تهیه قهوه ترک با ایبریک یا قهوه جوش

تهیه قهوه ترک با ایبریک یا قهوه جوش

قهوه ترک Turkish coffee نوعی قهوه نیست در واقع یکی از ده‌ها متد تهیه و دم‌آوری قهوه است. به روش‌های دیگری مانند اسپرسو، قهوه فرانسه و ... هم می توان اشاره کرد. البته در کشور ما به صورت عامیانه قهوه ترک را به عنوان قهوه ارمنی هم می شناسند. خب! برویم سر اصل موضوع، در حین دم کردن یک فنجان قهوه ترک باید کمی با حوصله باشید. برای تهیه نیاز به ابزاری به نام ایبریک یا جذوه یا قهوه جوش دارید. البته اگر این وسیله را ندارید و خیال خریدن آن را هم ندارید، می توانید برای تهیه قهوه تان از شیر داغ کن کمک بگیرید. برای درست کردن یک فنجان قهوه ترک به موارد زیر نیاز داریم:

  1. قهوه آسیاب شده با ریزترین درجه برای هر نفر یک قاشق مربا خوری
  2. قوری مخصوص درست کردن قهوه ترک، ایبریک یا جذوه
  3. شکر و افزودنی‌های دیگر(اختیاری)

طرز تهیه قهوه ترک:

به ازای هر نفر یک قاشق مرباخوری پودر قهوه و کمی بیشتر از یک فنجان آب سرد(به این دلیل که بخشی از آب بخار می‌شود)، درون قهوه جوش بریزید.

نسبت آب و قهوه ترک درجه آسیاب مناسب قهوه ترک مشابه درجه آسیاب آرد

اگر قهوه‌تان را شیرین میل می کنید می‌توانید شکر را نیز در همین مرحله به قهوه اضافه کنید پس از افزودن قهوه و شکر و ترکیب آن با آب،حسابی آنها را مخلوط کنید تا قهوه به صورت کلوخ داخل قهوه جوش نماند. قهوه جوش را روی شعله ملایم گاز قرار دهید.

آموزش تهیه قهوه ترک با ویدئو شعله ملایم باشد تا قهوه به آرامی دم بکشد

زمانی که قهوه جوش را روی شعله گذاشتید دیگر نه آن را تکان دهید و نه هم بزنید. پس از دقایقی (۳-۴ دقیقه) قهوه شروع به بالا آمدن می کند زمانی که حرکت قهوه به سمت بالا را دیدید اجازه دهید مقداری به سمت بالا حرکت کند. مثلا تا دهانه ایبریک (تصویر بالا) و سپس  آن را از روی شعله بردارید، می توانید قهوه را در فنجان بریزید و میل کنید اما حتما به این فوت و فن کوزه گری توجه کنید:

بیشتر بدانید: نکاتی که برای تهیه بهتر باید بدانید

پس از برداشتن قهوه جوش از روی حرارت، قهوه را فورا در فنجان نریزید، بگذارید قهوه جوش کمی ساکن بماند، تا پودر قهوه ته نشین شود این کار کمک می کند که در نوشیدنی نهایی‌تان، پودر قهوه کمتری باقی بماند.

دم کردن قهوه ترک به قهوه فرصت آرام شدن و ته نشین شدن لرد بدهید

برای داشتن خامه قهوه یا کرما، پس از گذاشتن قهوه جوش بر روی حرارت، دیگر آن را بهم نزنید. یکی از نشانه های یک فنجان قهوه ترک خوب، فوم روی آن می باشد، البته فراموش نکنید وقتی فوم به وجود می آید که از آب سرد استفاده کرده باشید. آب سرد می تواند آب لوله کشی یا آب معدنی و یا آب دستگاه تصفیه باشد. منظور از آب سرد این است که قبل از ریختن آب روی پودر قهوه نباید آب گرم باشد.

اگر فوم قهوه را دوست ندارید کمی بیشتر آن را روی گاز نگه دارید در این صورت قهوه ای با طعم یک دست و بدون فوم خواهید داشت. البته این نکته را خدمتتان بگویم که مرز بین قهوه ترک جوشیده و سوخته با قهوه ترک خوب و فوم دار کمتر از ده ثانیه است.

سرو کردن قهوه ترک حالا وقت سرو کردن قهوه تونه!!!

میزان کافئین:

با توجه به روش دم آوری قهوه ترک، درگیر بودن قهوه و آب و میزان برشتگی، این قهوه بیشترین کافئین را در میان قهوه ها دارد. مطلب کدام قهوه کافئین بیشتری دارد شما را در این خصوص راهنمایی می کند. با توجه به متفاوت بودن تهیه قهوه ترک و فرانسه، تفاوت هایی در طعم این نوشیدنی وجود دارد، اگر دوستدارید بدانید تفاوت مزه قهوه ترک و فرانسه و اسپرسو در چیست آن را بخوانید.

بیشتر بدانید: نگهداری از قهوه و تاریخ انقضای آن

سرو قهوه ترک:

  • فوم را با قاشق داخل فنجان بریزید و سپس قهوه را نیز به آرامی در فنجان ریخته و سرو کنید.
  • قهوه تان را با یک لیوان آب سرد سرو کنید و آب را قبل از آن بنوشید تا دهانتان تازه شود تا بیشتر بتوانید طعم خوب قهوه تان را بچشید.
  • پس از هر بار دم کردن قهوه به عطر و بو و رنگ آن در فنجان توجه کنید تا احساس خوب قهوه‌ای که خودتان دم کرده اید به شما منتقل شود و با این کار احساس‌تان در خصوص قهوه نوشی تقویت می‌شود.
  • پس از تهیه کمی صبر کنید تا لرد قهوه تان ته نشین شود و سپس در فنجان بریزید.

چند نکته کوتاه پیرامون تهیه قهوه ترک:

  1. آنچه در ته فنجان می ماند لرد یا تفاله قهوه می باشد که خوردن آن توصیه نمی شود.
  2. برای داشتن قهوه ای با کیفیت بیشتر، از قهوه های تازه برشته و تازه آسیاب استفاده کنید.
  3. برای درست کردن قهوه ترک باید قهوه شما کاملا پودر شده باشد و حالت یکنواخت داشته باشد.
  4. بهتر است از قوری مخصوص قهوه جوش (ترجیحا از جنس مس)، استفاده کرد. دهانه این قوری های مخصوص باریک تر از شیرداغ کن است و باعث تشکیل بهتر فوم روی قهوه می شود.
  5. قهوه ترک به دلیل درجه برشتگی روشن، ریز آسیاب شدن دانه ها، درگیری زیاد آب و قهوه از کافئین بیشتری بر خوردار است.
  6. برای تهیه قهوه ترک با ایبریک بهتر است ابزارتان را متناسب با تعداد نفراتی که معمولا قهوه می‌نوشید، خریداری کنید.

اگر شما هم مثل خیلی ‌ها عاشق قهوه ترک هستید، گالری تصاویر تهیه قهوه ترک، را ببینید. از این تصاویر به عنوان پس زمینه هم می توانید استفاده کنید. اگر با انواع قهوه و روشهای تهیه آن آشنایی ندارید می توانید به مطلب آیا نمی دانید چه قهوه ای می خواهید سری بزنید.

کاربران عزیز می توانید این مطلب  را از طریق شبکه های اجتماعی قرار داده شده در انتهای هر مطلب برای دوستان‌تان ارسال نمایید، هم چنین سوال‌های خود در رابطه با تهیه قهوه ترک را کامنت کنید. ما در این مطلب سعی بر این داشتیم تا همه موارد لازم برای تهیه یک قهوه ترک ساده، خوب و کامل را ذکر کنیم. اما این نکته را فراموش نکنید که برای تهیه قهوه ترک، در مقدار آب، قهوه و طریقه دم کردن آن سلیقه های مختلفی وجود دارد.

قهوه ترک نوش جان

ویدیو طرز تهیه قهوه ترک:

از فروشگاه اینترنتی کافی استور میتونی قهوه تازه رو آنلاین بخری و درب منزل تحویل بگیری!

مشاهده محصولات

36 نظر در “تهیه قهوه ترک با ایبریک یا قهوه جوش”

  • مانی رییسی
    مانی رییسی January 4, 2016 at 16:44

    سلام
    من تازه شرو کردم به قهوه خوردن
    فقط هم قهوه ترک دوست دارم
    شما به اطراف تهران هم ارسال دارین؟

    پاسخ
    • ادمین

      سلام - پاینده باشید
      بله - از طریق پست به تمام ایران ارسال خواهد شد

      پاسخ
  • نیما

    سلام
    کف روی قهوه ترک رو چجوری نگه دارم؟ کف اش بیشتر باشه

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام. توی چندین مرحله باید به این نکته توجه کنید
      آب سرد بریزید
      اب و قهوه رو خوب مخلوط کنید
      بعد از روی شعله گذاشتن دیگه بهم نزنید
      اجازه ندید قهوه خیلی بجوشه و بالا بیاد. این مسعله باعث میشه کف داخل قهوه حل بشه
      و در اخر می تونید با قاشق از روی قهوه کف رو بردارید و داخل فنجون بریزید.

      پاسخ
  • امید

    سلام می خواستم بدونم برای داشتن کف روی قهوه استفاده از قهوه جوش ضروریه؟آخه من توی یه ظرف دیگه قهوه رو آماده میکنم ولی هیچوقت کف نمی کنه و بالا نمیاد!یه سوال دیگه :شعله ملایم یعنی نه خیلی کم باشه نه خیلی زیاد درسته؟ممنون از سایت خوبتون

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام. ممنون از شما

      اجباری نیست، ولی شکل مخروطی ایبریک به بالا آمدن قهوه و تشکیل کف روی آن کمک می کند. اگر از این ابزار استفاده نمی کنید به ندرت امکان تشکیل کف روی قهوه ترک وجود دارد

      بله، نه خیلی کم و نه خیلی زیاد. احساس آرام جوشیدن

      پاسخ
  • امي سرور
    امي سرور December 6, 2017 at 22:55

    تجربه خودم اين بود كه اگه حداقل مقدار قهوه به ازاي هر نفر كمتر از يك قاشق سر پر مرباخوري باشه قهوه خوب بالا نمي ياد و به اصطلاح خوب كف نميكنه يا اينكه كم بالا مياد و در حال بالا اومدن يه خورده مي جوشه كه باعث ميشه يه خورده مزه و بوي قهوه سوخته بده
    ساده تر بگم اگه قهوه كم باشه زورش نميرسه بالا بياد خلاصه اينكه تو ريختن قهوه بهتره خساست به خرج نديم و يك قاشق و نيم به ازاي هر نفر بهترين انتخابه برا كف كردن و خوب بالا اومدن

    پاسخ
  • aaa

    با سلام.نمیدونم چرا هرکاری میکنم قهوه ترکی که درست میکنم باز دون دون میشه تازه به توصیه هایی که گفتین هم عمل میکنم ولی باز دون دون میشه و اصلا نمیشه خورد اون قهوه رو,بعد داخل ایبریک هم درست میکنم و اب سرد و ... هم عمل میکنم
    ممنون مرسی

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام
      هر قاشق قهوه را طوری بریزید ک قهوه داخل آب پخش شود. اجازه ندهید که قهوه داخل آب گوله گوله خشک باقی بماند. وقتی که قهوه را با قاشق داخل ایبریک میریزید ان را خوب بهم بزنید تا شکسته شوند

      پاسخ
  • mobin

    سلام خسته نباشید بزای قهوه ترک میشه از هل و دارچین هم استفاده کرد ؟؟
    و فروشگاه شما ابزار هم میفروشید؟؟

    پاسخ
  • Javad

    سلام خسته نباشین ! قهوه ترک رو نمیشه با همون روش قهوه اسپرسو ( ینی با موکاپات ) تهیه کرد ؟؟؟ اگه این کارو کنیم چی میشه ؟

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام.سلامت باشید
      قهوه ترک خیلی ریز اسیاب شده و ممکنه فشار هوا نتونه از قهوه عبور کنه که بیاد بالا و بعد از عبور خیلی تلخه سوخته میشه قهوه

      پاسخ
  • محمودی

    سلام .. سپاس فراوان از توصیه ها و مطالب مفیدتون.. میگن بهترین قهوه ترک محمت افندی هستش.. ایا درسته؟ واینکه از کجا بفهمیم قهوه ترک خریداری شده تازه هست؟ به چه چیزی باید توجه کرد روی جعبه؟ مثلا برای دانه قهوه به تاریخه رست که خیلی نزدیک باشه.. ولی ترک که پودر خریداری میشه اوونو چهجوری بفهمیم؟

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام
      قهوه ترک هم مثل همه قهوه ها آسیاب میشه فقط ریز تر. قهوه ترک هم عطر و بوی خاصی دارد. فقط به این دلیل که معمولا از قهوه های ربوستا برای اون استفاده میشه عطر کمی داره.
      قهوه ترک تازه عطر خاصی دارد که قابل توصیف نیست باید یکبار با یکدیگر مقایسه کنید. اگر خیلی خیلی تاریخش نزدیک باشه پودر قهوه هنوز گرم هست.

      پاسخ
  • حمید

    سلام.. ممنون از سایت بسیار خوب تون.. من مایلم که در هنگام درست کردن قهوۀ ترک در نهایت بیشترین میزان کافئین رو در فنجانم داشته باشم. برای قهوۀ ترک چه کار باید انجام بدم که قهوۀ من حداکثر کافئین رو داشته باشه؟ ممنون می شم اگر پاسخ بدید. سپاس

    پاسخ
  • Roya

    با سلام،آیا میشه قهوه ای رو که دم کردیم بعد از سرد شدن دوباره گرم کرد و نوشید؟
    این کار توی طعم قهوه تاثیری داره یا نه؟

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام
      بله میتونید گرم کنید و میل کنید
      همون طور یک چایی خور قهار متوجه کهنگی چایی میشه. قهوه هم کاملا مشخص هست

      پاسخ
  • ایران سیار
    ایران سیار July 28, 2018 at 23:30

    سلام من قهوه ترک که درست میکنم خیلی لرد داره به طوری همش تو دهند لرد میاد تا مزه قهوه نمیدونم مشکل از کجاست

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام
      نکته اول این که اجازه بدید قهوه خوب دم بکشه
      نکته دوم بعد از دم کشیدن قهوه اجازه بدید کمی قهوه اروم بمونه تا لرد ته نشن بشه
      و نکته سوم این که به ارومی قهوه رو داخل فنجون بریزید

      پاسخ
  • امین

    سلام
    من بار اولم هست ک دارم تو خونه قهوه درست میکنم
    ولی هیچ شباهتی به قهوه نداره بعد از درست شدن و پودر قهوه حل نمیشه توی اب
    چند حالت با اب سرد و ولرم و ... امتحان کردمه از اموزش های موجود در نت و سایت شما اما جواب نداد
    پودر قهوه از سوپر مارکت گرفتم شبیه پودر کاکائو هست
    بنظر شما مشکل از پودر قهوه هست یا بلد نبودن

    اسمش پودر قهوه فرهمند هست ممنون میشم راهنمایی کنید

    پاسخ
  • مهرداد

    آقا من هرکاری میکنم قهوه دم شده رو میریزم تو فنجون، روی قهوه آب می‌ایسته و به قولی آب میندازه که اصلاً طعمش رو بهم میزنه و قابل خوردن نیست.
    خلاصه که نشد من مزه قهوه ترک رو بچشم.
    مشکل از قهوه‌ای که گرفتم؟!

    پاسخ
    • کافی استور

      لطفا تصویری از فهوه ای که تهیه کردید رو برای ادمین کانال تلگرام بفرستید تا دقبقا راهنماییتون کن. فکر میکنم آسیاب قهوه ای که انتخاب کردید درشت هست

      پاسخ
  • امیر

    تفاوت قهوه ترک خوب بامونده بدچیست

    پاسخ
  • علیرضا
    علیرضا May 2, 2019 at 16:29

    سلام
    من مدتی هست قهوه ترک درست می کنم ولی هیچ وقت کف نمیکنه و اصلا شکل قهوه نمی شود. میشه راهنمایی کنید مشکل از کجاست.
    با تشکر

    پاسخ
  • علی

    سلام
    ممنون از سایت خوبتون
    من یک قاشق مربا خوری قهوه و یک قاشق مربا خوری سر خالی شکر رو میریزم داخل قهوه جوش و بهش حرات میدم حسابی میگردونمش که نسوزه و کمی که گرم شد و خواست برشته تر بشه یکهو بهش آب و شیر سرد با نسبت مساوی اضافه میکنم و دو تکه کوچک یخ میندازم توش و میزارم ۱۵ دقیقه با شعله کم دم بکشه و فوم عالی میده بهم و طعم هم که برام مطبوعه.
    البته همیشه کیفیت رابطه مستقیم با مواد اولیه داره

    پاسخ
  • بیژن

    سلام
    من به تازگی بصورت اینترنتی یه قهوه جوش مسی خریدم ولی نمیدونم بعبارتی چند کاپ هست! میشه بفرمایید باید مثلا اگه ٢ کاپ منظور من باشه، وقتی به اندازه ٢ کاپ آب میریزم تا کدوم قسمت باید آب بالا بیاد؟
    سپاس

    پاسخ
  • حسین

    سلام و خسته نباشید مطالبتون را خواندم خیلی مفید بود. با تشکر و قدردانی از زحمات شما موفق باشید.

    پاسخ
  • Saeed.kh

    درود
    بهترین نوع تهیه قهوه از نظر من همین ترک هستش ، من هیچ مدل دیگه بهم حال نمیده (نظر شخصی) یکی صبح میخورم یکی هم عصر قبل از ورزش و واقعا حال منو دگرگون میکنه / کافئینش رو قشنگ حس میکنم چون منو سرحال میاره ....سمت قهوه های فوری نرین منظورم همین 3 در ۱ هستش که میفروشن همشون اشغال و دارای افزودنی هستن ... اگر علاقع به قهوه دارین خودتون بگیرین و درست کنین به زحمتش میارزه

    پاسخ
  • زینب

    سلام وقت بخیر میخواستم بپرسم ببینم در قهوه جوش یا شیرجوش پیرکس که شبیه جذوه هم هست و با کیفیت هم هستش.. میشه قهوه ترک دم کرد؟؟

    پاسخ