با تاریخچه و روش دمآوری با Chemex آشنا شوید
شما ممکن است با یکی از این سوالات به اینجا رسیده باشید: chemex چیست؟ یا قهوه کمکس چیست؟ کمکس قهوه چیست؟
کمکس (Chemex) یک دمابزار با طراحی زیبا، جاودانه و عملکردی دوست داشتنی است. شکل ساعت شنی و دسته چوبی محکم آن فوراً قابل تشخیص است و فرآیند دم کردن نسبتاً ساده کمکس آن را به یک وسیله کاربردی در دنیای قهوه تخصصی تبدیل می کند.
در کافی استور، ما عاشق این هستیم که قهوههای تک منشاء (Single Origin) خود را با کمکس دم کنیم و آن را با دوستان خود بنوشیم. برای بیشتر دانستن در مورد تاریخچه و نکاتی در مورد چگونگی استفاده حداکثری از این دمابزار همه کاره، ادامه مطلب را بخوانید. 😉
فهرست مطالب
تاریخچه و مسیر کمکس
“راز داشتن یک قهوه عالی… هر بار” یا “The secret to perfect coffee… every time” این شعار شرکت سازنده کمکس است. دمابزار کمکس در سال 1941 توسط شیمیدان و مخترع عجیب “دکتر پیتر شلمبوم” (Dr. Peter Schlumbohm) طراحی و ثبت شد.
او در طول زندگی حرفه ای خود بیش از 300 اختراع ثبت کرد، از کوکتل شیکر تا اتومبیل. تمرکز او بر این بود که اشیاء روزمره را کاربردی تر، جذاب تر و لذت بخش تر کند.
شلمبوم هنگام طراحی دمابزار کمکس می خواست دم کردن یک فنجان قهوه عالی در خانه را ساده و زیبا کند. او به عنوان یک شیمیدان، واکنشهای شیمیایی را که در طول استخراج طعم و کافئین از دانههای قهوه رخ میدهد، مطالعه و درک کرد.
این دانش بود که او را بر آن داشت تا فیلترهای کاغذی کمکس را برای استخراج بی نقص در هر بار، اختراع کند.
برای آن، شلمبوم از مکتب طراحی باهاوس (Bauhaus school of design) و ظروف آزمایشگاهی غیر متخلخل (non-porous labware) مورد استفاده برای آزمایشات شیمی خود الهام گرفت. او با ترکیب این عناصر، شکل ساعت شنی را ساخت که اکنون به بخشی نمادین از تاریخ آمریکا تبدیل شده است.
جایگاه فعلی و امروزی دمابزار کمکس
کمکس که از شیشه بوروسیلیکات ساخته شده و با یک یقه چوبی و کراوات از چرم خام تزئین شده است، هم از نظر شکل و هم از نظر عملکرد خاص است.
توسط مجامع علمی، هنری و طراحی به رسمیت شناخته و از آن تجلیل شده است. دمابزار و سایر محصولات کمکس را می توان در مجموعه دائمی برخی از معتبرترین موزه های جهان یافت. قهوهساز کمکس نیز توسط مؤسسه فناوری ایلینویز به عنوان یکی از 100 محصول با بهترین طراحی دوران مدرن انتخاب شد.
شرکت کمکس بیش از 40 سال است که یک شرکت خانوادگی و تحت مدیریت بوده است. این شرکت به رهبری برادر و خواهری که در کف کارخانه بزرگ شدهاند و تیمی متشکل از افرادی که مشتاق ارائه تجهیزات برتر قهوه به جامعه جهانی هستند، میباشد.
موزه هنرهای مدرن (MoMA) در شهر نیویورک یکی از پربازدیدترین موزه های جهان است. این موزه که مجموعهای از هنرهای مدرن و معاصر است، بیش از 150.000 قطعه منفرد از جمله شب پرستاره اثر ونسان ون گوگ، تداوم حافظه اثر سالوادور دالی و قوطیهای سوپ کمبل اثر اندی وارهول را در خود جای داده است.
MoMA خانه تعدادی از اقلام مهم فرهنگی مانند لوازم خانه و مبلمان و در کنار آنها کمکس است. چگونه این دم ابزار به عنوان بخشی از مجموعه یکی از مشهورترین موزه های تاریخ مدرن انتخاب شد؟ بیایید دریابیم!
چگونه پای کمکس به موزه هنرهای معاصر نیویورک باز شد
در سال 1942، یک سال پس از اینکه شلمبوم اختراع کمکس را به ثبت رساند، یک مدل به خریدار در Macy’s داد و آنها شروع به پخش تبلیغات برای آن کردند. ابتدا این دستگاه را با شعار “Make Coffee The ‘Can’t Miss’ Chemists Way” تبلیغ کردند و در همان سال 500 فروش ثبت شد.
او این دستگاه را به MoMA ارسال کرد تا بخشی از نمایش اشیاء مفید آنها باشد – کمکس تنها طرحی نبود که او ارائه کرد و فقط یکی از 23 شی است که در حال حاضر در مجموعه دائمی از موزه هستند.
قابل توجه است که این دستگاه آن موقع به چنین شهرتی دست یافت – ایالات متحده در بحبوحه جنگ جهانی دوم بود و بسیاری از تولیدکنندگان مجبور بودند تجارت خود را برای ساخت اقلام مفید برای جنگ متمرکز کنند. با این حال، شرکت به کار خود ادامه داد و در اواخر دهه 40 و 50 به یک لوازم خانگی در خانه ها تبدیل شد.
گواه این واقعیت آن است که در تعدادی از کتابها، فیلمها و برنامههای تلویزیونی در آن زمان، از جمله کتابهای جیمز باند و فیلم Rosemary’s Baby ظاهر شد.
اگر شما هم میخواهید که قهوهای که مینوشید به یک اثر هنری تبدیل شود، تنها به یک کمکس و یکی از انواع قهوه زیر نیاز خواهید داشت. 😉
مراحل دم آوری و طرز استفاده از کمکس
مرحله 1: قهوه خود را وزن کرده و آسیاب کنید
“قاعده طلایی” برای اندازه گیری یک قسمت قهوه به شانزده قسمت آب (1:16) است. برای شروع، حدود 17 گرم یا 3 قاشق غذاخوری از دانه مورد علاقه خود را آسیاب کنید تا درجه متوسطی از ریز بودن حاصل شود. در اولین حرکت خود زیاد نگران به دست آوردن آسیاب عالی نباشید، بخشی از لذت قهوه تغییر دادن عناصر و دیدن اینکه چگونه فنجان به دست آمده را تغییر می دهند، است.
نکته: در این مرحله، باید ذکر کنیم که برای بهترین نتیجه، باید از دانههای تازه بو داده استفاده کنید.
مرحله 2: فیلتر خود را بشویید
مقداری آب داخل کمکس بریزید، فیلتر را اشباع کنید تا در جای خود ثابت شده و هرگونه مزه کاغذی شسته شود. این کار باعث میشود تا دمابزار شما نیز پیشگرم شود. شیشه داغ خواهد شد، پس حتما قسمت چوبی را به جای شیشه نگه دارید. حدود 300 گرم یا 10 اونس آب را در کتری خود بریزید و آن را بگذارید تا بجوشد. پس از اتمام جوشیدن کتری اجازه دهید حدود یک دقیقه بماند (تا به دمای 94 درجه برسد).
مرحله 3: شکفت قهوه
قهوه تازه آسیاب شده خود را داخل فیلتر بریزید و به آرامی تکان دهید تا صاف شود. آب جوش خود را بردارید و به اندازه ای آب بریزید که پودر قهوه خیس شود. متوجه خواهید شد که قهوه حباب زده و بالا میآید (اصطلاحا به آن شکفت قهوه میگویند) و بعد از 30 ثانیه به آرامی فرو می نشیند. شکفت قهوه نشان دهنده دانههای تازه و برای اطمینان از دم کردن یکنواخت مهم است.
مرحله 4: آب را بریزید
هنگامی که قهوه شما شکوفا شد، ریختن آب را از سر بگیرید – از داخل شروع کنید و به سمت بیرون بروید. ایده در اینجا این است که مطمئن شوید همه قسمت ها را به طور مساوی عصارهگیری می کنید. هنگامی که ترازو شما 280 گرم را نشان می دهد یا اندازه گیری ها در حدود 8 اونس است، ریختن را متوقف کنید.
مرحله 5: تمیزکاری و لذت بردن از قهوه!
بگذارید آب ته نشین شود، فیلتر را از دهانه برگردانید، تفاله قهوه خود را دور بریزید و لذت ببرید!
چگونه مثل یک باریستای حرفه ای از کمکس استفاده کنیم؟
1. اندازه آسیاب
برای به دست آوردن یک قهوه دمی با کیفیت بالا از کمکس، اندازه آسیاب باید کمی ریزتر از فرنچ پرس باشد، اما همچنان باید مانند گرانول باشد و نه ماسه. اگر پودر قهوه شما ریز باشد، یا آب عبور نمیکند یا سرعت عبور آن کم است. آسیاب خیلی درشت نیز نرخ عبور آب زیاد بوده و قهوه نهایی رقیق خواهد بود.
2. نسبت دوز قهوه به دم کردن
نسبت دم کردن را میتوانید با توجه به سلیقه خود نیز انتخاب کنید. میتوانید از نسبت 1:10 تا 1:16 روند دمآوری را تکرار کنید و ببینید که کدام عطر (Aroma)، طعم (Flavor)، تنواری (Body) و غلظت (Strength) نظرتان را جلب میکند.
3. دمای آب
برای شروع سعی کنید با آب بین 90 تا 96 درجه سانتیگراد دمآوری را انجام دهید. توصیه میکنم اگر روش دقیقی برای انجام این کار دارید، دما را آزمایش کنید، زیرا میتواند خروجی را برای برخی از دوستداران قهوه به طرز چشمگیری تغییر دهد.
4. زمان دم کردن
زمان عصارهگیری در کمکس بسته به تکنیک ریختن و اندازه آسیاب شما بین سه تا پنج دقیقه است. برای رسیدن به زمان دم کردن دلخواه خود باید متغیرها را آزمایش کنید.
ویژگی قهوه کمکس
- فیلترهای کاغذی این روش دمآوری 20-30٪ ضخیمتر از فیلترهای دیگر هستند، بنابراین روغن های معلق بیشتری را در طول فرآیند دم کردن جذب میکنند و مواد جامد نمیتوانند از فیلتر عبور کنند.
- در این ابزار به دلیل استفاده از فیلترهای ذکر شده نوشیدنی نهایی کمی رقیق تر می شود زیرا ذرات معلق نامحلول در قهوه که تنواری (Body) را افزایش میدهند از آن عبور نمیکنند.
- برای هر بار استفاده از این ابزار باید از فیلترهای جداگانه ای استفاده کنید. شرکت هایی که کمکس قهوه را تولید می کنند اغلب فیلترهای آن را نیز تولید و به بازار عرضه می کنند.
جمعبندی
Chemex یک روش پُراِوِر (Pour-Over) به حساب میآید، به این معنی که آب از یک بستر قهوه و فیلتری که معمولاً از کاغذ ساخته شده است عبور می کند. برخلاف فرنچ پرس، کمکس یک فنجان قهوه کاملا تمیز به شما می دهد.
دلیلی وجود دارد که این دمابزارها محبوبیت جهانی دارند، و این فقط به این دلیل نیست که عالی به نظر می رسند. کمکس به طور مداوم دمهای متعادلی تولید میکند. آنها از سال 1941 طراحی را تغییر نداده اند. اگر نقصی ندارد چرا اصلا باید تغییر کند؟ (به طور جدی هر چند – شیشه می شکند، پس مراقب باشید.)
به راحتی هر هر زمان که خواستید آن را روی پیشخوان خود قرار دهید و شکل منحصر به فرد آن را ببینید. حتماً فیلترها، کتری، ترازو و لیوان های مورد علاقه خود را برای یک فنجان صاف و متعادل آماده کنید. همچنین ممکن است بخواهید با دوستی که قهوه دوست دارد تماس بگیرید و دوتایی از آن لذت ببرید. 😊
منابع
دستگاه کمکس قهوه در ویکی پدیا، سایت سازنده کمکس، Perfectdailygrind، Drinktrade
دوستان عزیز درود وقت بخیر.
می خواستم بدونم آیا سایتی هست که بتونم در مورد انواع گونه و زیر درخت قهوه اطلاعات پیدا کنم.
ممنونم از راهنمایی شما.
با درود و احترام، شما میدونید لیوان قهوه ساز کمکس را باید از کجا تهیه کنیم؟
سلام درود بر شما
لطفا واضح تر بفرمایید. منظور شما از لیوان چیست؟
اگر منظور همون بخش شیشه ای هست. میتونید با ادمین کانال تلگرام در میان بگذارید تا راهنمایی کنند.
خیی جالب بود . ممنون از سایت فوق العادتون . موفق باشید .
سلام میخواستم بدونم داخل کمکس په قهوه ای باید ریخت
سلام سال نو مبارک
برای تهیه قهوه با کمکس، قهوه ای با رست معمولا ملایم، و درجه آسیابی ریز تر از قهوه برای فرنچ پرس باید خریداری کنید