رموز جانبی قهوه

بادی قهوه چیست؟

توصیف بادی قهوه

شناخت اصطلاحات تخصصی مربوط به قهوه یکی از بهترین گزینه‌هایی محسوب می‌شود که می‌تواند منجر به افزایش اطلاعات شما در مورد این نوشیدنی شود. یکی از این اصطلاحات بادی قهوه است، اما به راستی بادی قهوه چیست؟ و چگونه می‌توان آن را توصیف کرد؟

به طور مختصر می‌توان گفت که بادی قهوه از جمله ضروری‌ترین تجربیات حسی در زمان نوشیدن قهوه محسوب می‌شود. سبک یا سنگین بودن بادی قهوه از جمله مواردی به شمار می‌آيد که باید به آن توجه کرد. جالب است بدانید نحوه رست کردن دانه‌ها نیز می‌توانند بر روی بادی قهوه اثر بگذارند. با ما همراه باشید تا نکات بسیار مناسبی را در مورد بادی قهوه به شما عزیزان ارائه کنیم.

بادی نقش مهمی در طعم قهوه دارد.
بادی نقش مهمی در طعم قهوه دارد.

اصطلاح بادی قهوه چیست؟

برای پاسخ به این پرسش که بادی قهوه چیست؟ باید به این موضوع بپردازیم که خود عبارت body در حوزه قهوه چه کاربرد خاصی دارد؟ این عبارت به منظور بیان ویژگی‌های خصوصیات فیزیکی قهوه مانند سنگینی یا حس کلی آن در دهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع برای توصیف چنین ویژگی‌هایی از اصطلاح body کمک گرفته می‌شود.

ویژگی‌هایی همچون روغنی بودن، ‌آبکی بودن و… می‌توانند بر روی کافی بادی اثر بگذارند. شایان ذکر است که این نوع اصطلاح به منظور بررسی سایر مایعات خاص همچون روغن‌های آلی و حتی پروتئین‌های مایع نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. روش دم کردن نیز همانند نحوه رست می‌تواند بر روی کافی بادی اثر بگذارد و به همین دلیل باید به آن توجه کرد.

علاوه بر موارد فوق، کافی بادی می‌تواند نشانگر میزان ویسکوزیته قهوه نیز باشد. این امر از آن جایی سرچشمه می‌گیرد که بین ویسکوزیته و سبکی یا سنگینی کلی طعم قهوه رابطه مستقیمی وجود دارد. قهوه‌های رقیق دارای ویسکوزیته کمتری نسبت به قهوه‌های غلیظ هستند.

مورد دیگری که برای پاسخ به پرسش «بادی قهوه چیست؟» باید به آن بپردازیم، اصطلاح full bodied است. این اصطلاح به صورت اختصاصی برای قهوه‌هایی به کار می‌رود که منجر به ایجاد یک حس چسبناک در دهان شما می‌شوند. معمولاً پس از مصرف این نوع قهوه‌ها احساس سنگینی خاصی را در دهان خود تجربه می‌کنید. این نوع قهوه‌های غنی‌تر و البته بسیار غلیظ‌تر از قهوه‌های مدیوم یا متوسط هستند.

روغنی بودن قهوه بر بادی آن اثر می‌گذارد.
روغنی بودن قهوه بر بادی آن اثر می‌گذارد.

بهترین مدل‌های قهوه full bodied

بعضی از کاربران به دنبال پیدا کردن قهوه‌هایی هستند که میزان کافی بادی آن‌ها بیش از حد عادی باشد. همان‌طور که گفته شد، نوع رست کردن و نوع دم کردن قهوه تأثیر بیشتری بر روی میزان کافی بادی می‌گذارد، اما در هر صورت تأثیر منشا قهوه را نیز نباید نادیده گرفت. برخی از دانه‌های قهوه به طور کلی از نظر کافی بادی در سطح بالاتری قرار دارند که از بین آن‌ها می‌توان به گزینه‌های زیر اشاره کرد:

  • Sumatra Mandheling
  • Kenya AA
  • Guatemala Antigua

اگر قصدتان تهیه قهوه‌ای با میزان کافی بادی بسیار بالا است بهتر است به سراغ قهوه‌سازهایی بروید که در این زمینه گزینه مناسب‌تری به شمار می‌آیند. دستگاه‌هایی همچون اسپرسوساز، فرنچ پرس و قهوه‌سازهای دارای فیلتر فلزی یک انتخاب عالی برای این مورد هستند.

شاید بپرسید که چرا نباید برای کسب کافی بادی مناسب به سراغ قهوه‌سازهای دارای فیلتر کاغذی (مانند کمکس) برویم و تأثیر قهوه‌ساز بر روی بادی قهوه چیست؟ باید گفت که فیلتر کاغذی موجود در این دستگاه‌ها می‌تواند کل روغن موجود در درون قهوه را به خود جلب کند و همین موضوع میزان سنگینی قهوه شما را به شدت کاهش می‌دهد. بنابراین، به کلیه علاقه‌مندان جهت تولید قهوه‌ای با کافی بادی بالا توصیه می‌کنیم به جای انتخاب این قهوه‌ساز‌ها به سراغ قهوه‌ساز‌های دارای فیلتر فلزی بروند. فیلترهای فلزی نه تنها تأثیری بر روی میزان کلی روغن‌های قهوه شما نخواهند داشت، بلکه باعث می‌شوند تا این روغن‌ها به میزان بسیار مناسبی در درون قهوه پخش شوند. چنین ترکیبی نهایتاً منجر به تولید یک فنجان قهوه با ویسکوزیته  بالا می‌شود.  

استفاده از فیلترهای فلزی
استفاده از فیلترهای فلزی

تشخیص میزان کافی بادی قهوه به چه شکل صورت می‌گیرد؟

برخی می‌پرسند که روش تشخیص بادی قهوه چیست؟ این پرسش نیز دقیقاً در دسته پرسش‌های رایج مربوط به کافی بادی قرار می‌گیرد. تشخیص میزان بادی در قهوه باید به کمک قوام و حس کلی آن صورت بگیرد. در واقع شما برای تشخیص این امر باید از حس قهوه در دهان و همچنین حسی که قهوه بر روی زبانتان ایجاد می‌کند استفاده کنید.

البته، نباید حسی که پس از قورت دادن یا مزه مزه کردن قهوه در درون دهانتان به دست می‌آورید را فراموش کرد. شناخت هر یک از این حس‌ها منجر به تعیین میزان کافی بادی موجود در یک فنجان قهوه می‌شود. در هر صورت باید به این نکته اشاره کنیم که چنین حس‌هایی همیشه یکسان نیستند. به عنوان مثال ممکن است شما و دوستتان یک نوع قهوه خاص را میل کنید، او قهوه مدنظر را یک قهو آبکی می‌داند در حالی که شما چرب بودن و داشتن ویسکوزیته بالا در همان قهوه را تأیید خواهید کرد. همین اختلاف نظرها تعیین نوع کافی بادی در یک قهوه خاص را به شدت دشوار می‌کند.

آب نسل سوم چیست؟ آیا واقعاً مزه قهوه را بهتر می کند؟
ببینم!

برخی از افراد دوست دارند قهوه‌ای که مصرف می‌کنند کاملاً‌ حس چرب بودن را به آن‌ها القا کند،‌ در حالی که برخی دیگر انتظار دارند قهوه تهیه شده از نظر حسی، کاملاً سبک باشد. هر یک از این موارد را می‌توان با استفاده از تغییر نوع دانه قهوه و یا حتی فرایند رست کردن به خوبی تنظیم کرد. بنابراین، برای پاسخ به این پرسش که بادی قهوه چیست؟ باید بیان کرد نوع تشخیص و حتی میزان کافی بادی تشخیص داده شده بسته به علایق، مختلف است و نمی‌توان آن را در همه افراد یکسان دانست.

تشخیص نوع بادی با بوییدن عطر آن
تشخیص نوع بادی با بوییدن عطر آن

شناخت ویسکوزیته و تأثیر کلی آن بر غنای قهوه

کافی بادی یک گزینه عالی برای تشخیص میزان ویسکوزیته یا ضخامت کلی قهوه محسوب می‌شود. در واقع کم یا زیاد بودن همین بخش منجر به ایجاد عطر و طعم‌های مختلف در قهوه مدنظر شما می شود و به همین دلیل باید به آن توجه داشت. کافی بادی و ویسکوزیته قهوه به طور کلی توسط روغن دانه‌های قهوه و اسیدهای آلی خاصی که در زمان دم کردن قهوه به وجود می‌آيند، تولید می‌شود.

ویسکوزیته قهوه‌های مختلف با هم فرق دارند. به عنوان مثال ممکن است میزان ویسکوزیته موجود در یک اسپرسو که از استارباکس خریداری می‌کنید با میزان ویسکوزیته موجود در اسپرسو خانگی خودتان به طور کلی فرق داشته باشد. بسیاری از کاربران این مورد را در نظر نمی‌گیرند و به همین دلیل ممکن است در زمان تشخیص کافی بادی دچار مشکل شوند.

در حالت کلی میزان ویسکوزیته موجود در قهوه‌های خانگی خاصی که به صورت کاملاً حرفه‌ای تهیه می‌شوند و برای تهیه کردن آن‌ها از قهوه‌سازهای دارای فیلتر فلزی استفاده می‌کنند، کمی بیشتر از مدل‌های فروشگاهی است. البته، برخی از فروشگاه‌های مخصوص قهوه در سال‌های اخیر این گزینه را برای کاربران فراهم کرده‌اند که بتوانند قهوه‌هایی با میزان کافی بادی و ویسکوزیته بیشتری را خریداری کنند. این نوع قهوه دارای اسانس بالاتری هستند و به همین دلیل حتی با بو کردن عطر آن‌ها نیز می‌توان به بیشتر بودن ویسکوزیته در آن‌ها پی برد. اگر می‌پرسید تأثیر ویسکوزیته در بادی قهوه چیست؟ باید بگوییم این دو امر ارتباط کاملاً مستقیمی با هم دارند. در واقع بدون بررسی یکی از این فاکتورها نمی‌توان به دیگری پی برد. شاید به همین دلیل باشد که بهترین متخصصان قهوه همواره کاربران را تشویق به نوشیدن مدل‌هایی قهوه می‌کنند. این موضوع به شما کمک می‌کند تا بتوانید نقاط تمایز قهوه‌های مختلف را به راحتی تشخیص دهید.

ویسکوزیته قهوه بر روی بادی اثر می‌گذارد
ویسکوزیته قهوه بر روی بادی اثر می‌گذارد

اصطلاحات مربوط به توصیف میزان کافی بادی

اگر خاطرتان باشد گفتیم که جهت توصیف میزان کافی بادی باید قهوه‌ها را به خوبی مزه مزه کنید و به احساس پس از نوشیدن آن نیز دقت نمایید. پس از این امر نوبت به ارائه نظرتان در مورد کافی بادی قهوه می‌رسد. برای اشاره به میزان‌های مختلف این موضوع باید از اصطلاحات مختلفی همچون سبک، متوسط یا کامل استفاده کنید (به ترتیب؛ light، medium و full) به طبع این نوع دسته‌بندی به صورت صعودی است.

نوع سبک یا لایت دارای پایین‌ترین میزان ویسکوزیته خواهد بود و نوع فول بیشترین میزان ویسکوزیته یا کافی بادی را در خود جای داده است. مدل مدیوم یا متوسط نیز دقیقاً‌ در میانه این دو نوع قهوه قرار می‌گیرد. جالب است بدانید که بسیاری از کاربران نوع مدیوم یا light را به جای نوع full انتخاب می‌کنند. دلیل این امر احتمالاً به سنگینی کلی چنین قهوه‌ای ارتباط دارد. این یک مورد مهم در زمینه پاسخ به این پرسش که بادی قهوه چیست؟ محسوب می‌شود.

قهوه‌های full آنقدر ویسکوزیته بالایی دارند که حتی پس از رقیق کردن آن‌ها نیز می‌توان به full بودنشان پی برد! حتی در برخی از موارد طعم کلی این قهوه‌ها پس از رقیق کردن نیز تغییر چندان زیادی پیدا نمی‌کند و عطر و طعم سابق خود را حفظ خواهند کرد.

مدل قهوه می‌تواند بر روی هر یک از این موارد اثر بگذارد. برای مثال، قهوه‌های نوع سوماترا معمولاً دارای کافی بادی سنگین یا full هستند. این در حالی است که قهوه‌های موکا یمن کافی بادی متوسطی دارند و میزان کافی بادی قهوه‌های مکزیکی از همه کمتر است (می‌توان آن را در رسته light) قرار داد.

قهوه سوماترا دارای بادی full است.
قهوه سوماترا دارای بادی full است.

کافی بادی light | بادی قهوه چیست؟

همان‌طور که از نام این مدل می‌توان فهمید، قهوه‌ای که دارای کافی بادی لایت باشد بسیار رقیق و شبیه به آب است. پس از مصرف این نوع قهوه طعم بسیار کمی از آن را بر روی زبان خود حس خواهید کرد. به طور کلی قهوه‌هایی که در ارتفاعات پایین و در خاک‌هایی بدون مواد مغذی پرورش داده می‌شوند، دارای این نوع بادی هستند،‌ اما به راستی معنای سبک بودن بادی قهوه چیست؟

چرا قهوه میخورم خوابم میاد؟!
ببینم!

استفاده از روش‌های خاصی همچون بهره‌گیری از فیلترهای کاغذی ممکن است به شما یک قهوه با بادی نسبتاً light را ارائه کند. برخلاف تصور عموم، بادی light یا سبک مشکل خاصی ندارند. بعضی از افراد به طعم قهوه‌های سنگین حساس هستند و به همین دلیل این نوع قهوه می‌تواند برای آن‌ها گزینه مناسب‌تری باشد. شما نباید تحت تأثیر نظر دیگران از مصرف چنین قهوه‌هایی دست بکشید. یکی از روش‌های خاص به منظور تبدیل قهوه‌های مدیوم به قهوه‌هایی با بادی سبک، اضافه کردن مقداری آب به درون قهوه است. این روش حتی برای رقیق کردن سایر محلول‌ها نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته، برای انجام این کار باید به سراغ آبی با دمای یکسان بروید تا میزان تلخی کلی قهوه شما بیش از حد افزایش نیابد. این همان موردی است که بسیاری از افراد به آن توجه نمی‌کنند و نهایتاً‌ نمی‌توانند قهوه مناسبی را به صورت سبک تهیه کنند. در بخش بعدی پاسخ به این پرسش که بادی قهوه چیست؟ به سراغ بادی مدیوم می‌رویم.

قهوه با رست مناسب برای بادی light
قهوه با رست مناسب برای بادی light

کافی بادی مدیوم یا متوسط

اگر به دنبال یک قهوه عالی هستید که بتوان آن را به صورت روزانه مصرف کرد، باید به سراغ قهوه‌هایی با کافی بادی متوسط بروید. قهوه‌های دارای بادی کافی سبک طعم چندان خاصی ندارند و بادی‌های سنگین نیز برای استفاده روزمره کمی بیش از حد ویسکوزیته دارند. به همین جهت، بادی مدیوم یا متوسط انتخاب بسیار خوبی در این زمینه محسوب می‌‌شود.

این نوع قهوه دقیقاً‌ در میانه بین بادی سبک و بادی سنگین قرار می‌گیرد. بسیاری از قهوه‌های سبک یا سنگین را تنها به کمک تغییر دادن روش دم کردن می‌توان به قهوه‌های مدیوم تبدیل نمود. چنانچه قهوه خریداری شده توسط شما به صورت عادی دارای بادی سبک است‌ (مانند قهوه‌های مکزیکی، برزیلی و جامائیکایی) بهتر است به سراغ دم کردن‌های آهسته و بدون استفاده از فیلترهای کاغذی بروید. این مورد موجب افزایش میزان بادی در قهوه مدنظر می‌شود و حس بهتری را به شما انتقال می‌دهد.

در حالت عکس، اگر از قهوه‌هایی با بادی سنگین استفاده می‌کنید می‌توانید سرعت زمان دم کردن را کاهش دهید. این کاهش سرعت به خودی خود از خارج شدن کل چربی و روغن‌های موجود در قهوه جلوگیری می‌کند و نتیجه نهایی یک قهوه بی‌نظیر برای شما خواهد بود. قهوه‌های مدیوم پرطرف‌دارترین نوع قهوه هستند که در فروشگاه‌های مختلفی نیز به فروش می‌رسند و می‌توان آن‌ها را خریداری کرد، اما منظور از full بودن بادی قهوه چیست؟

قهوه برزیلی بادی سبک دارد.
قهوه برزیلی بادی سبک دارد.

بادی سنگین یا full | بادی قهوه چیست؟

این نوع قهوه بیشترین میزان عطر و طعم را در خود جای داده است. در این نوع قهوه می‌‌توانید طیف عظیمی از چربی‌ها، پروتئین‌ها و حتی فیبرها را مشاهده کنید. بافت این نوع قهوه به خوبی بر روی زبانتان حس می‌شود و حتی پس از نوشیدن کامل آن نیز طعمش را فراموش نخواهید کرد. دانه‌های مربوط به این نوع قهوه عمدتاً در خاک‌های آتش نشانی خاصی رشد داده می‌شوند. علاوه بر این، چنین قهوه‌ای مراحل رست مختلفی را پشت سر می‌گذارد تا طعم کلی آن به خوبی حفظ گردد. این نوع قهوه‌‌ها را باید در قهوه‌ سازهای مناسبی همچون موکاپات بسازید تا طعم آن‌ها به صورت کامل در دهان شما حس شود.

 

درست کردن قهوه در موکاپات برای طعم بهتر
درست کردن قهوه در موکاپات برای طعم بهتر

سخن پایانی

سعی کردیم به این پرسش که بادی قهوه چیست؟ پاسخ کاملی را ارائه دهیم. به طور کلی باید گفت که بادی قهوه یا کافی بادی یک نوع میزان و معیار به منظور شناخت مقدار ویسکوزیته موجود در قهوه به شمار می‌آيد که باید به آن توجه کرد. این معیار به سه بخش اساسی سبک، متوسط و سنگین دسته‌بندی می‌شود. جهت تشخیص میزان بادی کافی باید قهوه را خوب در دهان خود بچشید و آن را مزه مزه کنید.

منابع: espressocoffeeguide ،perfectdailygrind

پیشنهاد هوشمندانه قهوه
لطفا امتیار دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *