آموزش استفاده از ابزارهای قهوه

قهوه ترک چیست؟ نحوه دم کردن قهوه ترک، کالری و کافئین آن

قهوه ترک چیست؟ نحوه دم کردن قهوه ترک، کالری و کافئین آن

قهوه ترک (Turkish coffee) در واقع یکی از ده‌ها متد و روش تهیه و دم آوری قهوه است. برای تهیه یک نوشیدنی قهوه به روش‌های دیگری مانند اسپرسو، قهوه فرانسه و … هم می‌توان اشاره کرد. البته در کشور ما به صورت عامیانه قهوه ترک را به عنوان قهوه ارمنی هم می‌شناسند.خب! برویم سر اصل موضوع، در حین دم کردن یک فنجان قهوه ترک لطفا کمی با حوصله باشید. چراکه نحوه درست کردن قهوه ترک نیازمند دقت و حوصله فراوانی است.

عموما برای تهیه این نوشیدنی نیاز به ابزاری به نام ایبریک  (ibrik) یا جذوه (cezve) یا قهوه جوش دارید. تنها کافی است قهوه ترک را داخل جذوه ریخته، آب سرد را اضافه و هم بزنید، سپس تا زمانی که کف می‌کند و بالا می‌آید روی شعله قرار دهید. به این شکل قهوه ترک شما آماده است! حتی اگر یکی از ابزار‌های گفته شده را در دسترس ندارید می‌توانید با مطالعه مطلب طرز تهیه قهوه ترک روی گاز با شیر جوش و کمک گرفتن از یک شیر جوش نسبت به تهیه قهوه ترک اقدام نمایید. البته اگر می‌خواهید فوت و فن قهوه ترک را فرا بگیرید باید ادامه مطلب را بخوانید.

برای تأمین قهوه با قیمت مناسب و کیفیت تضمین‌شده، خرید عمده قهوه گزینه‌ای مقرون‌به‌صرفه و حرفه‌ای است.

آموزش قهوه ترک

 یکی از بهترین راه‌های تجربه قهوه ترک، تهیه و نوشیدن آن در خانه است. شاید در ابتدا تهیه این نوشیدنی محبوب دشوار به نظر برسد اما تنها کافیست چند بار طبق دستور‌العمل آن را تهیه کنید تا استاد شوید! خرید پودر قهوه ترک تازه برشت و خوش طعم با بهترین کیفیت همین حالا از کافی استور امکان پذیر می‌باشد.

 قهوه ترک چیست؟

قهوه ترک یکی از معروف ‌ترین نوشیدنی‌های قهوه در ایران است که شیوه تهیه آن با دیگر قهوه‌ها تفاوت زیادی دارد. این قهوه برای نخستین بار در کشورهایی مانند یونان، ترکیه و ایران تهیه شده و به‌دلیل این‌که استفاده از آن در کشور ترکیه بیشتر از سایر کشورها بوده و در این کشور از نوعی قهوه جوش به نام جذوه برای تهیه آن استفاده شده است، این نام را برای آن انتخاب کرده‌اند.
برای تهیه این نوع قهوه مانند روش‌های دیگر قهوه را برشت می‌کنند و مثل باقی روش‌ها آسیاب می‌کنند.پس چه چیزی قهوه را ترک می‌کند؟ قهوه به ریز‌ترین حالت ممکن آسیاب می‌شود، این مورد به این معنی است که قرار است با ایبریک تهیه شود. پس می‌شود قهوه ترک.

طرز تهیه قهوه ترک

اگر به آموزش قهوه علاقه دارید یکی از قهوه‌هایی که یادگیری درست کردن آن برای شما واجب است طرز تهیه قهوه ترک می‌باشد. در این بخش به طور کامل طريقه درست كردن و همچنین نحوه دم كردن قهوه ترك را توضیح می‌دهیم.
بنابراین این بخش را با دقت بیشتری مطالعه نمایید. قدم اول در طرز تهیه قهوه ترک این است که به ازای هر نفر یک قاشق مرباخوری پودر قهوه ترک و کمی بیشتر از یک فنجان (به این دلیل که بخشی از آب بخار می‌شود) آب سرد، درون قهوه جوش بریزید.
در انتها باید هر فنجان قهوه ‌تان چیزی حدود ۸۰ تا ۱۲۰ میلی لیتر (یا همان گرم) باشد. آب سرد منظور این نیست که از یخچال بردارید، آب خنک لوله کشی کافیست. می‌توانید با ترازوی آشپزخانه وزن نوشیدنی را کنترل نمایید.

طرز تهیه قهوه ترک

اگر قهوه‌تان را شیرین میل می‌کنید می‌توانید شکر را نیز در همین مرحله به قهوه اضافه کنید. پس از افزودن قهوه و شکر و ترکیب آن با آب، حسابی آنها را مخلوط کنید تا قهوه به صورت گلوله داخل قهوه جوش نماند. این کار به تشکیل فوم روی قهوه شما نیز کمک می‌کند. قهوه جوش را روی شعله ملایم گاز قرار دهید.

شعله ملایم بالاآمدن به آرامی

زمانی که قهوه جوش را روی شعله گذاشتید دیگر نه آن را تکان دهید و نه هم بزنید. پس از دقایقی (۳-۴ دقیقه) قهوه شروع به بالا آمدن می‌کند. زمانی‌که حرکت قهوه به سمت بالا را دیدید اجازه دهید مقداری به سمت بالا حرکت کند. مثلا تا دهانه ایبریک (تصویر بالا) و سپس آن را از روی شعله بردارید. می‌توانید قهوه را در فنجان بریزید و میل کنید اما حتما به این فوت و فن کوزه گری توجه کنید:

فوت و فن تهیه قهوه ترک

آموزش قهوه ترک با مطالعه این فوت و فن ها کامل می‌شود و پس از آن می‌توانید، تهیه این قهوه را خودتان امتحان کنید. پس از برداشتن قهوه جوش از روی حرارت، قهوه را فورا در فنجان نریزید، بگذارید قهوه جوش کمی ساکن بماند، تا پودر قهوه ته نشین شود. این کار کمک می‌کند که در نوشیدنی نهایی‌تان، لرد (تفاله) قهوه کمتری روی زبان و داخل دهان نقش ببندد.

فوت و فن تهیه قهوه ترک

برای داشتن خامه قهوه یا کرمای روی نوشیدنی، پس از گذاشتن قهوه جوش بر روی حرارت، دیگر آن را بهم نزنید. یکی از نشانه های یک فنجان قهوه ترک خوب، فوم روی آن می‌باشد. فراموش نکنید وقتی فوم به وجود می‌آید که از آب سرد استفاده کرده باشید.

آب سرد می‌تواند آب لوله کشی یا آب معدنی و یا آب دستگاه تصفیه باشد. البته همانطور که اشاره کردیم منظور از آب سرد این است که قبل از ریختن آب روی پودر قهوه، نباید آب داغ یا آب گرم لوله کشی باشد. راستی اگر می‌خواهید همیشه نوشیدنی قهوه تان یک طعم داشته باشد باید بتوانید آبی که استفاده می‌کنید یکنواخت با سری قبلی باشد، مثلا می‌توانید همیشه از یک برند آب معدنی استفاده کنید.

اگر فوم قهوه را دوست ندارید کمی بیشتر آن را روی گاز نگه دارید در این صورت قهوه‌ای با طعم یک دست و بدون فوم خواهید داشت. البته این نکته را خدمتتان بگویم که مرز بین قهوه ترک جوشیده و سوخته با قهوه ترک خوب و فوم دار کمتر از ده ثانیه است.

کالری قهوه ترک

میزان کالری قهوه ترک البته بدون شکر و حجم ۱۲۰ میلی لیتر حدود ۲ کالری است که با افزودن شکر این مقدار تا ۱۸ کالری افزایش خواهد داشت.

کافئین قهوه ترک

با توجه به روش دم آوری قهوه ترک، درگیر بودن قهوه و آب و میزان برشتگی، همچنین ربوستا یا عربیکا بودن دانه‌های تشکیل دهنده قهوه میزان کافئین تغییر خواهد کرد. مطلب کدام قهوه کافئین بیشتری دارد شما را در این خصوص راهنمایی می‌کند. با توجه به متفاوت بودن طرز تهیه‌ی قهوه‌ی ترک، تفاوت‌هایی در طعم این نوشیدنی وجود دارد، اگر دوست دارید بدانید تفاوت قهوه ترک و اسپرسو در چیست آن مطلب را بخوانید.

نکات نحوه سرو کردن قهوه ترک

  • فوم را با قاشق داخل فنجان بریزید و سپس قهوه را نیز به آرامی در فنجان ریخته و سرو کنید.
  • قهوه تان را با یک لیوان آب سرد سرو کنید و آب را قبل از آن بنوشید تا دهانتان تازه شود که بتوانید بیشتر طعم خوب قهوه ‌تان را بچشید.
  • پس از هر بار دم کردن قهوه به عطر و بو و رنگ آن در فنجان توجه کنید تا احساس خوب قهوه ای که خودتان دم کرده اید به شما منتقل شود. همچنین، احساس‌تان در خصوص قهوه نوشی تقویت می‌شود.
  • پس از تهیه کمی صبر کنید تا لرد قهوه تان ته نشین شود و سپس در فنجان بریزید.
نکات نحوه سرو کردن قهوه ترک

نکات مرتبط با طرز تهیه قهوه ترک

  1. آنچه در ته فنجان می ماند لرد یا تفاله قهوه می‌باشد که خوردن آن توصیه نمی شود.
  2. برای داشتن قهوه ای با کیفیت بیشتر، از قهوه های تازه برشته و تازه آسیاب شده استفاده کنید.
  3. برای درست کردن قهوه ترک باید قهوه شما کاملا پودر شده باشد و حالت یکنواخت داشته باشد. این موضوع در طعم نهایی شما بسیار تاثیر گذار است.
  4. بهتر است از قوری مخصوص قهوه جوش (ترجیحا از جنس مس)، استفاده کرد. دهانه این قوری های مخصوص باریک تر از شیرداغ کن است و باعث تشکیل بهتر فوم روی قهوه می شود.
  5. قهوه ترک به دلیل میزان برشتگی روشن، ریز آسیاب شدن دانه‌ ها، درگیری زیاد آب و قهوه از کافئین بیشتری بر خوردار است. برای اینکه بیشتر بدانید مطلب “میزان برشتگی قهوه چیست؟” را می‌توانید مطالعه کنید.
  6. برای دم کردن قهوه ترک با ایبریک بهتر است ابزارتان را متناسب با تعداد نفراتی که معمولا قهوه می‌نوشید، خریداری کنید.
نکات مرتبط با طرز تهیه قهوه ترک

فواید و خواص قهوه ترک

قهوه ترک، علاوه بر طعم قوی و روش سنتی تهیه‌اش، دارای فواید و خواص متعددی برای بدن و ذهن است، البته به شرطی که به‌صورت متعادل مصرف شود. در ادامه، مهم‌ترین خواص قهوه ترک را برایتان آورده‌ایم:

افزایش انرژی و هوشیاری

کافئین موجود در قهوه ترک باعث تحریک سیستم عصبی مرکزی می‌شود، که می‌تواند سطح انرژی را افزایش دهد، تمرکز ذهنی را بالا ببرد و خستگی را کاهش دهد.

بهبود عملکرد مغز

تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف منظم و مناسب کافئین می‌تواند، حافظه کوتاه‌ مدت را تقویت کند، سرعت واکنش را بالا ببرد و خطر ابتلا به آلزایمر و پارکینسون را کاهش دهد.

افزایش سوخت‌وساز بدن

قهوه ترک به‌دلیل غلظت بالا و بدون شکر بودنش (در صورت ساده نوشیدن)، به افزایش متابولیسم کمک می‌کند و می‌تواند در کاهش وزن نقش داشته باشد.

خواص آنتی‌اکسیدانی

قهوه ترک سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند پلی‌فنول‌هاست که از سلول‌ها در برابر آسیب رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند، باعث کند شدن روند پیری می‌شود و سیستم ایمنی را تقویت می‌کند.

کمک به هضم غذا

قهوه ترک پس از غذا به هضم بهتر کمک می‌کند، زیرا ترشح آنزیم‌های گوارشی را تحریک می‌کند.

افزایش روحیه و مبارزه با افسردگی

کافئین می‌تواند تولید دوپامین و سروتونین را در مغز افزایش دهد، که با بهبود خلق‌وخو و کاهش علائم افسردگی مرتبط است.

پیشگیری از برخی بیماری‌ها

مطالعات مختلف ارتباط مصرف قهوه را با کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌هایی مثل دیابت نوع ۲، برخی انواع سرطان‌ها و سکته مغزی نشان داده‌اند.

مضرات قهوه ترک

اگرچه انواع قهوه ترک فواید زیادی دارند، اما مصرف زیاد یا نادرست آن‌ها می‌تواند باعث موارد زیر شود:

  • اضطراب و تپش قلب
  • بی‌خوابی
  • تحریک معده یا ریفلاکس
  • افزایش فشار خون
  • وابستگی به کافئین

سخن پایانی

کاربران عزیز سوال‌های خود در رابطه با طرز تهیه‌ قهوه‌ ترک را کامنت کنید. ما در این مطلب سعی بر این داشتیم تا همه موارد لازم برای تهیه یک قهوه ترک را به روش سنتی، ساده، خوب و کامل ذکر کنیم. اما این نکته را فراموش نکنید که برای تهیه‌ قهوه‌ ترک، در مقدار آب، قهوه و طریقه دم کردن آن سلیقه‌های مختلفی وجود دارد.
ما در وبلاگ کافی استور همچنین علاوه بر روش درست کردن قهوه ترک، طرز تهیه قهوه ترک با شیر و نحوه درست کردن سایر قهوه‌ها را نیز آموزش می‌دهیم. برای یادگیری تهیه اسپرسو، تهیه اسپرسو با موکاپات، تهیه قهوه فرانسه، تهیه اسپرسو با شیر، تهیه قهوه بستنی، تهیه ریسترتو، تهیه امریکانو، تهیه لاته آرت، می توانید آموزش مربوطه را دنبال کنید.

سوالات متداول

چه قهوه ای برای قهوه ترک مناسبه؟

جواب این سوال به تجربه قهوه نوشی شما برمیگردد، اما بهترین قهوه، قهوه ایست که شما از نوشیدنش لذت ببرید!

با چه ابزاری قهوه ترک درست کنیم؟

تهیه اصولی باید با جذوه یا ایبریک انجام بشه اما شاید همیشه ابزار همراهتون نباشه! میتونید از شیرجوش که شبیه ترین ابزار به ایبریک هستش، یا هر ظرف دهانه باریک دیگری استفاده کنید.

قهوه ترک برای ترکیه است یا برای ارمنی‌ها؟

هر کدام از این کشورها دارای روش تهیه مخصوص خود هستند. درست است که قهوه ترک و قهوه ارمنی بسیار شبیه یکدیگر هستند، اما قهوه ترک به طور معمول از دانه‌های قهوه به خوبی آسیاب شده عربیکا در ایبریک با شکر تهیه می‌شود. قهوه ارمنی از سوی دیگر که با نام سورج (Soorj) شناخته می‌شود، بیشتر به اسپرسو نزدیک است و به طور معمول شکر در آن استفاده نمی‌شود.

تاریخچه و پیشینه قهوه ترک چیست؟

قهوه ترک برخلاف نامش در واقع از یمن سرچشمه می گیرد. در قرن شانزدهم، در امپراتوری عثمانی، سلطان سلیمان اول با قهوه آشنا شد. این نوشیدنی لذت بخش به سرعت در میان ثروتمندان و نجیب ها محبوبیت پیدا کرد. افسانه ها حاکی از آن است که به اعضای حرمسرای سلطان نیز نحوه دم کردن آن آموزش داده شد. در اواسط دهه 1550، قهوه ترک دیگر محدود به طبقات بالا نبود. در خانواده ها رایج شد و منجر به تأسیس قهوه خانه هایی مانند قهوه خانه های امروزی گردید.

منابع: fullcoffeeroast, nescafe

4.6/5 - (64 امتیاز)

59 دیدگاه در “قهوه ترک چیست؟ نحوه دم کردن قهوه ترک، کالری و کافئین آن

  1. حامد گفت:

    سلام یه سوال قهوه ترک رو اگر شیرین کنیم، کالریش زیاد نمیشه ؟

    1. کافی استور گفت:

      سلام
      افزودن افزودنی ها به قهوه یک کار مرسوم هست میتونید این کار رو انجام بدید، با توجه به مقدار شکر، کالری افزایش پیدا میکنه!
      تصورش را کنید کافئین بالا! افزایش قند و افزایش کالری… بمب!

  2. ترجمه تخصصی انگلیسی به فارسی گفت:

    ببخشیدجذوه از چه جنسی باشه بهتره؟

    1. کافی استور گفت:

      سلام
      جنس مسی بهترین حالت هست. مانند مدلی که در بخش فروشگاه سایت هستش

  3. مصطفی گفت:

    سلام من با جزوه مسی درست میکنم بازای هر نفر ی ق غذاخوری میریزم ولی بعد از چند دقیقه شروع به قل خوردن میکنه برای اینکه نسوزه خاموش میکنم.چرا بالا نمیهد؟؟ اگه بمونه بالا میاد؟

    1. کافی استور گفت:

      سلام
      چجوری قل میزنه که بالا نمیاد؟ نکنه خیلی کم داخل ایبریک قهوه و آب ریختید؟

  4. متین گفت:

    قهوه ترک را در چه لیوان چن سی سی سرو میکنند

    1. کافی استور گفت:

      سلام معمولا قهوه ترک رو در فنجان های کمتر از ۱۵۰ میلی لیتری و رنگی و طرح دار سرو میکنن. داخل بخش گالری قهوه ترک مشاهده کنید

  5. زینب گفت:

    سلام وقت بخیر میخواستم بپرسم ببینم در قهوه جوش یا شیرجوش پیرکس که شبیه جذوه هم هست و با کیفیت هم هستش.. میشه قهوه ترک دم کرد؟؟

    1. کافی استور گفت:

      سلام بله امکانش هست اگر بتونید اون روی شعله مستقیم قرار بدید

  6. Saeed.kh گفت:

    درود
    بهترین نوع تهیه قهوه از نظر من همین ترک هستش ، من هیچ مدل دیگه بهم حال نمیده (نظر شخصی) یکی صبح میخورم یکی هم عصر قبل از ورزش و واقعا حال منو دگرگون میکنه / کافئینش رو قشنگ حس میکنم چون منو سرحال میاره ….سمت قهوه های فوری نرین منظورم همین ۳ در ۱ هستش که میفروشن همشون اشغال و دارای افزودنی هستن … اگر علاقع به قهوه دارین خودتون بگیرین و درست کنین به زحمتش میارزه

  7. حسین گفت:

    سلام و خسته نباشید مطالبتون را خواندم خیلی مفید بود. با تشکر و قدردانی از زحمات شما موفق باشید.

  8. بیژن گفت:

    سلام
    من به تازگی بصورت اینترنتی یه قهوه جوش مسی خریدم ولی نمیدونم بعبارتی چند کاپ هست! میشه بفرمایید باید مثلا اگه ٢ کاپ منظور من باشه، وقتی به اندازه ٢ کاپ آب میریزم تا کدوم قسمت باید آب بالا بیاد؟
    سپاس

    1. کافی استور گفت:

      سلام روز بخیر
      برای هر نفر یک فنجان اب بریزید و باید توانایی بالا آمدن زمان دم کشیدن را داشته باشد

  9. علی گفت:

    سلام
    ممنون از سایت خوبتون
    من یک قاشق مربا خوری قهوه و یک قاشق مربا خوری سر خالی شکر رو میریزم داخل قهوه جوش و بهش حرات میدم حسابی میگردونمش که نسوزه و کمی که گرم شد و خواست برشته تر بشه یکهو بهش آب و شیر سرد با نسبت مساوی اضافه میکنم و دو تکه کوچک یخ میندازم توش و میزارم ۱۵ دقیقه با شعله کم دم بکشه و فوم عالی میده بهم و طعم هم که برام مطبوعه.
    البته همیشه کیفیت رابطه مستقیم با مواد اولیه داره

  10. علیرضا گفت:

    سلام
    من مدتی هست قهوه ترک درست می کنم ولی هیچ وقت کف نمیکنه و اصلا شکل قهوه نمی شود. میشه راهنمایی کنید مشکل از کجاست.
    با تشکر

    1. کافی استور گفت:

      سلام مشکلات مختلفی هست در این خصوص
      لطفا کامنت ها رو مطالعه بفرمایید

  11. امیر گفت:

    تفاوت قهوه ترک خوب بامونده بدچیست

    1. کافی استور گفت:

      سلام
      مهمترین عامل عطر اون هست. قهوه ترک مونده تقریبا هیچ عطر خاصی نمیده

  12. مهرداد گفت:

    آقا من هرکاری میکنم قهوه دم شده رو میریزم تو فنجون، روی قهوه آب می‌ایسته و به قولی آب میندازه که اصلاً طعمش رو بهم میزنه و قابل خوردن نیست.
    خلاصه که نشد من مزه قهوه ترک رو بچشم.
    مشکل از قهوه‌ای که گرفتم؟!

    1. کافی استور گفت:

      لطفا تصویری از فهوه ای که تهیه کردید رو برای ادمین کانال تلگرام بفرستید تا دقبقا راهنماییتون کن. فکر میکنم آسیاب قهوه ای که انتخاب کردید درشت هست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *