قهوه اتیوپی
در اینجا میخواهیم به معنای واقعی کلمه “همه چیز” را درباره قهوه اتیوپی بدانیم. اتیوپی که زادگاه قهوه است به خاطر دانه هایش مورد احترام بسیاری واقع میشود. این کشور برخی از بهترین قهوه های تک منشا (سینگل اورجین) را در جهان تولید می کند. امروز قصد داریم بیشتر در این منطقه کاوش کنیم و دریابیم که چه چیزی این کشور قهوهساز را بسیار خاص میکند. ما به تاریخچه غنی قهوه و همچنین وضعیت فعلی قهوه در این کشور شرق آفریقا نگاه خواهیم کرد.
اگر عاشق قهوه هستید، باید قهوه اتیوپی را امتحان کنید. با این همه گزینه، از کجا باید شروع کرد؟
آیا آماده هستید که در قهوه اتیوپی متخصص شوید؟
خرید محصولات قهوه اتیوپی
آیا می خواهید دانه های قهوه اتیوپی را امتحان کنید؟ به سراغ قهوه های تخصصی کافی استور از اتیوپی یرگاچف یا اتیوپی سیدامو و … بروید. در بخش کامنت های هر محصول نظرتان را ارسال کنید تا بفهمیم شما به چه میزان از آنها خوشتان آمد!
منطقه یرگاچف (Yirgacheffe) در اتیوپی به خاطر قهوه های فرآوری شده مرطوب خود مشهور است. این قهوه ها با برداشتن میوه و شستن دانه ها قبل از خشک شدن پردازش می شوند. این قهوه ها طعم بسیار تمیز و پیچیده ای دارند و دارای اسیدی دلپذیر و نت های گلی هستند.
قهوههای فرآوری شده طبیعی در گذشته، شاید به دلیل روشهای خام فرآوری، مورد بیاعتنایی قرار میگرفتند. قهوه ها را در گذشته خشک می کردند و اجازه می دادند روی زمین و پشت بام تخمیر شوند و این اغلب منجر به پوسیدگی یا کپک زدن می شد.
منطقه Misty Valley به آرامی این ننگ منفی را بازتعریف می کند. با تحقیق در این منطقه و کشاورزان آن، به راحتی می توان دلیل آن را فهمید. عبدالله باگرش صادرکننده قهوه در راس این حرکت قرار دارد. خانواده باگرش چندین نسل است که بیشتر در تجارت صادراتی با قهوه اتیوپی درگیر بوده است.
عبدالله خود صاحب تأسیسات فرآوری در ایدیدو، بلویا و میشیله است. در تلاش برای احیای هنر پردازش طبیعی، او آن را به کمال رساند و قهوه هایی تولید کرد که عاری از عیب و نقص هستند. معمولاً قهوه های فرآوری شده طبیعی دارای تخمیر بیش از حد و طعم ترشی زننده هستند.
دقت زیادی برای اطمینان از تمیزترین طعم ممکن در فنجان نشان داده شده است. وقتی به آسیاب (mill) آورده میشود، این قهوهها روی تختهای مرتفع قرار میگیرند و بهمدت 48 ساعت دائماً چرخانده میشوند تا از تبخیر یکنواخت اطمینان حاصل شود. این باعث تمیزی (Cleanliness) قابل توجهی در فنجان می شود.
فرهنگ قهوه نوشی اتیوپی
آیا می دانستید که قهوه در اتیوپی فقط یک نوشیدنی ساده نیست؟ قهوه جزء ضروری فرهنگ و جامعه در کشور اتیوپی میباشد. این یک موضوع اجتماعی و شروع کننده بسیاری از مکالمات است. دعوت شدن به قهوه در فرهنگ اتیوپی نماد دوستی، احترام و مهمان نوازی عالی تلقی می شود. تهیه و نوشیدن آن، یک مراسم کامل است. امروز ما کمی بیشتر در مورد آیین نوشیدن قهوه در اتیوپی توضیح می دهیم. (اسپویل: شامل ذرت بو داده است! 😊)
چگونه برشته کاری (Roast) می شود:
مراسم قهوه اتیوپی با دانههای قهوه سبز (یا خام) شروع میشود که بصورت تازه روی یک آتش کوچک برشته یا رست میشوند. یک تابه دسته بلند کمک می کند تا دانه های قهوه را به آرامی تکان دهید تا نسوزند. آنها را بو می دهند تا زمانی که دانه های قهوه شروع به ترک خوردن و ترکیدن کنند. بعد از چند دقیقه، دانه ها شروع به تولید یک عطر آجیلی تازه می کنند. سپس مهماندار قهوه برشته شده را در اتاق می چرخاند تا بوی آن مورد توجه مهمانان قرار گیرد.
نحوه دم کردن:
زمانی که دانه به طور کامل برشته شد، به طور سنتی با استفاده از هاون و هونگ آسیاب می شد، اما امروزه در دنیای مدرن از نوع خاصی از هاون اتوماتیک استفاده می شود. سپس پودر قهوه را با آب به یک دیگ سفالی مخصوص اتیوپی به نام «جِبِنا» (با تلفظ Jabena) اضافه میکنند و روی آتش قرار میدهند. دم کردن قهوه اتیوپی به زمان نیاز دارد. ظرف قهوه چندین بار تا نقطه جوش گرم می شود. قبل از ریختن در فنجان ها، طعم آن توسط مهماندار بررسی می شود.
نحوه سرو کردن:
نحوه سرو قهوه اتیوپی بخش مهمی از مراسم است. پودر قهوه سه بار دم کرده و سرو می شود – هر وعده یک نام دارد. پس از آماده شدن قهوه، آن را در فنجان های کوچکی به نام «سینی» (تلفظ Cini) سرو می کنند که اولین وعده به نام «ابول» است. “جبنا” برای دومین وعده که “تونا” نام دارد، دوباره روی آتش برای دم می رود. وعده سوم “برکا” نام دارد و در این مرحله قهوه خیلی قوی نیست. قهوه بیشتر با پاپ کورن سرو می شود.
بسیاری از اتیوپیایی ها ترجیح می دهند قهوه سیاه خود را با یک قاشق کوچک شکر بنوشند. به اندازه کافی جالب است که می توان آن را با نمک، شیر یا کره نیز نوشید. جالب است بدانید! در اتیوپی نوشیدن قهوه در هر وعده مهم است. انکار قهوه در هر وعده غذایی بی ادبانه تلقی می شود.
جغرافیای طعمی قهوه در اتیوپی
اتیوپی دارای برخی از دانههای قهوه ممتاز تک منشأ (Single Origin) مشهور در جهان است. به طور کلی، قهوههای اتیوپی به دلیل پیچیدگیشان با کیفیت شرابی تند و خاصیت اسیدی متمایز شناخته میشوند.
واریته های رایج
عربیکا، واریته های بومی موروثی
میانگین اندازه مزرعه
به طور کلی، مزارع کوچک
رتبه در تولید قهوه
پنجمین تولید کننده بزرگ قهوه در جهان
محدوده ارتفاعی
1500 تا 2200 متر از سطح دریا
برداشت
نوامبر – فوریه
حدود تولید سالانه
7620 کیسه تولید قهوه در کیسه 60 کیلوگرمی
در جنوب کشور، قهوه اتیوپی سیدامو (یا سیداما) با بادی کامل (Full Body) و طعم و عطر پیچیده خود رشد میکنند. دانههای قهوه سبز سیدامو اغلب ارزانتر از همتایان یرگاچف خود هستند، اما از نظر قیمت به کیفیت ارزش بهتری را نشان میدهند.
منطقه شرقی اتیوپی که بیشتر به خاطر قهوههای خشک فرآوریشده (شسته نشده، طبیعی) شناخته شده است، دانههای هرار را با رنگهای میوهای یا شرابی، نتهای پیچیده زغال اخته، اسیدی روشن (گاهی درخشان) و با بادی متوسط تا سنگین تولید میکند. قهوه های هرار یک گونه وحشی متمایز مخصوص منطقه هستند و توسط مردم محلی فرآوری می شوند.
منطقه غربی اتیوپی دانههای قهوه Ghimbi را تولید میکند که با اسیدیته غنی، تند و پیچیدگی طعمها و عطرها متمایز است. یک طبقه بندی خاص تر، اتیوپی را به 9 منطقه رشد متمایز تقسیم می کند: یرگاچف، سیدامو، هرار، ببکا، تپی، لیمو، جیما، ایلوبابور، لکمپتی، ولگا و گیمبی.
سه منطقه تولید قهوه برتر در اتیوپی وجود دارد که هر منطقه قهوهکاری یک قهوه واقعاً متمایز تولید میکند یعنی:
- هرار: دانه هایی زرد مایل به سبز
یکی از قدیمی ترین گونه هایی که هنوز تولید می شود
دانه موکا هرار یک کالای بسیار ارزشمند است
- سیدامو: دانه های قهوه اتیوپی کوچک و مایل به خاکستری
طعم ادویه عمیق، شراب یا شکلات
رایحه گل با اسیدیته مرکبات
- یرگاچف: دانه قهوه اتیوپی بسیار مورد تقاضا!
طعم میوه قرمز رسیده با کمی میوه خشک
شکلات خامه ای و لانگ (Long)
منطقه جنوبی Gedeo در اتیوپی که به خاطر قهوه های فرآوری شده مرطوب (شسته شده) معروف است، یرگاچف های تند و معطر را با بادی لطیف، طعم شیرین و عطر گلی شامل نت های درخشان مرکبات تولید می کند. این دانههای قهوه همواره از بالاترین رتبهبندیها در جهان هستند، و در حالی که اغلب گران هستند، بسیار مقرون به صرفهتر از کوناها یا کوه آبی جامائیکا میباشند.
روشهای رشد طبیعی (از جمله کنترل آفات) گواهینامه ارگانیک را به آسانی برای کشاورزان به ارمغان آورد و قهوههای دارای گواهی تجارت منصفانه ارگانیک در این کشور فراوان هستند. در حالی که یرگاچف از نظر فنی بخشی از سیدامو است، کیفیت بالاتر و نامگذاری آنها باعث می شود که از هم جدا شوند.
ولی یرگاچف با رست شما خیلی به نظرم خاص بود طعم نباتی و عطر برگ گردو ازش حس کردم
عالی