نوشیدن قهوه یکی از آداب سنتی و بسیار قدیمی برزیلیهاست و در فرهنگ این کشور نقش مهمی ایفا میکند. در برزیل هر کجا که پا بگذارید، فرقی نمیکند دفتر کار باشد یا مغازه، یک نفر یا در حال نوشیدن کافه زینو یا در حال ریختن کافه زینو در فنجانهای دوستان و همکاران خود است.
کافه زینو که از لحاظ لغوی به معنی «فنجان کوچک» است، در واقع مترادف و هممعنی با مهمان نوازی محسوب میشود و بهانهای برای معاشرت و صحبتهای دلگرمکنندهی روزانه است.
اما کافه زینو دقیقا چیست و چه تفاوتی با دیگر انواع قهوه دارد؟ در ادامه بیشتر به کافه زینو و تاریخچهاش میپردازیم و در نهایت دستور العمل تهیهی این قهوه غلیظ و خوشمزه هم ضمیمهی این مقاله میکنیم.
فروش آنلاین قهوه در فروشگاه کافی استور.
فهرست مطالب
تاریخچه قهوه در برزیل
برزیل کشوری با تاریخ و فرهنگ غنی، جنگلهای وسیع استوایی و مناطق کوهستانی بسیار جذاب است. اما این تنها چیزهایی نیست که در مورد برزیل توجهی ما را به خود جلب میکند. برزیل یکی از بزرگترین صادرکنندهای قهوه به سراسر جهان است و یک سوم قهوه جهان در برزیل رشد میکند. در واقع، در 12 ایالت و شهر در برزیل، قهوه کشت میشود و بیش از 300000 مزرعه قهوه در این کشور وجود دارد.
در حالی که در اکثر کشورها تنها یک نوع دانه قهوه تولید میشود، در برزیل هم دانههای عربیکا و هم روبوستا کشت میشود. برخلاف تصور بسیاری از خریداران عمدهی قهوه که معتقدند قهوه برزیلی کیفیت بالایی ندارد و تنها کمیت دارد، قهوه برزیلی سینگل اوریجین با کیفیت بسیار بالا نیز وجود دارد. درحقیقت این نوع قهوه با طعم اسیدیتهی پایین و نتهای طعمی کارامل و شکلات بسیار دلچسب و لذتبخش است.
اولین بوته قهوه در سال 1727 در برزیل کاشته شد و چنان در آب و هوای گرمسیری برزیل رشد کرد و تولیدش موفقیتآمیز بود که شکر را که جایگاه اول تولیدات برزیل را به عهده داشت، کنار زد و رتبهی اول را از آن خود کرد. کم کم برزیل، بازار قهوه را به تصرف خود در آورد و تا سال 1920، هشتاد درصد قهوهی جهان را تولید میکرد. این درصد تا به امروز کمتر شده اما هنوز هم برزیل یکی از بزرگترین تولیدکننده و صادرکنندههای قهوه است. قهوه یکی از ارزشمندترین کالاهای تولیدی در کشور برزیل است.
به محصولات قهوه برزیل زیر سر بزنید و با استفاده از آنها انواع نوشیدنی جذاب از جمله کافه زینو را تهیه کنید. تمام محصولات ما با کیفیت مناسب و به صورت تازه برشت توسط خود مجموعه برای شما عزیزان آماده و ارسال میشوند.
قهوه به کرّات در طول روز در برزیل نوشیده میشود و بخشی از فرهنگ و سبک زندگی برزیلی است. معمولا دو نوع اصلی نوشیدنی قهوه در برزیل سرو میشود: کافه زینو و کافه کام لیت.
کافه زینو (Cafezinho) نوشیدنی سنتی و بسیار محبوب برزیل است. کافه زینو که قنجان قهوهی کوچکی است، بارها در طول روز توسط مردم برزیل نوشیده میشود. حتی در پمپ بنزینها و رستورانها هم میتوانید این نوع قهوه را پیدا کنید که گاهی حتی به رایگان در دسترس مشتریان قرار میگیرد.
نوع دیگر قهوه که در برزیل بسیار سرو میشود، کافه کام لیت (Café com Leite) است. در واقع یک نوع نوشیدنی است که معمولا در وعده غذایی صبحانه نوشیده میشود و در واقع نسخهی برزیلی لاته است. شیوه سرو آن به این گونه است که ابتدا فنجانی شیر گرم است که بعدا کافه زینو روی آن ریخته میشود.
کافه زینو چیست؟
در واقع کافه زینو یک نوع قهوهی سنتی برزیلی است که رد و نشان آن را در هر نقطهای از برزیل میتوانید پیدا کنید. کافه زینو در ملاقاتهای کاری و دفاتر کار، بعد از شام در رستوران و در خانهها سرو میشود. شاید کم پیش بیاید که سری به خانهی یک برزیلی بزنید و میزبان نوشیدن یک فنجان کافه زینو را به شما تعارف نکند. چرا که در برزیل، هر زمان و هر ساعتی، وقت نوشیدن کافه زینو است.
اگر بخواهیم از خصوصیات و طعم این قهوه دقیقتر صحبت کنیم، کافه زینو در فنجان های کوچک مخصوص سرو میشوند و طعم غلیظی دارند. چرا که میزان قهوهای که برای تهیهی آن مصرف میشود و شیوهی درست کردن آن سبب میشود این قهوه از لحاظ طعمی، بسیار غلیظتر و قویتر از قهوهی دریپ معمولی و یا حتی اسپرسو باشد.
دومین خصوصیت مهم این نوع قهوه، طعم بسیار شیرین آن است و کافه زینو با میزان زیادی شکر یا «راپادورا» شکر تصفیه نشدهی برزیلی سرو میشود. در واقع، یکی از اولین مراحل در دستورالعمل تهیهی این نوع قهوه، حل کردن شکر در آب است.
طرز تهیه کافه زینو
مواد مورد نیاز:
- 4 فنجان آب تصفیهشده یا آب معدنی
- 4 قاشق غذاخوری سر پر قهوهی آسیاب شدهی ریز برای اسپرسو با کیفیت بالا
- 3-4 قاشق چایخوری شکر یا راپادورا
- شیر یا شکر به میزان دلخواه ( این مرحله اختیاری است).
تجهیزات مورد نیاز:
- قابلمه برای به جوش آوردن آب
- فنجان برای سرو قهوه
- فیلتر کاغذی یا پارچهای
آب و شکر را بجوشانید.
شکر و آب را مخلوط کرده و روی شعله با حرارت بالا قرار دهید و دقیقا پیش از اینکه به جوش برسد، آن را از روی حرارت بردارید.
قابلمه آب و شکر به جوش آمده را از روی حرارت بردارید و دانههای قهوه را اضافه کنید.
پس از اینکه قابلمه را از روی حرارت برداشتید، قهوهی آسیاب شده را به آب و شکر اضافه کرده و به مدت 15 تا 20 ثانیه هم بزنید.
مخلوط را از فیلتر عبور دهید.
در این مرحله، مخلوط آب و شکر و قهوه را از فیلتر عبور دهید. برزیلیها به طور سنتی معمولا از فیلترهای پارچهای برای فیلتر کردن قهوهی خود استفاده میکنند و اگر میخواهید طعم واقعی کافه زینو را از دست ندهید، بهتر است که شما هم از فیلتر پارچهای استفاده کنید. اما اگر فیلتر پارچهای ندارید میتوانید از سایر انواع فیلترهای قهوه هم استفاده کنید.
شیر یا خامه اضافه کنید و در نهایت قهوه را سرو کنید!
در واقع، این مرحله اختیاری است و میتوانید اگر دوست دارید به کافه زینوی خود شیر یا خامه اضافه کنید. سپس بلافاصله قهوهی خود را سرو کنید و از طعم قوی برزیلی آن لذت ببرید!
عوامل تأثیر گذار روی طعم کافه زینو
دما
دمای آب یکی از مهمترین فاکتورهای تهیهی یک کافه زینوی خوش طعم است. دمای ایدهآل برای دم کردن کافه زینو بین 92 درجه سانتیگراد (196 درجه فارنهایت) تا 96 درجه سانتیگراد (206 درجه فارنهایت) است؛ یعنی دقیقا کمی قبل از اینکه آب کاملا به جوش برسد.
اگر دمای آب کمتر از 92 درجه سانتیگراد باشد، قهوه کمی ترش طعمتر میشود، اما اگر دمای آب بالاتر از 96 درجه سانتیگراد باشد، قهوه مزه سوختگی یا تلخی میگیرد. اگر دماسنج دیجیتال ندارید، کافی است که بگذارید آب به جوش برسد، سپس آن را از روی شعله بردارید و 30 ثانیه صبر کنید تا خنک شود.
جنس فیلتر قهوه
پیش از این نیز گفتیم که بهتر است از فیلتر پارچهای برای تهیهی کافه زینو استفاده کنید. شاید برایتان این سؤال پیش آمده باشد که جنس فیلتر چه تأثیری روی طعم قهوه میگذارد. در جواب باید بگوییم که فیلتر قهوهای که شما استفاده میکنید، طعم نهایی قهوه بسته به اینکه چه میزان روغن قهوه از فیلتر رد میشود به طرز چشمگیری تغییر میکند.
فیلتر معمولی قهوه، مخروط کاغذی یا پایین تخت ( flat bottom) تقریبا تمام روغن موجود در دانههای قهوه را فیلتر کرده و قهوهای که در نهایت از آنها بدست میآید طعم تمیزتر و تردتری دارد.فیلتر فلزی تمام روغن موجود در دانههای قهوه را عبور میدهد و قهوهای که از این نوع فیلتر بدست میآید، قویتر، سنگینتر و خامهای مانند است.
در نهایت، فیلتر پارچهای، دقیقا چیزی میان فیلتر معمولی و فیلتر فلزی است و کمی از روغن قهوه را عبور میدهد ولی نه همهی آن را و طعم آن هم نه خیلی سنگین و نه به تردی و تمیزی قهوه با فیتلر معمولی است.
از چه نوع قهوهای برای درست کردن کافه زینو باید استفاده کنید؟
به طور کلی، میتوانید از هر نوع قهوهی ای که دارید (آسیاب شده برای اسپرسو) استفاده کنید، اما برای درست کردن کافه زینویی که کاملا برزیلی باشد، به شما پیشنهاد میکنیم که از قهوه ی برزیلی سینگل اوریجین با کیفیت بالا استفاده کنید. قهوه برزیلی قهوهای با اسیدیتهی پایین، شیرینی زیاد و نتهای طعمی شکلات و کارامل است که باعث میشود طعم متفاوتی از قهوههای سایر کشورها داشته باشد. بهخصوص، قهوه اسپشیالتی برزیل یکی از مرغوبترین انواع قهوه به حساب میآید.
سوالات متداول
کافه زینو که به صورت cafezinho نوشته میشود، در انگلیسی معادل است با Small Black Coffee با تلفظ [kafeˈziɲu] و در فارسی به معنای قهوه سیاه کوچک میشود.
کایپیرینا (kai-purr-REEN-yah) نوشیدنی ملی برزیل است. این کوکتل محبوب ترین کوکتل در کشور آمریکای جنوبی است و هر کسی روش خاص خود را برای تهیه آن دارد. امروزه، این نوشیدنی در سراسر جهان محبوب است و باید در لیست نوشیدنی ضروری هر خانه و بارمن حرفه ای باشد.
سخن آخر
قهوه نوشیدنیای است که گسترههای طعمی متنوعی را در اختیار ما قرار میدهد که هر کدام میتواند تجربه جدید و متفاوتی باشد. کافه زینو طعم متفاوتتر و قویتری نسبت به قهوههایی که معمولا میخوریم دارد و حتما امتحان کردن آن و چشیدن طعم متفاوت آن را به دوستداران قهوه توصیه میکنیم.
منبع: coffeeaffection, Nescafe, Latte Love Brew