رموز جانبی قهوه

چرا پاکت قهوه سوپاپ دار مهم است؟

پاکت قهوه سوپاپ دار
لاگین کنید، دیدگاه بگذارید، کد تخفیف دریافت کنید!

پاکت قهوه سوپاپ دار یکی از مواردی مهمی می‌باشد که امروزه در صنعت قهوه مورد توجه قرار گرفته است و می‌تواند بر روی کیفیت نهایی محصول تاثیر بسزایی بگذارد.

اگر این نوع از بسته‌بندی را دیده‌اید و یا درباره آن شنیده‌اید، تا به انتهای این مقاله همراه ما باشید. قهوه یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی‌های دنیاست. همانطور که می‌دانید برداشت دانه‌های قهوه در مزارع انجام می‌شود و با توجه به آن لات قهوه (Lot Coffee) متفاوت خواهد بود. این دانه‌ها در هنگام برداشت تقریبا سبز رنگ هستند و سرشار از پتاسیم، آب، قند، کافئین و بسیاری مواد معدنی دیگر.

پاکت قهوه سوپاپ دار
بسته بندی قهوه یک مورد بسیار مهم در صنعت قهوه است.

پاکت قهوه سوپاپ دار چیست؟

آیا تا به حال بعد از خریدن یک پاکت قهوه به بسته بندی آن دقت کرده‌اید؟ به سوپاپ تعبیه شده بر روی بسته بندی چطور؟

احتمال زیاد شما بعد از اینکه پاکت قهوه‌ی مورد علاقه خود را از قفسه‌های فروشگاه برداشتید، بینی خود را نزدیک سوپاپ گرفته و با یک فشار کوچک بسته‌بندی می‌خواستید از بوی مطبوع قهوه‌ای که انتخاب کردید مطمئن شوید.

اگرچه حس کردن بوی قهوه قبل از خریدن آن برای شرکت‌های تولید کننده قهوه از اهمیت بالایی برخوردار است، ولی کاربرد اصلی پاکت قهوه سوپاپ دار چیزی بسیار فراتر از این تجربه خریدار است.

سوپاپ پاکت قهوه چه کاربردی دارد؟

قهوه (مخصوصا قهوه تازه) همانند تقریبا تمام مواد، تاریخ مصرف دارد. بسیاری بر این عقیده‌اند که قهوه پس از آماده سازی ۶ تا ۹ ماه ماندگاری دارد، ولی اگر از متخصصان امر بپرسید بازه‌ی بسیار کوتاهتری را مشخص می‌کنند. پاکت قهوه سوپاپ دار، باعث می‌شود قهوه داخل پاکت تا بیشترین زمان ممکن تازه و خوش‌ عطر باقی بماند.

این سوپاپ کوچک از فاسد شدن قهوه جلوگیری می‌کند و عمر روی قفسه فروشگاه این محصول را طولانی‌تر می‌کند. همچنین جلوی یک بمب ساعتی را نیز می‌گیرد! وقتی دانه‌های سبز قهوه را رست می‌کنند، این دانه‌ها کم کم شروع به آزاد کردن گاز کربن‌ دی ‌اکسید می‌کنند (می‌توانید محتوای دیگس قهوه (Degassing Coffee) را مطالعه کنید).

گاز آزاد شده در همان مراحل اولیه پس از رست کردن در بیشترین حالت خود قرار دارد و رفته رفته مقدار گاز تولیدی کمتر می‌شود. این گاز در حقیقت طعم قهوه را نیز تغییر می‌دهد. بعد از رست کردن قهوه، بیشتر گاز طی چند روز اولیه تخلیه می‌شود، ولی این پروسه تخلیه گاز می‌تواند هفته‌ها به طول انجامد.

پاکت قهوه سوپاپ دار
سوپاپ مورد استفاده در بسته‌بندی ها در تصویر مشخص شده است.

بسته بندی قهوه تازه داخل پاکت بدون تهویه و سوپاپ، منجر به باد کردن پاکت و در نهایت منفجر شدن آن می‌شود. آزاد شدن گاز کربن دی‌اکسید موجود در بسته قهوه همراه است با پخش رایحه خوش عطر قهوه. به همین دلیل با فشار دادن پاکت قهوه سوپاپ دار، بوی قهوه همه فضا را پر می‌کند.

نگاه علمی به پاکت قهوه سوپاپ دار!

وقتی دانه تازه قهوه را در معرض حرارت قرار می‌دهیم، آمینو اسید و شکر موجود در دانه با هم ترکیب شده و شروع به واکنش می‌کنند. این واکنش اتفاقات دلنشینی برای ما به همراه دارد. عطر، مزه و رنگی که دانه‌های قهوه به خود می‌گیرند حاصل این واکنش دانه در برابر حرارت است.

دانشمندان این پروسه را اکسیداسیون نام گذاری کردند. اکسید شدن یک فرایند شیمیایی است که طی آن ماده الکترون‌های خود را از دست می‌دهد. این اتفاق حاصل ترکیب مواد با اکسیژن است. اگرچه اکسیژن برای تنفس و زنده ماندن ما حیاتی است اما خواص خورنده نیز دارد.

به طور مثال وقتی یک سیب را از وسط به دو نیم میکنیم رفته رفته رنگ آن به قهوه‌ای تغییر پیدا می‌کند که ناشی از فرایند اکسید شدن است. هرچه بیشتر دانه قهوه در معرض اکسیژن موجود در هوا قرار گیرد این اکسیداسیون بیشتر شده و قهوه رفته رفته تازگی، عطر وطعم خود را از دست می‌دهد.

انواع بسته بندی
لزوما تمام قهوه ها نیاز به پاکت سوپاپ دار ندارند.

به همین دلیل است که اغلب، انواع پاکت قهوه سوپاپ دار دارای زیپ‌های مخصوص هستند تا پس از باز شدن درب پاکت بتوان دوباره چفت و بست محکمی داشت. همچنین سوپاپ تعبیه شده در پاکت قهوه سوپاپ دار کمک می‌کند بدون اینکه مجبور باشیم درب پاکت را باز کنیم، کربن دی اکسید تولید شده توسط قهوه را از پاکت خارج کنیم.

چرا که این سوپاپ ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که جلوی ورود هوای بیرون به درون پاکت را بگیرند و در عین حال گاز اضافی تولید شده درون پاکت قهوه را به بیرون هدایت کنند. برای تولید کنندگان قهوه، پاکت قهوه سوپاپ دار هم کیفیت و هم ماندگاری محصول را بیشتر می‌کند.

تولید کنندگان می‌توانند دانه‌ها را بلافاصله بعد از رست کردن بسته بندی کنند و از اکسید شدن دانه‌های قهوه جلوگیری کنند و در عین حال مطمئن باشند که گاز تولید شده توسط قهوه‌ها پاکت را پاره نخواهد کرد.

البته این مهم به شرطی محقق می‌شود که تولید کننده از پاکت قهوه سوپاپ دار مناسبی استفاده کند، چرا که فرایند تولید گاز دی اکسید کربن برای پودر قهوه بلافاصله شروع می‌شود و طی ۴۰ دقیقه پس از رست شدن این فرایند شدت بیشتری نیز می‌گیرد.

تاخیر در بسته بندی قهوه در این حالت به معنی از دست رفتن کیفیت و برگشت کالا از بازار مصرف است.

پاکت قهوه سوپاپ دار
اگر پاکت قهوه سوپاپ دار کیفیت لازم را نداشته باشد کیفیت محصول افت پیدا خواهد کرد.

دلیل دیگری که استفاده از پاکت قهوه سوپاپ دار را حیاتی می‌سازد، دمای هوا می‌باشد. در دمای ۱۰ درجه سانتیگراد فرایند آزاد سازی گاز تقریبا دو برابر می‌شود و پودر قهوه شروع به جذب رطوبت هوا می‌کند.

این امر موجب افزایش وزن و کاهش کیفیت مواد قهوه می‌شود. فشار درون ملوکولی ذرات قهوه پیچیده می‌شود و در حین دم کردن قهوه کربن دی اکسید آزاد می‌کند، که این امر باعث می‌شود نوشیدنی آماده شده از عطر و بوی لازم برخوردار نباشد.

پاکت سوپاپ دار قهوه چطور کار می‌کند؟

زمانی که دانه‌های قهوه محبوس شده درون پاکت قهوه سوپاپ دار، دی اکسید کربن تولید می‌کنند، فشار درون بسته بندی رفته رفته زیاد شده تا به یک فشار مرزی برسد.

در این نقطه از فشار، فشار گاز به اندازه‌ای می‌رسد که قادر خواهد بود درپوش سوپاپ را کنار زده و گاز اضافی را تخلیه کند. سپس سوپاپ با کاهش فشار به طور خودکار بسته می‌شود و از ورود هوای بیرون به درون بسته بندی جلوگیری می‌کند.

به عبارت دیگر، سوپاپ در پاکت قهوه سوپاپ دار تنها در حالتی باز می‌شود که فشار درون پاکت قهوه از فشار بیرون پاکت بیشتر گردد. در غیر این صورت، سوپاپ بسته می‌ماند و از ورود هوا به درون بسته بندی جلوگیری می‌کند.

این سوپاپ‌ها به طور خاص برای پاکت قهوه طراحی شده‌اند. دانه‌ی قهوه رست شده می‌تواند مقدار زیادی گاز تولید کند. اما آیا حجم این گاز آنقدر زیاد هست که دردسرهای اینچنینی درست کند؟ اگرچه مقدار گاز کربن دی اکسید تولیدی در بین انواع قهوه‌ها متفاوت است، اما قهوه تیره dark roasted) I) می‌تواند بیشتر از ۵ لیتر گاز به ازای تقریبا نیم کیلوگرم قهوه درست کند.

پاکت سوپاپ دار قهوه
بسته بندی باید به نوعی باشد که حداقل نفوذ اکسیژن را داشته باشد.

پس حجم گاز تولیدی واقعا زیاد و استفاده از پاکت قهوه سوپاپ دار مورد نیاز است. اما تخلیه این گاز نمی‌تواند به قیمت اکسید شدن قهوه‌ها تمام شود.

قهوه به صورت طبیعی حاوی انواع روغن، اسید و دیگر ترکیبات شیمیایی است. پس هر لحظه ممکن است اکسیژن به داخل پاکت رسوخ کند و فرایند اکسید شدن شروع شود.مثل آهن که در تماس با اکسیژن زنگ می‌زند، قهوه نیز پس از در معرض اکسیژن قرار گرفتن اکسید شده و طعم و بوی خود را از دست می‌دهد.

برای جلوگیری از رسوخ اکسیژن می‌توان در مرحله اول از پاکت بسته بندی مقاوم و مناسب استفاده کنیم، و سپس با قرار دادن سوپاپ مخصوص بر روی پاکت قهوه سوپاپ دار، گاز اضافه تولید شده را بدون از بین بردن کیفیت قهوه تخلیه نماییم.

تاثیر نوع رست کردن قهوه بر روی پروسه تولید گاز

متخصصان به این نتیجه رسیده‌اند که نوع رست کردن قهوه تاثیر به سزایی در میزان و مدت زمان آزاد سازی گاز کربن دی اکسید توسط قهوه دارد.

رست کردن تیره (dark roast) زمانی صورت می‌گیرد که دانه‌های قهوه در دمای بالاتر و به مدت طولانی تری نسبت به رست کردن ملایم (light roast) در معرض حرارت قرار می‌گیرند. در نتیجه رست کردن تیره، قند موجود در قهوه فرصت بیشتری برای واکنش نشان دادن دارد و دانه قهوه ترک های بیشتری نسبت به رست کردن ملایم پیدا می‌کند.

این امر موجب می‌شود که در رست کردن تیره، سطح آزاد بیشتری برای تولید گاز داشته باشد و در نتیجه گاز دی اکسید کربن بیشتری آزاد گردد. این موضوع بدین معنی است که پاکت قهوه سوپاپ دار در روش رست تیره قهوه، اهمیت بیشتری می‌یابد زیرا این نوع از رست، بیشینه دی اکسید کربن را تولید می‌کند.

بسته بندی قهوه
پس از هر بار باز کردن بسته بندی دوباره آن را به خوبی ببندید.

رست کردن دانه قهوه عملا به معنای خارج کردن آب و رطوبت درون دانه قهوه است. از آنجایی که در روش رست ملایم نسبت به رست تیره دانه‌های قهوه کمتر در معرض حرارت قرار می‌گیرند، رطوبت بیشتری را درون خود ذخیره می‌کنند.

این امر موجب می‌شود که چگالی بیشتری داشته باشند. قهوه‌ی با چگالی بالاتر، تلخی کمتر (اسیدیته کمتر) و طعم گیاهی بیشتری دارد. در مقابل در رست کردن تیره دانه قهوه مدت بیشتری حرارت می‌بیند و رطوبت کمتری را دارد که موجب می‌شود چگالی کمتری داشته باشد و طعم تک نتی به خود بگیرد.

در آخر …

اگرچه استفاده از پاکت قهوه سوپاپ دار برای تازه نگه داشتن قهوه، شکیل شدن و استوار بودن بسته بندی قهوه و همچنین بسته بندی سریع قهوه بهترین ایده است، در بعضی مواقع استفاده از این روش چندان لازم نیست.

اگر شما یک بسته بندی کوچک دارید و یا مقدار قهوه موجود در بسته بندی برای دم کردن یک فنجان قهوه است، دیگر نیازی به استفاده از پاکت قهوه سوپاپ دار نیست.

چرا که در این موارد قهوه قبل از اینکه فرصت اکسید شدن پیدا کند مصرف شده و اکسیژن فرصت از بین بردن خواص ویژه قهوه را ندارد.

منابع: Packagingbest, Epacflexibles, Mtpak.coffee, Coppermooncoffee, Thebagbroker

پیشنهاد هوشمند قهوه
کافی استور را در اینستاگرام فالو کنید
3/5 - (2 امتیاز)

نوشته های مشابه

2 دیدگاه در “چرا پاکت قهوه سوپاپ دار مهم است؟

  1. سعید سرایلو گفت:

    پاکت سوپاپ دار که جز بدیهیاته شما برای هر قهوه یه طرح و رنگ در نظر بگیر بزن رو پاکت سوپاپ دار 🙂

  2. سعید ابراهیمی گفت:

    من قهوه داخل پاکت سوپاپ دار و پاکت بدون سوپاپ رو امتحان کردم،واقعا بودن سوپاپ خیلی تاثیر میذاره،تا خودتون امتحان نکنین نمیتونین حس کنین همین یه تیکه سوپاپ چقدر مهمه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *