بیشتر مزارع در ایالت های جنوبی وراکروز، اواکساکا و چیاپاس هستند. یک فنجان قهوه مکزیکی به طور کلی عطر و طعم فوق‌العاده‌ای را ارائه می‌کند.

coffeebelt
قهوه مکزیک بادی و اسیدیته ملایم داشته و به طعم آجیلی و شکلاتی آن شناخته شده است. بهترین قهوه های مکزیک بادی لطیف با ته مزه اسیدی و خشک دلپذیر است.

خلاصه

کمربند قهوه به نواحی استوایی زمین گفته می ‌شود که قهوه در آن به آسانی کشت می‌شود. این منطقه شامل مناطق تولید قهوه مانند برزیل، کلمبیا، کاستاریکا، کوبا، جمهوری دومینیکن، اکوادور، السالوادور، گواتمالا، هائیتیو … است. درست مثل کشت بقیه گیاهان، قهوه هم در این مناطق که متناسب با طبیعت این گیاه هست، بهتر رشد می کند. قهوه می ‌تواند در خاک ‌های مختلف رشد کند، اما انواع ایده ‌آل آن، زمین آتشفشانی حاصلخیز است. از آنجایی که قهوه در نزدیکی خط استوا کشت می شود، کشورهایی که قهوه تولید می کنند از گرم ترین کشورهای جهان هستند. به همین دلیل، بیشتر قهوه در ارتفاعات بالا کشت می شود که آب و هوا خنک تر و پایدارتر است.

پیشنهاد محصول

سخن پایانی

در این مقاله با کمربند قهوه و شریط مناسب کشت قهوه آشنا شدیم و همچنین کشورهای برتر در صنعت قهوه را معرفی کردیم. امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید. ممنون که تا به انتها این مقاله همراه ما بودید، شما می‌توانید سوالات، نظرات و پیشنهادات خودتون رو با ما به اشتراک گذاشته و امتیاز کافی کلاب نیز دریافت نمایید.

منابع: sprudge elevencoffees

5/5 - (2 امتیاز)

1 دیدگاه در “همه چیز درباره کمربند قهوه

  1. مرضیه توحیدیان گفت:

    اگه زمین یکم کمربندشو بالاتر می‌بست ما هم میتونستیم قهوه خودمونو داشته باشیم😅

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.