روشهای تهیه فوم یا کف شیر

روشهای تهیه فوم یا کف شیر

برای درست کردن بعضی از نوشیدنی ها، شما نیاز به فوم شیر "Foam milk" دارید. این فوم را می توانید به روش های مختلفی در خانه، بدون دستگاه یا با دستگاه تهیه کنید.

  1. دستگاه اسپرسو ساز
  2. به کمک مایکروفر
  3. با کمک همزن
  4. با کمک فرنچ پرس
روش اول: با دستگاه اسپرسوسازی که دارای نازل بخار "steamwand" و دسته بخار "froth assistor" باشد.

دستگاه را روشن، دکمه "steam" را بزنید (بخار)، دماسنج را نیز داخل پارچ شیرتان بگذارید. شیر سرد را در پارچ بریزید، حال دسته بخار را به داخل شیر ببرید (سر آن کمی پایین تر از سطح شیر قرار گیرد). نازل بخار را باز کنید تا شیرتان شروع به کف کردن کند. در دمای (۶۵-۷۰) نازل را ببندید، اجازه ندهید دما بیشتر از ۷۰ درجه شود. این عمل به شما شیر با کف درشت تحویل می دهد.

اما:

کف ریز و مخملی کفی زیباتر است، حال چگونه باید کف ریز درست کرد؟

حفره کوچکی بر روی روی دسته بخار قرار دارد که هوا را برای ایجاد کف به شیر وارد می کند، اگر این حفره را به صورت (مماس) با سطح شیر قرار دهید کف ایجاد شده حالتی مخملی دارد. حال وقتی دماسنج درون شیرتان عدد ۳۷ را نمایان کرد دسته را کمی پایین تر ببرید، دما را تا (۶۵-۷۰) برسانید، وقتی دسته بخار به پایین تر از سطح شیر می رود، زمان کوتاهی باید آن جا قرار گیرد تا شیر نسوزد و مزه بدی به خود نگیرد.

در ضمن:

  1. شیر سرد نیز به بهتر شدن کف کمک می کند(چون زمان کف دهی بیشتر است).
  2. کف شیر اگر به خورد شیر برود کفی مطلوب تر از آن است که کف و شیر جدا از هم باشند.

 

ریختن شیر سرد در پارچ شیر شیر سرد را بریزید
ایجاد فوم شیر با دستگاه اسپرسوساز نازل را داخل پارچ قرار دهید
روش دوم، به کمک ماکروفر:

شیرسردتان را در شیشه ای دهانه گشاد بریزید، نصف شیشه را پرکنید تا هم خوب کف کند و هم فضای کافی برای ایجاد کف باشد، شیشه را به مدت ۳۰ ثانیه یا بیشتر به شدت تکان دهید، حال برای تثبیت کف ایجاد شده آن را به مدت ۳۰ ثانیه در ماکروفر با توان نسبتا بالا قرار دهید.

تکان دادن شیشه شیر فضایی را برای ایجاد فوم باقی گذارید
روش سوم:

شیر سردتان را در ظرفی بریزید، روی گاز قرار دهید و با همزن های دستی کوچک شروع به هم زدن کنید تا زمانی این کار را انجام دهید که دمای شیر به ۶۰ تا ۷۰ درجه برسد و نگذارید که جوش بیاید باز برای تثبیت کف ها، می توانید آن را در ماکروفر به مدت ۳۰ ثانیه با دمای نسبتا بالا قرار دهید.

ایجاد فوم شیر با همزن دستی چرخشی هم نزنید، از گوشه ای شروع کنید

برای اندازه گیری دمای شیر راه های تجربی نیز وجود دارد برای مثال، دست تان را به ظرف بچسبانید اگر سریعا داغ شد و نتوانستید دیگر روی ظرف نگه دارید دما بالا رفته و مناسب نمی باشد اما اگر دستتان را به ظرف چسباندید و چند ثانیه نگه داشتید و دیگر نتوانستید نگه دارید، دما مطلوب است.

حال کف های ایجاد شده با هر یک از روش ها را می توانید برای نوشیدنی تان استفاده کنید، یا کف را در گوشه ای از ظرف نگه دارید و شیر را بریزید و سپس کف، یا کف را با قاشق از روی آن بر دارید.

بروز رسانی:

اما!!! کف دادن شیر توسط فرنچ پرس - روش چهارم:
تهیه فوم شیر توسط فرنچ پرس این روش، ساده و نسبتا پر بازده است

ایجاد فوم شیر با این روش نسبتا آسان است، در این روش کافی است دمای شیر را به حدود ۶۰ درجه سانتی گراد برسانید سپس شیر را داخل فرنچ پرس بریزید (به اندازه ای پر کنید تا فضا برای ایجاد فوم باقی بماند).

البته می توانید شیر سرد را درون فرنچ پرس بریزید و همراه با فرنچ پرس آن را در ماکروفر قرار دهید تا به دمای مورد نظر برسد.

حالا اهرم فرنچ پرس (اهرم مجهز به صافی) را بالا و پایین کنید تا صافی آن از شیر عبور کند.

تهیه کف شیر با فرنچ پرس چندین بار این کار را تکرار کنید تا...

تکرار این عمل باعث ایجاد فوم می شود بعد از این کار درب فرنچ پرس را برداشته و از فوم تان استفاده کنید

کاپوچینو و لاته از نوشیدنی هایی هستند که برای تهیه آنها نیاز به شیر کف داده شده دارید.

ویدئوی آموزش تهیه کف شیر با فرنچ پرس

منابع:  wikihow,thekitchn

28 نظر در “روشهای تهیه فوم یا کف شیر”

  • میلاد

    سلام
    متاسفانه من دستگاه اسپرسو ساز ندارم
    اما با ماکروفر درست کردم جای شما خالی کاپوچینو خوردم
    ممنون

    پاسخ
  • میثم

    درود
    چطور میشه فوم شیر رو مزه دار کرد بدون کم شدن حجم فوم ؟؟
    چون وقتی میریزم روی قهوه خیلی بی مزه میشه

    پاسخ
    • ادمین

      سلام روز شما بخیر

      معمولا فوم ها یک مزه خنثی دارند
      شما برای تهیه چه نوشیدنی از فوم استفاده کردید

      پاسخ
  • میثم

    درود به ادمین
    خیلی ممنون که وقت گذاشتید و پاسخ دادید
    برای درست کردن قهوه لاته . کاپوچینو و ..... میخواستم
    اکثر کسایی میل میکنند میگن که (کف شیر ، روی قهوه ) مزه خنثی داره ولی دوست دارند که شیرین یا مزه دار باشه
    البته با تجربه خودم شیر خالص بیشترین کف رو میده حتی اضافه کردن شکر هم کف رو کم میکنه این بود که از شما راهنمایی خواستم ببینم میشه با حفظ حجم کف ، طعم رو اضافه کرد؟؟
    یه سئوال دیگه از استاد دارم
    اگه به قهوه که تو پرتافیلتر میریزم شکر اضافه کنم برای دستگاه مشکلی پیش نمیاد ؟؟ چون بعد از گرفتن شات برای مخلوط کردن شکر مقدار زیادی از کرم قهوه از بین میره

    پاسخ
    • ادمین

      با عرض پوزش بابت تاخیر در پاسخ گویی
      اضافه کردن شکر به دستگاه آسیب میرساند.
      مزه دار کردن فوم کار مرسومی نیست - راه خاصی نیست مگر اینکه به نوشیدنی و یا شیر مزه را اضافه کنید.

      پاسخ
  • میثم

    سپاس

    پاسخ
  • مهدی

    سلام من در خانه دستگاه گاستروبک حرفه‌ای دارم حفره خروج بخار در زیر نازل بخار هست من چطوری می تونم کاملاً مماس بر روی سطح شیر بگیرم تا کف ریز مخروطی درست کنم؟ (برای لاته آرت) ممنون از پیج خوبتون

    پاسخ
    • ادمین

      سلام، سال نوتون مبارک
      با عرض پوزش، تخصص ما در زمینه دانه قهوه تازه می باشد
      این نوع سوالات رو باریستاها بهتر می توانند راهنمایی کنند.
      با تشکر

      پاسخ
  • رضا

    سلام خسته نباشید...چطوری میشه کف شیر رو با شیر با هم مخلوط کرد و اینکه کف شیر رو همون لحظه میشه به قهوه اضاف کرد؟؟؟؟

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام

      ببینید معمولا در پیجر شیر که شیر بخار داده شده و کف هست معمولا پیجر رو چند بار می کوبند تا کف کمی به خورد شیر برود
      سوال دومتون: اره فکر می کنم اشکالی نداشته باشه-همون لحظه منظورتون چیه؟

      با تشکر از شما

      پاسخ
  • فرزانه عزيزنژاد
    فرزانه عزيزنژاد November 8, 2016 at 14:55

    سلام
    بیزحمت بفرمائید بهترین مارک شیر جهت کیفیت دار شدن کف چیست

    پاسخ
  • رامین تفقدی
    رامین تفقدی December 26, 2016 at 15:10

    سلام وقتتون بخیر
    متاسفانه بنده هر کاری کردم با گاز خونگی نتونستم فوم بگیرم میشه بیشتر توضیح بدید

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام روزتون بخیر
      ببینید در ادامه مطلب روش های دیگری نیز توضیح داده شده است، روش تکان دادن شیشه رو تست کنید حتما نتیجه می گیرید اگر باز هم نتیجه دلخواه نگرفتید کامنت کنید تا راه دیگر که با فرنچ پرس انجام می شود را عرض کنم

      پاسخ
  • Pooria

    باسلام بهترین حالت فوم چه فومیه؟فوم با حباب درشت یا حباب ریز؟

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام روز بخیر
      برای درست کردن لاته آرت، باید از فوم با حباب ریز یا به اصطلاح مخملی استفاده کرد
      اما برای کف روی کاپوچینو، از فوم درشت می توان استفاده کرد

      پاسخ
  • محسن

    سلام. ممنون از اطلاعات خوبتون.
    یک سوال که داشتم ما یک اسپرسوساز دلونگی گرفتیم که خودش مخزن شیر داره و باید شیر رو داخلش بریزیم برای تهیه فوم. ولی فوم یا همون کف شیری که مطلوب باشه رو نمیده، طرز استفاده خاصی داره ممنون میشم راهنمایی کنید.

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام شب تون بخیر، خواهش می کنم
      از شیر سرد استفاده کنید
      و دستگاه های مجهز به نازل بخار که به صورت دستی می توانید شیر را بخار دهید عملکرد بهتری نسبت به این نوع دستگاه ها دارند

      پاسخ
  • coffee lover
    coffee lover July 28, 2017 at 19:34

    سلام ...
    من چندروزه یه موکاپات جديدخريدم که کرم ساز هم روش داره(فرنچ پرس)خوده فروشنده به خوبی باهاش کرم ساخت در حدیه دستگاه حرفه ای !ولی من هرکاری میکنم نمیشه.اگرم کرم درست کنم توی فنجون که می ریزم از بین ميره.نظرتون چيه؟

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام
      منظورتون را کمی واضح تر بیان کنید
      موکاپات ابزاری برای تهیه اسپرسو هست
      فرنچ پرس ابزازی برای تهیه قهوه فرانسه هست نه ابزاری صرفا برا کف شیر درست کردن.
      کرم کرمی رنگ روی قهوه متفاوت هستش با کف شیر روی آن

      اگر منظورتون کف شیر هست ، شیر را عوض کنید، شیر های مختلف میزان کف متفاوتی دارند

      پاسخ
  • محمد مهدی
    محمد مهدی October 21, 2017 at 10:31

    با سلام
    من اسپرسو ساز دارم و چند بار هم کف شیر مطابق با اصول گفته شده در نت درست کردم، ظاهر کف شیر دارای حباب های بسیار ریز و حالت مخملی هم پیدا کرده(حتی دماسنج هم خریدم که تو دمای ۶۵ درجه قطع بخار انجام بدم)، خیلی ویدیو هم راجب تهیه کف شیر دیدم و کف شیرم هم کاملا اوکی هست ولی وقتی تو فنجان اسپرسو میریزم، خیلی خیلی دیر اشباع میشه و زمان لاته کردن از دست میره??
    لطفا بگید از کدوم مارک شیر استفاده میکنید. بلکه شاید مشکل از شیر باشه.
    اگه راهنمایی بکنید یه دنیا ممنون☺☺☺

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام

      شیر های پر چرب کف ماندگار تر و بهتری دارند.
      بعد از مهارت و توانایی فرد تهیه کننده موارد متعددی در این موضوع دخیل هستند.
      شیر های تازه و شیر های بسته بندی شده کم چرب و پر چرب
      دستگاه اسپرسو ساز شما
      و در زمان لته گیری

      بهتر است یکبار با استفاده از فرنچ پرس کف شیر را تهیه کنید. تا ببینید مشکل از شیر است!؟

      پاسخ
  • رها

    سلام وقت بخیر
    من تازه همزن دستی کوچیک گرفتم، لیوان رو تا نصفه پر کردم از شیر ، هر چقدر همزن رو داخل شیر نگه داشتم کفی روی شیر ایجاد نشد، یا یه لحظه ایجاد شد و از بین رفت، شیر هم سرد بود،
    حتمن باید روی از در حین دما دیدن اینکارو کرد؟
    ماکرو فر ندارم ، چطور ماندگاری کف رو بالا ببرم.

    پاسخ
  • Maryam

    سلام ببخشید شیر رو داخل چ جور ظرفی بریزیم وداخل فر بزاریم!؟یهونترکه!من تاحالا اینکارو نکردم لطفا جواب بدین??

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام
      شیر را در ظروفی که برای مایکروفر تعبیه شدند بگذارید. ظروف پیرکس و ظروف شیشه ای فرانسوی این قابلیت را دارند

      پاسخ
  • رها

    سلام من به کمک راهنمایی شما با همزن دستی کوچیک کف شیر درست کردم، ولی ماندگاریش فقط چند ثانیه هست، تا بیام بذارم روی قهوه و تزیینش کنم از بین میره و تزیین خراب میشه، ماکروفر ندارم که بذارمش ماکفروفر. چجوری ماندگارش کنم؟ بعد اینکه من از موکاپات برا درست کردن اسپرسو استفاده میکنم، که 6 کاپ هست، اگر بخوام مقدار کمتر درست کنم باید مقدار اب رو کم بریزم ولی قهوه رو اندازه مخزن پر کنم ؟ تو این روش یعنی موکاپات دونه های قهوه هم بعد از اماده شدن داخلش باشه طبیعی هست ؟ سوال سومم اینه که من خواستم لاته درست کنم ولی موفق نشدم، کف شیر اصلا رقیق نیست که شکل درست بشه ،

    پاسخ
    • کافی استور

      در خصوص کف شیر این روشهایی هستند که میتونید بااونها کف درست کنید

      داخل موکاپات اگر قهوهکم بریزید طعم خراب میشه و اگر اب کم بریزید فشار هوای مورد نظر به دست نمیاد. بهتره این کار را به طور کامل انجام بدید نه اب کم نه قهوه کم. بله پودر قهوه داخل موکاپات باقی میمونه

      داخل کانال اپارات کافی استور ویدئو هایی بیشتری برای تهیه لاته هست. میتونید از اونها کمک بگیرید

      خوشحال میشویم از این که موفقیت شما را در کامنت های بعدی ببینیم

      پاسخ