پیچر خوب چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
بعدازظهر بارانی است و دلگیر. برای رهایی از بیحوصلگیها و رفع کِسِلی تصمیم میگیرید به کافهای دنج و خلوت بروید و قهوهای بنوشید. منو را برانداز میکنید. یک فنجان لاته میتواند انتخاب خوبی باشد.
تا به حال به این فکر افتادهاید که خودتان در خانه لاته درست کنید؟ به نظرتان برای طراحی لاته آرت به چه چیزهایی احتیاج داریم؟ قطعاً قبل از هر ابزاری به مهارت نیاز داریم. اما برای ایجاد لاته آرت زیبا و جذاب به تجهیزات مناسب هم نیازمندیم. فراموش نکنیم مهارت تنها در کنار تجهیزات مناسب است که خروجی شگفتانگیزی را خلق میکند.
از دانۀ قهوۀ باکیفیت و آسیاب و اسپرسوساز که بگذریم یکی از ابزارهای لازم برای تهیهٔ لاته پیچر است. تا حالا از پیچر استفاده کردهاید؟ چقدر راجع به آن اطلاعات دارید؟ بیایید با هم پیچر را بهتر بشناسیم و ویژگیهای یک پیچر خوب را با هم بررسی کنیم. برای شروع آمادهاید؟
خرید قهوه در کافی استور یک راهی ساده و مطمعن.
فهرست مطالب
پیچر چیست؟
پیچر (Pitcher) ظرفی شبیه به پارچ است که در گذشته ابعاد بزرگتری داشته است و با آن نوشیدنی سرو میکردند. اما الان از پیچرها در کافهها و برای تهیهٔ فوم شیر و طراحی لاته آرت روی قهوه استفاده میشود. درواقع این وسیله ابزاری برای هنرنمایی باریستاهاست.
پیچرهای امروزی هم شبیه به پارچ هستند اما با ابعاد کوچکتر. اگر سری به فروشگاههای آنلاین بزنیم تنوع زیاد آن را در اشکال و طرحهای مختلف میبینیم. به طور کلی هر پیچر از سه بخش اصلی تشکیل شده است: بدنهای کوزهمانند، دهانه و دستگیره.
حالا که فهمیدیم پیچر چیست به نظرتان اگر قرار باشد پیچری برای خودمان بخریم باید به چه چیزهایی توجه کنیم؟ به نظر شما آیا معیارهای ثابتی برای انتخاب پیچر باکیفیت وجود دارد؟ اصلاً یک پیچر خوب چه ویژگیهایی دارد؟ اگر در این باره اطلاعاتی ندارید در ادامه با هم ویژگیهای آن را بررسی میکنیم.
برای تهیه انواع نوشیدنی از ترکیب شیر و قهوه مانند کاپوچینو و لاته و داشتن طعم مناسب قهوه در نوشیدنی نهایی پیشنهاد ما به شما تیره ملایمها هستند. میتوانید این محصولات رو در زیر مشاهده و بررسی کنید.
ویژگیهای پیچر خوب
برای اینکه معیارهای مشخصی در انتخاب یک پیچر خوب داشته باشیم آن را از چهار منظر بررسی میکنیم:
- شکل و اندازه
- جنس و کیفیت
- دهانه
- دستگیره
شکل و اندازه
پیچرها در اندازههای مختلف ساخته میشوند. حجم آنها را باید براساس تعداد فنجان قهوهای که میخواهیم هر بار تهیه کنیم انتخاب کنیم. پیچرهای ۳۵۰، ۵۰۰، ۶۰۰ و ۱۰۰۰میلیلیتری معمولترین هستند.
بهتر است پیچرها را در هر اندازهای که هستند زیاد پر نکنیم. استاندارد این است که نیمی از حجم مخزن را پر کنیم. برای مثال در مخزن هزار میلیلیتری، حدود پانصد میلیلیتر شیر میریزیم تا هنگام فومگیری فضای کافی برای افزایش حجم شیر وجود داشته باشد. داشتن فضای کافی در مخزن باعث میشود میکروفومهای یکنواختی تشکیل شود. میکروفوم همان کف شیر یا حبابهای ریز آن است.
وقتی صحبت از بخار دادن و فومگیری میشود گنجایش پیچر نقش مهمی در کیفیت فومگیری دارد. گنجایش آن باید به اندازه باشد. بهاندازه یعنی نه خیلی پر و نه خیلی خالی. چون اگر مخزن خالی باشد نمیتوانیم بخار مناسب درون شیر ایجاد کنیم و وقتی مخزن پر باشد با بخار دادن شیر سرریز میشود.
شکل و اندازه هردو در میزان کف شیر نقش بسزایی دارند. از نظر شکل بعضی از پیچرها ساختار یکنواخت و استوانهای دارند و بعضی دیگر مخروطی هستند که مخروطی شکلها انتخاب بهتری هستند.
جنس و کیفیت
پیچرهایی که در بازار وجود دارد از جنس تفلون، تیتانیوم و استیل ساخته شدهاند. اما مرغوبترین از نظر کیفیت محصولی است که از استیل ضدزنگ ساخته شده باشد. نوع استیل در فرایند کف کردن شیر گرمای تولید شده با بخار را در خود نگه میدارد و باعث میشود هوای بیشتری جذب شیر شود.
یک پیچر خوب بدنهٔ ضخیمی دارد. ضخامت بدنه باعث میشود هنگام بخاردادن دما ثابت بماند. وقتی شیر را با دمای ۷۰ درجهٔ سانتیگراد بخار میدهیم مخزن هم گرم میشود. اگر جنس بدنه نازک باشد به سرعت داغ میشود و گرمای تولید شده در شیر را هدر میدهد و با از دست رفتن گرما دیگر نمیتوانیم کف شیر مرغوب تهیه کنیم.
دهانه
شاید باریستاهای خیلی باتجربه و خبره بتوانند با استفاده از هر ظرفی طرحی عالی روی لاته بسازند اما در کل چیزی که در طراحی راحتتر روی لاته بسیار مهم است دهانهٔ پیچر است.
اگر مبتدی باشیم دقت در نوع دهانهٔ برای طراحی یک لاته آرت زیبا اهمیت بیشتری دارد. عمق و عرض دهانهٔ پیچرها متنوع است. آنهایی که دهانهٔ پهن و گردی دارند برای طراحی لاته آرتهای ضخیمتر مانند قلب، لاله یا رز مناسب هستند. از طرف دیگر آنهایی که دهانهٔ نازک و تیزی دارند برای لاته آرتهای ظریف مانند قو مناسبند. پس هنگام خرید ابتدا به این فکر کنید که چه طرحهایی را میخواهید با آن روی لاته اجرا کنید.
دستگیره
اینکه بخواهیم از پیچر دستهدار یا بدون دسته استفاده کنیم کاملاً به خودمان بستگی دارد. اما نوع بدون دسته انعطافپذیری و تسلط بیشتری به ما میدهد. در واقع محصول بدون دسته این امکان را فراهم میکند که قسمت بالایی را بهتر نگه داریم و کنترل و دقت بیشتری بر آن داشته باشیم.
علاوه بر این باید در نظر داشته باشیم که موقع تهیهٔ فوم، حرارت زیادی به شیر وارد میشود که این حرارت به پیچر هم منتقل میشود. بنابراین اگر مدل بدون دسته بخواهیم باید دور آن را عایق حرارتی بپیچیم. معمولاً انواع بدون دسته این محصول با روکش چرمی عایقبندی شدهاند.
اگر بخواهیم پیچر دستهدار انتخاب کنیم هم باید دقت کنیم که در بعضی از مدلها، دسته با استفاده از میخ به آن وصل شده است. این میخها گاهی بیرون زدگی دارد و موقع نگه داشتن ممکن است دستمان را اذیت کند. زیرا وقتی شیر در پیچر بریزیم سنگین میشود و اگر آن را اشتباه نگه داریم ممکن است به انگشتان و دستمان آسیب برسد. در بعضی برندها دسته به بدنهٔ جوشکاری شده است که هم ظاهری زیباتر به محصول میدهد و هم به دستمان آسیب نمیرساند.
حالا کدام پیچر بهترین است؟
حالا که تا اینجا با ما همراه بودهاید حتماً میدانید جوابمان به این سوال چیست. بله، بهترین پیچر پیچری است که با آن راحت باشیم و دهانهٔ آن برای طرحی که میخواهیم اجرا کنیم مناسب باشد. نمیتوانیم یک نوع پیچر را بهعنوان بهترین معرفی کنیم فقط میتوانیم ویژگیهای مختلف یک پیچر خوب را درنظر داشته باشیم تا موقع انتخاب پیچر برای طرحی که میخواهیم اجرا کنیم دید بهتری داشته باشیم.
سوالات متداول
در پاسخ به سوال پیچر چیست؟ میتوان گفت که پیچر (pitcher) ابزاری کاربردی است که برای فوم گیری از شیر استفاده میشود. این ابزار یک دهانه “باریک” و یک دسته دارد یا بدون دسته است. علاوه بر کافه و رستوران در خانه نیز برای دوستداران نوشیدنیهایی مانند لاته و کاپوچینو نیز بسیار کاربردی است.
در انگلیسیِ آمریکایی، Pitcher به ظرفی گفته می شود که دارای دهانه ای برای نگهداری و ریختن مایعات است. در کشورهای انگلیسی زبان خارج از آمریکای شمالی، Jug به هر ظرفی با دسته و دهانه و قابلیت ریختن مایعات گفته میشود. پیچر آمریکایی در جاهای دیگر جاگ نامیده میشود.
انواع مختلف این محصول با جنس سرامیکی، تفلون، تیتانیومی و استیل در بازار موجود است. بر اساس تجربه و پیشنهاد باریستاها در سراسر جهان، بهترین انتخاب نوع استیل است.
کلام آخر
فراموش نکنید که برای درست کردن یک فنجان لاتهٔ بینظیر با طرح زیبا علاوه بر ویژگیهای خوب یک پیچر، مهارت هم اهمیت دارد. اینکه چطور یک پیچر را در دست بگیریم، کنترل کنیم و در نهایت طراحی کنیم. پس معطل چه هستید! اگر پیچر مناسب خودتان را خریدهاید طرز تهیهٔ لاته را هم از ما یاد بگیرید و هروقت حوس نوشیدن قهوه به سرتان زد هنرنمایی کنید.
منابع: baristaspace، thecoffeefolk، en-academic
این مدلای بدون دسته عایق دار خیلی خوبن 👍