قهوه ملل

در مورد قهوه‌ های زامبیایی چه می‌دانید؟

در مورد قهوه‌ های زامبیایی چه می‌دانید؟
لاگین کنید، دیدگاه بگذارید، کد تخفیف دریافت کنید!

بسیاری از افراد قهوه را یک نوشیدنی برای شب‌های قبل از امتحان و یا دورهمی با دوستان می‌دانند و صرفا طعم تلخ آن را دوست دارند. اما علاقه مندان به قهوه به همین سادگی از کنار نوشیدنی مورد علاقه خود عبور نخواهند کرد. آنها انواع قهوه را شناخته و در مورد خواستگاه هر کدام تحقیق می‌کنند. یکی از این انواع قهوه‌ های زامبیایی هستند که مورد توجه قرار گرفته و بسیاری از طرفداران این نوشیدنی، طعم خاص آن را دوست دارند. در این متن نکات جالبی را در مورد قهوه زامبیا بررسی می‌کنیم تا هرآنچه در مورد این نوشیدنی محبوب نمی‌دانید، مورد توجه قرار بگیرد.

کشت و برداشت قهوه در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه زامبیایی‌ها بوده است
کشت و برداشت قهوه در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه زامبیایی‌ها بوده است

منظور از قهوه زامبیا چیست؟

بسیاری از ما نمی‌دانیم که منظور از Zambian coffees یا همان قهوه های زامبیایی چیست و اصلا چه فرقی با دیگر انواع قهوه دارد. خوب است بدانید که بیشترین مقدار قهوه در زامبیا، از استان‌های شمالی و کوهستانی این کشور به دست آمده و در ارتفاعات بین 1300 تا 1600 متر از سطح زمین کشت می‌شوند. البته انواع دانه قهوه در اطراف پایتخت این کشور (لوزاکا) نیز کشت می‌شود. اما به طور کل قهوه پرورش یافته در زامبیا بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

از آنجایی که زامبیا در فلات آفریقای مرکزی قرار دارد، مساحت این کشور 1000 مترمربع است. این بخش سطحی بالاتر از دریا دارد و حداقل ارتفاع مناسب را برای کشت قهوه عربیکا فراهم می‌کند. این بدان معنی است که می‌تواند دانه‌های قهوه عربیکا را به صورت انحصاری در این منطقه کاشت.

برداشت دانه زامبیا از ماه می تا آگوست ادامه دارد
برداشت دانه زامبیا از ماه می تا آگوست ادامه دارد

تاریخچه تولید قهوه در زامبیا

با این اوصاف، زمانی که از شما سوال می‌شود قهوه زامبیا برای کدام کشور است، باید در پاسخ بگویید «از اسمش پیداست! کشور زامبیا». البته قبل از معروف شدن قهوه‌ های زامبیایی در رودزیای شمالی (که به عنوان زامبیا تا سال 1964 شناخته می‌شد)، بیشتر صادرات این کشور از ذخایر غنی مس آن بود. همچنین تا سال 2020، مس هنوز 73 درصد از کل صادرات زامبیا را به خود اختصاص داده بود که نشان می‌داد بخش بزرگی از اقتصاد این کشور هنوز باقی مانده است.

آن زمان کشور زامبیا در شروع کشت و صادرات قهوه نسبتا کند بود، زیرا بازاریابان در نیمه دوم قرن بیستم این محصول را کشف و معرفی کردند. این بدان معناست که در مقایسه با سایر کشورهای آفریقایی تولید کننده قهوه، تخصص کمی در مورد تولید قهوه در زامبیا وجود دارد. بیشتر دانش کشاورزان در مورد چگونگی رشد محصول از بریتانیایی‌ها  به دست آمد.

با این حال، هنگامی که کشاورزان شروع به کشت قهوه کردند، بلافاصله با یک چالش مواجه شدند. گیاهان معرفی شده به زامبیا در آب و هوای نیمه گرمسیری آن، پنجه نرم می‌کردند. با وجود این واقعیت که ارتفاعات نسبتا خوبی برای رشد قهوه وجود داشت؛ اما این چالش کشاورزان را با بازدهی اندک روبرو کرده و محصول به دست آمده تا حد زیادی برای هر نوع صادرات ناکافی بود.

اما به دلیل فواید مختلف قهوه های کشت شده در آفریقا، برنامه بانک جهانی برای احیای قهوه‌ های زامبیایی شروع شد. بانک جهانی در تلاش برای کمک به دولت زامبیا و تنوع بخشیدن به اقتصاد خود (به دور از صادرات مس)، تعدادی پروژه کشت قهوه را در سراسر کشور (در دهه 1970) تأسیس کرد. هدف همه این پروژه‌ها یافتن مناسب‌ترین و پربارترین گونه‌ها برای رونق گرفتن کار در مزارع قهوه زامبیا بود.

عربیکا رایج‌ترین نوع قهوه در مزارع زامبیا است
عربیکا رایج‌ترین نوع قهوه در مزارع زامبیا است

انواع محبوب قهوه‌ های زامبیایی

پس از اینکه متوجه شدیم قهوه زامبیا برای کدام کشور است، وقت آن رسیده که بدانیم پروژه‌های ذکر شده در نهایت چه نتیجه‌ای به همراه داشتند. پس از سرمایه گذاری‌ها و پرورش دانه‌های مستعد، این روزها دو نوع محبوب از قهوه در زامبیا کشت می‌شود.

عربیکا

منشأ گیاه عربیکا در اتیوپی است و تولید آن بسیار دشوار است. همین مسئله باعث می‌شود که این قهوه یکی از گران قیمت‌ترین قهوه‌ها در جهان نامیده شود. همچنین آب و هوای نیمه گرمسیری برای رشد دانه عربیکا مناسب است. علاوه بر این، کشاورزان به خاک غنی، آفتاب، سایه و رطوبت زیاد نیاز دارند. با این حال، شاید مهم‌ترین چیزی که برای رشد دانه‌های عربیکا لازم است ارتفاع زیاد باشد. اینجاست که کوه‌های زامبیا نقش آفرینی می‌کنند. در نتیجه برای اینکه بهتر درک کنیم منظور از قهوه های زامبیایی چیست، توصیه می‌شود نوع عربیکای آن را استفاده کنید.

روبوستا

اگرچه کاشت این دانه در زامبیا معمول نبوده، اما امروزه دانه‌های قهوه روبوستا نیز در این منطقه یافت می‌شوند. روبوستا از گیاه Coffea canephora به دست می‌آید و منشأ آفریقایی دارد. دانه‌های این گیاه که از جمله قهوه‌ های زامبیایی محسوب می‌شوند، نسبت به عربیکا انعطاف ‌پذیرتر بود و بیشتر در تولید قهوه‌های فوری و اسپرسو مورد توجه هستند.

روبوستا به دلیل داشتن طعم بسیار تلخ‌تر نسبت به قهوه های دیگر شناخته شده است. برخی از افراد طعم روبوستا را با طعمی از نوع بلغور جو دوسر مقایسه می‌کنند که کمی تند است. قبل از بو دادن، این لوبیا ممکن است بوی کمی بادام زمینی هم بدهد. گیاه این قهوه می‌توانند در ارتفاعات پایین‌تر رشد کند و مستعد حملات آفات نیست. در نتیجه با هزینه تولید پایین‌تر، محصول بیشتری در هر هکتار تولید می‌شود.

قهوه کشور زامبیا هم باعث بالا رفتن سطح هوشیاری و تمرکز می‌شود
قهوه کشور زامبیا هم باعث بالا رفتن سطح هوشیاری و تمرکز می‌شود

خواص قهوه زامبیا

برای درک بهتر اینکه قهوه زامبیا چیست، باید نگاهی به خواص آن انداخته و بدانیم که مصرف این نوع قهوه چه فوایدی دارد. معمول است که مزایای قهوه پرورش یافته در زامبیا را این‌گونه دسته بندی کنند.

  • سطح کلسترول را کاهش می‌دهد
  • به تعادل سطح PH بدن کمک می‌کند
  • بدن را در برابر بیماری‌ها و عوارض قلبی محافظت می‌کند
  • فشار خون بالا را تا حدودی کنترل می‌کند
  • سیستم ایمنی را تقویت و متعادل می‌کند
  • خطر ابتلا به دیابت را تا حدودی کاهش می‌دهد
  • باعث گردش خون سالم و بازسازی سلولی می‌شود
  • عملکرد و استقامت را در حین ورزش بهبود می‌بخشد
  • خستگی را کاهش می‌دهد
  • تمرکز را افزایش می‌دهد
  • باعث افزایش هوشیاری می‌شود
  • سردرد را تسکین می‌دهد (در صورت عدم آلرژی)
قهوه تولید شده در زامبیا حالت اسیدی کمتری دارد و برای تعادل کلسترول مناسب است
قهوه تولید شده در زامبیا حالت اسیدی کمتری دارد و برای تعادل کلسترول مناسب است

قهوه‌ های زامبیایی چه طعمی دارند؟

قهوه‌ های زامبیایی دارای طعمی متعادل است و در مقایسه با سایر قهوه‌های آفریقای شرقی کمتر اسیدی است. در نتیجه می‌تواند گزینه خوبی برای کسانی باشد که با خوردن قهوه دچار معده درد می‌شوند. البته روش‌های تولید آن نیز کاملا متفاوت است؛ زیرا بیشتر تولیدات آن از عملیات بزرگ‌تر و سازمان ‌یافته‌تر حاصل می‌شود. اما به طور کلی خواص قهوه زامبیا آن را به گزینه مناسبی برای استفاده روزانه تبدیل می‌کند.

این نوع قهوه را می‌توان بنا بر سلیقه شخصی طعم‌دار کرد
این نوع قهوه را می‌توان بنا بر سلیقه شخصی طعم‌دار کرد

این قهوه چطور درست می‌شود؟

شاید این سوال در ذهن شما هم نقش بسته باشد که زامبیایی‌ها چگونه قهوه درست می‌کنند؟ بیشتر علاقه مندان به این نوع قهوه، اذعان دارند بهترین نتیجه از طریق آسیاب کردن قهوه تازه، درست قبل از دم کردن آن به دست می‌آید؛ بنابراین پیشنهاد ما این است که اگر عاشق قهوه پرورش یافته در زامبیا شده‌اید، روی یک دستگاه آسیاب مناسب، سرمایه گذاری کنید.

آسیاب را مطابق با روش دم کردن خود (ریزتر برای اسپرسو، متوسط برای فیلتر شده و درشت‌تر برای فرنچ پرس) تنظیم کنید. پس از باز شدن دانه‌ها، قهوه را در یک کیسه فویل و در یک ظرف دربسته در دمای اتاق نگهداری کنید. شما می‌توانید دانه‌ها را منجمد کنید، اما قهوه آسیاب شده امکان انجماد ندارد. پس از آن بسته به نوع سلیقه خود، ترکیباتی مانند شیر، شکر، بستی و غیره را به نوشیدنی اضافه کرده و نوش جان کنید.

آسیاب قهوه را می‌توان به صورت دستی انجام داد تا طعم آن طبیعی‌تر باشد
آسیاب قهوه را می‌توان به صورت دستی انجام داد تا طعم آن طبیعی‌تر باشد

کلام آخر | قهوه‌ های زامبیایی

قهوه‌ های زامبیایی که در زبان انگلیسی با عنوان Zambian coffees شناخته می‌شوند، طرفداران خاص خود را دارند. به طور کلی نحوه تهیه این قهوه برای در اختیار داشتن یک نوشیدنی متفاوت فرقی با دیگر انواع ندارد؛ اما طعم متعادل و کمتر اسیدی آن مورد توجه بسیاری از دوستداران قهوه قرار گرفته است. همان‌طور که اشاره شد محبوب‌ترین نوع این قهوه‌ها؛ عربیکا است که در ارتفاعات تولید شده و طعم دقیق قهوه کشت شده در زامبیا را دارد. توجه داشته باشید که خرید این محصول از برندهای معتبر که در حفظ طعم آن تلاش مظاعفی داشته‌اند، بیشتر توصیه می‌شود.

منابع: trulyexperiences و sweetmarias

perfectdailygrind

پیشنهاد هوشمند قهوه
کافی استور را در اینستاگرام فالو کنید
لطفا امتیار دهید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *