روشهای تهیه فوم یا کف شیر

روشهای تهیه فوم یا کف شیر

برای درست کردن بعضی از نوشیدنی‌ها، شما نیاز به فوم شیر Foam milk دارید. این فوم را می توانید به روش های مختلفی در خانه، با دستگاه اسپرسوساز، فرنچ پرس، همزن‌های برقی، مایکروفر و با دستگاهای دیگری تهیه نمایید. در این بخش ما 7 روش تهیه فوم یا کف شیر را برایتان آورده ایم.

  1. دستگاه اسپرسو ساز

  2. به کمک مایکروفر

  3. تهیه کف شیر با همزن برقی یا دستی

  4. تهیه کف شیر با  فرنچ پرس

  5. کف شیر ساز دستی پمپی

  6. کف شیر ساز دستی اهرمی

  7. مخلوط کن

با دستگاه اسپرسوساز دارای نازل بخار steamwand و دسته بخار Froth assistor

دستگاه را روشن، دکمه steam (بخار) را بزنید، دماسنج را نیز داخل پارچ شیرتان بگذارید. شیر سرد را در پارچ بریزید، حال دسته بخار را به داخل شیر ببرید (سر آن کمی پایین تر از سطح شیر قرار گیرد). نازل بخار را باز کنید تا شیرتان شروع به کف کردن کند. در دمای (۶۵-۷۰) نازل را ببندید، اجازه ندهید دما بیشتر از ۷۰ درجه شود. این عمل به شما شیر با کف درشت تحویل می دهد. اما:

کف ریز و مخملی کفی زیباتر است، حال چگونه باید کف ریز درست کرد؟

حفره کوچکی بر روی روی دسته بخار قرار دارد که هوا را برای ایجاد کف به شیر وارد می کند، اگر این حفره را به صورت (مماس) با سطح شیر قرار دهید کف ایجاد شده حالتی مخملی دارد. حال وقتی دماسنج درون شیرتان عدد ۳۷ را نمایان کرد دسته را کمی پایین تر ببرید، دما را تا (۶۵-۷۰) برسانید، وقتی دسته بخار به پایین تر از سطح شیر می رود، زمان کوتاهی باید آن جا قرار گیرد تا شیر نسوزد و مزه بدی به خود نگیرد.

در ضمن:

  1. شیر سرد نیز به بهتر شدن کف کمک می کند(چون زمان کف دهی بیشتر است).
  2. کف شیر اگر به خورد شیر برود کفی مطلوب تر از آن است که کف و شیر جدا از هم باشند.
ایجاد فوم شیر با دستگاه اسپرسوساز نازل را داخل پیجر قرار دهید

تهیه فوم شیر به کمک ماکروفر:

شیر سردتان را در شیشه ای دهانه گشاد بریزید، نصف شیشه را پرکنید تا هم خوب کف کند و هم فضای کافی برای ایجاد کف باشد، شیشه را به مدت ۳۰ ثانیه یا بیشتر به شدت تکان دهید، حال برای تثبیت کف ایجاد شده آن را به مدت ۳۰ ثانیه در ماکروفر با توان نسبتا بالا قرار دهید.

تکان دادن شیشه شیر فضایی را برای ایجاد فوم باقی گذارید

تهیه فوم شیر با همزن:

البته این روش شاید برای یک باریستا خیلی چنگی به دل نزند اما برای تهیه کف شیر در خانه مناسب است. شیر سردتان را در ظرفی بریزید، روی گاز قرار دهید و با همزن های دستی کوچک شروع به هم زدن کنید تا زمانی این کار را انجام دهید که دمای شیر به ۶۰ تا ۷۰ درجه برسد و نگذارید که جوش بیاید باز برای تثبیت کف ها، می توانید آن را در ماکروفر به مدت ۳۰ ثانیه با دمای نسبتا بالا قرار دهید.

ایجاد فوم شیر با همزن دستی چرخشی هم نزنید، از گوشه ای شروع کنید

برای اندازه گیری دمای شیر راه های تجربی نیز وجود دارد برای مثال، دست تان را به ظرف بچسبانید اگر سریعا داغ شد و نتوانستید دیگر روی ظرف نگه دارید دما بالا رفته و مناسب نمی باشد اما اگر دستتان را به ظرف چسباندید و چند ثانیه نگه داشتید و دیگر نتوانستید نگه دارید، دما مطلوب است.

بیشتر بدانید: اصطلاحات کافی شاپی و صنعت قهوه

حال کف های ایجاد شده با هر یک از روش ها را می توانید برای نوشیدنی تان استفاده کنید، یا کف را در گوشه ای از ظرف نگه دارید و شیر را بریزید و سپس کف، یا کف را با قاشق از روی آن بر دارید.

اما!!! کف دادن شیر توسط فرنچ پرس - روش چهارم:

تهیه کف شیر توسط فرنچ پرس درست کردن فوم شیر با فرنچ پرس

ایجاد فوم شیر با این روش نسبتا آسان است، در این روش کافی است دمای شیر را به حدود ۶۰ درجه سانتی گراد برسانید سپس شیر را داخل فرنچ پرس بریزید (به اندازه ای پر کنید تا فضا برای ایجاد فوم باقی بماند).
البته می توانید شیر سرد را درون فرنچ پرس بریزید و همراه با فرنچ پرس آن را در ماکروفر قرار دهید تا به دمای مورد نظر برسد.

حالا اهرم فرنچ پرس (اهرم مجهز به صافی) را بالا و پایین کنید تا صافی آن از شیر عبور کند.

تهیه کف شیر با فرنچ پرس چندین بار این کار را تکرار کنید تا...

تکرار این عمل باعث ایجاد فوم می شود بعد از این کار درب فرنچ پرس را برداشته و از فوم تان استفاده کنید.

بیشتر بدانید: نگهداری از قهوه و تاریخ انقضای آن

کف شیر ساز دستی پمپی

کف ساز شیر دستی ابزاری بسیار شبیه به عملکرد فرنچ پرس

شیر را گرم و سپس داخل کف ساز بریزید. این کف ساز دقیقا شبیه به فرنچ پرس برای شما کف شیر تهیه می کند. به مدت 15 الی 20 ثانیه پمپ را بالا و پایین فشار دهید. پس از اتمام کار کمی اجازه استراحت به شیر بدهید. مراقب بدنه داغ کف ساز باشید!

کف شیر ساز دستی اهرمی

کف ساز های دستی اهرمی کف ساز های اهرمی باتری قلمی دارند و بسیار ساده و طریف هستند

این ابزار علاوه بر جمع و جور بودن برای کارهای دیگری در منزل کاربرد دارد. هم کفساز و هم همزن. فقط کافیه شیر گرم رو داخل ظرفی بریزید و با این ابزار به صورت دورانی شیر را هم بزنید.

با استفاده از مخلوط کن

تهیه فوم شیر با مخلوط کن یا blender مخلوط کن هم مگه کف شیر درست میکنه؟

میتوانید با مخلوط کن نیز این کار را انجام دهید. این ابزار کف نسبتا بهتری از برخی از روش ها برایتان تهیه می‌کند. سرعت چرخش یکنواخت و نسبتا بالا! البته اگر سرعت را در حالت متوسط قرار دهید کافیست. کفی نسبتا یکنواخت و ریز
پس از گرم کردن شیر آن را داخل مخلوط کن بریزید و فضای اضافی برای کف شیر باقی بگذارید.

بیشتر بدانید: نکاتی برای دم‌آوری بهتر قهوه که باید بدانید

کاپوچینو و لاته، کورتادو، ماکیاتو و ... از نوشیدنی هایی هستند که برای تهیه آنها نیاز به شیر کف داده شده دارید. ویدئوی زیر شما را در تهیه فوم شیر راحت تر و بهتر کمک میکند. آیا روشی مد نظر شما هست که در این مطلب نباشد؟

ویدئوی آموزش تهیه کف یا فوم‌شیر به چهار روش

منابع:  wikihow,thekitchn
از فروشگاه اینترنتی کافی استور میتونی قهوه تازه رو آنلاین بخری و درب منزل تحویل بگیری!

مشاهده محصولات

31 نظر در “روشهای تهیه فوم یا کف شیر”

  • میثم

    درود به ادمین
    خیلی ممنون که وقت گذاشتید و پاسخ دادید
    برای درست کردن قهوه لاته . کاپوچینو و ..... میخواستم
    اکثر کسایی میل میکنند میگن که (کف شیر ، روی قهوه ) مزه خنثی داره ولی دوست دارند که شیرین یا مزه دار باشه
    البته با تجربه خودم شیر خالص بیشترین کف رو میده حتی اضافه کردن شکر هم کف رو کم میکنه این بود که از شما راهنمایی خواستم ببینم میشه با حفظ حجم کف ، طعم رو اضافه کرد؟؟
    یه سئوال دیگه از استاد دارم
    اگه به قهوه که تو پرتافیلتر میریزم شکر اضافه کنم برای دستگاه مشکلی پیش نمیاد ؟؟ چون بعد از گرفتن شات برای مخلوط کردن شکر مقدار زیادی از کرم قهوه از بین میره

    پاسخ
    • ادمین

      با عرض پوزش بابت تاخیر در پاسخ گویی
      اضافه کردن شکر به دستگاه آسیب میرساند.
      مزه دار کردن فوم کار مرسومی نیست - راه خاصی نیست مگر اینکه به نوشیدنی و یا شیر مزه را اضافه کنید.

      پاسخ
  • رضا

    سلام خسته نباشید...چطوری میشه کف شیر رو با شیر با هم مخلوط کرد و اینکه کف شیر رو همون لحظه میشه به قهوه اضاف کرد؟؟؟؟

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام

      ببینید معمولا در پیجر شیر که شیر بخار داده شده و کف هست معمولا پیجر رو چند بار می کوبند تا کف کمی به خورد شیر برود
      سوال دومتون: اره فکر می کنم اشکالی نداشته باشه-همون لحظه منظورتون چیه؟

      با تشکر از شما

      پاسخ
  • فرزانه عزيزنژاد
    فرزانه عزيزنژاد November 8, 2016 at 14:55

    سلام
    بیزحمت بفرمائید بهترین مارک شیر جهت کیفیت دار شدن کف چیست

    پاسخ
  • محمد مهدی
    محمد مهدی October 21, 2017 at 10:31

    با سلام
    من اسپرسو ساز دارم و چند بار هم کف شیر مطابق با اصول گفته شده در نت درست کردم، ظاهر کف شیر دارای حباب های بسیار ریز و حالت مخملی هم پیدا کرده(حتی دماسنج هم خریدم که تو دمای ۶۵ درجه قطع بخار انجام بدم)، خیلی ویدیو هم راجب تهیه کف شیر دیدم و کف شیرم هم کاملا اوکی هست ولی وقتی تو فنجان اسپرسو میریزم، خیلی خیلی دیر اشباع میشه و زمان لاته کردن از دست میره??
    لطفا بگید از کدوم مارک شیر استفاده میکنید. بلکه شاید مشکل از شیر باشه.
    اگه راهنمایی بکنید یه دنیا ممنون☺☺☺

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام

      شیر های پر چرب کف ماندگار تر و بهتری دارند.
      بعد از مهارت و توانایی فرد تهیه کننده موارد متعددی در این موضوع دخیل هستند.
      شیر های تازه و شیر های بسته بندی شده کم چرب و پر چرب
      دستگاه اسپرسو ساز شما
      و در زمان لته گیری

      بهتر است یکبار با استفاده از فرنچ پرس کف شیر را تهیه کنید. تا ببینید مشکل از شیر است!؟

      پاسخ
  • رها

    سلام من به کمک راهنمایی شما با همزن دستی کوچیک کف شیر درست کردم، ولی ماندگاریش فقط چند ثانیه هست، تا بیام بذارم روی قهوه و تزیینش کنم از بین میره و تزیین خراب میشه، ماکروفر ندارم که بذارمش ماکفروفر. چجوری ماندگارش کنم؟ بعد اینکه من از موکاپات برا درست کردن اسپرسو استفاده میکنم، که 6 کاپ هست، اگر بخوام مقدار کمتر درست کنم باید مقدار اب رو کم بریزم ولی قهوه رو اندازه مخزن پر کنم ؟ تو این روش یعنی موکاپات دونه های قهوه هم بعد از اماده شدن داخلش باشه طبیعی هست ؟ سوال سومم اینه که من خواستم لاته درست کنم ولی موفق نشدم، کف شیر اصلا رقیق نیست که شکل درست بشه ،

    پاسخ
    • کافی استور

      در خصوص کف شیر این روشهایی هستند که میتونید بااونها کف درست کنید

      داخل موکاپات اگر قهوهکم بریزید طعم خراب میشه و اگر اب کم بریزید فشار هوای مورد نظر به دست نمیاد. بهتره این کار را به طور کامل انجام بدید نه اب کم نه قهوه کم. بله پودر قهوه داخل موکاپات باقی میمونه

      داخل کانال اپارات کافی استور ویدئو هایی بیشتری برای تهیه لاته هست. میتونید از اونها کمک بگیرید

      خوشحال میشویم از این که موفقیت شما را در کامنت های بعدی ببینیم

      پاسخ
  • عارف

    سلام خیلی ممنونم از سایت خوبتون. ببخشید بهتره مخزن فرنچ پرس از چه جنسی باشه تا کف شیر رو بهتر درست کنه؟

    پاسخ
  • آيه

    سلام
    خامه ى قهوه رو از كجا مي تونم تهيه كنم؟

    پاسخ
  • مهدی

    سلام.وقت به خیر،سوالی داشتم:من موقعی که شیر رو اضافه میکنم(با فرنچ پرس کار میکنم برای فوم گرفتن) به اسپرسو شیر همش میکس میشه یا به عبارتی میره پایین؛با اینکه نسبت اسپرسوم به شیر خیلی کمه؛حتی با قهوه ترک غلیظ امتحان کردم گفتم شاید مشکل اسپرسو هست دیدم نمیشه؛شیر کم چرب و پرچرب امتحان کردم باز هم همون قضیست...ممنون میشم راهنماییم کنید.مرسی از سایت خوبتون.

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام. روز شما بخیر

      اسپرسو رو با اسپرسو ساز تهیه میکنید؟
      برای تهیه لاته ارت منظورتونه دیگه؟ شیر و اسپرسو باید میکس بشن. این کف شیر هست که نباید میکس بشه و باید روی اسپرسو بمونه

      پاسخ
      • مهدی

        بله منظورم برای تهیه لاته آرت هست.اسپرسو رو با موکاپات درست میکنیم.حرفتون درسته شیر و اسپرسو باید میکس بشن اما مرحله بعدیش یه حالت اشباع مانند به خودش میگیره که دیگه وقتی شیر رو اضافه میکنیم شیر سر میخوره رو لایه قهوه و یا به عبارتی طرح رو در میاریم(قلب و...) درسته؟ اما برای من به این مرحله نمیرسه...هرچی شیر رو اضافی میکنم میره پایین و نمیتونم طرح بزنم..

        پاسخ
        • کافی استور

          قهوه با موکاپات خروجی مناسبی برای تهیه لاته نیست. قهوه دستگاه اسپرسو ساز خیلی غلیظ تر هست. بادستگاه امتحان کنید . بخش زیادی از مشکلتون حل میشه

          پاسخ
  • Mohi

    سلام
    وقتی نازل رو سعی میکنم مماس با سطح شیر قرار بدم به جای اینکه کف مخملی و یکدست بده کف شیربصورت یک لایه جدا از شیر کاملا روی شیر قرار میگیرهو زیرش شیر رقیق هست.اشکال از کجاست؟استیم وند هم دو سوارخ داره

    پاسخ
  • Masi

    سلام. به جای اسپرسو میتونم از قهوه فوری استفاده کنم؟

    پاسخ
    • کافی استور

      اصول تهیه نوشیدنی های مشتق این گونه است. مثلا لاته شیر و اسپرسو...
      اما ممکن است شما با قهوه فوری بیشتر دوست داشته باشید

      پاسخ
  • taha

    سلام
    به چه میزان باید قهوه بریزم که مزه اش را حفظ کند
    بعد کف شیر اضافه کنم

    پاسخ
  • Bahare

    سلام وقت به خیر
    من موکاپات ساز متوسط گرفتم ولی نمیدونم چند فنجون قهوه میده؟؟و اینکه اگر بخاوم کمتر درست کنم قهوه خراب میشه؟؟

    پاسخ
  • حمید

    با سلام
    من با موکاپات قهوه رو درست میکنم و کف شیر رو هم با فرنچ پرس درست میکنم ، مشکل موقع ایجاد طرح روی قهوه هست هر جوری شیر رو توی قهوه میریزم انگار میره داخلش و حل میشه و قهوه رنگ شیر میگیره و نمیشه طرح داد به قهوه ، و کف شیر هم خیلی زیاده روی قهوه پر کف میشه ،به نظرتون مشکل از چیه

    پاسخ
    • کافی استور

      سلام
      مشکل از اینجاست که با خروجی موکاپات نمیتونید آرت بزنید و خیلی سخته. اسپرسو موکاپات خیلی رقیقه

      پاسخ
      • آذین

        نمیشه کاری کرد که غلظتش بیشتر بشه برای ما که توی خونه دستگاه اسپرسو نداریم؟
        اگه قهوه رو بیشتر بریزیم نمیشه غلظتش رو به اسپرسو ساز های برقی برسونیم؟

        پاسخ