فوت و فن های نوشیدنی

آشنایی با قهوه سبک باریستا

آشنایی با قهوه سبک باریستا

روزانه حدود 2.25 میلیارد فنجان قهوه نوشیده می‌شود و قهوه دومین کالای صادراتی در جهان (پس از نفت) است. این موضوع اهمیت بالای قهوه را به ما نشان می‌دهد. ساخت قهوه سبک باریستا یکی از آرزوهای طرف‌داران قهوه به شمار می‌آید.

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که باریستاها آموزش‌های خاصی می‌بینند تا بتوانند بهترین قهوه ممکن را تولید نمایند. با این حال، درست کردن قهوه به سبک باریستا توسط خودمان واقعاً کار سختی نیست و با کمی تلاش، شما نیز می‌توانید بدون نیاز به استفاده از ابزارآلات پیچیده، یک قهوه عالی تهیه کنید. در ادامه متن به مهم‌ترین نکات جهت درست کردن یک قهوه بی‌نظیر اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

چرا قهوه باریستا طعم بهتری می‌دهد؟

پیش از هر چیز باید به این پرسش پاسخ دهیم که منظور از قهوه سبک باریستا چیست؟ همه ما چندین بار به مراکز فروش قهوه سر زده‌ایم. تا کنون از خود پرسیده‌اید که چرا قهوه باریستاهایی که در این مراکز فعالیت می‌کنند طعم فوق‌العاده بهتری نسبت به قهوه‌های خانگی شما دارد؟

این افراد جادوگر نیستند! بلکه تنها از چند دستورالعمل خاص تبعیت می‌کنند و یک سری نکات جزئی را در این زمینه رعایت خواهند کرد. نکاتی که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم به شما کمک می‌کند تا با طرز تهیه قهوه به سبک باریستا آشنا شوید و مشاهده خواهید کرد که می‌توانید با پیروی از همین نکات کوچک یک قهوه سبک باریستا را در کوتاه‌ترین زمان ممکن تهیه می‌کنید!

تصویری از یک باریستا در حال درست کردن قهوه
تصویری از یک باریستا در حال درست کردن قهوه

1. دانه‌های قهوه را به صورت تازه برشته شده (Freshly Roasted) بخرید

اکثر ما در زمینه انتخاب بهترین قهوه دقت زیادی به خرج نمی‌دهیم. با این حال، اگر دانه‌های قهوه‌ای که به  تازگی برشته شده‌اند بخرید، می‌توانید قهوه باکیفیت بسیار بهتری دریافت کنید. همواره از فروشندگان معتبر خرید نمایید.

قهوه تازه برشته شده را باید به مدت پنج‌روز کنار بگذارید، بنابراین به خاطر داشته باشید که از فروشنده مربوطه بپرسید که چه دانه‌ها چه زمانی رست‌ شده‌اند. برای به دست آوردن بهترین طعم قهوه، بهتر است قهوه خریداری شده را ظرف سه هفته مصرف کنید، زیرا پس از این مدت طعم خود را از دست می‌دهند. به طور عمده دو نوع دانه قهوه وجود دارد:

  • عربیکا: این قهوه کیفیت بالاتری نسبت به روبوستا دارد (به دلیل طعم معطر غنی‌تر و قوی‌تر). این نوع دانه توسط بسیاری از افراد استفاده می‌شود و رایج‌تر است.
  • روبوستا که از نظر کیفیت در رده‌پایین‌تری نسبت به عربیکا قرار دارد، بنابراین با قیمت پایین‌تری عرضه می‌گردد. از روبوستا بیشتر در قهوه‌های فوری استفاده می‌شود.
تصویری از دانه‌های عربیکا
تصویری از دانه‌های عربیکا

انواع قهوه عربیکا

همان‌طور که گفته شد، برای تهیه قهوه سبک باریستا می‌توانید از انواع مختلف قهوه استفاده کنید، اما توصیه اصلی استفاده از قهوه عربیکا است. در جدول زیر نکات مهمی در مورد نوع دانه عربیکا را به شما عزیزان ارائه کرده‌ایم.

نوع دانه عربیکاطعم
ماراگوگویپبه دلیل طعم سبک و آجیلی آن بسیار محبوب است.
پاکاماراسبک‌تر و آجیلی تر از ماراگوگویپ.
Heirloomطعم کاملاً شدیدی دارد. طعم این قهوه می‌تواند بسته به نحوه پردازش آن متفاوت باشد به عنوان مثال. شکلات، طعم گل‌هایی مانند یاس و طعم‌های مرکبات مانند لیمو و لیموترش.
یرگاشفی اتیوپیاییطعم شیرین و تند دارد.
تایپیکاطعم اسیدی شیرین شبیه سیب و گلابی دارد.
بربوناسیدی ترد و ته رنگ شیرین و کاراملی دارد.
Blue mountainطعمی ملایم با ته رنگ شیرین دارد.
کاتوراطعم مرکباتی شبیه لیمو یا لیمو دارد. بدن و شیرینی کمتر از بوربون.
تصویری از دانه‌های پاکامارا
تصویری از دانه‌های پاکامارا

2. یک آسیاب (Grinder) باکیفیت بخرید |‌ قهوه سبک باریستا

اگر از باریستاها در مورد درست کردن بهترین قهوه بپرسید، آن‌ها به شما می‌گویند که خرید آسیاب باکیفیت برای تهیه یک قهوه عالی اهمیت بسیار زیادی دارد. آسیاب بی‌کیفیت به شما ذراتی از قهوه با اندازه‌های مختلف آسیاب می‌دهد که بر نحوه استخراج طعم قهوه در طول فرایند دم کردن تأثیر می‌گذارند. بهتر است قهوه درست قبل از اقدام جهت آماده کردن نوشیدنی مدنظرتان آسیاب شود تا طعم درون آن به همان قوت سابق باقی بماند. به طور کلی دو نوع آسیاب وجود دارد: آسیاب تیغه‌ای و آسیاب burr. آسیاب‌های burr معمولاً کیفیت بهتری دارند.

تصویری از چند دستگاه grinder
تصویری از چند دستگاه grinder

3. قهوه خود را به درستی ذخیره کنید

ذخیره‌سازی نیز عامل مهمی در ساخت یک قهوه سبک باریستا است. قهوه باید در جای خشک و خنک نگهداری شود، البته منظورمان یخچال نیست! محیط خنک و مرطوب یخچال می‌تواند به قهوه آسیب برساند.

قهوه فوری کلاسیک چیست؟
ببینم!

اگر به این فکر می‌کنید که قهوه را در فریزر قرار دهید تا طعم آن حفظ شود (مانند کاری که بیشتر مردم برای سبزی‌ها یا میوه‌های خرد شده انجام می‌دهند)، باید بگوییم که کاملاً اشتباه می‌کنید؛ زیرا فرایند یخ‌زدایی می‌تواند به قهوه آسیب برساند و باعث شود طعم اصلی خود را از دست بدهد.

قهوه را در یک ظرف دربسته در مکانی خشک و خنک نگهداری نمایید، مانند جایی که معمولاً سایر کالاهای خشک خود را در آن مکان قرار می‌دهید.

تصویری از نگهداری قهوه در ظرف مناسب
تصویری از نگهداری قهوه در ظرف مناسب

4. آب را به‌درستی دم کنید |‌ قهوه سبک باریستا

آب عامل بسیار مهمی است که بر کیفیت قهوه شما تأثیر می‌گذارد؛ زیرا بیش از 90 درصد قهوه معمولی متشکل از آب است. تا جایی که می‌توانید از آب لوله‌کشی (آب شهری) برای تهیه قهوه استفاده نکنید! آب لوله‌کشی می‌تواند حاوی ناخالصی‌هایی مانند مواد معدنی، فلزات و نمک باشد و این ناخالصی‌ها می‌توانند طعم قهوه شما را تغییر دهند، زیرا موجب تغییر طعم کلی آب می‌شوند.

بنابراین، بهتر است از آب تصفیه شده برای تولید یک لیوان قهوه عالی استفاده کنید. بهره‌گیری از آب فیلتر شده علاوه کمک به ساخت قهوه‌ای با طعم غنی‌تر، موجب افزایش عمر دستگاه قهوه‌ساز شما نیز می‌شود. ناخالصی‌های موجود در آب لوله‌کشی می‌تواند رسوب آهکی ایجاد کند و این رسوب دستگاه شما خراب خواهد کرد.

با این حال، اگر تهیه دستگاه فیلتر آب برای شما مقدور نیست، می‌توانید از بطری‌های آب‌معدنی برای دم کردن قهوه سبک باریستا استفاده کنید. هیچگاه از آبی که مدتی در دستگاه قهوه‌ساز یا کتری شما باقی‌مانده است استفاده نکنید.

استفاده از‌ آب معدنی برای تهیه قهوه
استفاده از‌ آب معدنی برای تهیه قهوه

5. دمای مناسب دم کردن را پیدا کنید

دمای ایده‌آل آب برای به دست آوردن بهترین قهوه به اندازه آسیاب شما (به عنوان مثال درشت یا ریز)، روش دم کردن (مثلاً استفاده از موکا پات یا پرس فرنچ) و میزان برشته یا تیره بودن دانه‌های قهوه بستگی دارد. یک نکته کلی این است که برای دانه‌های بوداده تیره‌تر، از دمای خنک‌تر استفاده کنید، زیرا استفاده از آب بسیار داغ می‌تواند طعم قهوه را تلخ‌تر کند.

تصویر دم کردن آب برای ساخت قهوه
تصویر دم کردن آب برای ساخت قهوه

انواع قهوه‌ساز

همیشه برای تهیه قهوه سبک باریستا به تجهیزات پیچیده نیاز ندارید. با استفاده از ابزارهایی که در ادامه متن به آن‌ها می‌پردازیم می‌‌توانید یک قهوه بی‌نظیر درست کنید.

تفاوت قهوه کلاسیک و گلد و اسپرسو فوری
ببینم!

1. اسپرسوساز

اولین دستگاه‌های اسپرسو ساز در ابتدای صده نود میلادی توسط فردی به نام لوئیجی بزرا به تولید رسیدند. این دستگاه‌ها را می‌توان بهترین روش برای تهیه اسپرسو دانست. این دستگاه‌ها با استفاده از فشار بسیار بالایی آب در حال جوش را به قهوه مي‌رسانند.

تولید یک شات کوچک قهوه کامل با دستگاه‌های اسپرسو جدید کمتر از سی ثانیه طول می‌شد. معمولاً می‌توان یک لایه طلایی کف‌آ‌لود را بر روی قهوه تولید شده یافت که به آن cream گفته می‌شود. برای تهیه قهوه به این روش باید ترجیحاً از اسپرسوسازهای نیمه صنعتی استفاده شود، زیرا در غیر این صورت نتیجه نهایی مناسب نخواهد بود.

تصویری از یک دستگاه اسپرسوساز
تصویری از یک دستگاه اسپرسوساز

2. موکا پات |‌ قهوه سبک باریستا

بسیاری از افراد نام موکا پات را شنیده‌اند. این محصول یک وسیله فوق‌العاده مناسب جهت تهیه قهوه است. موکا پات از سه قسمت تشکیل شده است:

  • بخش پایین که آب در آن قرار می‌گیرد
  • بخش میانی برای قهوه آسیاب شده
  • قسمت بالایی برای جمع شدن قهوه دم شده

این نوع دم کردن قهوه سبک باریستا کمی وقت‌گیر به شمار می‌آید؛ زیرا شامل استفاده از اجاق‌گاز در طول فرایند دم کردن است. این روش با تبدیل آب داغ در پایین‌ترین محفظه موکا پات به بخار عمل می‌کند تا طعم قهوه که در قسمت میانی موکا پات قرار دارد استخراج شود. محصول نهایی در محفظه بالایی جمع‌آوری می‌شود. استفاده از موکا پات موجب ایجاد یک طعم قوی خواهد شد.

تصویری از موکا پات
تصویری از موکا پات

3. استفاده از کافی دریپر (coffe dripper)

این تکنیک شامل قرار دادن قهوه روی یک فیلتر کاغذی، ریختن آب داغ روی آن و انتظار برای چکیدن ترکیب حاصل از سمت دیگر دستگاه است. این روش یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای دم کردن قهوه به شمار می‌آید و به طور کلی قهوه‌ای سبک‌تر را به شما ارائه می‌دهد.

تصویری از کافی دریپر
تصویری از کافی دریپر

4. ایروپرس

Aeropress تقریباً شبیه یک سرنگ غول‌پیکر است و نوع بسیار ساده دیگری از روش دم کردن به شمار می‌آيد. این روش شامل مخلوط کردن قهوه با آب برای حدود 30 ثانیه است. در ایروپرس از فشار هوا برای عبور آهسته محتویات مربوطه از طریق یک میکرو فیلتر استفاده می‌شود. قهوه دم شده توسط Aeropress عموماً اسیدی است و تلخی کمتری دارد؛ زیرا زمان دم کردن آن کوتاه خواهد بود.

تصویری از ایروپرس
تصویری از ایروپرس

5. Chemex

Chemex یک کوزه شیشه‌ای گرد بزرگ با ساختاری قیفی شکل در بخش بالایی است. بخش قیفی یک صافی خاص دارد و قهوه سبک باریستا در درون آن قرار می‌گیرد. Chemex طعم بسیار غنی‌ای از قهوه را برای شما فراهم می‌کند

تصویری از chemex
تصویری از chemex

6. فرنچ پرس |‌ قهوه سبک باریستا

کار با فرنچ پرس راحت است و به همین دلیل توسط بسیاری از افراد مورد استفاده قرار می‌گیرد. فرنچ پرس اساساً یک فنجان بزرگ است که ابتدا قهوه و آب داغ را در آن مخلوط کرده و سپس به مدت چهار دقیقه ترکیب مربوطه را دم می‌کنید. با استفاده از این روش نیز می‌توانید یک قهوه عالی تهیه کنید.

تصویری از فرنچ پرس
تصویری از فرنچ پرس

آشنایی با عبارات مربوط به قهوه

یک باریستای خوب باید با عبارت مربوط به قهوه آشنایی کاملی داشته باشد. شناخت این عبارت به شما کمک می‌کند تا دستورالعمل‌های موجود را به روش صحیحی دنبال کنید.

عبارتمعنی
Aromaعطر قهوه
Acidityوضوح و روشنایی قهوه (مانند طعم‌های میوه‌ای و گلی)
Bodyضخامت قهوه
Sweetnessمیزان شیرینی قهوه
Finishمدت زمانی که طعم قهوه در دهان شما می‌ماند
تصویری از فردی در حال نوشیدن قهوه
تصویری از فردی در حال نوشیدن قهوه

سخن پایانی |‌ قهوه سبک باریستا

در این متن سعی کردیم کلیه نکات مربوط به تهیه بهترین نوع قهوه را به شما عزیزان ارائه کنیم و به این پرسش پاسخ دهیم که قهوه سبک باریستا به چه معناست. به طور خلاصه، جهت ساخت یک قهوه به سبک باریستا باید به موارد خاصی توجه کنید که عبارت‌اند از: خرید دانه‌های قهوه تازه برشته شده، تهیه یک آسیاب‌ باکیفیت، ذخیره‌سازی قهوه در مکان مناسب، دم کردن آب در دمای تعیین شده و عدم استفاده از آب لوله‌کشی.

امیدواریم این نکات اساسی به شما کمک کند تا به ساخت یک فنجان قهوه خوشمزه نزدیک‌تر شوید! به یاد داشته باشید که تهیه یک فنجان خوشمزه رمز و راز خاصی ندارد و تنها باید یک سری تکنیک‌های خاص را رعایت نمایید.

منابع: delishably و homegrounds

پیشنهاد هوشمندانه قهوه
2/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *