قهوه دارای تعداد بیشماری از طعمهای ترکیبی است که مجموعهای از تجربیات حسی را ایجاد میکند. برای توصیف کامل فنجان قهوه خود و تعیین سلایق در نوشیدن قهوه، باید با طعمهای مختلف انواع قهوه آشنا باشید. برای کارشناسان و افرادی که به صورت حرفهای با قهوه سر و کار دارند، توصیف طعم قهوه به معنای طبقه بندی طعم و عطر آن است. طعم و عطر نقش مهمی در توصیف مزه و کیفیت قهوه دارد. اگر با نمودار طعم قهوه آشنا هستید، توصیف طعم قهوه بر اساس منبع، شوری، شیرینی، تلخی یا اسیدیته آن آسانتر است. در عین حال، عطر شامل گیاهی، دودی، آجیلی یا گلی است. از جایی که قهوه منشا میگیرد تا نحوه برشته شدن دانهها، عوامل مختلفی دخیل هستند که بر طعم نوشیدنی قهوه مورد علاقه شما تأثیر می گذارند. دانستن عوامل مختلفی که بر طعم قهوه شما تأثیر میگذارند، به شما کمک میکند تا دانههای قهوهای را که احتمالاً بیشترین لذت را از نوشیدنشان خواهید برد، شناسایی کنید. اگر به دنبال قهوهای هستید که با ذائقه و سلیقه چشایی شما هماهنگ باشد، لازم نیست که حتماً یک قهوه شناس آموزش دیده و با تجربه باشد. در این مقاله قصد داریم انواع سلایق در نوشیدن قهوه، تاثیر برشتها بر طعم قهوه و محبوبترین انواع نوشیدنی قهوه را مورد بررسی قرار دهیم.
آیا منطقه کشت قهوه بر طعم آن تأثیر میگذارد؟
منطقهای که دانههای قهوه در آن رشد میکنند، میتواند کاملاً بر طعم قهوه تأثیر بگذارد. گیاه قهوه انواع مختلفی دارد که دارای مشخصات طعمی متفاوتی است و جایی که گیاه در آن رشد میکند روی طعم نهایی قهوه تاثیرگذار است. ترکیب خاک و ارتفاع منطقه دو مورد از مهمترین عوامل موثر بر طعم قهوه هستند. کشت قهو در ارتفاعات و پایینتر بودن دما در این مناطق در نهایت باعث میشود گیاه قهوه کندتر رشد کند. این امر زمان رسیدن دانه قهوه را طولانیتر کرده و با ایجاد قندهای پیچیدهتر در آنها، طعم قهوه را پیچیدهتر و قویتر میکند.
قهوههایی که در ارتفاع 1200 متری یا بالاتر رشد میکنند، چگالی یا دانسیته بالاتری دارند و به عنوان قهوههای دانه سخت نیز شناخته میشوند. از سوی دیگر، قهوههایی که در ارتفاع کم رشد میکنند، طعم ملایم و سادهتری دارند و به اندازه قهوههای کشت شده در ارتفاعات طعم خاص و هیجان انگیزی ندارند. با این حال، استثناهایی هم وجود دارد، از جمله دانههای قهوهای که در حاشیه شمالی و جنوبی کمربند قهوه (جایی که شرایط ایده آل برای پرورش قهوه وجود دارد) رشد میکنند. به عنوان مثال، کونا هاوایی نوعی قهوه است که در ارتفاعات کم رشد میکند و به دلیل داشتن طعم پیچیده و خاص، بسیار مورد توجه است. به دلیل فاصله کونا هاوایی از خط استوا، دانههای این نوع قهوه چرخه رشد طولانیتری نسبت به سایر دانههای قهوههای کشت شده در ارتفاعات پایینتر دارند.
توضیح در مورد ترکیب خاک ممکن است دشوار باشد، اما مطمئناً نقش مهمی در طعم منحصر به فرد قهوه مناطق مختلف دارد. به عنوان مثال، خاک حاوی خاکستر آتشفشانی یک انتخاب ایده آل برای قهوه با کیفیت بالا است، زیرا رطوبت زیادی را در خود نگه می دارد و سرشار از مواد مغذی است. به طور کلی، زمانی که مواد معدنی بیشتری در خاک وجود داشته باشد، دانههای قهوه اسیدیته بیشتری خواهند داشت.
کشورهای مختلف و انواع سلایق در نوشیدن قهوه
گونههای مختلف قهوه – برای مثال عربیکا و روبوستا – دارای طعم متفاوتی هستند. چند دلیل وجود دارد که میتواند بر طعم دانههای قهوه تأثیر بگذارد. شرایطی مانند آب و هوا، ارتفاع، جنس خاک و روش کشت، طعم قهوه را تغییر میدهد. در ادامه به مناطق مختلف کشت قهوه و تاثیر اقلیمهای متفاوت بر طعم قهوه اشاره میکنیم.
آفریقا
آفریقا به دلیل زادگاه قهوه شناخته شده است، زیرا گیاهان قهوه در برخی مناطق اتیوپی (یک کشور آفریقایی) به صورت وحشی رشد میکنند. بیشتر دانههای قهوه آفریقایی روشن، اسیدی و میوهای هستند و طعم آنها بسته به منطقه رشدشان متغییر است.
آمریکای جنوبی
آمریکای جنوبی، برزیل و کلمبیا تولیدکنندگان اصلی قهوه هستند ولی این گیاه در پرو، اکوادور و ونزوئلا نیز کشت میشود. قهوههای آمریکای جنوبی معمولاً بافت سنگینتری داشته و طعمی ماندگارتر و طعم قوی و یکنواختی را ارائه میدهند. آنها معمولا نتهای شکلاتی، آجیلی یا کرهای دارند.
آمریکای شمالی و مرکزی
قهوههای آمریکای مرکزی طعم پایه ثابتتری دارند و نوشیدنی متعادلی با شیرینی، بافت و اسیدیته متوسط تولید میکنند. معمولاً قهوه این نواحی نتهای شکلاتی یا کاراملی و اسیدیته میوهای داشته که میتواند بر اساس نوع منطقه کشت، متفاوت باشد.
آسیا
بیشتر مناطق آسیا، علیرغم اینکه قاره بزرگی است، خارج از کمربند قهوه قرار دارند. قهوه آسیایی معمولاً در ویتنام، فیلیپین، هند و لائوس کشت میشود، روبوستا حدود 80 درصد از قهوهای را تشکیل میدهد که در ویتنام کشت میشود. این قهوه غنی از کافئین است، اما در مقایسه با انواع دیگر قهوه کمتر معطر و تلختر است.
سلایق در نوشیدن قهوه بر اساس برشت قهوه
میزان برشتگی روی عطر قهوه تاثیر بسزایی دارد. تحقیقات نشان میدهد که رُست یا برشت سبک، نتهای میوهای و گیاهی را حفظ میکند. هر چه میزان برشت قهوه بیشتر باشد .در کنار طعمهای متفاوتی که در نتیجه محیط رشد دانههای قهوه و سایر عوامل ایجاد میشود، نحوه برشته شدن دانههای قهوه نیز تأثیر زیادی بر طعم قهوه خواهد داشت. بو دادن یا برشت قهوه فرآیندی است که منجر به تغییرات شیمیایی درون دانههای قهوه میشود. وقتی قهوه تحت حرارت قرار میگیرد، روغنها به سطح میآیند و قندهای موجود در دانه کاراملی میشوند. با تبخیر رطوبت از دانه، چگالی آن کاهش مییابد و دی اکسید کربن در داخل قهوه به دام میافتد و به آزاد شدن ترکیبات معطر مختلف پس از آسیاب شدن دانه کمک میکند. چهار سطح معمولی برشت برای دانههای قهوه عبارتند از:
برشت لایت
برشت لایت دارای بیشترین اسیدیته و بیشترین میزان کافئین است. قهوه با رست سبک یا لایت، بافت ملایم و سبکی ارائه میدهد و بیشتر از سایر برشتها، طعم میوهای یا گلی دارد.
برشت متوسط
برشت متوسط متعادلترین گزینه است. این قهوه شیرینی و عطر بیشتری را همراه با کمی اسیدیته ارائه میدهد. از آنجایی که برشت متوسط رایجترین برشت موجود در ایالات متحده است، اغلب به آن برشت یا رُست آمریکایی نیز میگویند.
برشت متوسط تیره
رستهای متوسط تیره مزهای تلخ دارند و برای تهیه یک فنجان قهوه غلیظ ایده آل هستند. آنها طعم اسیدی، شیرینی و عطر بالایی ندارند و ممکن است مقداری روغن روی سطح دانه قابل مشاهده باشد.
برشت تیره
این نوع قهوه به عنوان برشت ایتالیایی یا برشت فرانسوی نیز شناخته میشود، دانههای رست شده تیره و بسیار روغنی و سیاه هستند و احتمالاً هنگام نوشیدن فنجان قهوه، طعم برشتگی آن را بیشتر از طعم خود قهوه حس خواهید کرد. این نوع قهوهها معمولاً بسیار تلخ هستند و کمترین اسیدیته و کافئین را در بین سایر گزینههای ذکر شده دارند.
تشخیص طعم قهوه
یافتن کلمات مناسب برای توصیف یک فنجان قهوه میتواند بسیار دشوار باشد، زیرا باید در مورد طعم و عطر متمایز آن دقیق باشید. هدف اصلی شما تعیین مشخصات منحصر به فرد قهوه است. در ادامه نحوه تشخیص طعم قهوه را مورد بررسی قرار میدهیم.
درک عطر قهوه
هنگامی که تفالههای خشک قهوه با قطرات آب داغ برخورد کنند، عطر قهوه بلند میشود. رایحه قهوه بر اساس طعم و شیوه رست شدن آن متغییر است. طعم قهوه میتواند بر اساس نتهای قهوه متفاوت باشد، از جمله نتهای کاکائو مانند (رستهای تیرهتر)، نتهای کاراملیمانند (رستهای روشنتر)، نتهای آجیلی (بادامزمینی، فندق یا بادام).
اسیدیته
قهوه یک نوشیدنی طبیعی اسیدی است و میزان اسیدیته آن بسته به نوع دانه قهوه میتواند متفاوت باشد. اسیدیته در واقع یکی از چیزهایی است که طعم قهوه را بسیار خوب میکند .ارائه یک توصیف مناسب در مورد میزان اسیدی بودن قهوه به واکنش زبان شما و نوع طعم اسیدی که حس میکنید، از جمله طعم مرکبات (اسید سیتریک)، نتهای اسیدی مشابه سیب سبز، اسیدیته آب انگور یا اسیدیته آناناس مانند، بستگی دارد.
شیرینی
طعم شیرینی که در قهوه حس میکنیم به دلیل فروکتوز، ساکارز و سایر ترکیبات قندی است که در مرحله رسیدن میوه یا گیلاس قهوه تشکیل میشوند .شیرینی قهوه میتواند شامل نتهای مختلفی از جمله شیرینی میوهای، طعم مالت مانند یا آب نبات باشد.
بادی قهوه
در واقع، بادی به نوعی یک احساس دهانی در قهوه است که میتوان شدت غلظت قهوه را از طریق آن مشخص کرد. به عنوان مثال، دانه روبوستا بادی بیشتری نسبت به عربیکا دارد.
پسطعم
پسطعم در قهوه به مزهها و عطرهایی اطلاق میشود که پس از نوشیدن قهوه در دهان باقی میماند. در مقایسه با سایر نوشیدنیها، طعم قهوه برای مدت طولانیتری در اطراف دهان باقی میماند، به عنوان مثال، طعم و مزه یک اسپرسو میتواند تا 15 دقیقه در دهان باقی بماند.
سلایق در نوشیدن قهوه بر اساس شیوه دم کردن قهوه
نوع نوشیدنیای که با قهوه درست میکنید، از جمله هر چیزی که به قهوه اضافه میشود، میتواند بر روی طعم و رایحه آن تأثیر بگذارد. برخی از انواع محبوب نوشیدنیهای قهوه عبارتند از:
آمریکانو
یک نوشیدنی ساده است که از ترکیب اسپرسو با آب داغ به دست میآید. برای کاهش طعم شدید و تلخی قهوه آمریکانو، میتوانید کف روی قهوه را بردارید. این نوشیدنی محبوب و انرژیزاست که عطر و طعم بسیار خوبی دارد و که اولینبار توسط سربازان آمریکایی در جنگ جهانی دوم مورد مصرف قرار گرفت.
لاته
این نوشیدنی از ترکیب اسپرسو با شیر بخارپز تهیه میشود. برخی از لاتهها با شربتهای طعمدار مانند فندق یا وانیل تهیه میشوند، در حالی که شیرینی لاتههای ساده به شیرینی شیر متکی هستند.
کاپوچینو
کاپوچینو یک نوشیدنی قهوه بر پایه اسپرسو است که در کافی شاپهای سراسر جهان یافت میشود. این نوشیدنی محبوب از یکسوم اسپرسو، یکسوم شیر بخارپز و یکسوم فوم شیر تهیه میشود. کاپوچینو طعم اسپرسو بسیار قویتری نسبت به سایر نوشیدنیهای مبتنی بر شیر مانند لاته دارد. اما یک لایه ضخیم از کف شیر نیز دارد که آن را خوشمزه و در بین انواع نوشیدنیهای قهوه پرطرفدار کرده است.
وایت فلت یا سفید مسطح
این نوشیدنی شبیه لاته است و ترکیبی از فوم شیر تهیه شده است که روی یک یا دو شات اسپرسو ریخته میشود. فوم شیر بخار پز شده حاوی هوا است تا بافتی صاف و مخملی و طعم خامهای ایجاد کند. ریختن و بخارپز کردن دقیق فوم برای تهیه سفید مسطح ضروری است. این نوشیدنی در استرالیا از محبوبیت ویژهای برخوردار است.
موکا
این نوشیدنی شیرینی است که لاته را با شیر شکلات یا پودر کاکائو که در شیر ریخته میشود، ترکیب میکند. موکا در اصل یک شکلات داغ است، اما با یک یا دو شات اسپرسو درست میشود.
کورتادو
کورتادو در زبان ایتالیایی به معنای “برش” است و به بریده شدن شیر توسط اسپرسو اشاره دارد. این نوشیدنی از مقادیر مساوی اسپرسو و شیر داغ تهیه میشود. کورتادو سنتی فاقد شکر بوده و تنها مواد تشکیل دهنده آن اسپرسو و شیر بخار پز است.
لاته ماکیاتو
لاته ماکیاتو یک نوشیدنی قهوه بر پایه اسپرسو است. برای تهیه این نوشیدنی، یک شات اسپرسو به یک لیوان شیر بخارپز اضافه میشود که در نتیجه آن یک “لکه” تیره روی سطح قهوه باقی میماند.
اسپرسو ماکیاتو
همراه با اسپرسو و کاپوچینو، ماکیاتو بخشی از پایه فرهنگ قهوه ایتالیایی است. معمولاً ایتالیاییها صبحها کاپوچینو مینوشند و اسپرسو ماکیاتو نوشیدنی ایده آل بعدازظهرهای ایتالیاییها محسوب میشود. برای کسانی که ممکن است کاپوچینو را خیلی سبک و شیری بدانند، اسپرسو ماکیاتو ترکیبی عالی است.
ریسترتو
شامل یک شات کوچک اسپرسو با غلظت بالا است. اما برای تهیه آن از آسیاب ریزتر و نصف مقدار آبی که برای تهیه اسپرسو استفاده میشود، استفاده میکنند. عصاره گیری معمولاً در عرض 15 ثانیه متوقف میشود، اما عصاره گیری برای اسپرسو 25 تا 30 ثانیه به طول میانجامد.
لانگو
در ایتالیایی به معنای طولانی است. این نوشیدنی در واقع اسپرسویی است که با آب بیشتر از حد معمول تهیه میشود (برخلاف ریسترتو که با آب داغ کمتر تهیه میشود). لانگو معمولاً نسبتی بین 1 به 3 تا 1 به 4 قهوه به آب دارد.
چطور بهترین قهوه را برای انواع علایق در نوشیدن قهوه انتخاب کنیم
خاستگاه قهوه را بررسی کنید
دانستن اینکه دانههای قهوه شما در کجا رشد میکنند میتواند به شما اطلاعات زیادی در مورد طعم قهوه بدهد و به شما کمک میکند تصمیم بگیرید کدام کشورها و مناطق نوع دانههایی را که دوست دارید، تولید میکنند. قهوه در بیش از 50 کشور کشت و تولید میشود. یک تولید کننده خوب قهوه باید محل رشد دانههای قهوه خود را مشخص کند. به این ترتیب متوجه خواهید شد که آیا طعم، اسیدیته و سایر ترجیحات مورد علاقه شما در قهوههای کشت شده در این مناطق یافت میشود یا خیر. مکانهای رایج برای کشت قهوه عبارتند از اندونزی، اتیوپی، برزیل، کنیا، کلمبیا و هاوایی.
ترجیحات خود را بشناسید
دانستن ترکیب، نام تجاری و طعم مورد علاقهتان راه بسیار خوبی برای شروع است، به خصوص اگر قصد دارید نوع جدیدی از قهوه را امتحان کنید. با انتخاب بهترین نوع دانه قهوه از بین دو نوع اصلی دانه قهوه – روبوستا و عربیکا شروع کنید. دانه. روبوستا در ارتفاعات کم کشت میشود و قوی بوده و طعم تلخی دارد. دانههای عربیکا طعمی لایت و اسیدی دارند در حالی که در ارتفاعات بالاتر رشد میکنند. دانستن طعم مورد علاقهتان به شما کمک میکند تا بهترین دانههای قهوه را از بین این دو انتخاب کنید.
نوشیدنی دلخواه شما نوع قهوه را تعیین میکند
به طور کلی، ترجیح دم کردن و نوشیدنی دلخواه شما باید نوع دانه را تعیین کند. به عنوان مثال، قهوههای ترکیبی از انواع دانههای قهوه از مکانهای مختلف یا نقاط مختلف جهان هستند. آنها برای تولید یک طعم پیچیده ترکیب میشوند. طور کلی، قهوههای ترکیبی برای قهوههای شیری مانند کاپوچینو و لاته عالی هستند، در حالی که قهوههایی که منشاء واحد دارند برای قهوه سیاه یا بلک بهترین انتخاب محسوب میشوند. با این حال، این بدان معنا نیست که یک قهوه ترکیبی نباید بدون شیر مصرف شود یا اینکه قهوه تک منشا نباید شامل شیر باشد. انتخاب و ترجیحات شما این را تعیین میکند.
در مورد ارتفاع محل کشت قهوه اطلاعات جمع آوری کنید
هر چه ارتفاع محل رشد قهوه بیشتر باشد، اسیدیته و شیرینی آن نیز افزایش پیدا میکند. ارتفاع کاشت قهوه تاثیر زیادی بر اسیدی و شیرینی گیلاس قهوه دارد. قهوه در دمای متوسط بین 18 تا 23 درجه سانتیگراد بهتر رشد میکند. برای حفظ آن اغلب به ارتفاعات بالا نیاز است.
کلام آخر
نوع قهوه، روش برشت، چگونگی دم کردن و نوع نوشیدنی که با آن تهیه میکنید، همگی میتوانند تاثیر زیادی بر طعم و مزه نهایی نوشیدنی شما داشته باشند. تجزیه طعم قهوه به زمان و تلاش نیاز دارد. داشتن دانش کافی در مورد چشیدن درست این طعمها به شما در شناسایی همزمان طعمهای مختلف کمک میکند. شناسایی رایحه و طعم قهوه با اولین جرعه شروع نمیشود و حتی بعد از فرو دادن قهوه نیز میتوان طعمها و پیچیدگیهای انواع قهوه را حس کرد. شما به راحتی میتوانید مشخصات قهوههای مختلف را بر اساس عطر و طعم، نت، رایحه، شیرینی، اسیدیته یا مزه آن شناسایی کنید و انواع سلایق در نوشیدن قهوه بر اساس همین شاخصهها قابل تشخیص است.
بسیار جامع و آموزنده بود! جزئیات مربوط به انواع قهوه، نحوه برشت و تأثیر منطقه کشت بر طعم قهوه، دید خوبی به مخاطب میدهد.
جالب و کامل بود، یک سری از انواع نوشیدنی بر اساس نحوه تهیه رو اصلا نشنیده بودم